logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România: Nu doar cantitatea viorilor e cea care ne promovează, ci şi calitatea

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare, susţine că în ultimii ani se resimte o tendinţă de creştere a importanţei instrumentelor muzicale fabricate în ţară, mai ales la Reghin, fapt confirmat recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit căruia România este cel mai mare exportator de viori al Uniunii Europene în restul lumii, şi că nu doar cantitatea viorilor e cea care promovează aceste produse, ci şi calitatea lor.

"Noi ştiam ceea ce a confirmat Eurostat, iar confirmarea unor institute de statistică internaţionale este îmbucurătoare, deoarece România nu are o tradiţie îndelungată, aşa cum au alte ţări precum Italia, Franţa, Germania. Este meritul celor care, în urmă cu aproape 70 de ani, au pus bazele secţiei de viori a fabricii Hora din Reghin, care a avut o contribuţie majoră în a susţine şi a dezvolta producţia de viori. Din fabrica mare s-au desprins aproape toţi cei care astăzi au ateliere private, care îşi aduc aportul lor, cu instrumente de atelier şi cu instrumente de maestru. Acestea toate, împreună, formează ceea ce numim imaginea României în ceea ce priveşte lutieria internaţională (...) În ultimii ani, se simte şi în ţară o tendinţă de creştere, de aceea ne străduim prin acţiunile pe care le facem prin Asociaţia Lutierilor să punem într-o lumină favorabilă aceste instrumente produse în România şi în special la Reghin. La Festivalul Internaţional 'George Enescu', acolo unde am avut o expoziţie, mulţi nici nu ştiau că aceste instrumente sunt produse în România, iar cei care totuşi ştiau despre instrumentele din România nu cunoşteau faptul că încă se mai fac instrumente la Reghin", a declarat Claudiu Mare.

Potrivit acestuia, prin acţiunile şi proiectele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România se doreşte aducerea acestor produse în faţa instrumentiştilor, dar şi a tinerilor, atât pentru promovarea instrumentelor muzicale, cât şi a ţării.

"Participarea la Festivalul George Enescu a fost unul dintre proiectele mari pe care ni le-am propus, a ieşit suprinzător de bine, atât din partea noastră, cât şi a organizatorilor şi a publicului. Imediat după expoziţie, am participat la o expoziţie inedită la Cremona, pentru că noi trebuie să ne promovăm ţara şi instrumentele în străinătate. Şi ţările din Occident ştiau că România este unul dintre cei mai mari producători, dar cred că nu este în interesul lor să recunoască lucrul acesta. Aici trebuie să lucrăm noi. Calitativ s-au dezvoltat foarte mult atelierele şi lutierii din România, datele acestea se văd prin prisma rezultatelor la concursurile la care participăm. Nu doar cantitatea e cea care ne promovează, ci şi calitatea. Era un studiu pe care îl făceau profesorii din SUA la un concurs desfăşurat la Mittenwald în Germania. Au spus că între ţările care au o prezenţă mare, pe lângă Italia, Germania, Coreea de Sud, Japonia şi China este şi România prezentă cu rezultatele foarte bune, în primele părţi ale clasamentelor", a afirmat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România.

El a susţinut că cea mai mare parte a producţiei de viori a României, dar şi a altor instrumente muzicale din lemn, merge la export, în lipsa unor proiecte interne care să încurajez copiii să îmbrăţişeze muzica.

"Foarte mult din producţie merge la export. În ţările occidentale, cum e Germania, erau şcoli care impuneau studierea unui instrument şi atunci foarte mulţi au mers pe instrumentele cu coarde. Probabil, dacă astfel de proiecte s-ar implementa şi la noi, în ţară, cu siguranţă ar fi şi aici o variantă de a vinde", a arătat Claudiu Mare.

Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România a precizat că cea mai însemnată pondere la exportul de viori au avut-o fabricile Hora şi Gliga din Reghin, plus numeroşii întreprinzători privaţi din zonă, care deţin ateliere în care lucrează între 5 şi 10 lutieri, cărora li se alătură numeroasele atelierele de maestru.

Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, Hora Reghin, care este şi prima fabrică de producere industrială a viorilor din România, a produs în acest an peste 60.000 de instrumente, dintre care 80% au plecat la export, a anunţat, directorul general al companiei, Nicolae Bâzgan, membru al Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România.

"În acest an, am produs, până acum, în jur de 60.000 de instrumente muzicale, în special chitare, mandoline, apoi un instrument foarte la modă în momentul de faţă - bouzuoki irlandez - care se cere mult pe piaţă, de asemenea naiurile, fluierele, xilofoane, metalofoane, instrumente de ciupit sau instrumente educaţionale, mini harpe, instrumente de percuţie din lemn, apoi avem instrumentele cu arcuş şi în acestea excelează vioara, viola, violoncelul şi contrabasul şi avem şi intrumente preclasice, dintre care fac parte psaltery, un instrument preclasic cu arcuş, grupa instrumentelor etno pe care o oferim naţionalităţilor din întreaga Europă, chiar şi din SUA, şi în ţările de origine celtică (...) Fabricăm inclusiv un instrument rar, cum este clavecinul (...) Din producţia totală, 80% este exportată în ţări de pe toate continentele, în special pe linia de chitare. În acest an, am exportat deja circa 4.000 de viori, aşadar numărul total al viorilor exportate de România e mult mai mare, aşa cum arată Eurostat (...) Viorile pe care le fabricăm la Hora sunt exportate în SUA în principal, în Japonia şi Federaţia Rusă", a declarat Nicolae Bâzgan.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a arătat recent că statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 30-04-2025 20:48

Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani

Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil

Social 30-04-2025 17:53

Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial

Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și

Social 30-04-2025 17:12

Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva

Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție

Social 30-04-2025 17:03

Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara

Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără

Social 30-04-2025 17:03

Iași: A fost întreruptă energia electrică la Spitalul CFR Pașcani; pacienții, relocați în alt pavilion

Energia electrică a fost întreruptă în clădirea Spitalului CFR Pașcani, care a fost afectată de incendiul izbucnit miercuri după-amiaza, pacienții fiind relocați în celălalt pavilion al spitalului, informează ISU Iași. Potrivit sursei citate, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 15:58, dar o parte din forțele d

Social 30-04-2025 16:29

VIDEO Iași/Planul Roșu, activat după izbucnirea unui incendiu la Spitalul CFR Pașcani; 62 de pacienți și 17 angajați, evacuați

Peste 60 de pacienți au fost evacuați și 17 angajați s-au autoevacuat dintr-o clădire a Spitalului CFR Pașcani, după ce, miercuri după-amiaza, un incendiu a izbucnit într-una din încăperile de la mansardă, din această cauză fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție.

Administratie 30-04-2025 16:24

Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului

Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare

Administratie 30-04-2025 15:56

Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa

O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic

Administratie 30-04-2025 15:35

Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul

Social 30-04-2025 15:27

Constanța: Patru răniți după ce un șofer a intrat cu autoturismul în parapetul median al autostrăzii A2; circulația, blocată

Patru persoane au fost rănite, miercuri, după ce șoferul unui autoturism a pierdut controlul direcției și a intrat în parapetul median al autostrăzii A2, în zona Medgidia, traficul rutier fiind blocat pe ambele sensuri de mers. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe autostrada A2, pe se

Administratie 30-04-2025 15:23

Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice

Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost

Social 30-04-2025 14:55

Vâlcea: Incendiu de amploare într-un bloc din Horezu; două persoane au fost transportate la spital

Pompierii militari intervin miercuri după-amiază cu forțe sporite pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe din orașul Horezu, două persoane fiind transportate la spital, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea. Potrivit sursei citate, cele două persoane, un bărbat și

Social 30-04-2025 14:32

IGSU: Circa 4.800 de pompieri, pregătiți să intervină în minivacanța de 1 Mai

Aproape 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, în minivacanța de 1 Mai. 'Pentru îndeplinirea acestor misiuni, pompierii pot interveni cu peste 4.000 de mijloace tehnice, dintre care 900 echipaje

Social 30-04-2025 14:30

Vâlcea: Silvicultorii din județ, în grevă de avertisment împotriva reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor

Toți cei 350 de silvicultori din Vâlcea ai Romsilva au fost miercuri dimineața, timp de două ore, în grevă de avertisment, fiind nemulțumiți de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale propus de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care, în opinia lor, ar duce la desființarea direcției silvice județene și, implicit, la concedieri.

Social 30-04-2025 13:26

Monica Dajbog: Aproximativ 26.000 de angajați ai MAI vor asigura siguranța publică în minivacanța de 1 Mai

Aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea și siguranța publică în minivacanța de 1 Mai, numărul acestora crescând până la 43.000, duminică, în ziua primul tur al alegerilor prezidențiale, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'Aproxi