Bihor: Mierea românească - acţiune antibacteriană mai puternică decât mierea de Manuka, spune cercetătoarea Simona Bişboacă
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/miere_Sim_Bisboaca_008.jpg)
Cercetătorii Simona Bişboacă, inventator premiat mondial în industrie alimentară, şi Ioan Bişboacă, au dovedit, prin testări de laborator în ţară şi confirmate în Elveţia, că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, o miere specială provenind din Noua Zeelandă.
Descoperirea a fost făcută în procesul de dezvoltare a unui nou produs alimentar creat de soţii Bişboacă pe baza brevetului lor de invenţie pentru "cel mai puternic antioxidant" (aşa cum scrie pe diploma Gold Medal obţinută la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia, în 2011), care să conţină miere şi alte produse ale stupului.
"Am vrut să folosim, desigur, cea mai grozavă miere de pe piaţă pentru produsul nostru şi aşa cum scriu o sumedenie de site-uri care comercializează vestita miere de Manuka, noi am crezut că este într-adevăr cea mai puternică miere de pe piaţă, ca efect antibacterian. Mare ne-a fost însă surpriza să vedem rezultatele comparative", a declarat, pentru AGERPRES, inginera Simona Bişboacă.
Cei doi cercetători au făcut primele analize comparative între sortimente de miere românească şi cea de Manuka la Cluj, la USAMV, Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, absolvită de tânăra inventatoare. Apoi, alte testări la Oradea, la Facultatea de Medicină şi ulterior, în cursul acestui an, în Elveţia, mai exact la Culture Collection of Switzerland (CCOS) din Wadenswil.
"Din rezultatele de la Cluj am constatat că mierea noastră e mult mai bună, antibacterian, decât cea de Manuka. Am vrut să verificăm şi aceste rezultate prin laboratoarele de la Oradea, unde au ieşit rezultate excepţionale. Pentru că au comentat unii, ne-am hotărât să ieşim în străinătate, într-o ţară neutră şi recunoscută pentru servicii mondiale de calitate. Deşi noi avem încredere că şi la noi se fac analize foarte bune, dar pentru certitudine, am ales Elveţia, banca lor naţională pentru microorganisme", a declarat, luni, în conferinţă de presă, Simona Bişboacă.
Cei doi au trimis la CCOS miere românească, de la raft, din magazin, miere de Manuka originală, comandată de la producători din Noua Zeelandă şi probe din produsul cel nou. Dar elveţienii, fiind patrioţi, au adăugat comparativ şi probe din mierea elveţiană.
Din discuţii cu specialiştii elveţieni, pentru a găsi cele mai eficiente metode, s-au folosit mai multe procedee, cum ar fi Mueller-Hinton agar, agar dillution, microdiluţie. Mediile de cultură au fost însămânţate cu cele mai comune bacterii patogene: Escherichia.coli, Enterococcus faecalis şi Staphylococcus aureus, fiecare cu tulpini rezistente la antibiotice, respectiv tulpini de referinţă.
"În urma testelor efectuate pentru determinarea activităţii inhibitorii a mierii asupra celor mai frecvenţi agenţi patogeni putem spune că noi avem, de fapt, cea mai grozavă miere. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele şase culturi rezultă că mierea românească este mai puternică din punct de vedere antibiotic decât mierea de Manuka, având patru indicatori mai mari, unul la egalitate şi unul inferior. Nu pot să spun că mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu aşa ca şi mierea românească. Considerăm că mierea de Manuka este mult prea mediatizată printr-un marketing agresiv şi nu e corect pentru consumator să-l induci în eroare şi să spui că are 'cel mai puternic efect antibacterian natural' - aşa cum se scrie pe site-urile lor de comercializare, atâta vreme cât nu o raportezi faţă de celelalte sortimente de miere din alte părţi ale lumii. Chiar şi mierea elveţiană a fost mai bună, în două cazuri, decât cea de manuka. Noi am vrut să verificăm şi iată ce s-a demonstrat", a subliniat Simona Bişboacă.
Apicultorii de la noi ar trebui susţinuţi mai mult, a afirmat şi Ioan Bişboacă, pentru ca lumea să ştie că mierea noastră are un astfel de efect antibacterian. Potrivit acestuia, statul neozeelandez îi susţine pe producătorii de miere şi investeşte sume imense în marketing peste tot în lume.
"Au descoperit că în mierea lor se găseşte o substanţă numită metilglioxal care este secretată doar de arborele de Manuka. Şi s-a ajuns la concluzia falsă că mierea lor e cea mai puternică, fără să se raporteze la altele. Marketingul lor este în detrimentul mierii româneşti, europene. Cine cumpără mierea de Manuka nu o cumpără de gust, ci pentru tratament că are o infecţie cu un streptococ, cu E. Coli şi aşa mai departe. De ce nu o cumpără pe cea românească? Că doar şi asta e antibacteriană. Una e la 300 de lei borcănaşul, iar mierea noastră la 30 de lei kilogramul. Sunt sigură că sunt şi alte sortimente de miere în ţară, speciale, care sunt mult mai eficiente în anumite afecţiuni. Necesită testări ulterioare. Noi avem contract cu acest institut elveţian şi vom continua testările şi pe alte bacterii, chiar dacă le facem din banii noştri", a mai spus Simona Bişboacă.
Soţul acesteia a precizat că nu-i pare rău de cei peste 4.500 de euro cheltuiţi, în Elveţia, pentru a demonstra că mierea românească este mai valoroasă.
"Un studiu de acest gen poate fi subiectul unui proiect de cercetare, de până la 100.000 de euro. Dar nu-i nevoie de o sumă atât de mare, atâta timp cât ai ideea, inteligenţă şi dorinţa de a reuşi (...) Suntem mândri să dovedim că mierea românească este nu numai la fel de bună, dar este superioară altui produs adus de peste mări şi ţări şi plătit cu bani grei de românii bolnavi. Am vrut eu să demonstrez că suntem buni, să arătăm că suntem şi noi valoroşi. La final, şi elveţienii se uitau cu alţi ochi la noi, după ce la început abia am reuşit să accedem la serviciile lor", a spus Ioan Bişboacă.
Specialista în industrie alimentară a subliniat că tradiţia românească în apicultură şi apiterapie este recunoscută, fiind însă nevoie să fie cunoscută mai bine şi apreciată munca albinelor şi a albinarilor, precum şi promovarea produselor româneşti de valoare şi a oamenilor care le-au realizat.
"Mierea şi diversitatea produselor apicole din România sunt extraordinare. Trebuie să le dăm mai mult credit. Mulţi înţelepţi au spus că sănătatea noastă depinde, în cel mai mare grad, de alimentele provenite din arealul natural în care trăieşti. E de preferat să consumi mierea noastră, nu de peste mări şi ţări, care e mai bună pentru populaţia de acolo", a mai spus Simona Bişboacă.
Simona Bişboacă are trei brevete de invenţii în industria alimentară medaliate cu aur şi argint la saloane mondiale de inventică, fiind vorba de produse alimentare, cosmetice şi terapeutice pentru care se foloseşte materie primă din culturi certificate ecologic, apă termală etc. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Suceava: Trei răniți în urma coliziunii dintre două autoturisme; una dintre mașini s-a răsturnat
Trei persoane, dintre care un minor, au fost rănite în urma unui accident rutier produs, luni, în zona localității Bosanci, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Sursa foto: ISU Suceava
Mureș: Planul Roșu, elaborat în 2010, activat prima oară în județ după toxiinfecțiile de la Balului Însuraților
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, susține că Planul Roșu de intervenție, elaborat în anul 2010, a fost activat pentru prima oară sâmbăta trecută, în cazul evenimentului de la Balului Însuraților din Reghin, când aproape 40 de persoane au necesitat i
Protest în Piața Victoriei/ Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat gardurile
Jandarmii care asigură ordinea la protestul neautorizat din Piața Victoriei au folosit luni gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat dispozitivul de ordine publică și au arunca
Jandarmeria face apel la protestatarii din Piața Victoriei să se dezică de comportamente ilegale
Jandarmeria Capitalei face apel la persoanele prezente la protestul din Piața Victoriei să se dezică de orice comportament ilegal și să indice jandarmilor orice persoană care instigă la violență și l
Protest în Piața Victoriei; unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi
Câteva sute de persoane s-au adunat, luni, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor de către marile magazine alimentare. Unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi și au blocat carosabilul.
Sibiu: Zboruri spre Larnaca (Cipru) de pe Aeroportul Internațional, începând din iunie
Pasagerii vor putea zbura de pe Aeroportul Internațional din Sibiu către o nouă destinație, Larnaca (Cipru), începând cu 14 iunie, au anunțat, luni, reprezentanții aeroportului, printr-un comunicat de presă. 'Începând cu 14 iunie 2025, pasagerii noștri vor avea posibilitatea de a călători către Cipru -Larnaca, o destinație renumită
Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul pentru Comisia Tehnică de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii. 'A trecut mai mult de un an de zile de la semnarea contractului de execuție a lucrărilor de refacere din temel
Bihor: Pompierii militari din Salonta au evitat explozia a zece butelii pline cu gaz
Pompierii militari din Salonta au evitat duminică explozia a zece butelii pline cu gaz, situate în imediata proximitate a unei gospodării incendiate din comuna Tulca, a informat luni, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor. Potrivit sursei, pompierii militari salontani au intervenit, duminică după-a
Vreme rece la București, cu temperaturi minime de până la minus 8 grade
Vremea va fi rece la București în următoarele zile, cu temperaturi minime de până la minus 8 grade, arată prognoza pentru Capitală publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie. Luni, cerul va fi mai mult senin ziua, iar noaptea se va forma nebulozitate joasă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va
Sibiu: Patru bărbați răniți în accidentul de pe A1; un TIR a intrat într-o autoutilitară a drumarilor
Patru bărbați au fost răniți luni dimineața, într-un accident rutier care a avut loc pe autostrada A1, în județul Sibiu, unde un TIR a intrat într-o autoutilitară a drumarilor, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Elena Welter. 'Șoferul ansamblului TIR, de 48 de ani, din
Nopțile și diminețile vor fi geroase în centrul țării și pe arii restrânse în sud și est, precum și la munte, în următoarele 3 zile
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o informare de vreme rece valabilă în următoarele trei zile în întreaga țară, temperaturile minime putând coborî până la minus 17 grade în estul Transilvaniei. Astfel, în intervalul 10 februarie, ora 10:00 - 13 februarie, ora 10:00, vremea
REPORTAJ/Român în expediție la -40 de grade, unde mașinile parcate au motorul pornit; 10 km la volan pe un fluviu înghețat
Cosmin Crăciun, un buzoian pasionat de călătorii, a străbătut aproximativ 12.000 km, după ce a traversat Siberia, pentru a ajunge în Yakutsk, cel mai rece oraș din lume, unde temperaturile scad frecvent sub -40, -50 de grade Celsius. Călătoria a fost una plină de aventuri, dar și dificilă. Fără a avea o mașină cu dotări speciale, Crăciun
Botoșani: Incendiu la un depozit de furaje, provocat intenționat
Un depozit de furaje de pe raza localității Leorda a fost cuprins de flăcări în noaptea de duminică spre luni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, incendiul a fost provocat intenționat. 'La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașament
Militar decedat în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina
Sergentul major Parlac Ionuț Cosmin, în vârstă de 35 ani, din cadrul Batalionului 281 Sprijin Focșani, a decedat duminică, în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Militarul, care se afla în timpul liber, a suferit o accidentare gravă în timp ce practica înotul recreativ,
Vâlcea: Sute de sportivi, la crosul Buridava de la Ocnele Mari; cei mai mulți au ales să alerge în salină
În stațiunea Ocnele Mari în acest weekend s-a dat startul turismului sportiv din acest an cu tradiționalul concurs de alergare Winter Run Buridava, competiție ce a ajuns la cea de-a opta ediție. Pe parcursul celor două zile, la startul celor patru competiții de alergare și de orientare din stațiunea vâlceană s-au aliniat circ