Stufărişul de la Sic şi Lacul Ştiucilor - ''delta'' din inima Transilvaniei

Cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării, alături de cel mai adânc lac natural dulce al României formează, în judeţul Cluj, o aşa numită "deltă" a Transilvaniei, un zonă de o frumuseţe aparte, ce se întinde pe câteva sute de hectare, foarte importantă din punct de vedere al speciilor de păsări care trăiesc aici sau tranzitează zona, în perioada migraţiei, dar şi cu deosebit potenţial de turism ecologic.
Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
Potrivit lectorului universitar din cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie Cluj-Napoca, Alexandru Stermin, membru al Asociaţiei Ecotrasilvania, ce avut în custodie această zonă până în 2018, chiar dacă nu este vorba de o deltă formată de un râu care se varsă în mare, "delta" din Transilvania are câteva caracteristici care justifică această denumire, printre care o zonă întinsă de stufăriş şi un lac pe care se formează plaurii - insule plutitoare de stuf ce se mai regăsesc doar în Delta Dunării.
"Stufărişul de la Sic este arie protejată cu caracter zoologic-ornitologic, obiectivul principal de conservare este reprezentat de întinsele stufărişuri care constituie habitatul optim pentru multe specii de păsări clocitoare şi migratoare. Suprafaţa rezervaţiei este de 505 ha, din care cea mai mare parte este ocupată de stuful care se întinde ca un masiv compact pe Valea Coastei şi Sicului. Acest masiv de stuf este al doilea ca suprafaţă în România după Delta Dunării şi reprezintă un rest aproape nealterat de om al întinselor zone umede care au existat până la începutul secolului trecut în mai multe locuri din Transilvania. Aici cuibăresc mai multe specii de raţe, lişiţe, găinuşe de baltă, stârci, păsări prădătoare sau lăcari", a precizat, pentru AGERPRES, Alexandru Stermin.
Potrivit acestuia, stufărişul este extrem de important pentru speciile de pasari care cuibăresc habitate cu zone extinse de stuf, precum buhaiul de baltă şi eretele de stuf, habitate de acest tip dispărând din Europa, din cauza fragmentarii zonelor umede, în urma extinderii agriculturii.
Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
"Stufărişul de la Sic mai este important şi prin faptul că reprezintă un punct esenţial în ruta de migraţie a păsărilor. În zborul lor de migraţie multe se adăpostesc şi se hrănesc aici, în mijlocul stufului, unde condiţiile sunt mai prielnice şi se simt mai protejate", a adăugat sursa citată.
Stufărişul de la Sic este arie naturală protejată din anul 1974, în anul 2000 devenind rezervaţie naturală de interes naţional, pentru ca în anul 2002 Consiliul Local al comunei Sic, să declare întregul masiv de stuf de pe Valea Sântejude, împreună cu Valea Păstăraia, ca zonă protejată, cu statut de rezervaţie naturală de interes local.
Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
În apropierea stufărişului se află Lacul Ştiucilor, cel mai adânc lac natural dulce al Transilvaniei (adâncime de şapte metri) singurul lac pe care se formează plaur - insule plutitoare de stuf, la fel ca în Delta Dunării.
La fel ca în cazul stufărişului de la Sic, lacul reprezintă un important loc de popas pe timpul migraţiei pentru multe specii de păsări, dar şi un loc de clocit pentru mai mult de 20 de specii de păsări, între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, găinuşe de baltă, cârstei de baltă, cresteţi pestriţi, ereţi de stuf şi mai multe specii de lăcari.
În apele lacului trăiesc în jur de 15 specii de peşti, între care şi ştiuca (Esox lucius), specia care dă numele lacului.
Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
Lacul Ştiucilor este Rezervaţie Naturală din anul 1966, iar din 2004 rezervaţie naturală de interes naţional, pentru o suprafaţă de 140 ha de luciu de apă şi stuf.
Asociaţiile Ecotransilvania şi Ecochoice au derulat în perioada martie 2016 - februarie 2017 proiectul "Delta Transilvaniei: implicarea comunităţilor locale în gestionarea trainică a zonelor umede din Bazinul Fizeşului" proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
În cadrul acestui proiect a fost creat şi un site (www.deltatransilvaniei.ro), unde se găsesc toate informaţiile, atât de specialitate cât şi privind potenţialul turistic al zonei, în special pentru partea de ecoturism.
Alexandru Stermin a adăugat faptul că prin acelaşi proiect a fost reabilitată puntea de lemn cu lungime de un kilometru ce străbate stufărişul de al Sic, alături de cele două foişoare special amenajate pentru turişti, fiind construit şi un observator, pentru ca întreaga zonă să poată fi admirată şi de la înălţime.
"Din păcate, anul trecut, în noiembrie, ne-a fost luată custodia zonei, după apariţia Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Asta înseamnă că nu mai putem aplica pentru proiecte vizând această zonă. Eu aici mi-am făcut lucrarea de doctorat, am organizat şcoli de vară şi împreună cu cei din asociaţie am încercat să promovăm această zonă. În plus, am organizat, cu localnicii, şi o anual, şi o sărbătoare a stufului, pentru a-i conştientiza privind importanţa protejării acestuia şi pentru a-i determina să nu-i mai dea foc, aşa cum făceau în trecut. Eu spun că am şi reuşit acest lucru, dar acum nu mai putem face nimic fără aprobarea agenţiei nou înfiinţate. Între timp, punctul de informare turistică a fost vandalizat şi infrastructura se deteriorează", a conchis acesta.
Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
Chiar şi aşa, "delta" din inima Transilvaniei rămâne un loc de o frumuseţe deosebită, o destinaţie ideală pentru un final de săptămână în natură, într-o plimbare prin "marea" de stuf, pe puntea de lemn sau pentru o tură cu barca, printre plauri, pe Lacul Ştiucilor. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare
Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg
Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa
Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de
Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid
Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Saline
Câteva mii de persoane la manifestații pro Europa în orașe din țară - grupaj
Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din țară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai. *** IAȘI Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după do
Maramureș: Băița, fostă localitate minieră, găzduiește de vineri primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării
Primul muzeu dedicat mineritului din nord-vestul României a fost inaugurat vineri, în fosta localitate minieră Băița, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.
Mii de participanți la mitingul pro-Europa; aceștia au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei
Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marșul pro-Europa, organizat de Rezistența și Inițiativa România în Piața Universității, au plecat spre Piața Victoriei.
Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș
Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st
Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză
Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse
Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente
Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară
În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei
Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială
Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț
Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii
Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)
Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești
Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie