Două avioane F-22 Raptor, în premieră la un exerciţiu comun în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii
Două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american.
Între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.
Potrivit datelor furnizate de Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, şi oferă alimentare pentru dislocarea în România.
În România, avioanele F-22 vor zbura şi se vor antrena cu avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza Aeriană Câmpia Turzii, precum şi cu avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate la baza Aeriană Borcea.
"Această dislocare înaintată, realizată cu cooperarea deplină a României, aliat NATO, demonstrează angajamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa de a disloca şi folosi aeronave de generaţia a cincea în zona de responsabilitate a Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa. Această dislocare evidenţiază şi angajamentul SUA faţă de apărarea colectivă a Alianţei şi dorinţa SUA de a disloca şi folosi cele mai avansate echipamente pentru a descuraja orice potenţială agresiune. Interacţiunea dintre piloţii americani şi români va creşte interoperabilitatea Aliaţilor şi va spori securitatea regională", mai precizează sursa citată.
Unul dintre cei doi piloţi americani care au sosit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii la manşa unui F-22 Raptor, Jekyll Etheridge, a declarat că această aeronavă este cel mai puternic avion din lume.
"Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat. (...) A fost extraordinar, ne aflăm aici pentru a ajuta partenerii noştri şi pentru a crea o prezenţă în zona europeană a acestui avion din a cincea generaţie. Am efectuat mai multe zboruri alături de partenerii noştri internaţionali şi am avut mereu un feed back pozitiv. Cea mai mare diferenţă dintre F-22 şi F-16 este că primul, fiind un avion din generaţia a cincea, faţă de cel de-al doilea, din generaţia a patra, are avionica integrată, deci toată aparatura de bord comunică în aşa fel încât să-i creeze pilotului o imagine de ansamblu care să-i permită să realizeze intercepţii în spaţiul de luptă; de asemenea, are capacitatea de a atinge viteza Mach iar apoi, datorită motoarelor, se poate menţine la viteza de 1,2 Mach; are, de asemenea, o semnătură radar mult redusă faţă de alte tipuri de avioane. Această capacitate de a nu fi vizibil pentru inamic sau de a avea oportunitatea de a trage primul în anumite situaţii de luptă, deci de a distruge capacităţile inamicului înainte ca aceasta să te poată observa", a arătat Jekyll Etheridge.
Pilotul a subliniat că prezenţa acestor avioane F-22 în spaţiul european este o descurajare a posibilelor acţiuni agresive.
Potrivit lui Jekyll Etheridge, pentru a pilota un astfel de aparat este nevoie de pregătirea de pilot militar de bază, care durează aproximativ un an, iar apoi e nevoie de încă un an pentru a învăţa să zbori pe F-22.
"Această pregătire presupune multe ore de zbor simulat, pentru că nu există versiuni de două scaune ale acestui avion, deci prima dată când zbori eşti singur. De aceea e foarte important ca înainte să te pregăteşti în simulatorul de zbor, să înveţi procedurile de urgenţă şi toate acţiunile pe care trebuie să le faci. Apoi eşti singur în carlingă şi poţi să simţi puterea extraordinară de accelerare a acestor motoare. Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat", a precizat Jekyll Etheridge.
Comandantul Escadrilei 53 Vânătoare de la Feteşti, comandorul Cătălin Micloş, a arătat că aeronavele F-22, sosite în România, împreună cu aeronavele F-15 ale americanilor şi F-16 ale românilor vor participa la un exerciţiu comun de sincronizare, Iron Hand 2018.
"Suntem parte a unui exerciţiu, Iron Hand 2018, şi după cum bine ştiţi, exerciţiile în comun cu partenerul american sunt foarte importante pentru forţele aeriene române. Astăzi zburăm în comun cu F-15, F-22 - în premieră în România, în premieră în zbor comun cu noi, au mai fost în România acum doi ani - şi F-16 româneşti. Avioanele F-22 sunt doar parte a Forţelor Aeriene Americane, ne bucurăm de prezenţa lor aici şi orice zbor împreună cu forţele americane reprezintă un câştig pentru Forţele Aeriene Române. (...) Tehnologia e de un real ajutor şi în forţele aeriene, cu un impact foarte mare asupra îndeplinirii misiunilor. O misiune se execută şi se planifică într-o reţea şi atât timp cât eşti parte a acelei reţele, toate lucrurile devin mai uşor de planificat şi de executat. F-16 poate fi parte a acelei reţele, poate zbura foarte bine şi poate executa misiuni foarte bine", a arătat comandorul Cătălin Micloş. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ceața se menține în orele următoare în localități din Olt, Dolj, Bacău, Botoșani, Galați, Vrancea și Cluj
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenționări nowcasting Cod galben de ceață, valabile în orele următoare în localități din șapte județe. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, ceața va determina vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m, în mai multe localități din județele Olt și Do
Botoșani: Un bărbat a fost găsit mort în locuința cuprinsă de un incendiu
Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din localitatea Răchiți, și-a pierdut viața, duminică dimineață, în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112. 'Când
Salvamont: Un nou record de intervenții pe munte; 187 de apeluri în ultimele 24 de ore
Salvamont România anunță, duminică, un nou record de intervenții, fiind înregistrate, în ultimele 24 de ore, 187 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. Astfel, în urma acestor solicitări, au fost salvate 190 de persoane, au informat, pe Facebook, reprezentanții Salvamont România. &nbs
Mai mult de jumătate din țară, inclusiv Capitala, sub Cod galben de ceață densă
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața mai multe atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone și localități din 23 de județe, inclusiv în municipiul București, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în județele: Brăila, Ialomița, Buzău, Prahova, Călăraș
MAE/Atenționare de călătorie: Serbia - demonstrații publice în Belgrad și în alte orașe mari
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot c
Prahova: Turiști rătăciți în drum spre Vf. Omu, căutați de Salvamont; ei au supraviețuit condițiilor meteo nefavorabile
Doi bărbați rătăciți pe Munții Bucegi, pe un traseu spre Vârful Omu, au reușit să supraviețuiască peste noapte condițiilor meteo nefavorabile, în timp ce erau căutați de salvatorii montani din județele Prahova și Dâmbovița. Unul dintre turiștii dispăruți a reușit să sune vineri seara la Serviciul Național de Urgențe 112 pentru a cere ajutor,
REPORTAJ/Muzeul Jocurilor pe Calculator de la Satu Mare; inginerul care readuce la viață primele console
Un inginer din Satu Mare stabilit în Germania, care a avut prima dată contact cu un calculator în anul 1990 la o fabrică din Satu Mare și la 14 ani a dezvoltat un program care calcula ratele tuturor celor care voiau să își cumpere casele de la statul român, a reușit în câțiva ani să adune cele mai reprezentative console de gaming și jocuri
Maramureș: Doi turiști, blocați de zăpada mare din Munții Rodnei, evacuați
Doi turiști blocați în Munții Rodnei au fost evacuați din munte în cursul dimineții de sâmbătă, după ce aceștia au ajuns într-o zonă cu zăpadă foarte mare, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, turiștii nu s-au asigurat că pot duce la bun sfârșit tura și locul în c
Cluj: Un bărbat a murit într-un incendiu provocat de o țigară
Un bărbat de 50 de ani a murit, sâmbătă, în urma unui incendiu izbucnit într-un garaj din Cluj-Napoca, cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei garaj situat pe Calea Dorobanților din Clu
Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M
Județul Ilfov, sub Cod galben de ceață și vizibilitate redusă până la ora 11:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de ceață densă, valabilă până la ora 11:00, în județul Ilfov. Potrivit meteorologilor, în zona menționată ceața va determina scăderea vizibilității, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri. De a
VIDEO Dâmbovița: Incendiu în localitatea Crevedia; a fost transmis mesaj RO-ALERT din cauza degajărilor mari de fum
Un incendiu a izbucnit vineri seara în localitatea dâmbovițeană Crevedia, în zonă fiind transmis un mesaj RO-ALERT din cauza degajărilor mari de fum, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 'Pentru lichidarea flăcărilor, salvatorii intervin cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autosp
Constanța: O ambulanță care transporta la spital un pacient aflat în stare critică a accidentat un pieton
O ambulanță care transporta la spital un pacient aflat în stare critică a accidentat un pieton, vineri seară, pe bulevardul Al. Lăpușneanu din municipiul Constanța. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, doctor Claudia Tatarici, a declarat că pietonul a fost transportat cu o altă ambulanță la Spi
Geană (Silva): Concluzia discuțiilor de azi vizavi de ordonanța trenuleț a fost că avem niște probleme de interpretare de către angajator
Concluzia discuțiilor cu reprezentanții Guvernului referitoare la 'ordonanța trenuleț' a fost că există niște probleme de interpretare de către angajator și că sunt lucruri care se pot face, însă o abrogare nu a fost agreată nici măcar la nivel de discuție, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Silviu Geană președintele Federației Sindicatelor din Silvic
Harghita: Bărbat aflat pe un scuter pentru persoane cu dizabilități, acroșat de un autoturism în Siculeni; a fost transportat la spital
Un bărbat aflat pe un scuter pentru persoane cu dizabilități a fost acroșat de un autoturism în localitatea Siculeni vineri după-amiază și a suferi mai multe leziuni, fiind transportat la spital, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita. 'Din cercetările preliminare rezultă că un bărbat de 74 de ani, din localitate