logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Maramureş: O asociaţie a crescătorilor tradiţionali de porci critică ideea de preţuri fixe pentru Mangaliţa şi Bazna

Imagine din galeria Agerpres

Menţinerea unui preţ impus la achiziţia raselor de porci Mangaliţa şi Bazna printr-un program lansat de Ministerul Agriculturii ar putea fi aproape imposibilă, iar piaţa ar trebui lăsată să-şi fixeze singură preţurile, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş, Ioan Tătăran, fermier şi crescător a celor două rase de porci.

"Este de bun augur hotărârea Guvenului de a sprijini financiar în perioada 2018-2020 fermierii care cresc cele două rase de porci, încurajând readucerea în ferme a celor două rase, cândva extrem de populare în România (...) Lumea este deja interesată peste tot prin ţară şi e un semn pozitiv că putem recupera ceea ce părea la un moment dat pierdut. În schimb am o uşoară reţinere în ceea priveşte HG prin faptul că se impune un preţ de achiziţie de 25 de lei şi preţ la sacrificare la 11 lei/ kg, viu la predare, iar porcul trebuie să aibă cel puţin 130 de kg. Consider că n-au ce căuta astfel de impuneri de preţuri, trebuie lăsată piaţa să dicteze preţul de achiziţie-vânzare. Acum, preţul de piaţă la livrare oscilează între 35- 40 de lei/kg. Un purcel nu poate fi înţărcat la şase săptămâni, el trebuie să aibă 8-10 săptămâni ca să fie înţărcat pentru că e rasă mult mai sensibilă în prima etapă a vieţii", a spus Ioan Tătăran.

Acesta consideră că subvenţiile alocate crescătorilor pentru rasele de porci Mangaliţa şi Bazna ar trebuie orientate în primul rând către fermierii care deţin scroafele pentru purcei şi vieri, care asigură perpetuarea rasei, lăsând în schimb piaţa de comercializare să se autoregleze în funcţie de ofertă-cerere.

Acesta a mai menţionat că pentru ca porcul să fie livrat spre sacrificare la greutatea de 130 de kilograme trebuie ţinut în condiţii prielnice, iar creşterea şi mediul joacă un rol important în dezvoltarea animalului.

"Porcul ajunge la greutatea de 130 kg de la un an, un an şi jumătate, depinde de condiţiile în care e ţinut. Dacă e ţinut într-un ţarc mic şi este alimentat intensiv, atunci ajunge mai repede la greutatea potrivită, 130 kg (...) Dar reţeta şi modul de creştere a animalului e cel mai important. Esenţial e ca porcul să alerge, să stea mult în soare, să râme în pământ, doar aşa se poate obţine o carne de calitate superioară a precizat Ioan Tătăran.

Fermierul din judeţul Maramureş, care s-a implicat de mai mulţi ani pentru readucerea în atenţie a raselor de porci Mangaliţa şi Bazna, spune că micii dar şi marii fermieri merită să facă o asemenea investiţie pentru calitatea cărnii deosebite.

"Există deja o emulaţie la nivel naţional în ceea ce priveşte creşterea raselor Mangaliţa şi Bazna. În ultimii 3-4 ani, micii fermieri, dar şi cei medii au luat un avânt mai ales că mulţi consumatori solicită astfel de produse, îndeosebi preparate din carne de Mangaliţa. La nivelul judeţului Maramureş avem între 70- 80 de persoane, mici fermieri care cresc în număr mare cele două rase de porci, iar crescători individuali sunt, de asemenea, într-un număr foarte mare. Carnea de porc Mangaliţa deţine nişte calităţi deosebite, având până la 80% acizi graşi nesaturaţi, acizi care se mai găsesc în uleiul de măsline şi în cel de somon. Asemenea carne este recomandată spre consum, fireşte ponderat, bolnavilor cu suferinţe cardiovasculare sau celor cu diabet zaharat. Carnea e mult mai bună, mult mai savuroasă în comparaţie cu altă carne de porc", a declarat Ioan Tătăran.

Acesta a mai arătat că cele două rase de porci nu sunt prea pretenţioase în privinţa alimentaţiei şi orice ţăran dornic să se implice în creşterea animalelor s-ar putea descurca.

"Am vrut să readuc în atenţia publică rasele de porci Mangaliţa şi Bazna pe considerentul că tatăl meu a crescut ani îndelungaţi asemenea rase de porci şi cunosc calităţile gustative a cărnii.(...) E şi o rasă de porci uşor de ţinut, nu sunt animale pretenţioase şi orice gospodar cât ar fi de necăjit ar putea să ţină acasă asemenea porci numai cu resturile alimentare din gospodărie, dar şi cu buruienile care pot fi consumate de animale", a spus Ioan Tătăran.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş a mai subliniat că la nivel naţional se înregistrează peste 350.000 de capete de porc din cele două rase, însă sprijinirea fermierilor de către Ministerul Agriculturii nu va diminua importul de carne de porc pentru piaţa din România.

Guvernul a aprobat, în 10 ianuarie, o schemă de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, de care vor beneficia în perioada 2018-2020.

"Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangaliţa către un procesator/altă persoană juridică, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului. La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice care desfăşoară activităţi de prelucrare şi conservare a cărnii, activităţi de comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne, activităţi de comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern.

Executivul mai precizează că, potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.

"Purceii pentru creştere şi îngrăşare sunt preluaţi de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în baza unui contract de livrare şi transportaţi crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel", mai spune Guvernul.

Pentru a beneficia de acest program crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate, printre care: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract.

"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la direcţia agricolă judeţeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum şi în registrul de evidenţă al ajutorului de minimis. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 mil. lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat", precizează Guvernul. AGERPRES / (A - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-04-2025 17:07

Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja

Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.  

Social 11-04-2025 16:12

REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute

Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.  

Social 11-04-2025 16:00

Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 11-04-2025 15:04

Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor.   'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri

Social 11-04-2025 14:55

Hunedoara: Târgul Colecționarilor la Deva, în acest weekend

Pasionații de obiecte rare și valoroase din întreaga țară sunt așteptați sâmbătă, la Deva, la o nouă ediție a Târgului Colecționarilor, care se va desfășura în holul mare al Casei de Cultură din municipiu. Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii pre

Social 11-04-2025 14:22

Hunedoara: Prime de Vinerea Mare și Paște pentru angajații Complexului Energetic Valea Jiului

Angajații Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor beneficia de prime în bani cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cei 2.300 de mineri și energeticieni din cadrul companiei urmând să primească o sumă de 400 de lei brut pentru Vinerea Mare și 400 de lei brut pentru Paște. 'Primele pentru sărbătoarea de Vinerea Mare și pentru Paș

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Social 11-04-2025 13:50

Teleorman: ''Maraton pentru educație antreprenorială'', organizat de CONAF pe 15 aprilie

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) - Sucursala Teleorman organizează pe 15 aprilie, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, de la ora 10:00, semifinala concursului de planuri de afaceri ''Maratonul pentru Educație Antreprenorială''. Conform organizatorilor, ''Maratonul pentru E

Social 11-04-2025 13:34

TPBI: Tramvaiul 36, deviat de sâmbătă pentru efectuarea unor lucrări la calea de rulare de pe Bd. Chișinău

Linia de tramvai 36 va fi deviată de sâmbătă la terminalul 'Pantelimon' pentru a permite efectuarea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Chișinău, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Începând de sâmbătă, linia de tramvai 36 va

Social 11-04-2025 12:10

ISUBIF: Trei persoane rănite în urma unui incendiu la un apartament din Aleea Haiducului din București

Trei persoane au fost rănite, vineri, dintre care două au fost transportate la spital, în urma unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului din București. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului, la nivelul etajului 7. Arderea se manifestă cu flacără deschisă. La caz

Social 11-04-2025 12:03

VIDEO Monica Dajbog: 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați la evenimentele organizate de Florii

Peste 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați, în weekend, pentru buna desfășurare a manifestărilor publice și a procesiunilor religioase organizate cu ocazia Floriilor Ortodoxe și a celor Catolice, precum și pentru menținerea climatului normal de ordine publică.

Social 11-04-2025 12:00

REPORTAJ Tulcea: Pensiunile din județ, rezervate de sărbătorile pascale (GALERIE FOTO)

Aproximativ 80% din unitățile de cazare din Delta Dunării sunt deja rezervate în perioada sărbătorilor pascale, ofertele pentru trei nopți plecând de la 1.700 de lei și oferind oaspeților atât gastronomie locală specifică zonei, cât și activități în aer liber.

Social 11-04-2025 11:26

Prahova: Tren de pe ruta Budapesta-București cu 400 de călători la bord, implicat într-un accident la Bușteni

Un tren care circula pe ruta Budapesta-București, având circa 400 de călători la bord, a fost implicat, vineri, într-un accident care s-a produs pe raza orașului Bușteni, cartier Poiana Țapului. Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, trenul a acroșat un camion care tracta un trailer fără &ic

Social 11-04-2025 11:18

Harghita: Stânele din arealul munților Hășmaș, cartografiate și incluse pe o hartă online, pentru siguranța turiștilor

Stânele din arealul munților Hășmaș sunt cartografiate, în această perioadă, și vor fi integrate într-o hartă online interactivă, pentru ca cei care fac drumeții în natură să evite eventuale întâlniri nedorite cu câinii de pază. Cartografierea este realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară H

Social 11-04-2025 11:07

Arad: Peste o mie de decorațiuni pascale, oferite de studenți pacienților de la Spitalul Județean

Peste o mie de decorațiuni și aranjamente cu tematică pascală au fost oferite de studenți pacienților internați în aceste zile în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în cadrul unei campanii care și-a propus să aducă zâmbetele pe fețele celor suferinzi.