logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului/Iași: Specialiștii atrag atenția asupra necesității efectuării investigațiilor preventive

Imagine din galeria Agerpres

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, specialiștii atrag atenția asupra necesității efectuării investigațiilor preventive și a diagnosticării în stadii incipiente a bolilor, dar și asupra importanței adoptării unui stil de viață sănătos.

'Chiar dacă oamenilor le e teamă de noțiunea, de ideea de cancer, trebuie să fim foarte atenți la acest lucru, pentru că un diagnostic precoce înseamnă o altă șansă, înseamnă o șansă la vindecare, o șansă la un tratament mult mai puțin agresiv și un tratament mult mai puțin mutilant sau generator de handicap', a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ.dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași.

El a explicat că în diagnosticul tardiv al cancerului tratamentul este mult mai agresiv, implică o toxicitate mai ridicată și, nu de puține ori, pacienții ajung la medic în faze incurabile în care, în ciuda eforturilor depuse, nu mai pot fi vindecați.

'De aceea este fundamental ca lumea să își facă investigații medicale periodice, să participe în programele de screening oferite pentru principalele tipuri de cancere care generează cea mai mare mortalitate, astfel încât să poată fi diagnosticate la timp stările precanceroase sau un cancer aflat într-o formă curabilă, tratabil', a precizat prof.univ.dr. Gabriel Dimofte.

Marcată în fiecare an în data de 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un eveniment care își propune să încurajeze prevenirea, diagnosticarea la timp și tratamentul diverselor tipuri de cancer, având în vedere numărul tot mai mare de persoane care se confruntă cu această afecțiune.

Tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva cancerului pentru perioada 2025-2027 este 'United by Unique' (Uniți prin Unicitate) și pune oamenii în centrul îngrijirii, subliniind faptul că în spatele fiecărui diagnostic se află o poveste umană unică despre durere, vindecare, rezistență, dragoste, ajutor.

'În spatele fiecărui pacient oncologic este o poveste unică. Boala oncologică nu afectează doar pacientul, ci tot contextul familial. De când pacientul este diagnosticat, întreaga familie trece prin niște schimbări emoționale, de acceptare a diagnosticului. Dincolo de acceptare și conștientizare a bolii, sunt terapiile individuale și de grup, sunt soluții medicale care să ajute să nu ne simțim copleșiți, pentru că, uneori, boala oncologică este văzută ca o condamnare. În zilele noastre, tratamentele de specialitate au evoluat extraordinar de mult, încât sunt soluții de ținere sub control a bolii, dar și a anxietății, a stărilor depresive, ce pot duce la creșterea rezilienței emoționale', a declarat, pentru AGERPRES, Oana Dobre, psiholog în cadrul IRO Iași.

Psihologul spune că în astfel de cazuri este importantă creșterea rezilienței prin exerciții recreative și diferite activități cu însemnătate pentru pacientul oncologic.

'Promovăm un stil de viață echilibrat, de la activități fizice ușoare, plimbări în aer liber, recreații, exerciții de respirații, o nutriție sănătoasă. Încurajăm și recomandăm odihna și somnul adecvat, pentru că, așa după cum bine știm, odihna este un medicament natural pentru oameni. De aceea este nevoie de un somn odihnitor', explică Oana Dobre.

Conform datelor statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial.

Din cei 20.017 pacienți aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie Iași la finalul anului 2024, cei mai mulți erau diagnosticați cu cancer mamar (4.209), cancer colorectal (3.457) și de prostată (1.978).

Statisticile unității medicale arată că în anul 2024 au fost înregistrate 2.070 de noi cazuri de cancer, cele mai multe fiind colorectal (289), bronhopulmonar (282) și mamar (184).

Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat, pentru AGERPRES, că în cursul anului 2023 au fost investigate 17.721 de persoane, cu 841 mai multe decât în 2022 și cu 868 mai multe decât în anul 2024, ceea ce arată importanța caravanelor unităților mobile în diagnosticarea la timp a cancerului.

'Unitățile mobile de screening ale Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași au jucat un rol esențial în depistarea precoce a cancerului de col uterin și sân, facilitând accesul la servicii medicale de diagnostic pentru populațiile din zonele rurale și urbane, o mare parte fiind persoane defavorizate, cu probleme sociale. Aceste unități sunt dotate cu echipamente medicale moderne, inclusiv cabinete ginecologice și mamografe digitale, permițând efectuarea de teste precum mamografii și prelevări pentru depistarea cancerului de col uterin', a explicat Mirela Grosu.

Managerul IRO Iași a subliniat totodată că prin intermediul proiectelor precum ONCOPREV și ONCOFEM derulate în perioada 2020-2023, unitatea medicală a reușit să ofere gratuit aceste servicii de screening în numeroase localități din regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României.

'Aceste inițiative au avut un impact semnificativ asupra sănătății publice, contribuind la depistarea timpurie a cancerului și la reducerea mortalității asociate. Prin aducerea serviciilor medicale direct în comunități, unitățile mobile elimină barierele legate de accesul la îngrijire medicală, asigurând astfel că un număr cât mai mare de persoane beneficiază de screening și educație pentru sănătate. Datorită finalizării în decembrie 2023 a proiectelor de screening cu finanțare nerambursabilă prin care erau acoperite cheltuielile de deplasare a unităților mobile, în prezent serviciile medicale de diagnostic precoce se realizează pe bază de bilet de trimitere, atât pentru persoane asigurate cât și neasigurate, la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărărie nr. 177 A. Totuși, numărul cazurilor diagnosticate în anul 2024 și luate în evidență pentru tratament arată importanța organizării caravanelor mobile', afirmă managerul IRO Iași.

La Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, în baza biletului de trimitere, atât pacienții asigurați cât și cei neasigurați pot beneficia gratuit de consultații și investigații medicale la Radiologie, Ginecologie, Cardiologie, Dermatologie, Gastroenterologie, Endocrinologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Plastică, Chirurgie Toracică, Urologie, Pneumologie, Medicină Internă, Nefrologie. AGERPRES/(A - redactor: Daniela Malache, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 445

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț