logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Investiție de peste 9,8 milioane de lei în platforme de diagnosticare a cancerului pentru recomandarea tratamentului personalizat

Image

Serviciul Clinic de Anatomie Patologică și Laboratorul de Genetică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș urmează să fie dotate cu două echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea cancerului și recomandarea de tratament personalizat, printr-un proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Sănătate, în valoare de peste 9,8 milioane de lei.

'Ziua Mondială a Luptei cu Cancerul, marcată în 4 februarie, e pentru a crește gradul de conștientizare și de a atrage atenția asupra nevoii de prevenire, diagnostic și tratament eficient. Noua temă a Zilei Mondiale de Luptă cu Cancerul pentru perioada 2025-2027, ‘Uniți prin Unicitate', se concentrează pe o abordare centrată pe oameni și îi plasează în centrul sistemelor de îngrijire a cancerului. Fiecare om diagnosticat cu cancer are propria poveste, propriile așteptări și de aceea o abordare centrată pe pacienți înseamnă mai mult decât un tratament medical. Înseamnă empatie, sprijin personalizat și acces la cele mai bune opțiuni terapeutice disponibile. Accesul la terapii moderne și tratament personalizat în funcție de profilul tumoral identificat este esențial pentru fiecare pacient. De aceea, prin proiectul pe care îl lansăm astăzi, dorim să subliniem încă o dată importanța asigurării accesului egal și rapid la servicii precise și complexe de diagnostic a cancerului. Astfel, prin acest proiect, vom dota cu aparatură modernă Serviciul Clinic de Anatomie Patologică și Laboratorul de Genetică Medicală, în vederea creșterii capacității de prelucrare a probelor și asigurarea identificării mutațiilor genetice asociate afecțiunilor oncologice', a declarat, marți, managerul SCJU Târgu Mureș, Florin Crăciun, într-o conferință de presă.

Prin acest proiect, Serviciul Clinic de Anatomie Patologică va fi dotat cu echipamente de imunohistochimie și biologie moleculară, cu flux automat de lucru, digitalizate și validate pentru diagnostic - IVD.

 


Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


Șefa Serviciului Serviciul Clinic de Anatomie Patologică, profesor doctor Simona Gurzu, a arătat că prin această platformă, unică cel puțin la nivel național, va crește capacitatea de prelucrare a probelor, vor fi reduse riscurile asociate prelucrării prin metode convenționale a țesuturilor, vor putea fi identificate și mutațiile genetice asociate afecțiunilor oncologice, cu precizie, comparativ cu echipamentele existente.

'Ne-am minunat și noi când am văzut că în fiecare an avem peste 200 de pacienți cu cancer colorectal pe care îl diagnosticăm la noi în laborator. Am scos o statistică de la noi: 1.060 de cazuri de tumori de părți moi, 1.428 de cazuri de tumori de piele, 140 de cazuri de tumori de intestin subțire, 133 de rect și aș putea continua. Gândiți-vă că dacă determinările de biologie moleculară, măcar pentru 100 de pacienți într-un an, s-ar face așa cum trebuie, am vorbi de o supraviețuire mai bună și de costuri mai mici pentru tratamentul pacientului. Pentru că un diagnostic corect de la început, diagnostic în vederea stabilirii tipului de tumoră, indicării tipului de tratament pe care pacientul l-ar putea primi, înseamnă viață pentru pacient, calitate a vieții și costuri mai mici pentru sistem, pentru că până la urmă o sumă mare investită în preclinic înseamnă o sumă mai mică investită în clinic', a declarat doctor Simona Gurzu.

Laboratorul de Genetică Medicală va primi echipamente de secvențiere de ultimă generație - Next Generation Sequencing NGS -, care permit creșterea fluxului de lucru și un diagnostic rapid, validat IVD, pentru identificarea mutațiilor genetice asociate afecțiunilor hematologice maligne /cancerului.

'Suntem astăzi în fața unei realizări importante a acestui spital, dotarea cu echipamente de ultimă generație care ne permit un diagnostic genetic eficient, ceea ce permite o medicină personalizată, adică o medicină în funcție de profilul genetic al pacientului. Aceste sisteme de secvențiere de generație nouă cu care am fost dotați, atât laboratorul de genetică medical, cât și serviciul de anatomie patologică, au avantajul unui diagnostic rapid, eficient, flexibil, putând adapta diagnosticul nu doar la tumori solide, ci și la pacienții cu afecțiuni hematologice maligne, pacienți pediatrici și adulți (...), ceea ce permite personalizarea tratamentului, adică să evităm efectele adverse și să creștem răspunsul la tratament. Sunt niște platforme automatizate care permit un diagnostic rapid, în 24 de ore din momentul în care avem proba până la generarea acelui raport medical', a declarat șefa Laboratorului de Genetică Medicală, profesor doctor Claudia Bănescu.

Doctorii susțin că aceste platforme noi permit creșterea capacității de testare și precizia diagnosticării, astfel încât 'medicina personalizată nu mai este un vis, este o realitate'.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș are termen de finalizare a acestui proiect luna decembrie a acestui an.

'Derulăm Programul Național de Oncologie pe patru unități la nivelul județului Mureș. Vreau să vă spun că niciodată nu sunt suficiente, pentru că am avut pacienți care doar pentru o investigație trebuiau să se deplaseze într-un alt centru universitar (...). Acum derulăm acest program și prin aceste unități medicale și ne bucurăm că am închis, să zicem așa, cercul investigațiilor și al serviciilor medicale care sprijină atât diagnosticarea, cât și tratamentul pacientului oncologic, și anume, PET-CT. Suntem din punctul de vedere al sistemului medical-oncologic la nivelul standardului unui centru universitar și mă bucur că pot să vă spun acest lucru', a afirmat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro.

Potrivit acesteia, în cadrul Programului Național de Oncologie există subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne și un subprogram național de testare genetică, iar proiectul SCJU Târgu Mureș se pliază pe acestea.

'Ceea ce tratează aceste subprograme sunt tipuri de cancer foarte, foarte importante. Vom vedea cât de mult ne va sprijini în această privință Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș. Și vreau să vă spun că pe linia aceasta a componentei de diagnosticare derulăm un program care se numește Subprogramul de diagnostic și de monitorizare ale afecțiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic și examen de biologie moleculară, care se derulează în acest spital. Sunt foarte bucuroasă că avem această posibilitate. Se tratează leucemiile acute, neoplasmele, mielodisplazice, sindroame mieloproliferative cornice și sindroame limfoproliferative cronice, diagnostice foarte complexe și foarte complicate (...). Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș a tratat în 2024, în limita fondurilor pe care le-am avut disponibile, 151 de pacienți, solicitările sunt mult mai mari, trebuie să vedem ce facem. S-au acordat 267 de tipuri de servicii medicale în cadrul acestui subprogram', a precizat șefa CAS Mureș.

Valoarea totală a proiectului accesat de SCJU Mureș este de 9.864.011,50 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea FEDR este de 8.384.409,77 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 1.282.321,50 lei și valoarea cofinanțării suportate de spitale este de 197.280,23 lei. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 256

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț