logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Investiție de peste 9,8 milioane de lei în platforme de diagnosticare a cancerului pentru recomandarea tratamentului personalizat

Image

Serviciul Clinic de Anatomie Patologică și Laboratorul de Genetică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș urmează să fie dotate cu două echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea cancerului și recomandarea de tratament personalizat, printr-un proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Sănătate, în valoare de peste 9,8 milioane de lei.

'Ziua Mondială a Luptei cu Cancerul, marcată în 4 februarie, e pentru a crește gradul de conștientizare și de a atrage atenția asupra nevoii de prevenire, diagnostic și tratament eficient. Noua temă a Zilei Mondiale de Luptă cu Cancerul pentru perioada 2025-2027, ‘Uniți prin Unicitate', se concentrează pe o abordare centrată pe oameni și îi plasează în centrul sistemelor de îngrijire a cancerului. Fiecare om diagnosticat cu cancer are propria poveste, propriile așteptări și de aceea o abordare centrată pe pacienți înseamnă mai mult decât un tratament medical. Înseamnă empatie, sprijin personalizat și acces la cele mai bune opțiuni terapeutice disponibile. Accesul la terapii moderne și tratament personalizat în funcție de profilul tumoral identificat este esențial pentru fiecare pacient. De aceea, prin proiectul pe care îl lansăm astăzi, dorim să subliniem încă o dată importanța asigurării accesului egal și rapid la servicii precise și complexe de diagnostic a cancerului. Astfel, prin acest proiect, vom dota cu aparatură modernă Serviciul Clinic de Anatomie Patologică și Laboratorul de Genetică Medicală, în vederea creșterii capacității de prelucrare a probelor și asigurarea identificării mutațiilor genetice asociate afecțiunilor oncologice', a declarat, marți, managerul SCJU Târgu Mureș, Florin Crăciun, într-o conferință de presă.

Prin acest proiect, Serviciul Clinic de Anatomie Patologică va fi dotat cu echipamente de imunohistochimie și biologie moleculară, cu flux automat de lucru, digitalizate și validate pentru diagnostic - IVD.

 


Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


Șefa Serviciului Serviciul Clinic de Anatomie Patologică, profesor doctor Simona Gurzu, a arătat că prin această platformă, unică cel puțin la nivel național, va crește capacitatea de prelucrare a probelor, vor fi reduse riscurile asociate prelucrării prin metode convenționale a țesuturilor, vor putea fi identificate și mutațiile genetice asociate afecțiunilor oncologice, cu precizie, comparativ cu echipamentele existente.

'Ne-am minunat și noi când am văzut că în fiecare an avem peste 200 de pacienți cu cancer colorectal pe care îl diagnosticăm la noi în laborator. Am scos o statistică de la noi: 1.060 de cazuri de tumori de părți moi, 1.428 de cazuri de tumori de piele, 140 de cazuri de tumori de intestin subțire, 133 de rect și aș putea continua. Gândiți-vă că dacă determinările de biologie moleculară, măcar pentru 100 de pacienți într-un an, s-ar face așa cum trebuie, am vorbi de o supraviețuire mai bună și de costuri mai mici pentru tratamentul pacientului. Pentru că un diagnostic corect de la început, diagnostic în vederea stabilirii tipului de tumoră, indicării tipului de tratament pe care pacientul l-ar putea primi, înseamnă viață pentru pacient, calitate a vieții și costuri mai mici pentru sistem, pentru că până la urmă o sumă mare investită în preclinic înseamnă o sumă mai mică investită în clinic', a declarat doctor Simona Gurzu.

Laboratorul de Genetică Medicală va primi echipamente de secvențiere de ultimă generație - Next Generation Sequencing NGS -, care permit creșterea fluxului de lucru și un diagnostic rapid, validat IVD, pentru identificarea mutațiilor genetice asociate afecțiunilor hematologice maligne /cancerului.

'Suntem astăzi în fața unei realizări importante a acestui spital, dotarea cu echipamente de ultimă generație care ne permit un diagnostic genetic eficient, ceea ce permite o medicină personalizată, adică o medicină în funcție de profilul genetic al pacientului. Aceste sisteme de secvențiere de generație nouă cu care am fost dotați, atât laboratorul de genetică medical, cât și serviciul de anatomie patologică, au avantajul unui diagnostic rapid, eficient, flexibil, putând adapta diagnosticul nu doar la tumori solide, ci și la pacienții cu afecțiuni hematologice maligne, pacienți pediatrici și adulți (...), ceea ce permite personalizarea tratamentului, adică să evităm efectele adverse și să creștem răspunsul la tratament. Sunt niște platforme automatizate care permit un diagnostic rapid, în 24 de ore din momentul în care avem proba până la generarea acelui raport medical', a declarat șefa Laboratorului de Genetică Medicală, profesor doctor Claudia Bănescu.

Doctorii susțin că aceste platforme noi permit creșterea capacității de testare și precizia diagnosticării, astfel încât 'medicina personalizată nu mai este un vis, este o realitate'.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș are termen de finalizare a acestui proiect luna decembrie a acestui an.

'Derulăm Programul Național de Oncologie pe patru unități la nivelul județului Mureș. Vreau să vă spun că niciodată nu sunt suficiente, pentru că am avut pacienți care doar pentru o investigație trebuiau să se deplaseze într-un alt centru universitar (...). Acum derulăm acest program și prin aceste unități medicale și ne bucurăm că am închis, să zicem așa, cercul investigațiilor și al serviciilor medicale care sprijină atât diagnosticarea, cât și tratamentul pacientului oncologic, și anume, PET-CT. Suntem din punctul de vedere al sistemului medical-oncologic la nivelul standardului unui centru universitar și mă bucur că pot să vă spun acest lucru', a afirmat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro.

Potrivit acesteia, în cadrul Programului Național de Oncologie există subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne și un subprogram național de testare genetică, iar proiectul SCJU Târgu Mureș se pliază pe acestea.

'Ceea ce tratează aceste subprograme sunt tipuri de cancer foarte, foarte importante. Vom vedea cât de mult ne va sprijini în această privință Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș. Și vreau să vă spun că pe linia aceasta a componentei de diagnosticare derulăm un program care se numește Subprogramul de diagnostic și de monitorizare ale afecțiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic și examen de biologie moleculară, care se derulează în acest spital. Sunt foarte bucuroasă că avem această posibilitate. Se tratează leucemiile acute, neoplasmele, mielodisplazice, sindroame mieloproliferative cornice și sindroame limfoproliferative cronice, diagnostice foarte complexe și foarte complicate (...). Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș a tratat în 2024, în limita fondurilor pe care le-am avut disponibile, 151 de pacienți, solicitările sunt mult mai mari, trebuie să vedem ce facem. S-au acordat 267 de tipuri de servicii medicale în cadrul acestui subprogram', a precizat șefa CAS Mureș.

Valoarea totală a proiectului accesat de SCJU Mureș este de 9.864.011,50 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea FEDR este de 8.384.409,77 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 1.282.321,50 lei și valoarea cofinanțării suportate de spitale este de 197.280,23 lei. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 266

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 14-05-2025 23:16

Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale

Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana

Sanatate 14-05-2025 20:04

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z

Sanatate 13-05-2025 12:46

Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă

Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,

Sanatate 13-05-2025 12:31

VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate

Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.  

Sanatate 13-05-2025 09:11

Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo

Sanatate 13-05-2025 08:25

Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent

Sanatate 12-05-2025 14:21

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale

Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie

Sanatate 12-05-2025 12:56

Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai

Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,

Sanatate 12-05-2025 10:19

Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir

Sanatate 12-05-2025 09:38

Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi

Sanatate 11-05-2025 18:40

Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).