logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Defibrilator cardiac subcutan, premieră judeţeană în cardiologia intervenţională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Image

Un pacient în vârstă de 49 de ani, sportiv de performanţă, a fost operat în premieră judeţeană la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Bihor, fiindu-i implantat un defibrilator cardiac subcutan, în anul 2024 fiind implantate 153 de defibrilatoare şi stimulatoare cardiace.

"Procedura a reprezentat o premieră medicală la nivelul judeţului Bihor, aceasta practicându-se doar în centrele mari din ţară. Acest tip de defibrilator cardiac subcutan face parte dintr-o generaţie nouă de aparate, prezentând riscuri reduse pentru pacient. Defibrilatorul intern este cea mai eficientă şi sigură metodă pentru oprirea aritmiilor. Acesta este un dispozitiv electronic care monitorizează în mod continuu semnalele electrice ale cordului. Atunci când detectează un ritm neobişnuit de rapid şi neregulat, care are potenţialul de a declanşa un stop cardiac, acesta emite o descărcare electrică scurtă, dar puternică, care restaurează ritmul normal. Dispozitivul de aproximativ 10/7 cm este implantat la nivelul peretelui toracic, subclavicular, într-un buzunar creat sub piele. Această performanţă a fost posibilă graţie bunei colaborări dintre Secţia Clinică Cardiologie şi Secţia Clinică ATI I", a precizat, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al SCJU, Lisa Crăiuţ.

Potrivit aceleiaşi surse, pacientul a ajuns iniţial la spital în luna aprilie, în urma unui stop cardio-respirator care a survenit la sala de forţă. În urma resuscitării cu succes în afara spitalului, acesta a fost internat de urgenţă pe Secţia Clinică ATI I, unde i s-a efectuat protocolul de diagnostic, inclusiv coronografia de urgenţă. Pacientul prezenta un risc crescut de a face încă un stop cardio-respirator prin aritmii ventriculare. Acestea sunt tulburări de ritm cardiac, care determină un ritm rapid al inimii şi care pot opri inima. Astfel, pentru a preveni moartea subită cardiacă, medicii i-au recomandat pacientului implantarea unui defibrilator cardiac intern.

Bărbatul a hotărât să revină pentru intervenţia recomandată abia câteva luni mai târziu. În urma evaluării, echipa medicală a decis implantarea unui defibrilator cardiac subcutan. Pentru a confirma eligibilitatea pacientului, acestuia i s-au făcut măsurători specifice, precum dimensiunea toracelui şi alţi vectori specifici de electrofiziologie. În comparaţie cu defibrilatorul clasic intravascular şi intracardiac, acesta este implantat subcutan, evitându-se astfel riscul de infecţie şi de ruptură de sondă. Conform ghidurilor de specialitate, defibrilatorul cardiac subcutan este indicat la pacienţii tineri care nu au nevoie de pacing (stimulare ventriculară).

În contextul în care pacientul practica sportul de performanţă, era important să se evite riscul potenţial de ruptură de sondă. În cazul unui defibrilator clasic, sonda care conectează bateria aparatului cu inima se poate rupe, riscul fiind mai mare în cazul unui atlet de performanţă, datorită mişcărilor specifice sportului practicat.

Astfel, pe data de 6 septembrie, a avut loc în premieră judeţeană intervenţia de implantare a defibrilatorului cardiac subcutanat. Aceasta s-a desfăşurat în sala de electrofiziologie, sub control fluoroscopic, ceea ce presupune efectuarea unei proceduri imagistice prin care se obţin imagini în timp real cu ajutorul razelor X.

"Pacientului i s-a efectuat anestezie generală şi loco-regională intercostală. Procedura a decurs asemănător cu procedura de implantare a unui stimulator cardiac permanent, însă a necesitat o etapă suplimentară legată de testarea şi programarea defibrilatorului. S-au efectuat două incizii: una la nivelul latero-toracic stâng şi o incizie mică la nivel toracic anterior. Medicul intervenţionist a creat un buzunar subcutan (sub piele) latero-toracic, pentru implantarea dispozitivului, după care au fost plasate cele două sonde de defibrilare la nivel pre-sternal şi latero-toracic stâng. S-a indus aritmia, în scopul de a cauza un stop cardio-respirator pentru testarea funcţionalităţii aparatului. Terapia a fost un succes şi s-a confirmat funcţionalitatea defibrilatorului. Intervenţia a decurs bine şi a durat trei ore", se arată în comunicat.

Evoluţia pacientului a fost favorabilă, iar acesta a fost externat a doua zi. Bărbatul şi-a reluat activitatea după o lună de repaus pentru vindecare şi recuperare. Nu au survenit complicaţii după efectuarea intervenţiei. Importanţa şi succesul acestei intervenţii au fost confirmate la aproximativ 6 săptămâni de la intervenţie, când pacientul a prezentat o aritmie ameninţătoare de viaţă. Aceasta a activat automat defibrilatorul cardiac, administrarea unui şoc electric salvându-i viaţa pacientului.

Echipa operatorie a fost compusă din dr. Dinu Andrei Dragomir, medic primar cardiologie, dr. Diana Opincariu, medic specialist cardiologie, dr. Andras Mester, medic specialist cardiologie şi medicul curant al pacientului, cu susţinerea medicului şef de secţie Secţia Clinică Cardiologie I, prof. univ. dr. Mircea-Ioachim Popescu, a medicului coordonator al Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac şi Cardiologie Intervenţională, dr. Virgil Popa şi a proctorului dr. Zoltan Som, medic cardiolog şi electrofiziologist din Budapesta.

Echipa de anestezie a fost compusă din dr. Tunde Lucza, medic primar ATI, şi dr. Dan Angelescu, medic rezident ATI, sub coordonarea medicului şef al Secţiei Clinice ATI I, conf. univ. dr. Carmen Pantiş. Medicii au fost sprijiniţi de echipa de asistente din cadrul Laboratorului de angiografie, cateterism cardiac şi cardiologie intrevenţională, Viorica Oprescu şi Loredana Ciocan.

Datorită eforturilor făcute de conducere, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor dispune de aparatura medicală şi personalul medical specializat, care permit efectuarea intervenţiilor cu un grad de complexitate ridicat, printre care se numără şi această premieră judeţeană.

În 2024 s-au implantat 153 de defibrilatoare şi stimulatoare cardiace, spitalul având adresabilitate nu doar pentru pacienţii din judeţul Bihor, dar şi pentru cei din judeţele limitrofe, precum Satu Mare şi Sălaj. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț