logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prof. Dr. Dafin Mureşan: Rezerva cerebrală, neuroplasticitatea şi neuroregenerarea, factori a căror interacţiune face diferenţa între bolnavi

Imagine din galeria Agerpres

Concepte precum rezerva cerebrală, neuroplasticitatea şi neuroregenerarea, cu accent pe rolul lor în recuperarea după leziuni cerebrale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, aplicaţiile inovatoare ale telereabilitării în tratarea afecţiunilor neurologice, inclusiv a celor rare, interesul şi preocupările continue ale experţilor neurologi pentru inovare şi dezvoltare a capabilităţilor de diagnostic, tratament şi neuroreabilitare în tot ceea ce înseamnă afecţiunile cerebrovasculare au fost principalele subiecte discutate de specialiştii participanţi la Congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, desfăşurat la Baku, în Azerbaidjan, la sfârşitul săptămânii trecute.

''O sănătate a creierului este absolut necesară dezvoltării şi echilibrului social, iar acest lucru se află în centrul preocupării, nu numai a comunităţii ştiinţifice şi a comunităţii academice, conceptul de 'brain health' o să apară, din ce în ce mai mult, inclusiv în marile summit-uri politice. Cum ne dăm seama? În primul rând, fiecare om are percepţia stării de bine. Dacă ne simţim bine, dacă suntem bucuroşi, dacă avem poftă de viaţă.. toate aceste elemente, da, fac parte dintr-o percepţie a normalităţii şi a integrării tale în lume, din punct de vedere medical şi din punct de vedere ştiinţific. Nimeni nu poate fi fericit fără un creier fericit, fără un creier sănătos. Noi avem nişte parametri pe care îi măsurăm. (...) Partea motoare e partea cognitivă, partea emoţională şi elementele complexe. Toate aceste lucruri aduse într-un context comun şi robust, fiecare cu nişte parametri foarte bine măsurabili, reuşesc să ne aducă şi să ne dea o imagine asupra condiţiei actuale a fiinţei umane, a sistemului nervos, a individului. O persoană, chiar în condiţiile unui aparenţe perfecte de sănătate, dacă traversează o perioadă critică, o perioadă dificilă, de mare stres psihologic, poate deveni foarte vulnerabilă şi invers - o persoană bolnavă, care are, să spunem, teoretic, şanse minime de longevitate, poate fi învingătoare într-o luptă cu boala, dacă traversează un climat psihologic foarte bun, dacă are o susţinere, dacă are un context emoţional favorabil'', a explicat preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabiltării (SSNN), prof. dr. Mureşan.

În context, el a subliniat că rezerva biologică joacă un rol important în recuperarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi a pledat pentru o evaluare periodică din acest punct de vedere.

''Nimeni nu poate fi fericit fără un creier fericit. În momentul în care suferim, de exemplu, un accident vascular cerebral, contează rezerva biologică nu doar pentru că recuperarea e mult mai uşoară. Vedem, datorită unor tehnologii noi, acea vioiciune a minţii care practic este legată de capacitatea sistemelor, circuitelor, marilor reţele interne ale creierului de a lucra cu viteză şi flexibilitate. Echilibru dintre cantitate şi dinamică este foarte important. Rezerva biologică, acest potenţial întotdeauna trebuie validat. Ne naştem cu un fond, dar acest fond este tributar validării, iar validarea se face prin interacţiunea în lumea reală. Aşa se accesează o altă poartă, care ţine tot de ceea ce noi moştenim'', a mai spus prof. dr. Mureşan.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabiltării (SSNN) a atras atenţia asupra creşterii incidenţei cazurilor traumatismelor cranio-cerebrale care duc la afecţiuni ale creierului.

''Ne confruntăm, atât din punct de vedere a incidenţei, cât şi a prevalenţei, cu un număr mare de traumatisme cranio-cerebrale, care lasă consecinţe profunde asupra fiinţei umane. Da, chiar traumatismele uşoare pot genera tulburări de comportament. Factorii de risc sunt multipli, iar intervenţiile, modul de a gestiona din punct de vedere medical şi a trata aceste traumatisme cranio-cerebral, toate aceste elemente terapeutice, sunt mai dificile decât la AVC, unde totul este standardizat. (...) Luăm suplimente pentru creierul nostru. Sunt utile, însă ele trebuie luate cu înţelepciune şi trebuie luate suplimentele care sunt validate. Dacă le luăm, ele trebuie să fie proporţionale şi cu tipul de activitate, întotdeauna la recomandarea medicului, cel puţin la recomandarea medicului de familie, dacă nu la recomandarea medicului specialist'', a detaliat el.

Totodată, prof. dr. Mureşan a vorbit şi despre neuro-reabilitare şi neuro-recuperare şi a admis că un element dificil intern este comunicarea între specialităţi şi realizarea de facto a unei echipe multidisciplinare, subliniind în acelaşi timp că Strategia Naţională pentru boli cardio şi celebrovasculare, care are capitol dedicat recuperării, va impune o direcţie şi o finanţare a sistemului medical. El a remarcat şi nevoia de educaţie şi de advocacy, care trebuie intensificate astfel încât populaţia să aibă informaţiile şi resursele necesare pentru a acorda prioritate şi a menţine sănătatea creierului.

''A existat în ultima perioadă o voinţă politică mare care a mişcat lucrurile spre o ameliorare profundă. Factorul de progres stă în comportamentul nostru. Practic, în afară de accidentele vasculare foarte uşoare toţi ceilalţi au nevoie de recuperare. Aş spune că toate accidentele vasculare au nevoie de recuperare într-un anumit fel, unii timp mai îndelungat, alţii timp mai restrâns. Recuperarea, în schimb, trebuie privită într-un mod continuu. La o extremă avem măsurile preventive generale, profilaxia, (...) şi la cealaltă extremă este îngrijirea paleativă'', a explicat preşedintele EFNR şi al SSNN.

Peste 250 de specialişti în neuroştiinţe, neurologie şi neuroreabilitare, cercetători, clinicieni şi experţi din Europa şi Asia, inclusiv România, au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Congresul Societăţii pentru studiul neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii (SSNN) şi Şcoala internaţională de vară de neurologie.

Printre subiectele şi temele abordate s-au aflat şi cele referitoare la noi direcţii şi soluţii sustenabile care să conducă la o integrare uniformă a tuturor programelor strategice pentru identificarea provocărilor şi oportunităţilor regionale, implementarea globală a soluţiilor inovative în managementul pacientului, amplificarea schimbului de expertiză între toţi actorii implicaţi în procesul complex al neuroreabilitării, dezvoltarea capabilităţilor de diagnostic, tratament şi neuroreabilitare în afecţiunile cerebrovasculare, cu precădere accidentele vasculare cerebrale şi implementarea cu celeritate în multiple regiuni ale globului a tuturor soluţiilor şi tehnicilor medicale moderne.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s