logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Carmen Orban: Lumea se vaită că sistemul de sănătate e la pământ; ceva se întâmplă, comunicarea e proastă şi cineva nu explică

Imagine din galeria Agerpres

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Carmen Orban a declarat joi că Guvernul a demonstrat că sprijină dezvoltarea sistemului sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală, atrăgând totodată atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti.

Coaliţia "Votez pentru sănătate" susţine alocarea a 9% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijiri medicale la standarde europene, indiferent dacă provin din mediul urban sau din mediul rural. În cadrul unei caravane organizate cu sprijinul unor ONG-uri şi asociaţii de pacienţi, au fost scoase în relief problemele cu care pacienţii se confruntă atunci când iau contact cu sistemul de sănătate şi cum anume finanţarea ar putea contribui la rezolvarea lor.

"Am ajuns la Buzău cu caravana 'Votez pentru sănătate', care este susţinută de un număr foarte mare de ONG-uri. Ne dorim alocarea a 9% din PIB. Cele mai mari probleme sunt diagnosticarea târzie, circuitul pacientului, după ce primesc un diagnostic nu ştiu unde să ajungă, lipsa programelor de screening, lipsa medicilor de familie din multe localităţi rurale, acces îngreunat la îngrijiri de sănătate. Finanţarea mai bună va ajuta din toate punctele de vedere, va ajuta să existe mai multe medicamente, mai mult acces la diagnostic de înaltă performanţă în mai multe locuri, mai mult personal", a declarat directorul executiv al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Luminiţa Vâlcea.

Potrivit specialiştilor, la ora actuală există zeci de mii de pacienţi la nivel naţional care sunt în aşteptarea unor medicamente. Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) vorbesc despre un decalaj major între alocarea din PIB destinată sistemului naţional de sănătate şi media europeană.

"Există foarte multe medicamente la ora actuală care sunt unice, care tratează anumite cazuri de bolnavi şi anumite situaţii speciale şi din păcate pacienţii nu au acces la aceste medicamente. La ora actuală este în aşteptare o listă de medicamente care ar fi adresată unui grup de aproape 110.000 de pacienţi, care ar echivala cu populaţia Buzăului şi din păcate lista este în aşteptate de mai bine de şase luni. Sperăm ca luna aceasta să fie aprobată prin hotărâre de guvern şi medicamentele să fie disponibile pacienţilor începând cu lunile mai, iunie. Sunt foarte multe afecţiuni începând cu cele oncologice, dar vorbim şi de afecţiuni neurologice, pe zona de psihiatrie, de medicaţie cardio-vasculară. România ar trebui să aloce 9% din PIB pentru domeniul sănătăţii. Anul trecut cu greu contribuţia statului plus cele private au ajuns la 6,3% din PIB, în timp ce media europeană este aproape 10%. În urmă cu 20 de ani vorbeam de 6% din PIB, în condiţiile în care aveam alocaţi în jur de 2,7-2,8% din PIB. Deci este un decalaj permanent între România şi ţările din Uniunea Europeană şi cu cât celelalte ţări alocă mai mult, sistemele lor sunt mai robuste iar noi suntem mult departe în urmă", a precizat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

O altă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar este cea a lipsei resursei umane. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) există mai multe secţii în care se înregistrează deficit de personal.

"Cea mai mare provocare este resursa umană, lipsa medicilor, care persistă. Chiar dacă există aceste creşteri salariale substanţiale, se pare că încă medicii nu îşi doresc să vină în provincie. La mine arde pe Secţia de oncologie, unde pe patru posturi am doar un singur medic iar numărul pacienţilor este în continuă creştere pe partea oncologică, am probleme pe Interne, unde pe şapte locuri am doar trei medici şi sunt insuficienţi, mai ales că această secţie asigură şi liniile de gardă iar prin lipsa multor zile neacoperite la gardă, celelalte specialităţi care fac gardă nu sunt de specialitatea respectivă, se pot confrunta cu un malpraxis, pentru că sunt de altă specialitate, dar îşi asumă", a precizat managerul SJU, Claudiu Damian.

Autorităţile judeţene vorbesc despre o reglementare legislativă prin intermediul căreia medicii aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Sănătate să acopere gărzi în spitale astfel încât să scadă presiunea pe secţiile în care se înregistrează un aflux mare de pacienţi, cum ar fi Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

"Noi am avut anii trecuţi o problemă a medicilor de la UPU şi medici cardiologi. Dacă doamne fereşte fac un preinfarct, trebuie să ştiu că acolo la spital este un medic cardiolog şi din punctul meu de vedere legislaţia trebuie să impună medicilor care au contract cu Casa să vină să facă gărzi obligatoriu la UPU. Dacă nu ai contract cu Casa şi nu iei bani de la stat, eşti în privat, faci ce vrei, dar atât timp cât lucrezi cu statul român trebuie să faci gardă la UPU şi aici trebuie să ne dăm mâna", a atras atenţia vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău Adrian Petre.

În cadrul conferinţei organizate în contextul campaniei pentru sănătate, Carmen Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a declarat că Guvernul a demonstrat că sprijină sistemul sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală.

"Actualul Guvern a demonstrat că votează pentru Sănătate şi sprijină procesul de schimbare a sistemului sanitar. Guvernul Ciolacu a înţeles că asigurarea accesului universal la servicii de sănătate se face prin implementarea unor politici coerente de dezvoltare a programelor de prevenţie. S-au pompat foarte multe fonduri pentru modernizări de ambulatorii, infrastructură, dotare cu aparatură, digitalizare. Cu toate acestea, lumea se vaită că sistemul de sănătate este la pământ. Eu spun tuturor: ceva se întâmplă, comunicarea este proastă şi cineva nu explică. Bani sunt şi în ultimii ani bugetul Casei de Sănătate şi pe Sănătate a crescut fabulos. Deşi vorbim de creşteri fabuloase de bani, vorbim totuşi de lipsuri şi de probleme în sănătate şi atunci eu cred că undeva noi toţi, factori decidenţi, pacienţi, societate civilă, medici, ar trebui să fim cinstiţi şi oneşti şi să punem lucrurile pe tapet şi să vedem unde sunt problemele reale", a subliniat Carmen Orban.

Orban a atras atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din ţară.

"Mulţi mă întreabă: au crescut fondurile, unde sunt? O parte pot să vi le explic, dotarea, infrastructura, care este extrem de învechită şi vorbim de 60 de ani în care nu s-a făcut nimic în sistemul de sănătate, şi spitalele pe care dumneavoastră le aveţi şi spitalele din Bucureşti, toate sunt în clădiri foarte vechi; dacă ar fi să vorbim cinstit, niciunul din ele nu respectă circuitele corecte pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale sau ISU sau mediu sau tot felul de autorizaţii, pentru că nu au cum să mai fie în contextul actual de actualitate. S-au băgat foarte mulţi bani în dotarea cu aparatură medicală, actul medical este aproape ca afară, cel puţin ca proceduri, protocoale, aparatură, terapii şi medicaţie. Este adevărat, nu există medicaţie pentru toată lumea şi aici ar trebui să facem ceva, pentru că programe de sănătate sunt, dar probabil sunt insuficiente", a punctat Carmen Orban.

"Votez pentru sănătate" este o iniţiativă a societăţii civile, susţinută de 30 de organizaţii, între care 16 asociaţii de pacienţi şi ONG-uri. AGERPRES/(A-autor: Florin Zafiu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 01-05-2025 14:42

Copii cu arsuri, transferați cu avionul SMURD de la Satu Mare la Iași

Un bebeluș de 10 luni a fost transferat, cu avionul SMURD, de la Spitalul Județean Satu Mare la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria' din Iași, în cursul zilei de joi urmând să fie făcut un nou transfer al unul copil de 9 ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf. Maria', dr. Cătălina Ionescu, a declarat, joi, c

Sanatate 01-05-2025 12:06

FABC: Este în interesul României să aibă mai multe paturi pentru pacienții oncologici

Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizației de construire pentru un nou corp de clădire în București, destinat pacienților oncologici. 'E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorități doar sub presiunea inte

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone