Psihiatru: Oamenii sunt fericiţi dacă aleg să fie; fericirea durabilă, autentică - un mod de gândire şi trăire

Fericirea este o stare subiectivă, care presupune abilitatea unei persoane de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative, şi este caracterizată de emoţii pozitive sau plăcute, de la mulţumire la bucurie intensă, consideră medicul psihiatru Petronela Nechita.
"Anul 2024 e prezent în vieţile noastre de foarte puţin timp. Ne pregătim să începem o pagină nouă din viaţa noastră. Odată cu noul an, persistă dorinţa de a-l face cel mai bun şi mai productiv de până acum. Însă înainte de toate obiectivele şi wishlist-urile pe care le facem aproape toţi la început de an, ne dorim fericire. Se spune că scopul existenţei noastre este de a fi fericiţi. Orice persoană de pe Pământ îşi doreşte acest lucru, însă cum şi când putem spune că avem parte de acest sentiment? Este în firea umană să ne dorim fericire. Fiecare dintre noi avem o viziune proprie referitoare la acest lucru, conform dorinţelor şi aşteptărilor fiecăruia. Fericirea este o stare subiectivă, ce presupune abilitatea unei persoane de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative. Astfel, se consideră că fericirea este caracterizată de emoţii pozitive sau plăcute, de la mulţumire la bucurie intensă", a declarat pentru AGERPRES Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi.
Totuşi, susţine medicul psihiatru, adevărata fericire este mai mult decât o simplă stare de spirit.
"Fericirea durabilă, cea autentică, constă mai ales într-un sentiment profund şi stabil de bine. Depăşeşte o dispoziţie bună sau o viaţă lipsită de griji; este un mod de gândire şi de trăire pe care îl putem controla. Potrivit unor specialişti din domeniul sănătăţii mintale, fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni. În concluzie, oamenii sunt fericiţi dacă aleg să fie. Cu alte cuvinte, deţinem controlul asupra propriei fericiri", explică Petronela Nechita.
Medicul psihiatru afirmă totodată că ar fi mai indicat să ne îndreptăm atenţia asupra modului în care putem dezvolta o strategie pentru a creşte nivelul de fericire.
"Prin practicarea recunoştinţei, facem primul pas spre a ne îmbunătăţi starea de spirit dedicând câteva minute zilnic pentru a medita asupra gândurilor pozitive. Un alt pas important este evitarea gândirii excesive, care nu este echivalentă cu rezolvarea problemelor şi este complet inutilă. Practicarea mindfulness-ului, adică a trăirii în momentul prezent cu deschidere şi curiozitate, contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii noastre fizice şi mentale în multiple moduri. Oferă şi primeşte îmbrăţişări zilnic. Adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, prin alimentaţie echilibrată şi practicarea regulată a unui sport, este un alt pas esenţial în construirea unui tablou complet al fericirii. Uneori, însă, tindem să confundăm satisfacţia cu adevărata fericire. Dependenţele, precum cumpărăturile compulsive, afacerile şi cheltuielile excesive reprezintă doar câteva dintre căile prin care unii dintre noi încearcă să atingă starea de fericire", precizează dr. Nechita.
Pentru a fi cu adevărat fericit, subliniază medicul ieşean, este esenţial să avem o dispoziţie pozitivă când ne gândim la viitor.
"La începutul anului, sărbătorile de iarnă ne relaxează şi ne stimulează să alcătuim fiecare o listă de dorinţe pentru anul respectiv. Prin urmare, simpla acţiune de a scrie anumite dorinţe pe hârtie generează o emoţie pozitivă şi o stare de mobilizare. Aşadar, unii dintre noi îşi creează liste de dorinţe pentru diferite perioade: pe săptămâni, luni sau chiar pentru întregul an. O listă de dorinţe şi rezoluţii, expusă într-un loc vizibil, pentru a-şi atinge scopul. Desigur, toţi avem nevoie de obiective care să ne motiveze, iar acestea trebuie să fie suficient de interesante pentru a ne entuziasma, dar totodată este crucial să fie şi realizabile. Dacă încercăm să atingem imposibilul, ne expunem la un stres suplimentar şi inutil în viaţa noastră", arată medicul psihiatru.
Prin urmare, stabilirea unor obiective realiste ne oferă o direcţie în viaţă şi ne induce o stare de mulţumire şi satisfacţie după ce le îndeplinim.
"Facem acest lucru poate pentru că suntem convinşi că acestea sunt motoarele acţiunilor şi comportamentelor noastre. Obiectivele ar trebui să fie SMART, adică simple, măsurabile, realizabile, realiste din punct de vedere al resurselor necesare de timp", spune dr. Petronela Nechita.
Pe de altă parte, se consideră că diferenţa dintre oamenii de succes şi cei care nu progresează rezidă în voinţa tradusă de unii în ambiţie.
"Ambiţia te energizează, te propulsează spre realizarea obiectivului mult dorit. Ambiţia reprezintă o luptă pentru succes şi putere, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine şi a voinţei. Ambiţia este forţa care te automotivează pentru a atinge sau a realiza un scop sau dorinţă. Ea te ajută să îţi dai un sens vieţii, să-ţi creezi un obiectiv, să atingi un ţel. Totuşi, pentru ca aceste obiective să fie atinse, ambiţia trebuie să fie însoţită de voinţă şi perseverenţă", menţionează dr. Petronela Nechita.
În opinia acesteia, uneori gândul că în prezent trebuie să iei decizii importante poate genera presiune.
"Poate ai dori să ai o busolă care să te ghideze, care să-ţi indice ce şi cum să faci astăzi pentru fericirea de mâine. Deciziile pe care le luăm, alegerile noastre, modul în care interacţionăm cu alţii şi comportamentele adoptate sunt toate ghidate de valorile personale", spune ea.
Aşa cum este bine ştiut, valorile noastre definesc ceea ce este esenţial pentru noi şi sunt sursa motivaţiei noastre în orice demers.
"Aşadar, este vital să ne evaluăm periodic valorile şi să ne asigurăm că trăim în armonie cu acestea pentru a duce o viaţă autentică şi împlinită. Valorile se pot împărţi în funcţie de rolul lor în viaţa noastră. De exemplu, succesul profesional, echilibrul în familie sau sănătatea fizică sunt valori - scop, reflectând obiectivele pe termen lung pe care ne angajăm să le atingem. În schimb, onestitatea, respectul sau empatia sunt valori care mijlocesc interacţiunile noastre şi modul în care ne conectăm cu ceilalţi în diverse situaţii", explică dr. Petronela Nechita.
În esenţă, noi, oamenii, putem găsi fericirea în lucruri mărunte, fie că vorbim de interacţiuni scurte sau un zâmbet schimbat cu cineva întâlnit în cursul zilei, deoarece totul se bazează pe conexiunile dintre oameni.
Cu toate acestea, medicul atrage atenţia asupra unicităţii fiecărui individ.
"Ceea ce aduce fericire unuia s-ar putea să nu aibă acelaşi efect asupra altora. Totuşi, pentru majoritatea dintre noi, fericirea este strâns legată de sentimentul de satisfacţie, de evitarea sentimentelor de invidie, de exprimarea iubirii faţă de ceilalţi şi de dezvoltarea unei rezilienţe emoţionale şi mentale", conchide dr. Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.
INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie
Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur