logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Pacient cu AVC din Satu Mare, salvat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea

Image

Un pacient de 55 de ani din Satu Mare diagnosticat cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut a fost transferat şi salvat la Oradea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, printr-o intervenţie minim-invazivă, de 16 minute.

"S-a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului. Sub anestezie generală, s-a făcut o puncţie prin artera femurală dreaptă, iar cu ajutorul unor catetere, s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă şi artera carotidă) până la nivelul creierului. Cheagul de sânge ocluza una dintre arterele cerebrale, ceea ce a cauzat AVC-ul. Cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, cheagul a fost scos în totalitate, iar teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcţional," a transmis miercuri, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Oradea, Lisa Crăiuţ.

Intervenţia a fost posibilă datorită dotărilor moderne, de nivel european, ale Compartimentul de Neuroradiologie Intervenţională, cu angiograf biplan de ultimă generaţie şi aparat Angio-CT unic în România, precum şi datorită echipei de medici performantă şi pregătită la cel mai înalt nivel.

Potrivit comunicatului, pacientul a ajuns, în 27 noiembrie, la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului din Satu Mare în urma unei sincope, prezentând paralizie pe partea stângă. Echipa medicală din Satu Mare a pus diagnosticul de accident vascular cerebral.

Pacientului nu i s-a putut administra însă tratamentul pentru dizolvarea cheagului de sânge, deoarece acesta luase anticoagulante, care prezentau o contraindicaţie pentru acest tratament. Bolnavul nu putea fi tratat la Satu Mare şi riscul ca acesta să rămână paralizat sau chiar să moară era foarte crescut. Singura şansă în acest caz era ca el să fie transferat către un centru specializat în neuroradiologie intervenţională, pentru a se putea interveni asupra cheagului.

Bărbatul a fost transferat astfel la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, unde a ajuns într-o oră şi jumătate de la punerea diagnosticului. Acesta a fost preluat de către echipa medicală, care a confirmat diagnosticul de accident vascular ischemic. Un cheag de sânge bloca un vas de sânge din creier, ceea ce împiedica vascularizarea.

"Intervenţia a decurs bine şi a fost realizată într-un timp foarte scurt, de doar 16 minute. În momentul de faţă, pacientul se simte bine şi a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieţii sau putea chiar să survină decesul. Însă datorită intervenţiei, pacientul este în prezent funcţional şi se va recupera complet pe parcursul următoarelor luni, reluându-şi toate activităţile," a precizat Lisa Crăiuţ.

Echipa medicală a fost formată din doctorii Dan Mihoc, medic primar radiologie şi neuroradiologie intervenţională şi coordonator al Compartimentului de Neuroradiologie Intervenţională, Călin Morgovan, medic primar radiologie şi imagistică medicală, Sebastian Boancă, medic primar radiologie şi imagistică medicală, Ştefania Sije, medic primar ATI şi Florina Fortiş, medic primar neurologie.

Dr. Dan Mihoc a urmat o supraspecializare în radiologie şi neuroradiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Strasbourg, Franţa, unde a profesat timp de 9 ani în domeniu şi a colaborat extensiv la lucrări ştiinţifice. De asemenea, medicii Sebastian Boancă şi Călin Morgovan au absolvit stagii de formare în radiologie şi neuroradiologie intervenţională la Clermont-Ferrand, în Franţa.

În cadrul compartimentului, sunt tratate o varietate de patologii, pe partea de neuroradiologie intervenţională: AVC ischemic, AVC hemoragic, malformaţii artero-venoase, fistule durale rupte, stenoze intracraniene, precum şi o gamă extinsă de patologii vasculare: anevrisme cerebrale, stenoze şi ocluzii arteriale are membrelor inferioare, hemoragii acute periferice etc.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor este inclus în Acţiunea Prioritară pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut (AP-AVCAc), prin urmare, costul acestei intervenţii a fost suportat din fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

Din punctul de vederea al adresabilităţii, atât pacienţii din judeţul Bihor, cât şi cei din întreaga regiune de nord-vest a ţării pot să aibă acces la tratament în cadrul compartimentului. Rata de succes al tratamentului în cazul accidentelor vasculare cerebrale este însă determinat de promptitudinea cu care pacientul primeşte tratament specializat, în cel mai scurt timp posibil.

Pentru a putea identifica cât mai rapid un AVC, reprezentanta spitalului menţionează că este bine să ne raportăm la acronimul FAST (care în limba engleză înseamnă "rapid").

"Acest acronim ne ajută să identificăm semnele iniţiale ale unui AVC şi să acţionăm la timp: F (Face - faţa) - când persoana încearcă să zâmbească, faţa este asimetrică sau cu gura căzută, A (Arms -braţe) - când persoana încearcă să ridice ambele braţe, unul este inert sau rămâne mai jos, S (Speech - vorbire) - persoana nu poate să repete clar o propoziţie simplă, T (Time - timp) - oricare din aceste simptome poate indica un AVC, aşadar persoana trebuie văzută urgent de un medic," a conchis Lisa Crăiuţ. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online Anda Badea)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 14-05-2025 23:16

Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale

Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana

Sanatate 14-05-2025 20:04

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z

Sanatate 13-05-2025 12:46

Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă

Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,

Sanatate 13-05-2025 12:31

VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate

Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.  

Sanatate 13-05-2025 09:11

Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo

Sanatate 13-05-2025 08:25

Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent

Sanatate 12-05-2025 14:21

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale

Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie

Sanatate 12-05-2025 12:56

Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai

Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,

Sanatate 12-05-2025 10:19

Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir

Sanatate 12-05-2025 09:38

Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi

Sanatate 11-05-2025 18:40

Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).