Aproape 100.000 de persoane evaluate în cadrul unui proiect de screening implementat de Institutul ''Marius Nasta''

Un număr de 94.028 de persoane din 41 de judeţe au beneficiat de screening al tuberculozei în cadrul unui proiect implementat în ultimii 5 ani de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Un număr de 84.503 persoane dintre cele 94.028 evaluate au provenit din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, 6.794 persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul naţional de penitenciare, 1.627 persoane fără adăpost din Bucureşti, 1.114 consumatori de droguri injectabile din Bucureşti.
"Inovaţia adusă de proiect constă în utilizarea inteligenţei artificiale pentru depistarea unui scor de risc privind tuberculoza, urmată de examinarea sputei prin testare genetică, ceea ce a permis atât identificarea rapidă a cazurilor de tuberculoză, cât şi depistarea cazurilor de tuberculoză rezistentă", informează un comunicat remis presei.
Proiectul a demonstrat o rată remarcabilă de detecţie a tuberculozei de peste 5 ori mai mare decât rata naţională raportată în cadrul Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control a tuberculozei (PNPSCT). Mai exact, rata de incidenţă identificată este de 250,83 cazuri la suta de mii de persoane. Incidenţa naţională oficială raportată de Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control a Tuberculozei, a fost: 57,1 în 2020, 39,7 în 2021, 46,1 în 2022, cifre raportate la suta de mii de locuitori, conform recomandărilor OMS.
Rata cea mai mare de incidenţă a fost înregistrată la populaţia fără adăpost, care este categoria cea mai afectată, cu o rată de incidenţă alarmantă de 1.113,76 la suta de mii de locuitori. Pe locul secund se situează incidenţa tuberculozei depistată în rândul persoanelor care utilizează droguri injectabile, cu o rată de depistare de 576,37 la suta de mii de locuitori. Evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.
În ceea ce priveşte screening-ul TB din zonele rurale, s-a evidenţiat o rată de detecţie de trei ori mai mare decât incidenţa naţională, adică de 147,64 la suta de mii de locuitori.
Persoanele aflate în închisoare au avut o rată mică de detecţie, 44,84 la suta de mii de locuitori, ca urmare a eforturilor PNPSCT şi a iniţiativei anterioare de screening E-DETECT, care au vizat această categorie.
Potrivit sursei citate, depistarea prin screening activ al tuberculozei este o modalitate care completează depistarea pasivă pe care PNPSCT o realizează constant, datele raportate în primele 9 luni ale anului 2023, comparativ cu cele din 2022, evidenţiază o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză depistate cu 7%. În primele luni ale acest an au fost identificate 7.276 cazuri de tuberculoză faţă de 6.747 cazuri în 2022, cu 529 mai multe decât în anul precedent.
"Screeningul TB s-a dovedit un succes în condiţiile în care problemele ridicate de prevenţie în România sunt complexe. Indicatorii acestui proiect au fost depăşiţi cu cel puţin 20%. (...) Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie de schimbare a paradigmei tratării pacientului cu tuberculoză de la intervenţia în spital, la tratarea în ambulatoriu. Este extrem de important că Ministerul Sănătăţii a aprobat recent cele trei mari strategii sectoriale vizând tuberculoza, HIV-SIDA şi vaccinarea", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit comunicatului.
Cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru şi Vest au înregistrat cele mai puţine cazuri, similar de altfel cu rata de incidenţă a tuberculozei în cadrul PNPSCT.
"Utilitatea şi necesitatea derulării acestui proiect la nivel social este demonstrată prin atingerea şi depăşirea obiectivelor. Rezultatele obţinute arată nevoia populaţiei din zonele rurale privind accesul la servicii medicale de specialitate. Adaptarea serviciilor de diagnostic a tuberculozei la necesităţile reale ale comunităţii este direcţia necesară în acest moment pentru reducerea coerentă şi eficientă a tuberculozei. Distribuţia neuniformă a cazurilor de tuberculoză pe teritoriul ţării, corelată într-o oarecare măsură cu condiţiile socio-economice din regiunile de dezvoltare, impun programe de screening adaptate nevoilor reale din teren. Apariţia, din păcate, la un nivel tot mai accentuat a unei categorii de pacienţi care necesită asistenţă medicală complexă, şi mă refer aici la utilizatorii de droguri, care au un risc crescut de a dezvolta tuberculoză, impun măsuri de management direcţionat pentru categorii diferite de risc aşa cum reiese şi din datele proiectului de screening", a declarat Beatrice Mahler, managerul interimar Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
Proiectul a debutat având drept ţintă furnizarea programelor de formare specifică pentru 560 de profesionişti, în final 718 asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari au beneficiat de aceste servicii de educaţie medicală continuă, aspecte teoretice şi practice care au presupus o curiculă acreditată pe baza metodologiei realizate la nivel naţional. Schimbul de bune practici în domeniul depistării, tratării şi supravegherii tuberculozei s-a realizat în cadrul simpozionului internaţional "Screening-ul tuberculozei şi migraţia în Europa - RoGer" la care au participat 40 de experţi TB din 14 ţări europene.
Proiectul a fost cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi a beneficiat de sprijinul a şase parteneri: Asociaţia Română Anti-Sida, UNOPA, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Asociaţia Samusocial, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi drog-rezistentă. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi