Coriu (CMR): Avem nevoie de un sistem modern de transfuzii; pacienţii au nevoie de produse de sânge

Preşedintele Colegiului Medicilor România, Daniel Coriu, a declarat, marţi, că este nevoie de un sistem modern de transfuzii în România, întrucât pacienţii au nevoie urgentă de produse de sânge, iar unii dintre aceştia îşi pot pierde viaţa în lipsa acestor.
"Avem nevoie de un sistem modern de transfuzii. Pacienţii noştri au nevoie astăzi urgent de produse de sânge, plasmă proaspătă, masă eritrocitară, concentrat trombocitar, ţinute în condiţii de maximă siguranţă şi au nevoie de cantităţi mari. Avem pacienţi care îşi pierd viaţa din lipsa acestor produse de sânge", a explicat medicul, la o dezbatere despre viitorul pacienţilor cronici transfuzabili din România, organizată de Coaliţia Unitatea de Sânge.
Preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a subliniat că fără sânge unele unităţi medicale s-ar putea închide întrucât acestea nu poate fi înlocuite.
"Noi ca şi pacienţi vrem să susţinem şi să creăm un sistem benefic pentru toată lumea, în primul rând pentru pacient şi în al doilea rând pentru unităţile de servicii medicale, pentru că sângele este viaţă, este partea care ţine sistemul de sănătate în funcţie, este motorul sistemului de sănătate. Cred că fără sânge, probabil, unele unităţi medicale se pot închide. Nu există altă substanţă cu care să o înlocuim", a spus Gănescu.
"Este nevoie mai mult ca oricând pentru Unitatea de Sânge. (...) Noi, pacienţii, ne implicăm, nu numai cerem. Ar trebui toată lumea să se implice mai ales pe partea educaţională. (...) Astăzi am rămas la aceeaşi recompensă faţă de donator, care, de multe ori, jigneşte", a afirmat preşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, este regretabil faptul că sistemul de transfuzii se confruntă cu deficienţe semnificative de la infrastructura precară până la deficienţe de ordin legislativ, care trebuie să fie în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
"Este vital să conştientizăm importanţa unor reforme structurale, profunde ale acestui sistem. (...) Este important să continuăm eforturile de conştientizare asupra importanţei donării de sânge în rândul populaţiei", a arătat medicul.
Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministru Marcel Ciolacu, Carmen Orban, a evidenţiat, la rândul său, că realitatea este aceea că fără sânge nu se pot salva vieţi.
"Tot astăzi vorbim de o realitate cruntă şi aceea că fără sânge nu putem salva vieţi. (...) Suntem într-o realitate cruntă: sângele este extrem de valoros astăzi, cu toată tehnologia medicală. (...) Să înţelegem că România are nevoie urgentă de reformare şi reorganizarea a sistemului de transfuzii la standarde europene. Este nevoie de o permanentă dezvoltare şi modernizare şi educare în acest domeniu", a declarat Orban.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Transfuzie Sanguină din România, Florentina Vlădăreanu, a subliniat importanţa educaţiei pentru donatori.
"Pentru donator va trebui educaţie, învăţat ce înseamnă donarea, învăţat ce înseamnă sângele, învăţat ce poate face pentru semenul său. (...) Există eficienţă maximă şi avem dovezi care pot să ne arate că o eficienţă a administrării sângelui cu raţionalitate în regim cronic şi regim programat pentru afecţiunile care pot să beneficieze de acest regim programat pot aduce beneficii atât pentru serviciile medicale privind costurile, dar, mai ales, pentru pacient", a indicat Vlădăreanu.
Directorul Institutului Naţional de Transfuzie, Tania Mihalcia, a informat că au fost finalizate un proiect de lege a sângelui şi un ordin de autorizare şi acreditare a centrelor de transfuzie.
Potrivit acesteia, finalizarea digitalizării va asigura condiţiile pentru iniţierea unor procese în condiţii de siguranţă.
"O parte din legislaţia specifică domeniului va intra pe circuitul de avizare. A fost finalizat un nou proiect de lege a sângelui, a fost finalizat ordinul de autorizare şi acreditare a centrelor de transfuzie, care se află deja în minister. (...) De peste un an, chiar în absenţa digitalizării, s-a facilitat comunicarea rapidă cu şi între centrele de transfuzie pentru redistribuirea de componente sanguine, ceea ce a redus deficitul local, după caz. (...) În colaborarea cu Ministerul Sănătăţii încercăm să creăm condiţiile pentru ca procesul de implementare a cerinţelor noului regulament să se desfăşoare conform calendarului ce va fi stabilit. Lucrăm la elaborarea aplicaţiei pentru obţinerea de fonduri nerambursabile în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru digitalizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină. Finalizarea digitalizării va asigura condiţiile pentru iniţierea unor procese în condiţii de siguranţă, cum este şi testarea, crearea platformelor de testare, precum şi conectarea la platforma informatică de la nivelul UE a platformei centrale care va colecta şi publica date legate de donări, utilizări clinice şi aşa mai departe", a arătat Mihalcia.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, a subliniat necesitatea adoptării unor decizii şi implementarea măsurilor necesare.
"Invitaţia de a stabili câteva termene foarte clare este mai mult decât pragmatică. (...) Chiar nu mai este niciun motiv pentru care să mai aşteptăm aşa luarea unor decizii care pot fi luate şi azi şi mâine. Există fundamentarea ştiinţifică. Cred că este cazul să ne suflecăm mânecile şi să trecem la luarea unor decizii şi la implementarea acelor lucruri în jurul cărora tot dezbatem", a transmis Baciu. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent