Pauliuc: Cineva se joacă cu dreptul pacienţilor oncologici şi va trebui să răspundă inclusiv juridic pentru acest lucru

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, liberala Nicoleta Pauliuc, l-a criticat luni pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru organizarea unui "simulacru" de dezbatere pe tema Ordonanţei Guvernului pentru modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea cancerului şi i-a reproşat acestuia că nu au fost elaborate normele de aplicare la Planul Naţional de Luptă Împotriva Cancerului. De asemenea, a afirmat că "cineva se joacă" cu dreptul acestei categorii de bolnavi şi "va trebui să răspundă inclusiv juridic pentru acest lucru".
O dezbatere publică a fost organizată de Ministerul Sănătăţii în sistem videoconferinţă cu tema - Ordonanţa Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
"Mi-aş fi dorit ca această întâlnire să aibă loc faţă în faţă, înainte să puneţi în simulacrul acesta de dezbatere... (...). Ne aflăm în situaţia în care România, pentru prima dată în 30 de ani, are o lege care aduce speranţă. Noi nu suntem la o dezbatere a unui nou plan de luptă împotriva cancerului, noi avem o lege, iar cei care sunt astăzi în faţa noastră trebuiau să facă normele. Noi suntem astăzi la o lună distanţă, când dreptul pacienţilor oncologici sau asupra dreptului pacienţilor oncologici cineva se joacă cu acest drept şi va trebui să răspundă inclusiv juridic pentru acest lucru. Nu ne mai putem juca, pentru că pacientul oncologic nu are timp de astfel de dezbateri, are timp doar de respect şi empatie din partea dumneavoastră, a celor care sunt chemaţi să faceţi normele (...). Nu ştiu unde aţi uitat empatia, mi-aş fi dorit în momentul în care v-am văzut cu o zi înainte de 1 iulie că aţi ieşit şi aţi spus: Iată, facem normele. Acea acţiune de PR politic cum că aveţi norme, că faceţi norme, aţi uitat-o", a susţinut Pauliuc, în intervenţia la dezbatere.
Totodată, senatorul liberal i-a adresat ministrului Sănătăţii o serie de întrebări referitoare la proiectul de ordonanţă care a făcut obiectul dezbaterii.
"Cine sunt cei care au lucrat la acest proiect, dacă sunt specialiştii care au lucrat la Planul de luptă împotriva cancerului, care apoi au lucrat la ce aţi spus dumneavoastră, un nou plan pe care l-aţi anulat. Aţi spus, OK, e foarte bună legea. Nu cumva mâine vor spune că nici ăsta nu este bun. Vreau să vă spun şi să ne spuneţi public aici, cei care suntem în mediul online, dacă premierul Ciolacu ştie exact că această ordonanţă nu înseamnă normele de luptă împotriva cancerului. Pentru că premierul Ciolacu a spus altceva: Veniţi domnule ministru, joi, cu normele la Legea Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului. Aţi avut o discuţie în coaliţie pentru această ordonanţă. Vreau să spuneţi clar dacă aţi avut şi dacă s-a întâmplat acest lucru. Domnule ministru, înainte de a începe această dezbatere, vreau să ne spuneţi dacă aţi trimis pentru avize la instituţii şi dacă aţi primit avize. În situaţia în care aţi primit avize negative sau veţi primi avize negative, vă asumaţi să mergeţi mai departe cu ordonanţa sau veţi ţine cont de avizele date de instituţii. Când vor fi gata normele? (...). Nu pot să vă laud pentru inactivitatea de opt luni de zile când vorbim despre planul de cancer. Oamenii ăştia, viaţa lor e în secunde, domnule ministru, nu înţelegeţi ce se întâmplă în momentul în care o mamă îşi pierde copilul? Este inadmisibil ca bolnavii de cancer, pe 41 de grade, să vină în faţa ministerului şi nimeni, din respect, să iasă să stea de vorbă cu ei", a afirmat Pauliuc.
În context, ministrul Rafila i-a cerut senatorului liberal să aibă un comportament civilizat şi să nu mai spună lucruri "inexacte, neadevărate", subliniind că pacienţii oncologici au fost primiţi de Ministerul Sănătăţii.
"Eu nu vreau să intru în polemică cu dumneavoastră, aţi ridicat şi tonul, vreau să avem un comportament civilizat. Aţi spus foarte multe lucruri care sunt inexacte. De exemplu, când pacienţii oncologici au venit în faţa ministerului, au fost primiţi. Dacă doriţi să vorbiţi singură, puteţi să o faceţi. Haideţi să nu mai difuzăm în spaţiul public lucruri care nu sunt adevărate. Noi încercăm prin această ordonanţă să asigurăm accesul la diagnostic şi la tratament modern, la medicină personalizată, la radioterapie de cel mai înalt nivel. Dacă dumneavoastră vă opuneţi la aceste lucruri, eu am o responsabilitate faţă de pacienţi, vă rog să respectaţi această responsabilitate", a punctat ministrul.
De asemenea, Rafila s-a referit la ordonanţa în discuţie, oferind explicaţii detaliate.
"Această ordonanţă este parte a unui pachet legislativ care include normele de aplicare ale legii. Despre asta este vorba. Face parte dintr-un pachet legislativ care include normele, aceste norme din punct de vedere tehnic au fost lucrate de experţi în oncologie, nu experţi în altceva. Ele au fost elaborate, astăzi am finalizat şi punerea lor într-un format care să poată să ducă la publicarea lor sub formă de acte normative. Deci nu este vorba de ordonanţă care modifică legea, ci este vorba de un pachet legislativ, inclusiv de norme. A doua precizare este următoarea, apropo de accesul pacienţilor la servicii de diagnostic şi de medicină personalizată, de diagnostic molecular, genetic pentru toată lumea şi de medicină personalizată. Sunt 100 de milioane de lei care aşteaptă la Casa de Asigurări de Sănătate să finanţeze această lege, iar forma actuală a legii nu face posibil acest lucru. Ne dorim ca pacienţii să beneficieze de aceste teste cât mai repede şi de accesul la medicină personalizată, începând de la sfârşitul acestei luni, dacă s-ar putea. Practic, prin aprobarea acestei ordonanţe şi, consecutiv, a Hotărârii de Guvern cu programele de sănătate, inclusiv a programului de oncologie, aceşti bani devin disponibili pentru aceste teste. La fel, o metodă de radioterapie modernă - mă refer la stereotaxie - devine accesibilă acestor pacienţi", a transmis Rafila. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Mondială a Sănătății/ MS: Cele 3 spitale regionale de urgență și centrele de mari arși au o implementare promițătoare
Cele trei spitale regionale de urgență și centrele de mari arși au o implementare promițătoare, astfel încât până în anii 2027 - 2028 pacienții din România să beneficieze de condiții moderne de îngrijire în spitale noi, au precizat luni reprezentanții Ministerului Sănătății, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății.
INSP: Sănătatea timpurie influențează nu doar parcursul individual, ci și reziliența și sustenabilitatea comunităților
Accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru femeile însărcinate, mame și copii reprezintă o condiție esențială pentru reducerea mortalității materne și infantile, prevenirea bolilor și asigurarea unui start de viață sănătos, a transmis, luni, Institutul Național de Sănătate Publică cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății (7 aprilie).
Dr. Anamaria Ciubară: De Ziua Mondială a Sănătății ne reamintim că sănătatea este un echilibru între trup, minte și suflet
Sănătatea mintală reprezintă temelia unei vieți echilibrate și împlinite, iar recunoașterea acestui fapt este primul pas spre a construi comunități mai puternice și mai reziliente, afirmă prof.univ.dr. Anamaria Ciubară, medic psihiatru. 'Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, ne reamintim că sănătatea nu înseamnă doar absența bo
Timiș: Campus rezidențial pentru medicii care vor lucra la Centrul de recuperare medicală de la Lovrin
Noul Centru de Recuperare Medicală Ortopedie și Traumatologie (CRMOT) care se va deschide peste doi ani în comuna Lovrin, ca secție externă a Spitalului Județean Timișoara, va atrage după sine și dezvoltarea unui campus rezidențial destinat medicilor și personalului medical care va lucra aici, a declarat luni pentru AGERPRES managerul unității sa
Medicii stomatologi atrag atenția asupra importanței integrării sănătății orale în politicile publice de sănătate
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) atrage atenția, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, asupra necesității unei integrări a sănătății orale în politicile publice de sănătate și reamintește importanța sănătății orale ca parte integrantă a sănătății generale. CMSR susține integrarea sănătății orale în politicile
Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului (specialist)
De Ziua Mondială a Sănătății 2025 să ne amintim că fiecare masă, fiecare sfat și fiecare gest de sprijin în primele etape ale vieții poate face diferența pentru o generație mai sănătoasă, a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu. Organizația Mondială a Sănătății marchează, &
Medic: Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau o fac abia în ultimul trimestru
Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau ajung la medic abia în ultimul trimestru, a atras atenția șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), Monica Cîrstoiu, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății. Luni este marcată Ziua Mondială a Sănătății, iar campania
Boloș, pe șantierul noului corp al SJU Alba Iulia: Este unul dintre cele mai avansate
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat vineri șantierul noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, aflat pe lista obiectivelor care obținuseră finanțare prin PNRR. Marcel Boloș a declarat presei că proiectul de la Alba Iulia 'este unul dintre cele mai avansate' ca implem
Timiș/Ciolacu, la viitorul Centru de mari arși: Am trimis medici la specializare în Belgia, care vor lucra aici
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, pe șantierul viitorului Centru de mari arși, că după tragediile care au avut loc în țară, soldate cu un număr mare de mari arși, era necesară construirea unor astfel de centre, dar și pregătirea medicilor care vor lucra aici. 'După tragediile care au avut loc în țară (incendiul de la Colectiv, exploz
Colegiul Medicilor Arad: Mulți medici pleacă din țară pentru a căuta stabilitate
Zeci de medici din Arad au cerut, anul trecut, eliberarea certificatelor profesionale curente, necesare dacă vor să profeseze în străinătate, fiind o creștere de aproape șase ori față de anul 2020, în condițiile în care, conform Colegiului Medicilor din Arad, profesioniștii caută țări în care legislația oferă mai multă protecție pentru ei și pacienți.
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs rămâne extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București rămâne extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, medicul Rodica Ciolacu. 'Este &i
Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital
Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș
Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți
INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă
Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace
(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR
București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o