Bihor: ''Stetoscopul viitorului'', un ecograf portabil cât o palmă, ''vedeta'' Conferinţei naţionale de ultrasonografie de la Oradea

Aproape 590 de participanţi s-au înscris la lucrările Conferinţei Naţionale a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) ce are loc, în perioada 18 - 20 mai, la Oradea, fiind pentru a treia oară organizată în acest municipiu.
Vedeta acestei întâlniri medicale este "stetoscopul viitorului", un ecograf portabil cât o palmă, "cel mai mic, cel mai modern, cel mai mobil şi cel mai ieftin", pe care preşedintele evenimentului, prof. univ. dr. Ciprian Brisc, îl recomandă tuturor medicilor în practica uzuală.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Acest eveniment este foarte important pentru că a adunat foarte multe grupe de participanţi, atât lectori care cunosc bine metoda ultrasonografiei, 70 de specialişti din ţară au venit să prezinte ceea ce ştiu, cât şi foarte mulţi medici şi studenţi care ori vor să progreseze ori care nu au lucrat ecografie şi sunt interesaţi să înveţe. Am organizat pentru ei cel puţin două cursuri şi unul de point-of-care pentru a le prezenta avantajele utilizării ecografiei. Este acelaşi avantaj pentru partea vizuală aşa cum stetoscopul este pentru partea auditivă în diagnosticul medical," a declarat, joi, pentru Agerpres, prof. univ. dr. Ciprian Brisc, viitorul preşedinte ales pentru 2024-2026 al SRUMB.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Doctorul Brisc a recomandat, în primul rând, să fie foarte bine învăţată această metodă, care să ducă la un diagnostic corect şi în al doilea rând, consideră că ar fi extrem de util ca un număr cât mai mare de medici să aibă asemenea echipamente fie fixe, la cabinet, fie portabile, pentru a vizualiza mai rapid patologia.
"Este cel mai mic, cel mai modern, cel mai mobil şi cel mai ieftin. Este produs de General Electric Healthcare. Un aparat pe care fiecare medic al trebui să-l aibă în buzunar, în practica de zi cu zi. De altfel, Conferinţa reuneşte toate firmele care comercializează în ţară la noi astfel de aparate, 21 de firme, care prezintă atât ecografia fixă, cât şi cea mobilă." a spus organizatorul conferinţei.
Directorul de marketing de la Medist Imaging, Raluca Dumitrescu, a precizat că este un ecograf portabil, numit Vscan Air, care se conectează wireless la telefonul mobil sau la o tabletă prin instalarea unei aplicaţii speciale, gratuită.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Are două sonde - una liniară şi una convexă, aparatul având rezistenţă la manipulare, zgârieturi, inclusiv apă, fără fir. Are o greutate şi dimensiune reduse, fiind potrivit pentru examinările ecografice chiar şi la patul pacientului sau la domiciliul acestuia. Este practic stetoscopul viitorului", a declarat, pentru AGERPRES, Raluca Dumitrescu.
Oradea organizează pentru a treia oară această conferinţă naţională, fiind un centru important în ultrasonografie şi datorită faptului că celelalte două manifestări au fost considerate ca reuşite în organizare.
Tematicile conferinţei vizează o paletă foarte largă de afecţiuni, anume ale tubului digestiv, urologice, endocrinologice şi mamare, cu prezentări speciale despre elastografie, Inteligenţă Artificială, CEUS (contrast-enhanced ultrasound - ecografia cu substanţă de contrast), ecografia de urgenţe, POCUS.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Prima zi a evenimentului, este dedicată cursurilor pre-conferinţă pe mai multe teme şi specializări, inclusiv un maraton de cazuri clinice. De la prima oră, au prezentat lucrări reputaţii medici Radu Pantea, Zeno Spârchez (actualul preşedinte al SRUMB) şi Gheorghe Bumbu, pe tema ecografiei în afecţiunile urologice. Alte cursuri din timpul zilei au ca teme ultrasonografia (US) tubului digestiv, US mamar, US endocrinologie, point-of-care, precum şi prezentări tehnice de aparatură.
"Cursul de point-of-care l-am pregătit pentru cei care cunosc mai puţin partea de ecografie şi care sunt interesaţi pentru a învăţa şi de a utiliza aparatura mobilă la patul pacientului. Diferenţa între point-of-care şi ecografia normală este că, cel puţin în ţările anglo-saxone, medicul curant face partea de anamneză şi examenul obiectiv la patul pacientului după care urmează programări la cabinete de ecografie. Marele avantaj al point-of-care este că se integrează această examinare ecografică în acelaşi timp cu anamneza şi examenul obiectiv. Dacă ştii să o faci bine, pacientul câştigă timp valoros," a precizat dr, Brisc, cel care prezintă acest curs în orele după-amiezii.
Vineri şi sâmbătă, în 19-20 mai, programul ştiinţific al conferinţei va cuprinde 20 de prezentări orale, rezumate propuse de participanţi, în două sesiuni diferite - una cu prezentări ştiinţifice originale şi una cu prezentări de caz.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Programul ştiinţific al conferinţei va fi susţinut de lectori invitaţi prin numeroase prezentări şi mese rotunde pe teme foarte diverse privind ecografia: despre ecografia în urgenţe, afecţiunile hepatice, tumori de căi biliare şi colecist, ecografia musculo-scheletală, ecografie toracică, afecţiunile splinei, rinichiului, ecografie pediatrică, elastografia ca metodă de diagnostic, anatomie ecografică, precum şi tehnici doppler şi de ecografie cu substanţă de contrast.
Organizatorii conferinţei naţionale sunt Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) şi Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea. Aceştia sunt ajutaţi de o echipă generoasă de voluntari, studenţi la medicină, dar şi de sponsori: Betania Surgery, Chirurgie Betania, Drumuri Orăşeneşti S.A., Alsal Prod, Lloyd Shoes Romania, Grantexa, Optimedia, Construcţii Bihor, D&C Oradea. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor
Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d
România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice
Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc
INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită
Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r
Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație
Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu
Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci
Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului
Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn
Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică
Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi
Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești
Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să
Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon
O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo