logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dr Horaţiu Suciu: O mie de operaţii pe cord deschis la IUBCvT Târgu Mureş, în 2022

Image

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr Horaţiu Suciu, a declarat, miercuri, că la acest institut au avut loc, anul trecut, o mie de operaţii pe cord deschis şi că aceasta este singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare.

"Au fost de o mie de operaţii pe cord deschis, foarte mulţi pacienţi trataţi cu infarct miocardic, ceea ce dovedeşte două lucruri. Unul, faptul că morbiditatea (mortalitatea) prin boli cardiovasculare este în continuare o mare problemă în ţară şi este pe locul întâi în această zonă şi nu doar în România, ci peste tot bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de mortalitate. Şi doi, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş are o activitate completă şi complexă, 24 cu 7, în care toate aceste intervenţii la adult, la copil şi inclusiv transplantul cardiac se efectuează. Practic suntem singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, cu rezultate bune", a declarat dr Horaţiu Suciu.

El a arătat însă că acest număr de intervenţii nu este suficient, iar faptul că la Târgu Mureş va fi construit un nou Institut al Inimii, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va duce la creşterea substanţială a numărului de intervenţii.

"Vreau să menţionez aici că nu vom avea mai multe paturi, vom avea în schimb mai multe astfel de operaţii, mai multe zone în care aceste activităţi, operaţii, intervenţii cardiologice vor fi efectuate cu un randament mult mai mare. Deci, practic scopul nostru este să creştem numărul de intervenţii chirurgicale şi, pe cale de consecinţă, să îmbunătăţim starea de sănătate a concetăţenilor noştri, pentru că în continuare infrastructura, diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare în România este mult, mult sub nivelul necesar (...) În continuare în România se fac cam jumătate din necesarul de intervenţii chirurgicale şi cardiologice de care ar avea nevoie populaţia noastră, pe baza unor studii statistice foarte clare", a susţinut dr Suciu.

Faptul că prin PNRR sunt finanţate proiectele a două institute ale inimii din ţară, cel din Târgu Mureş şi cel din Bucureşti, a spus dr Suciu, este un lucru extraordinar care vine în întâmpinarea unei nevoi reale de sănătate.

"Chiar dacă institutul va fi o clădire nouă (...) va fi conectat printr-o legătură directă cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu care, evident, avem o colaborare foarte bună şi acest lucru va continua. Dar ceea ce ne dorim nu este să se înţeleagă că vrem să fugim undeva, ci din contră, rămânem aici, dar vom putea creşte numărul şi calitatea intervenţiilor noastre. Acest proiect este un proiect care a fost făcut public şi costă 105.000.000 de euro", a precizat dr Suciu.

Managerul IUBCvT Târgu Mureş, dr Mariana Ciorba, a precizat că în cursul anului 2022 activitatea unităţii a fost "deosebit de prodigioasă" şi s-a concretizat în efectuarea a trei proceduri de transplant de cord.

Pe lângă transplanturi, a arătat dr Ciorba, au mai avut loc 673 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, 187 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la copii, 132 de proceduri de implantare percutană transcateter a unei proteze valvulare biologice în poziţia aortică, renumitele proceduri TAVI, 8 intervenţii prin tehnici hibride, 48 de proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale, 713 proceduri de dilatare percutană.

Statisticile mai indică 247 de implantări de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de electrofiziologie, 49 în implantări de defibrilatoare interne, 29 de implantări de stimulatoare cardiace pentru resincronizare, 27 de proceduri de ablaţii complexe, s-au tratat 398 de pacienţi cu infarct miocardic acut şi au fost trataţi 31 de pacienţi pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică.

"Vreau să menţionez că la nivelul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant se derulează toate activităţile din cadrul Programului Naţional de Sănătate pentru Boli Cardiovasculare (...) Toată activitatea şi eforturile noastre au acum şi premisa realizărilor într-un spaţiu mult mai adecvat, care va fi realizat la cele mai moderne standarde, într-o nouă clădire, precizând în acest context că în data de 11 ianuarie 2023 Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat printr-o adresă oficială că a fost finalizată evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pilonul 5 infrastructura spitalicească 9, iar proiectul depus de Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi transplant s-a situat pe primul loc cu 92 de puncte", a precizat dr Ciorba.

În afară de proiectul noului institut cu finanţare PNRR, a precizat managerul, la nivelul institutului se mai desfăşoară şi alte proiecte de modernizare a instalaţiei de ventilare a aerisirii şi modernizare a incintelor blocurilor operatorii.

"De asemenea, sperăm într-o reuşită pe proiectul PNRR de prevenire şi combatere a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, pentru că am prins gustul aplicării şi derulării de proiecte prin PNRR, vrem să ne completăm digitalizarea, procesul de digitalizare din cadrul proiectului de infrastructură cu un proiect depus pe PNRR pe digitalizare a sistemului medical", a precizat dr Mariana Ciorba.

La conferinţa de presă au participat şi directorul medical al IUBCvT Târgu Mureş, dr Liviu Moraru, şi prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 22-05-2025 13:31

INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai

Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic

Sanatate 22-05-2025 11:12

Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister

Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță

Sanatate 21-05-2025 22:12

Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie

Sanatate 21-05-2025 17:25

Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'

Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român

Sanatate 21-05-2025 11:13

Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor

Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d

Sanatate 20-05-2025 19:44

România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice

Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc

Sanatate 20-05-2025 16:11

INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 20-05-2025 14:13

Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită

Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r

Sanatate 20-05-2025 12:14

Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație

Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu

Sanatate 20-05-2025 11:33

Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului

Sanatate 20-05-2025 10:25

Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn

Sanatate 19-05-2025 18:30

Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică

Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi

Sanatate 17-05-2025 15:24

Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești

Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează

Sanatate 16-05-2025 17:46

Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale

Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr

Sanatate 16-05-2025 15:54

Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să