Harghita: Fonduri PNRR pentru dotarea ambulatoriului SJU Miercurea-Ciuc; vor fi disponibile cinci noi specialităţi

Ambulatoriul integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc va beneficia de finanţare în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), urmând să fie dotate peste 20 de cabinete de specialitate şi să fie înfiinţate specialităţi medicale noi, unele foarte rare.
Proiectul a fost câştigat de SJU Miercurea-Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita şi are o valoare de 14 milioane lei, având ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii la serviciile medicale de bază în ambulatorii, adică prespitaliceşti şi spitaliceşti primare în diagnosticarea şi urmărirea patologiilor medicale.
Unul dintre membrii echipei de proiect, Kanya Botond, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că ambulatoriul SJU Miercurea-Ciuc va creşte cu alte cinci noi specializări, respectiv Cardiologie - interogare dispozitive cardiace implantabile, recuperare medicină fizică şi balneologie, nutriţie şi dietetică, postanestezie- terapie intensivă şi laborator de biochimie analitică şi laborator de genetică medicală.
Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr Konrad Judit, şi-a exprimat bucuria că pacienţii vor putea avea acces la servicii medicale şi de laborator care nu existau în judeţ sau chiar în judeţele limitrofe.
De altfel, la conferinţa de presă au participat şi reprezentanţii celor cinci noi specializări, care au vorbit despre importanţa acestora pentru pacienţii din judeţ sau din ţară.
Dr Ráduly Dénes, medic specialist anestezie şi terapie intensivă, a punctat faptul că ambulatoriul de anestezie nu a făcut parte din ambulatoriul spitalului, existând puţine astfel de ambulatorii în ţară, unde se face evaluarea preanestezică a pacientului.
"Există puţine ambulatorii de specialitate de Anestezie şi şi mai puţine la nivelul spitalelor judeţene. Importanţa lor constă în evaluarea preanestezică a pacientului. Orice pacient care vine la operaţie va fi evaluat în cadrul ambulatoriului de Anestezie (...), astfel vom putea vedea analizele şi explorările funcţionale ale pacientului înainte de operaţie, eventual putem să cerem şi alte analize şi explorări, prin colaborare cu chirurgii putem schimba eventual şi tehnica prin care va fi operat pacientul, astfel optimalizăm programul operator şi ceea ce este şi mai important, siguranţa actului medical creşte", a declarat dr Ráduly Dénes.
La rândul său, dr Sinkó János, medic legist, şef al Serviciului Judeţean de Medicină Legală, a spus că înfiinţarea unui laborator de toxicologie de urgenţă este foarte importantă pentru reţeaua naţională de Medicină Legală.
"Înfiinţarea unui laborator de toxicologie de urgenţă este foarte importantă pentru medicina legală, în primul rând pentru noi, pentru reţeaua naţională de Medicină Legală, deoarece analize toxicologice în reţeaua naţională de Medicină Legală se fac foarte greu, dacă se fac ... De obicei se fac calitativ, nu cantitativ, ceea ce îngreunează foarte mult munca organelor de cercetare şi urmărire penală. Pe partea de clinică şi de spital, toxicologia de urgenţă este foarte importantă în cazul de intoxicaţii. Concret, un pacient ajunge în comă la spital, se suspicionează intoxicaţie, nu se ştie cu ce, nu se ştie cu cât. Colegii, cumva, (...) mai dibuiesc despre ce ar putea fi vorba, dar nu este suficient. Aceşti pacienţi, de obicei, dacă nu se pierd, dacă nu decedează, rămân cu sechele pe viaţă sau infirmi. Cred că şi spitalul are de profitat foarte mult de pe urma acestui laborator care se va înfiinţa", a spus dr Sinkó János.
Acesta a mai arătat că toxicologie de urgenţă se mai face în ţară la Iaşi, "dar deserveşte reţeaua medico legală, nu sănătatea, clinica" şi nu are cunoştinţă să existe loborator de toxicologie de urgenţă care să le deservească pe amândouă.
Tot în cadrul acestui proiect, la Centrul de recuperare neuropsihomotorie pentru copii de la Sânmartin, secţie exterioară a SJU Miercurea Ciuc, se va achiziţiona "o paletă întreagă de terapii robotizate în reabilitarea copiilor care suferă de boli neuromusculare", după cum a arătat coordonatoarea centrului, dr Czegő Renáta.
Prezent la conferinţa de presă, directorul medical al SJU Miercurea-Ciuc, dr Vitos Attila, a arătat că un act medical de calitate are trei piloni: specialişti, aparatură şi infrastructură şi trebuie să existe o armonie între aceşti trei piloni, iar după finalizarea acestui proiect, dar şi a unui proiect de reabilitare a clădirii policlinicii, care va găzdui ambulatoriul de specialitate, se vor asigura condiţii corespunzătoare pentru un act medical de calitate.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a apreciat faptul că prin câştigarea acestui proiect se va reuşi întărirea capacităţii de a oferi servicii în ambulatoriu.
"Se pare că, după ce am reuşit să atragem aici noi medici de specialitate, am reuşit să facem echiparea corespunzătoare, echipamentele folosite pentru diagnosticare sunt de standarde naţionale sau chiar internaţionale, deja ambulatoriul va deveni un punct forte al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea- Ciuc. (...) Un lucru foarte îmbucurător este că nu numai în domeniul diagnosticării şi rezolvării cazurilor suntem în top la nivel naţional, ci şi în privinţa atragerii fondurilor spitalul şi-a întărit capacitatea", a punctat preşedintele CJ Harghita. AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai
Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță
Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie
Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'
Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român
Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor
Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d
România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice
Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc
INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită
Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r
Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație
Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu
Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci
Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului
Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn
Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică
Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi
Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești
Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să