logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Streinu-Cercel: Infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control; numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi

Imagine din galeria Agerpres

Infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, care a precizat că, în România, se înregistrează anual un număr de 700 - 800 de pacienţi noi.

"Am ajuns departe, pentru că acum această infecţie poate fi ţinută sub control şi numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi, fără niciun fel de alte repercusiuni. Noi am învăţat un capitol foarte mare de metabolisme, pentru că aceste mecanisme nu erau descrise până să apară HIV. Şi, în acest context, cei care au vrut să înveţe, evident, au învăţat şi ştiu ce au de făcut cu aceşti pacienţi şi cum să le facă managementul toxicităţilor", a precizat Adrian Streinu-Cercel, la o dezbatere privind programul de tratament HIV în România, organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

El a menţionat că în ţara noastră prevalenţa HIV este 0,07%, iar incidenţa anuală de 0,002%.

"Evident că o să spuneţi că avem un număr de circa 700 - 800 de pacienţi noi pe an. Da, aşa este, dar am rămas în acest 'range', ceea ce este un lucru foarte bun", a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, adulţii tineri heterosexuali, bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi şi utilizatorii de droguri injectabile sunt primele trei categorii prin care HIV se transmite pe teritoriul ţării noastre.

Rata de transmitere materno-fetală este de 0,4% la nivel naţional, cazurile cumulate în perioada 1989 - 2022 fiind de 26.790. Numărul persoanelor infectate cu HIV, în viaţă, înregistrate în baza naţională este de 17.708, iar 13.985 dintre acestea sunt în terapie activă şi se prezintă în mod regulat la doctor pentru a-şi lua medicaţia.

În acest an, în perioada ianuarie - septembrie, în Bucureşti, au fost depistate cele mai numeroase cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA (117), urmat de judeţele Cluj (23), Iaşi (19), Maramureş şi Argeş (câte 16) şi Constanţa (15).

Calea probabilă de transmitere a acestor cazuri au reprezentat-o relaţiile heterosexuale (195 de cazuri la bărbaţi, 74 la femei), relaţiile sexuale între bărbaţi (140), utilizarea drogurilor intravenos (26 de bărbaţi, trei femei), transmiterea materno-fetală (2).

Streinu-Cercel a subliniat importanţa utilizării terapiei ca metodă de prevenţie, arătând că prin medicaţie se realizează supresie virală.

"Dacă e nedetectabil, nu transmite. Nedetectabil egal netransmisibil. Şi acest lucru va trebui să îl implementăm de sus şi până jos, pentru scăderea ratei de transmitere în populaţie. Dacă nu are virus în sânge, nu are ce să transmită. Şi, evident, că vor scădea şi costurile Casei Naţionale de Asigurări pentru acest program de sănătate, pentru că în momentul de faţă vorbim de costuri care sunt adiacente bolilor cronice, care se asociază datorită evoluţiei în vârstă", a spus el.

Senatorul a subliniat şi rolul profilaxiei preexpunere. În acest sens, el a precizat că de terapia cu acţiune îndelungată, constând într-o injecţie administrată o dată la şase luni, ar putea să beneficieze în primul rând categoriile care se confruntă cu riscul stigmatizării.

"Avem pentru toţi această posibilitate de a aplica terapii de lungă durată. Fie că le facem administrare la două luni, fie la şase luni de zile, aceste lucruri există şi există sub toate formele posibile şi imposibile în momentul de faţă. Plecând de la microcipuri cu micro-ace, până la plasturi, inele plasate intravaginal şi, evident, terapie orală. Trebuie să ne mutăm puţin obiectul de activitate dinspre terapie per se spre prevenţie. Şi aici intervine PrEP, adică profilaxia pre-expunere, unde acest tip de medicaţie îşi găseşte foarte bine locul. Şi, atunci, dacă discutăm de strategie, evident că va trebui să includem astfel de capitole. Uitaţi-vă, injecţii subcutanate la fiecare şase luni, studiile sunt cât se poate de clare şi evident că putem merge în această direcţie", a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat a făcut referire şi la terapia cu anticorpi neutralizanţi cu bază largă.

"Sunt combinaţii de câte trei tipuri de anticorpi monoclonali, cu o administrare a unui astfel de preparat o dată la şase luni. Poate fi folosită foarte bine în prevenirea infecţiei cu HIV", a indicat el.

Streinu-Cercel a subliniat că România a fost prima ţară din lume care în anul 2001 a dat acces universal la terapia antiretrovirală.

"E bine de ştiut asta, pentru că alte ţări aşteptau de mult acest eveniment. La noi s-a întâmplat în intervalul 2000 - 2001 şi s-a întâmplat acest lucru după ce am fost la Geneva şi le-am propus celor de acolo, la vremea respectivă, să folosim terapia ca armă de prevenţie. Şi la vremea respectivă mi s-a spus că 'it is not affordable', adică nu ne putem permite, mai pe româneşte. M-am supărat, am venit în România şi am spus: 'În România, vom trata pe toată lumea, începând de mâine'. Şi aşa a fost", a evidenţiat el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 22-01-2025 11:13

Giurgiu: Gripă A la o casă de tip familial din cadrul DGASPC; patru copii, internați

Toți copiii de la o casă de tip familial pentru minori cu handicap grav, și anume, opt copii cu vârste cuprinse între patru și nouă ani, au fost confirmați cu gripă de tip A iar patru dintre aceștia au fost internați. 'În data de 19 ianuarie a fost chemată ambulanța pentru un copil cu simptome de gripă iar la Spitalul Jud

Sanatate 22-01-2025 11:05

Diana Păun: Suplimentele alimentare nu pot substitui o dietă sănătoasă

Peste 90% dintre români consumă în mod constant suplimente alimentare, însă acestea nu pot substitui o dietă sănătoasă, a declarat miercuri consilierul prezidențial Diana Păun, care a atenționat asupra faptului că aproape două treimi dintre consumatori declară că au nevoie de 'ghidaj' pentru a lua decizii informate cu privire la consumul ace

Sanatate 22-01-2025 09:31

Buzău: 60 de persoane înscrise pentru trei posturi la Serviciul de statistică din cadrul Spitalului Județean de Urgență

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a scos la concurs 11 posturi de asistent medical, infirmiere și îngrijitoare, concurența cea mai mare înregistrându-se însă la Serviciul de statistică medicală, unde pentru trei posturi s-au înscris 60 de candidați. Potrivit SJU, concursul se va desfășura în data de 2

Sanatate 21-01-2025 17:38

Alba: Mii de cazuri de gripă, pneumonii și IACRS

Peste 6.000 de persoane din Alba au fost diagnosticate săptămâna trecută cu gripă, pneumonie sau infecții acute căi respiratorii superioare, dintre care aproape 200 au necesitat spitalizare, potrivit datelor transmise, marți, AGERPRES, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba. Astfel, potrivit DSP Alba, în săptămâna 1

Sanatate 21-01-2025 16:17

București: Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie, cu ocazia sărbătorii legale a Unirii Principatelor Române, a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: *

Sanatate 21-01-2025 09:20

INSP: 114 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 29,6%; patru decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 13 - 19 ianuarie, au fost înregistrate 114 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 29,6% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 28 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile du

Sanatate 20-01-2025 17:21

Mureș: Continuă lucrările pentru construirea Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, a informat, luni, că lucrările de amenajare a șantierului și de construcție la noul Institut al Inimii și la Centrul de Arși Gravi de la Târgu Mureș continuă în această perioadă, luni fiind organizată o întâlnire pentru stabilirea unor detalii referitoare la racordarea la rețeaua de energie electrică a

Sanatate 20-01-2025 17:14

MS, proiect de ordonanță: STS va dezvolta o aplicație pentru bolile transmisibile

Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta, în vederea raportării bolilor transmisibile, o aplicație care va prelua toate datele înregistrate în aplicația informatică 'Corona-forms' și aplicația informatică a RUBT (Registrul Unic de Boli Transmisibile), prevede un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănăt

Sanatate 20-01-2025 15:26

Iași: Bărbat adus la UPU cu o alcoolemie de 969 mg/dl

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost adus la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul 'Sf Spiridon' Iași cu o alcoolemie de 969 mg/dl. Coordonatorul UPU, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, a declarat presei că după ce a fost adus în comă etanolică, bărbatul a fost intubat ventilat mecanic tratat în UPU

Sanatate 20-01-2025 15:24

Harghita: Linia de gardă de la secția de Oftalmologie a SJU Miercurea-Ciuc, suspendată de șase luni din lipsă de medici

Linia de gardă de la secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc este suspendată din luna iunie a anului trecut din lipsă de medici, pacienții cu urgențe majore fiind transportați la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc sau la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe (județul Covasna). Potrivit

Sanatate 20-01-2025 13:45

Arad: 21 de persoane căzute pe stradă din cauza poleiului, la spital în câteva ore

Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Arad a fost aglomerată, luni dimineață, deoarece 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au căzut pe stradă din cauza poleiului. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Simina Roz, a declarat, pentru AGERPRES, că pacienții s-au prezentat în primele ore ale dimineții cu diferi

Sanatate 19-01-2025 11:05

Dr. Anamaria Ciubară: ''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă

''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă, spune medicul psihiatru Anamaria Ciubară, potrivit căreia cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar. ''Blue Monday'' sau ''Lunea cea

Sanatate 18-01-2025 20:08

Poiană: Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este inacceptabilă și trebuie combătută ferm și eficient

Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este 'inacceptabilă' și trebuie să fie combătută ferm și eficient, a declarat, sâmbătă, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Cătălina Poiană. În opinia sa, este esențială promovarea unui climat de respect și colaborare între pacienți și ech

Sanatate 18-01-2025 15:57

Bacău: Un agent de pază al Spitalului Municipal Onești a fost înjunghiat de un pacient

Un agent de pază al Spitalului Municipal Onești a fost înjunghiat, sâmbătă, de un pacient, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. ''Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat în vârstă de 71 de ani, din orașul Târgu Ocna, l-ar fi înjunghiat pe un tânăr de 35 d

Sanatate 17-01-2025 16:15

Rafila: Nu poți să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunț într-un ziar sau pe la un avizier

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, că este necesar ca și autoritățile din localitățile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că 'nu este suficient să pui un anunț pentru un post'. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, A