ROMÂNI CU POVEŞTI/Laurenţiu Brăescu - un medic pentru inima copiilor: Dumnezeu face prin noi lucruri extraordinare

În urmă cu aproape 13 ani, Laurenţiu Brăescu a venit din ţinuturile Bucovinei la Timişoara, pentru a urma Facultatea de Medicină a Universităţii "Victor Babeş", fiind pasionat de chirurgia cardiacă. Medicul Laurenţiu Brăescu este specializat în chirurgie cardiovasculară, cu supra-specializare în chirurgia cardiacă pediatrică, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara, şi asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş".
El povesteşte pentru AGERPRES cum o provocare s-a transformat într-o pasiune şi vorbeşte despre satisfacţia pe care o simte atunci când salvează viaţa unui copil.
"Dacă eşti sincer, Dumnezeu te va ajuta să faci lucruri extraordinare pentru bolnavi, chirurgii fiind unelte în mâna Lui Dumnezeu, pe care le foloseşte pentru ca prin ei să facă bine, dar trebuie ca medicul să aibă şi o chemare pentru o astfel de meserie", este de părere medicul.
După primii patru ani de specializare, conducerea Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara i-a vorbit tânărului rezident despre chirurgia cardiacă congenitală, proiectul urmând să deschidă calea spre înfiinţarea, la Timişoara, în primăvara anului 2022, a unei supra-specializări de elită în chirurgia cardiacă, cea pentru copii. La acea vreme, chirurgie cardiacă pediatrică, în România, se făcea doar la Târgu Mureş.
"Sunt venit din zona Bucovinei (Rădăuţi - n.r.) şi am ajuns în Timişoara în urmă cu aproape 13 ani. După ce am terminat aici Facultatea de Medicină, mi-am ales la Rezidenţiat chirurgia cardiacă, pentru că aceasta am dorit. După primii patru ani de Rezidenţiat, mi s-a propus dacă doresc să merg pe chirurgie cardiacă congenitală, o zonă care nu este atât de dezvoltată în România, în sensul că la momentul respectiv se operau pacienţi copii, inclusiv neonatali, doar la Târgu Mureş, apoi s-au dezvoltat Bucureştiul şi celelalte centre. Era un proiect foarte bine gândit pentru Timişoara. Atunci am acceptat provocarea, care în timp a devenit o pasiune", a declarat medicul Laurenţiu Brăescu.
Chirurgul îşi aminteşte că în urmă cu patru ani şi jumătate a început drumul în chirurgia cardiacă congenitală pediatrică, pasiunea pentru această specializare descoperind-o în timpul participării la misiunile organizate de grupul San Donato Bucureşti, sub îndrumarea prof. dr. Youssef Tammam de la clinica parteneră "San Donato" din Milano, unde, în ultimii patru ani, mergea aproape lunar. Din luna martie a încercat să transpună totul şi în centrul de la Timişoara.
Satisfacţia medicului atunci când reuşeşte să salveze un copil şi să îi dea o nouă şansă la viaţă nu poate fi exprimată în cuvinte.
"Avem copii internaţi de la nouă luni până la un băiat de 15 ani, care au trecut cu bine prin intervenţii. Aceasta ne dă satisfacţie şi putere să venim la muncă. Succesul este al unei întregi echipe, colegii cardiologi care pun diagnosticele pacienţilor, medicii de ATI cu o foarte mare importanţă în managementul intra şi postoperator, asistentele de pe secţie şi din Blocul Operator, infirmiere. Toţi sunt foarte importanţi şi împreună cu cei din conducerea Institutului facem ca lucrurile să meargă bine şi să creştem împreună. În Centrul nostru, activitatea a început în luna martie şi în asociere şi cu ajutorul misiunilor colegilor noştri care au venit din afară ca să ne susţină în acest proiect, mai ales colegii din grupul San Donato din Milano, o echipă din Anglia şi una din Germania, cumulat avem 45 de copii care sunt cu patologii congenitale, tratate cu succes în clinica noastră, din care 38 sunt pacienţi chirurgicali care au fost operaţi pe inimă în Institut şi ceilalţi au fost rezolvaţi intervenţional cu device-uri pe Secţia de cardiologie", detaliază dr. Laurenţiu Brăescu.
Chirurgul mai spune că echipa de la Timişoara este într-o ''curbă de învăţare'', sunt doar medici specialişti tineri, care se formează special pentru partea de chirurgie congenitală.
Dr. Brăescu participă şi la misiuni alături de medicii de la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucureşti.
"Pentru români şi România, încerc să-mi exercit profesia de chirurg şi de cadru medical la cel mai înalt nivel, mai ales pe partea de chirurgie cardiacă pediatrică, o specialitate care în ultimii ani a început să se dezvolte şi în România, chiar la standarde europene şi cu rezultate foarte bune. Pe partea universitară, încerc şi cred că am şi reuşit să fiu un exemplu pentru viitoarele generaţii de studenţi pe care le avem aici, spunând şi susţinând întotdeauna că, dacă ne dorim ceva cu adevărat, muncim mult şi atunci sigur că apar şi rezultatele şi satisfacţiile ulterioare" - este mesajul transmis de medic de Ziua Naţională.
Plin de optimism, Laurenţiu Brăescu se consideră un caz fericit, pentru că a avut şansa de a se dezvolta alături de profesori care i-au marcat cariera, iar acum îşi doreşte să facă ceva pentru comunitate.
"Am fost student la UMF Timişoara, unde am terminat foarte bine, am avut profesori care mi-au fost exemplu, unde am avut de la cine învăţa. Mi s-a oferit această şansă şi acum este datoria mea să dau înapoi ceea ce am primit. Mai mult decât atât, am fost şi beneficiarul unei burse în urma colaborării dintre statul român şi grupul San Donato din Milano. În urmă cu doi ani, ca medic rezident, am fost plecat acolo cu bursă pentru şase luni, ceea ce, de asemenea, m-a ajutat foarte mult în carieră. Pot să spun că statul român a făcut pentru mine destule lucruri şi de aceea vreau să le şi întorc acum. Noi poate am prins o perioadă bună, în care se doreşte dezvoltarea acestei noi specialităţi în România, este un contract foarte bun între Ministerul Sănătăţii din România şi cel din Italia, prin grupul San Donato Milano. Am un coleg de generaţie care este specialist, Andrei Grigorescu, care va pleca şi el pe acelaşi program şi bursă, din ianuarie 2023, după care vor pleca şi colegii de pe ATI, a fost şi un medic cardiolog, deci suntem mai mulţi care suntem cuprinşi în acest program de dezvoltare", arată el.
Despre tinerii care se declară nemulţumiţi de ceea ce le oferă România şi care vor să plece din ţară, dr. Brăescu crede că întotdeauna şansa merge mână în mână cu munca.
"Am făcut şi fac foarte multe sacrificii, inclusiv cu familia, să fii peste program, să ştii să lucrezi în echipă, să ştii să te descurci în situaţii dificile. Cred că, dacă eşti sincer, şi Dumnezeu te va ajuta să faci aceste lucruri. Cred că noi suntem nişte unelte în mâna Lui Dumnezeu, pe care le foloseşte pentru ca noi să facem bine, pentru copii, în cazul de acum. Şi mai cred că trebuie să ai şi o chemare pentru o astfel de meserie; în chirurgie şi în chirurgia pediatrică congenitală, în care interacţiunea ta nu este doar cu pacientul, ci şi cu mama, cu familia pacientului", subliniază dr. Laurenţiu Brăescu. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: Dr. Laurenţiu Brăescu / Arhiva personală
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai
Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță
Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie
Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'
Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român
Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor
Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d
România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice
Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc
INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită
Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r
Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație
Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu
Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci
Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului
Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn
Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică
Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi
Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești
Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să