logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Forumul EUROSFAT 2022: O campanie de vaccinare trebuie să se bazeze pe o comunicare temeinică şi credibilă

Imagine din galeria Agerpres

O campanie de vaccinare trebuie să se bazeze pe o comunicare temeinică şi credibilă, în condiţiile în care România are toate şansele să facă paşi înainte către tot ceea ce oferă ştiinţa şi tehnologia, consideră secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu şi senatorul USR Anca Dragu.

Prezent la Forumul EUROSFAT 2022, ediţia a X-a: "Drumul spre maturitatea europeană", organizat de Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, Andrei Baciu a atras atenţia asupra percepţiei deja existente despre vaccinare, în condiţiile în care vaccinul anti HPV poate duce la combaterea cancerului de col uterin.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


"Vaccinul împotriva COVID-19 în România s-a finalizat cu unul din doi români vaccinaţi. Este esenţial să înţelegem fenomenul mai departe, iar aici demararea unei campanii de vaccinare, campanii de informare, trebuie să ţină cont de multe lucruri, şi cel mai important cred că ar trebui să ţină cont de toate lecţiile pe care le putem învăţa în urma acestui fenomen prin care am fost forţaţi să trecem. România are toate valenţele şi toate şansele să facă pasul către tot ceea ce oferă ştiinţa şi tehnologia în momentul de faţă. (...) 40 % din cancere sunt prevenibile prin diverse acţiuni", a declarat Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, percepţia generală este că, în momentul diagnosticării cu cancer, impresia este una legată de o condamnare, o sentinţă la moarte, dar ştiinţa şi medicina fac ca lucrurile să nu fie aşa în viaţa reală.

"Însă pentru a ajunge acolo este foarte mult de lucru. În privinţa acestui tip de cancer (cancerul de col uterin - n.r.) lucrurile sunt cu potenţial mult mai mare faţă de alte cancere care, de exemplu, nu au tratament. S-au făcut demersuri importante, s-a făcut un pas cu stângăcie în anii 2010 - 2011, dar cred că avem acum toate elementele necesare astfel încât să putem, ca nivel de actori importanţi în sistemul de sănătate public, să definim un plan şi să şi să ne ţinem de acel plan ca să facem cum este în Australia - să nu mai existe ceva ce poate să nu existe", a adăugat secretarul de stat.

Andrei Baciu consideră că "putem scoate la lumină toate valorile europene" şi a amintit că există suma de 2,8 miliarde de euro din PNRR - "oportunitate fără precedent" - care poate îmbunătăţi în mod direct sistemul de sănătate din România care necesită investiţii semnificative.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat, Anca Dragu, a remarcat că după ultima campanie de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 au fost câteva concluzii despre ce limitări există şi a accentuat nevoia de comunicare în astfel de campanii, în condiţiile în care societatea nu mai are încredere în politicieni.

"Eu, sinceră să fiu, n-aş fi crezut că toată campania de vaccinare anti-SARS-CoV-2 ajunge în această demagogie şi în acest populism. Am văzut că şi in alte state s-a întâmplat acest lucru. Concluzia este că o pregătire temeinică a comunicării trebuie foarte bine făcută, luată în serios. Nu este un moft comunicarea, ci este elementul principal în succesul unei campanii. Trebuie identificaţi toţi vectorii care pot ajuta. Vectorii politici nu pot ajuta în România şi o spun cu părere de rău, dar încrederea societăţii în partide politice şi în Parlament este cea mai scăzută dintre toate entităţile din România. Guvernul stă puţin mai bine. Ştiţi că pe primele locuri se află Armata şi Biserica. Deci trebuie deci să ne uităm la toţi cei care pot fi vectori de comunicare, să-i punem deoparte pe politicieni şi e foarte important să mergem la nivelul autorităţilor locale", a afirmat Anca Dragu.

Senatoarea a amintit că în Parlamentul României s-a înfiinţat o comisie specială pentru prevenirea şi combaterea cancerului din care fac parte nume importante din medicină, care a elaborat un plan naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului care ar putea fi adoptat până la finele acestui an.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Liana Goran, consilier la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a subliniat că pentru implementarea PNRR "este foarte importantă o coordonare tehnică fermă din partea autorităţilor din România, ceea ce nu este uşor" şi, de asemenea, "de o voinţă politică puternică, fără de care planul nu poate fi implementat".

"Pe lângă PNRR, unde sunt cuprinse nişte măsuri clare, aduc în discuţie şi Programul Operaţional de Sănătate, pentru că anul acesta România se află în faţa unei şanse istorice. Pentru prima dată de când România este membru al Uniunii Europene, avem un program naţional dedicat sistemului medical din România. (...) Schimbarea este spre a facilita accesul la finanţări într-un singur program operaţional. Cumva PNRR vine tot pentru a oferi soluţii rapide, pentru ca avem nevoie de soluţii rapide. Şi atunci şansa istorică pe care o avem este că în următorii 10 ani România are ocazia unei finanţări de peste 5 miliarde de euro pentru problemele de sănătate, inclusiv problemele de resurse umane, de încercare de retenţie a personalului care pleacă", a spus reprezentanta Comisiei Europene în România.

 

Europarlamentarul Cristian Buşoi a vorbit despre politicile europene din domeniul sănătăţii şi a subliniat că "România trebuie să folosească orice oportunitate la nivel european pentru a-şi spune punctul de vedere".

"Este foarte important - politicile de sănătate încep să capete o importanţă şi o implicare din ce în ce mai mare la nivelul instituţiilor europene. (...) Trebuie să folosim toate oportunităţile europene pentru a dezvolta sistemul de sănătate din România (...), să fim mult mai prezenţi în programele de cercetare europene", a adăugat Buşoi.

Au mai avut intervenţii în cadrul dezbaterilor Ioana Pop, consilier, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Gabriel Dina - director Corporate Affairs Pfizer România. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

 

** Citeşte şi:

 

Dezvoltarea infrastructurii digitale în justiţie, prezentată de secretarul de stat George Cătălin Şerban la Forumul EUROSFAT 

 

Florin Şari: FR de Fotbal îşi propune să devină cel mai important actor social în zona ei de responsabilitate 

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-05-2025 15:24

Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești

Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează

Sanatate 16-05-2025 17:46

Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale

Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr

Sanatate 16-05-2025 15:54

Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să

Sanatate 16-05-2025 14:41

Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon

O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli

Sanatate 16-05-2025 12:27

Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București

Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis

Sanatate 16-05-2025 09:02

Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'

Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa

Sanatate 15-05-2025 18:01

Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc

Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo

Sanatate 15-05-2025 17:53

Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'

Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p

Sanatate 15-05-2025 13:46

INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai

Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic

Sanatate 15-05-2025 11:51

Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic

Sanatate 14-05-2025 23:16

Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale

Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana

Sanatate 14-05-2025 20:04

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z