Centru de cardiologie, inaugurat la Spitalul Clinic ''Prof. Dr. Theodor Burghele''

Spitalul Clinic "Prof. Dr. Theodor Burghele" are, începând de marţi, un Centru de cardiologie modern, cu o investiţie de peste 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral din contribuţii private ale sponsorilor.
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, ideea realizării unui Centru de cardiologie separat, în curtea Spitalului Clinic "Prof. Dr. Theodor Burghele", a apărut în perioada stării de alertă generate de pandemia COVID-19, când restricţiile impuse au îngreunat accesul pacienţilor la servicii medicale.
"În curtea spitalului exista o clădire care stătea neutilizată, starea sa generală lăsând mult de dorit. Sprijinul susţinut primit din partea sponsorilor privaţi - în majoritate oameni de afaceri de origine turcă - a permis transformarea radicală a spaţiului existent într-un centru medical perfect funcţional, care a început deja să trateze pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. (...) Au fost instalate circuite electrice noi, special gândite pentru clinică, a fost montat un sistem modern de climatizare, au fost înlocuite instalaţiile sanitare. S-au montat uşi speciale, ignifuge, la standardele impuse de spitalele moderne, care să permită trecerea tărgilor, scaunelor cu rotile şi a paturilor. Pe podea a fost aplicat un linoleum special, antibacterian, iar pe pereţi - tapet PVC", se arată într-un comunicat de presă.
Totodată, clădirea beneficiază de grupuri sanitare noi, iar intrările ambulatoriului sunt dotate cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi.
Centrul de cardiologie dispune de cabinete medicale de consultaţii, sală pentru testarea de efort, cabinete de ecografie cardiacă, cabinet pentru ecografie cardiacă transesofagiană.
Pacienţii sunt întâmpinaţi de personal specializat în zona de recepţie, conform listelor de programare, iar formele de înregistrare se completează într-un cabinet de registratură medicală. După aceşti paşi preliminari, pacienţii sunt îndrumaţi către serviciul solicitat. De asemenea, toate investigaţiile pot fi efectuate într-o singură zi, în urma unei evaluări iniţiale, iar pacientul primeşte concluziile medicale şi planul de tratament pe loc.
În cadrul Centrului de cardiologie se realizează investigaţii referitoare la: bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu hipertensiune, aritmii, insuficienţă cardiacă, boală cardiacă ischemică (consultaţii, EKG, monitorizări ambulatorii ale tensiunii arteriale şi de EKG, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană 2D şi 3D, test de efort, măsurarea vitezei undei de puls), bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu tratamente oncologice care trebuie supravegheaţi pentru toxicitatea cardiacă a citostaticelor. Pe tot parcursul chimioterapiei se realizează evaluarea ecografică cu tehnici speciale - 3D şi de deformare miocardică - conform ghidurilor internaţionale.
Pacienţii se pot prezenta la Centrul de cardiologie "Theodor Burghele" cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist şi după o programare prealabilă la numerele de telefon 0787.600.300 sau 021.410.69.10/interior 260 ori printr-un e-mail la adresa [email protected].
"Este o mare bucurie ca medic, ca manager interimar, ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în acest spital să particip la acest eveniment. Este un proiect care s-a desfăşurat cu multe eforturi, mult timp sacrificat", a declarat managerul Spitalului Clinic "Prof. Dr. Theodor Burghele", Traian Constantin, la evenimentul de inaugurare.
Coordonatorul Centrului de cardiologie, Turkeş Ablachim, a spus că alte proiecte viitoare vizează realizarea unui laborator de angiografie intervenţională, a unui laborator de electrofiziologie, dotarea cu un RMN cardiac, dar şi amenajarea ambulatoriului de urologie.
"S-a conturat nevoia foarte mare de a realiza un centru ambulatoriu cu servicii medicale în ambulatoriu, cu circuite separate, cu condiţii de siguranţă pentru pacienţi. (...) Ne dorim ca în viitorul apropiat să reuşim realizarea unui laborator de angiografie intervenţională atât de necesar pentru pacienţii cardiologici, un laborator de electrofiziologie. (...) Poate vom reuşi să completăm întreaga gamă de investigaţii cardiologice cu un RMN cardiac. (...) În curând dorim să aplicăm la realizarea unui proiect de amenajare a ambulatoriului de urologie", a declarat medicul.
Şeful Clinicii de Urologie, Viorel Jinga, a afirmat că sistemul de programare este unul foarte bun.
"Ca rector al universităţii sunt bucuros pentru că aici se poate face pregătirea studenţilor şi mai ales a rezidenţilor în condiţii foarte bune şi vor avea ce învăţa. În plus, cercetarea, un alt element al nostru, al universităţii, va fi foarte bine făcută aici pentru pacienţi şi pacienţii sunt foarte mulţi", a spus medicul.
"În plus, în spate este un parc şi Primăria Capitalei a declanşat competiţie de bugetare participativă şi am reuşit să câştigăm un proiect astfel că probabil în ianuarie - februarie parcul va arăta cu totul altfel, obţinând premiul pus în joc de Primăria Capitalei de 500.000 lei. S-a făcut deja şi proiectul. Vom avea un parc cu totul deosebit. Vor fi şi alte proiecte prin această bugetare participativă a primăriei şi ne vom înscrie din nou", a mai arătat Jinga.
Prof. dr. Adriana Ilieşiu, şefa Clinicii de Cardiologie, a susţinut că ideea creării centrului este una foarte importantă având în vedere frecvenţa bolilor cardiovasculare.
"Pe de altă parte, bolnavii trebuie să fie diagnosticaţi, trebuie urmăriţi iar spitalele trebuie să fie degrevate de cazurile care nu sunt foarte grave. (...) Avem toate premisele ca aceste centru să fie unul de excelenţă", a spus medicul. AGERPRES/(A, AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: (c) Spitalul Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale
La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa
Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe
Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i
Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava
Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur
Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile
Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem
Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale
Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig
INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir
INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie
Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza
Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia
Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i
Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale
Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul
Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS
Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con
Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor
Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C
Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până