logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pacienţii români aşteaptă cel mai mult din UE pentru a avea acces la medicamente inovatoare (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

România se menţine pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare a pacienţilor pentru a avea access la medicamente de ultimă generaţie, se arată în ediţia 2021 a studiului anual WAIT, lansat marţi de Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA).

Inegalităţile în ceea ce priveşte timpul necesar pacienţilor pentru a avea acces la medicamente noi în diferite state membre ale UE sunt în creştere.

Studiul arată că timpul mediu până la rambursare pentru tratamente inovatoare în ţările UE şi din Spaţiul Economic European (SEE) continuă să fie de aproximativ 511 zile. Pacienţii din Germania aşteaptă în jur de 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi, în timp ce pacienţii din România sunt nevoiţi să suporte o aşteptare de peste 899 de zile, situându-se din nou pe ultimul loc în clasament.

Raportul subliniază inechităţile de acces la medicamentele inovatoare din Europa. Există în continuare diferenţe semnificative între ţări în ceea ce priveşte numărul de medicamente noi care sunt disponibile la un moment dat şi, de obicei, pacienţii din Europa Centrală şi de Est şi din statele membre mai mici aşteaptă cel mai mult pentru a avea acces la noi tratamente.

"Pentru pacienţi şi pentru sistemele de sănătate situaţia este de nesuportat. După ani de cercetare şi dezvoltare în domenii cu nevoi neacoperite, companiile dezvoltatoare doresc ca medicamentele să ajungă la pacienţi cât mai repede posibil. Credem că este timpul pentru schimbare", a declarat directorul general al EFPIA, Nathalie Moll.

În ultimii doi ani, EFPIA a documentat cauzele inegalităţilor de acces, constatând că există 10 factori inter-relaţionaţi care explică indisponibilitatea unor medicamente şi întârzierea de acces la ele. O analiză realizată de compania Charles River Associates, publicată tot miercuri, concluzionează că barierele şi întârzierile sunt înrădăcinate în sistemele şi procesele locale de acces la medicamente şi identifică impactul acestora asupra procesului decizional comercial.

EFPIA consideră că un acces mai rapid şi mai echitabil în întreaga Europă este un obiectiv realizabil. Este nevoie de o înţelegere comună a barierelor şi a întârzierilor, precum şi de angajamente concrete din partea industriei, a UE şi a statelor membre pentru a facilita schimbarea în ceea ce priveşte parteneriatul.

Săptămâna viitoare, EFPIA va publica şi propuneri concrete, detaliate, pentru a reduce inegalităţile şi a explora noi modele de acces, ca bază de discuţii cu autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii, pentru ca preţurile medicamentelor să reflecte mai bine atât valoarea pe care o oferă pacienţilor şi societăţii, cât şi condiţiile economice din fiecare ţară.

În România, din 160 de medicamente inovatoare aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului în perioada 2017-2020, doar 38 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate şi gratuite până la 1 ianuarie 2022. Germania a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia 127, Slovenia 78, Bulgaria 49, iar Ungaria 65. Astfel, rata de disponibilitate a medicamentelor de ultimă generaţie pentru pacienţii români, în sistem de compensare, este de doar 24%.

Potrivit datelor studiului, timpul de la aprobarea de punere pe piaţă dată de Agenţia Europeană a Medicamentului până la accesul unui nou medicament pe piaţa din România în sistem de compensare este de aproximativ 30 de luni (899 zile), în creştere faţă de raportul anterior (883 de zile), în timp ce alţi europeni au acces imediat sau în câteva luni (Germania 133 de zile, Italia 429, Bulgaria 764).

Principalele cauze ale întârzierilor sunt timpul de aşteptare până la depunerea dosarului de rambursare (aşteptarea ca alte ţări să decidă rambursarea), procesul fără termene clare al elaborării şi publicării Listei medicamentelor rambursate şi al protocoalelor terapeutice, un sistem de evaluare a medicamentelor care nu valorizează inovaţia şi resurse umane subdimensionate în departamentul responsabil din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care fac faţă cu greu şi cu mult efort dosarelor depuse de companiile farmaceutice.

"Din nefericire cele mai noi date ale studiului WAIT ne arată din nou că suntem departe de standardele europene în ceea ce priveşte accesul la inovaţia salvatoare de vieţi. În ultimii doi ani autorităţile au făcut eforturi semnificative şi am apreciat că peste 90 de medicamente şi indicaţii noi au ajuns la pacienţi, dar este însă suficient pentru a recupera din decalajul faţă de media ţărilor Europene (în special în ce priveşte timpul de la aprobarea medicamentelor la nivel european până la rambursarea în România). ARPIM îşi doreşte să fie parte din soluţie pentru ca pacienţii români să nu mai piardă zile importante de viaţă din cauza unui acces întârziat la medicamente inovatoare. De aceea, la finalul anului trecut am lansat o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea accesului, în cadrul Pactului pentru Inovaţie în Sănătate, o platformă de colaborare cu factorii de decizie şi cu toţi factorii implicaţi în Sănătate", a declarat Alina Culcea, preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM - membră EFPIA).

Potrivit studiului, sistemul de acces din România este în continuare lipsit de predictibilitate. Compensarea medicamentelor noi depinde în continuare de o serie de paşi birocratici, dar şi de voinţa politică.

Respectarea termenelor legale şi îmbunătăţirea cadrului legislativ actual prin introducere de termene clare pentru aprobarea listelor de molecule compensate ar fi paşi simpli dar eficienţi pentru rezolvarea situaţiei. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 21-02-2025 17:52

Bihor: Spitalul de Urgență, unul dintre cel mai bine echipate din România (raport 2024)

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor se situează printre cel mai bine echipate unități sanitare din România, a declarat vineri managerul spitalelor unificate din județ, dr. Gheorghe Carp, care a prezentat raportul pe anul 2024. Acesta a subliniat, într-o conferință de presă, că Oradea beneficiază de un spital performant, dotat

Sanatate 21-02-2025 13:00

Politehnica București organizează cea de-a doua ediție a MedFest, în perioada 26-27 februarie

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Medicală, va organiza în perioada 26-27 februarie cea de-a doua ediție a MedFEST, un eveniment dedicat ingineriei medicale, care va avea loc în campusul universitar. 'MedFEST este locul ideal în care educația se înt&

Sanatate 20-02-2025 14:25

INSP: 154.833 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 10 - 16 februarie; încă 6 decese confirmate cu gripă

Un număr de 154.833 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 10 - 16 februarie, fiind comunicate încă șase decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezo

Sanatate 20-02-2025 13:10

Vrancea: Pacienți relocați după ce tencuiala tavanului din secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean a căzut

Mai mulți pacienți din secția de Boli Infecțioase a Spitalul Județean de Urgență (SJU) 'Sf. Pantelimon' Focșani au fost relocați după ce o parte din tencuiala dintr-un salon a căzut, în prezent fiind demarate lucrări pentru reparații și igienizarea zonei, potrivit managerului unității medicale, Rodica Ifrim. 'În după amiaza zilei de 18

Sanatate 20-02-2025 10:00

Ioana Omuț-Cherechianu (psiholog): Utilizarea excesivă a 'ecranelor' de către copii și adolescenți le afectează dezvoltarea mentală și sănătatea

Utilizarea excesivă a 'ecranelor' de către copii și adolescenți reprezintă o problemă majoră la nivel mondial, care le afectează dezvoltarea mentală și sănătatea pe diferite paliere, afirmă profesor psiholog Ioana Omuț-Cherechianu, o promotoare a informării și 'a readucerii copilăriei adevărate pe pământ', după cum afirmă ea. 'Peste t

Sanatate 19-02-2025 16:47

Sibiu: Prima endarterectomie efectuată cu succes la un pacient al Spitalului Clinic Județean de Urgență

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu au reușit să efectueze, pentru prima dată, o endarterectomie, unui pacient în vârstă de 75 de ani căruia i-au fost îndepărtate plăcile de aterom care obturau complet artera iliacă externă și femurală comună, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de unitatea medicală.

Sanatate 19-02-2025 15:31

Sibiu: Peste 600 de medici din țară și străinătate participă la conferința ''Monitorizarea pacientului critic''

Peste 600 de medici din țară și din străinătate vor discuta, joi și vineri, la Sibiu, despre monitorizarea pacienților în stare critică, în special din secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI), a declarat pentru AGERPRES, președintele conferinței, medicul Mihai Sava, din secția de ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Sanatate 19-02-2025 15:25

Olt: Al cincilea deces din cauza gripei AH1 în județ

O femeie în vârstă de 79 de ani a murit în urma infecției cu virusul gripal AH1, al cincilea caz de deces la o persoană bolnavă de gripă în acest sezon rece, au informat miercuri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt. În toate cele cinci cazuri de deces la pacienții cu gripă a fost confirmată infe

Sanatate 19-02-2025 13:25

Sibiu: 14 persoane au ajuns în ultimele zile la Urgență cu fracturi și traumatisme

Numărul pacienților care s-au prezentat la Urgența Spitalului Județean în ultimele zile cu fracturi și traumatisme după ce au căzut pe gheață și zăpadă este de 14, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a spitalului sibian, Cristina Bălău. '14 persoane s-au prezentat la Serviciul UPU al Spitalului Clinic Ju

Sanatate 19-02-2025 10:57

Salvați Copiii estimează că reabilitarea și dotarea Maternității Polizu se vor finaliza într-o lună

Reprezentanții Salvați Copiii estimează că lucrările de reabilitare și dotare la Maternitatea Polizu București, de peste trei milioane de euro, care au presupus intervenții privind trei secții medicale, precum și dotarea cu aparatură medicală, se vor finaliza într-o lună. Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii transmis miercuri, lucră

Sanatate 19-02-2025 10:38

Iași: Peste 2.000 de specialiști, așteptați în martie la manifestările ocazionate de 'Zilele Spitalului Clinic de Recuperare'

Peste 2.000 de medici din diferite specialități, fizioterapeuți, psihologi, audiologi și asistenți medicali din toată țara sunt așteptați, în perioada 24 - 29 martie, la manifestările din cadrul 'Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iași 2025'. Managerul Spitalului de Recuperare, Camelia Cumpăt, a declarat, miercuri, că î

Sanatate 18-02-2025 17:49

Președinta CNAS: Oamenii din IT nu vin la salariile pe care le putem oferi; platforma este veche de 20 de ani

Resursa umană în domeniul IT la Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una deficitară, pentru că specialiștii nu sunt motivați de salariile oferite și pleacă, a declarat, marți, președinta CNAS, Valeria Herdea, la Comisia de specialitate din Camera Deputaților. 'Orice problemă de natură managerială consistă în trei lucrur

Sanatate 18-02-2025 16:21

Președinta CNAS: Platforma informatică trece printr-un proces de mentenanță; pacienții beneficiază de servicii medicale

Platforma informatică a sistemului de sănătate trece printr-un proces de mentenanță, a declarat, marți, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care a subliniat că pacienții beneficiază de servicii medicale. La finalul unei audieri a conducerii CNAS la Comisia de IT și Tehnologia Informației din Camera Deputaților,

Sanatate 18-02-2025 15:17

Dr. Radu Țincu: Nu avem suficientă educație medicală pentru legalizarea drogurilor ușoare

Societatea românească nu este pregătită pentru legalizarea drogurilor ușoare, din cauza lipsei educației medicale care să permită o înțelegere corectă a fenomenului, a declarat marți, pentru AGERPRES, profesorul universitar doctor Radu Țincu, medic primar ATI, toxicolog, coordonatorul disciplinei de Toxicologie Clinică din cadrul Universității de Medicină

Sanatate 18-02-2025 10:56

ANT: 22 de transplanturi renale și 11 hepatice de la începutul anului

Un număr de 22 de transplanturi renale și 11 hepatice au fost realizate de la începutul anului, a informat Agenția Națională de Transplant. Au mai fost realizate de la începutul anului 5 transplanturi de cornee și 5 de os-tendon. 'În primele săptămâni ale anului 2025, în România au fost 13 donatori, iar da