Harghita: Preşedintele CJ trimite Corpul de Control la SJU Miercurea Ciuc, în cazul pacienţilor infectaţi cu Pseudomonas aeruginosa

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, vineri, că a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în cazul pacienţilor care s-au infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa după ce au fost operaţi la secţia de Oftalmologie, trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.
Borboly susţine că abia vineri a aflat detalii suplimentare despre acest caz, inclusiv rezultatele anchetei.
"Eu nu am ştiut de rezultatele verificărilor, astăzi am aflat şi îmi pare rău că au fost nereguli pentru care trebuie să ne dea nişte răspunsuri Consiliul Director şi Corpul de Control al preşedintelui CJ, care va face verificări să vedem care sunt consecinţele. Şi, pe cale personală, pentru oamenii care au suferit, cum se ştie foarte bine, eu niciodată nu fug de la faţa locului, voi căuta aceşti oameni, voi discuta cu dânşii, chiar o să-i invit, dacă doresc, să vină şi la şedinţa Consiliului Judeţean. Deci, oricum, noi o să facem tot posibilul, ce ne lasă legea, să putem veni în ajutorul acestor oameni care au suferit", a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de SJU, Borboly Csaba.
El a ţinut să sublinieze faptul că "acesta a fost un accident" şi că mesajul transmis nu trebuie să fie acela că spitalul ar avea probleme.
"Deci a fost un accident la care trebuie luate măsuri ferme, dar Spitalul Judeţean Harghita este un spital care este în dezvoltare, care are o apreciere mărită, nu numai din partea pacienţilor din judeţul Harghita, aici vin foarte mulţi oameni chiar şi din judeţele limitrofe, chiar şi din Târgu Mureş. Aşadar, solicităm calm şi susţinere, în continuare, ca personalul care a luptat atât de mult, pentru atât de multe vieţi, să-şi poată continua în linişte activitatea", a mai spus Borboly.
Întrebat dacă consideră că a greşit atunci când, la prima ieşire publică despre acest caz, a afirmat că nu este vorba de malpraxis, preşedintele CJ a negat, precizând că, din informaţiile pe care le avea la acel moment, "nu era malpraxis".
Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, prezent la conferinţa de presă, a declarat că, în urma anchetei interne, au fost identificate mai multe probleme pe procedura de procesare instrumentar şi de sterilizare şi consideră că, "mai mult ca sigur, acolo au fost problemele care au dus la această tragedie".
Acesta a punctat că sursa infecţiei nu a fost găsită, dar, cel mai probabil, bacteria a fost adusă din afara spitalului şi manipulată prin intermediul personalului secţiei de Oftalmologie.
"Mai mult ca sigur a fost bacterie din exterior adusă şi manipulată, gestionată, bineînţeles, prin intermediul personalului medical sau a personalului. Adică, în general, aşa se putea întâmpla ca acest Pseudomonas să se transmită de la o persoană la alta şi elementul comun în toate aceste intervenţii, practic, a fost instrumentarul care, din cauza neprocesării corespunzătoare, probabil că a rămas contaminat şi s-a contaminat", a arătat dr. Sîngerozan.
El a mai precizat că, în momentul de faţă, blocul operator de la secţia de Oftalmologie rămâne închis până când se vor modifica complet circuitele existente, "tocmai în ideea că să nu se mai întâmple genul acesta de tragedii".
De asemenea, protocoalele au fost revăzute şi revizuite, personalul secţiei a fost din nou instruit şi a trebuit să-şi refacă toate procedurile, astfel încât să nu se mai repede o astfel de situaţie.
"Existau protocoale şi pe procesarea instrumentarului şi pe sterilizare, doar că aceste protocoale nu au fost respectate în totalitate la nivelul secţiei", a declarat medicul epidemiolog.
El a mai arătat că o situaţie de asemenea amploare nu a mai întâlnit, până acum, chiar dacă în istoria secţiei de Oftalmologie au mai fost, cu mulţi ani în urmă, "focare de genul acesta, dar care au fost rezolvate".
"Ce putem să facem în momentul de faţă şi să ne uităm înainte este să fim mult mai stricţi, din punctul nostru de vedere, ca şi control, este să fim mult mai incisivi şi să nu ne încredem în colegii noştri, din păcate", a conchis dr. Sîngerozan.
La conferinţa de presă a participat şi şeful secţiei de Oftalmologie, dr. Bodó Pál, care a declarat că dintre cei 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă şi au dezvoltat endoftalmită (inflamaţie a globului ocular), la trei a fost nevoie de îndepărtarea ţesutului necrotizat din globul ocular, aceştia pierzându-şi vederea la ochiul operat, în vreme ce la celălalt ochi vederea este de peste 70%.
Alţi şase pacienţi au vederea deteriorată, dar primesc tratament şi se speră că situaţia se va îmbunătăţi, iar cinci dintre pacienţi au "vedere foarte bună", a mai arătat Bodó.
Acesta a susţinut că, în calitate de oftalmolog, a făcut tot ceea ce trebuia şi şi-a exprimat regretul pentru ceea ce s-a întâmplat, punctând faptul că a crezut că totul este în regulă la nivelul secţiei pe care o conduce, inclusiv cu sterilizarea instrumentarului.
Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a detaliat măsurile care s-au luat pentru prevenirea unor situaţii similare şi şi-a cerut scuze de la pacienţi şi rudele acestora pentru suferinţa provocată.
"Am luat o serie de măsuri ca să putem preveni să se mai întâmple un astfel de eveniment nedorit, pentru că, până acum, mii de operaţii au fost efectuate fără probleme, dar o dată să se întâmple e foarte regretabil. Cerem scuze de la pacienţi şi aparţinătorii pacienţilor că au trebuit să sufere din aceste cauze şi noi luăm toate măsurile ca pacienţii noştri, care s-au adresat până acum spitalului nostru cu încredere şi de acum încolo să se adreseze cu încredere spitalului nostru, pentru că noi facem tot, nu numai posibilul, ci şi imposibilul de acum încolo ca acest lucru să nu se repete", a declarat dr. Konrád Judit.
Aceasta a mai arătat că se va întruni Comisia de Etică a spitalului, pentru a pune în discuţie acest caz şi că se poartă discuţii permanente cu pacienţii şi aparţinătorii acestora, care nu şi-au exprimat, deocamdată, intenţia de a solicita despăgubiri.
Serviciul de Comunicare al SJU Miercurea Ciuc a recunoscut joi, răspunzând unei solicitări AGERPRES, că trei dintre pacienţii reoperaţi la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc după ce au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa, în urma unei operaţii de cataractă senilă, şi-au pierdut vederea la ochiul operat.
Ultima oară, SJU comunicase despre acest subiect în data de 19 ianuarie.
Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să
Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon
O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli
Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București
Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis
Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa
Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc
Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo
Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'
Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p
INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai
Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,