Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 27 mai (text integral)
Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, mai multe măsuri de relaxare, de la 1 iunie, a restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.
Prezentăm integral textul Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:
"HOTĂRÂRE nr. 32 din 27.05.2021
privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 şi completarea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 14.05.2021
Având în vedere propunerile formulate în cadrul şedinţei de lucru organizate în data de 13.05.2021 la nivelul Preşedinţiei României precum şi analiza factorilor de risc privind managementul situaţiei de urgenţă generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 24.05.2021, realizată la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei,
luând în considerare propunerile formulate de Institutul Naţional de Sănătate Publică referitoare la exceptarea de la testare a copiilor cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani precum şi exceptarea de la măsura carantinei a persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi care se află în perioada cuprinsă între a 14 şi a 90 zi de la confirmare şi solicitarea Ministerului Sănătăţii referitoare la introducerea unor excepţii pentru intrarea pe teritoriul naţional a cetăţenilor străini şi apatrizi şi creşterea gradului de ocuparea a locaţiilor de desfăşurare a evenimentelor sportive,
în contextul necesităţii de îmbunătăţire a condiţiilor socio-economice necesare desfăşurării activităţilor specifice economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,
în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 8 indice 1 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 9 alin. (1), art. 32 alin. (2), art. 37, art. 38 alin. (1 indice 4), art. 41, art. 42 alin. (1), art. 43 alin. (1), art. 44 alin. (2) şi (3), art. 45 alin. (1) şi art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 4 şi art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art. 1 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi doar dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activităţile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii).
(3) În condiţiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr cuprins între 1.000 şi 5.000 de persoane, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 2 - Începând cu data de 01.06.2021, se propune creşterea numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.
Art. 3 - (1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
(2) În condiţiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minim 4 mp/persoană.
Art. 4 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.
(2) În condiţiile alin. (1) organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr mai mare de persoane cu condiţia ca toţi participanţii să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 5 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior şi 200 în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi obligativitatea purtării măştii de protecţie.
(2) În condiţiile alin. (1) organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr mai mare de persoane cu condiţia ca toţi participanţii să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 6 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune permiterea organizării de conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.
(2) În condiţiile alin. (1) organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr mai mare de persoane cu condiţia ca toţi participanţii să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 7 - Se propune reluarea activităţii operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spaţii închise, începând cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii).
Art. 8 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activităţile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării evenimentului).
(3) În condiţiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore ori al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore şi se vaccinează înaintea intrării în locaţia de desfăşurare a evenimentului.
Art. 9 - (1) Se propune activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise, în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă începând cu data de 01.06.2021 cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.
(2) Activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 dar mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori, se desfăşoară fără a depăşi 50% din capacitatea permisă.
(3) În condiţiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiţia ca toţi participanţii să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurând o suprafaţă de 4 mp/persoană.
Art. 10 - Se propune reluarea activităţii operatorilor economici care gestionează piscine în spaţii închise, începând cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Art. 11 - (1) Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creşterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spaţiilor închise pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
(2) În condiţiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiţia ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 12 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune creşterea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi:
a) zona Mamaia Nord, judeţul Constanţa;
b) Năvodari, judeţul Constanţa;
c) Mamaia şi Mamaia-Sat, judeţul Constanţa;
d) Constanţa, judeţul Constanţa;
e) Agigea, judeţul Constanţa;
f) Eforie Nord, judeţul Constanţa;
g) Eforie Sud, judeţul Constanţa;
h) Techirghiol, judeţul Constanţa;
i) Tuzla, judeţul Constanţa;
j) Costineşti, judeţul Constanţa;
k) Neptun-Olimp, judeţul Constanţa;
l) Jupiter, judeţul Constanţa;
m) Cap Aurora, judeţul Constanţa;
n) Venus, judeţul Constanţa;
o) Saturn, judeţul Constanţa;
p) Mangalia, judeţul Constanţa;
q) 2 Mai, judeţul Constanţa;
r) Vama Veche, judeţul Constanţa.
(2) În condiţiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite ocuparea unităţii de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 13 - (1) Se propune permiterea desfăşurării activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, începând cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activităţile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 14 - Începând cu data de 01.06.2021, se propune creşterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Art. 15 - Se propune eliminarea interdicţiilor de intrare în România a cetăţenilor străini şi apatrizi, prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. 7 şi art. 2 alin. (5) din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531 din 10 mai 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 16 - Se propune ca festivităţile organizate în spaţii deschise, prilejuite de terminarea anului şcolar să poată fi desfăşurate cu participarea elevilor şi personalului didactic, precum şi a aparţinătorilor, dacă aceştia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii) în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii.
Art. 17 - Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măştii de protecţie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune.
Art. 18 - Se propune ca organizarea activităţii la locul de muncă, să fie realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autorităţile competente în ceea ce priveşte prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor, ţinând cont şi de gradul de vaccinare al angajaţilor de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariaţii pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum şi de numărul de angajaţii aflaţi în intervalul de 90 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariaţii care au fost confirmaţi pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-COV-2, care deţin şi prezintă angajatorului adeverinţă eliberată de medicul de familie.
Art. 19 - Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se modifică şi completează astfel:
1. La art. 4 litera x) se modifică şi va avea următorul cuprins:
x) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
2. La art. 4, după litera x) se introduc trei noi litere, y), z) şi aa) cu următorul cuprins:
y) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms şi pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în ţară;
z) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;
aa) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
3. La art. 5 litera w) se modifică şi va avea următorul cuprins:
w) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
4. La art. 5, după litera w) se introduc patru noi litere, x), y), z) şi aa) cu următorul cuprins:
x) persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În situaţia în care persoanele nu părăsesc teritoriul naţional în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Direcţiei de Sănătate Publică din judeţul în care locuieşte sau în care are adresa declarată la intrarea în ţară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;
y) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms şi pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară;
z) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;
aa) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
5. La art. 6 alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct.
Art. 20 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎŢU".
AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele CJ Galați: Primul tomograf din istoria Tecuciului - 800 de pacienți investigați tomografic într-un an
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea a anunțat marți, la un an de la instalarea primul tomograf la Spitalul Municipal 'Anton Cincu' din Tecuci, că aproximativ 800 de pacienți au beneficiat de investigații tomografice. 'Primul tomograf din istoria Tecuciului - un an de progrese în sănătate la Spitalul 'An
Timiș: Prefectul anunță că s-au constatat numeroase deficiențe la spitalele din județ
Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a declarat, luni, că s-a finalizat controlul la spitalele din județ, fiind constatate mai multe deficiențe, între care lipsa cărții construcțiilor la toate unitățile spitalicești verificate, multiple degradări, chiar majore, la unele construcții sau lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru unele corpuri ale spitalel
Arad: Spitalul Județean a primit calificativul 'încredere redusă'; evaluarea nu se referă la serviciile medicale
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în care s-au făcut investiții de zeci de milioane de euro în ultimii ani, a fost încadrat de autoritatea competentă în categoria a IV-a, adică 'acreditat cu încredere redusă', însă managementul precizează că acest calificativ nu se referă la serviciile medicale acordate pacie
OncoHelp Timișoara: 10.000 de pacienți, îngrijiți gratuit anul trecut aici; aproape o jumătate - cazuri noi
Președintele Asociației OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara, prof. Șerban Negru, a declarat, luni, că anul trecut aproape 10.000 de pacienți au fost îngrijiți aici, dintre aceștia 4.300 fiind pacienți noi, iar tratamentul tuturor bolnavilor a fost gratuit. Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia di
FACIAS acuză ''inacțiunea autorităților'' în cazul decesului adolescentului de 16 ani la Spitalul din Târgu Jiu
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) afirmă, într-un comunicat de presă transmis duminică AGERPRES, că este 'inadmisibil' faptul că la două luni de la
Satu Mare: Restricții la Spitalul Județean din cauza creșterii cazurilor de gripă și viroze
Spitalul Județean de Urgență Satu Mare introduce restricții de acces în unitate începând de luni, 13 ianuarie, din cauza creșterii numărului cazurilor de gripă și viroze respiratorii. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă presei, prima măsură anunțată prevede limitarea vizitelor aparținătorilor, fiind permis accesul zilnic în i
Brăila: Caz confirmat de trichineloză la un copil de 9 ani; pacientul, transferat la un spital din București
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila a primit vineri confirmarea diagnosticului de trichineloză la un copil de 9 ani, din localitatea Lanurile, care a fost internat, în luna decembrie, la Spitalul Județean, de unde a fost transferat la Spitalul de Urgență pentru Copii 'Marie Curie' București, unde a fost diagnosticat cu boala provocată de parazitul
Olt: Toate paturile pentru arși de la SJU Slatina, ocupate; arsurile cu lichid fierbinte, principala cauză
Toate paturile pentru pacienții cu arsuri sunt ocupate la Spitalul Județean de Urgență Slatina, principala cauză a producerii arsurilor fiind accidentele casnice, a declarat vineri, directorul medical al unității sanitare, medicul Florin Popa. Medicul a arătat că spitalul are prevăzute la Compartimentul de Chirurgie Plastică 20 de paturi, dint
CNAS analizează parametrii de funcționare a PIAS; a convocat de urgență prestatorii de servicii de mentenanță
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că a convocat de urgență prestatorii de servicii de mentenanță pentru componentele Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), în scopul analizării parametrilor de funcționare și stabilirii, după caz, a necesităților de intervenție. Potrivit CNAS, măsura a fost luată ca
Sibiu: Spitalul Județean va avea cel mai performant robot pentru preparat soluții citostatice
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu va avea cel mai performant robot pentru preparat soluții citostatice din România, după ce Consiliul Județean (CJ) va cumpăra sistemul robotizat în valoare de un milion de euro, potrivit unui comunicat de presă trimis vineri către AGERPRES. 'Sibiul va avea cel mai performant robot pentru preparat
Olt: Deficitul de medici cardiologi de la SJU a determinat suspendarea Compartimentului de Terapie Intensivă Coronarieni
Activitatea Compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni din cadrul Secției Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Slatina a fost suspendată temporar începând de joi din cauza deficitului de medici, a informat conducerea unității medicale într-un
VIDEO Rafila despre infecțiile cu metapneumovirus: Discutăm despre o viroză banală
Virusul HMPV produce o viroză ''banală'', cunoscută de foarte mulți ani, infecțiile fiind ''obișnuite'', a afirmat joi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că, în general, sunt afectați copiii.
Gorj: Minorul înjunghiat de un coleg la Liceul Sportiv Târgu Jiu, supus unei intervenții chirurgicale de urgență
Minorul de 14 ani, înjunghiat, joi, de un coleg la Liceul Sportiv Târgu Jiu, a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU), Mihaela Țicleanu. Potrivit acesteia, băiatul a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu ambulanța și prezenta o p
Rafila, despre virusul HMPV: Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru AGERPRES că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001, iar în România, în fiecare an, se înregistrează zeci de mii de cazuri. 'Nu este vorba despre niciun fel de nou
Iași: Neurochirurgii Spitalului 'Prof Dr Nicolae Oblu' au salvat viața unui copil de 10 ani din Bârlad
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență 'Prof. Dr. Nicolae Oblu' din Iași au efectuat o intervenție în timpul căreia au extirpat o tumoră de 4 centimetri, localizată în trunchiul cerebral al unui copil în vârstă de 10 ani. Managerul Spitalului Clinic de Urgență 'Prof. Dr. Nicolae Oblu', dr Lucian Eva, afirmă că deși int