logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Moldovan: Printr-un ordin, aflat în transparenţă, se propune alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID

Imagine din galeria Agerpres

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a anunţat, joi, că prin Ordinul 555, aflat în transparenţă publică, se propune alocarea pacienţilor cu noul coronavirus şi în spitale care nu sunt dedicate acestei afecţiuni, unde infrastructura permite, precizând că se elimină denumirea de spitale COVID sau non-COVID.

"Modificarea majoră a acestui ordin se referă la eliminarea acelei sintagme de spitale COVID şi non-COVID exclusiv şi alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID, unde infrastructura o permite. În acest sens, pacienţii cu infecţie COVID urmând să aibă acces mai bun la îngrijire medicală, la un standard de diagnostic adecvat, radiologic sau de laborator şi, de asemenea, să aibă acces la mai multe specialităţi medicale, care să asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar care să monitorizeze şi să trateze mai bine pacienţii COVID, cu infecţie cu forme moderate sau severe sau critice şi care de multe ori au comorbidităţi care se degradează pe parcursul evoluţiei infecţiei COVID", a precizat Moldovan, după şedinţa de guvern.

 



Ea a menţionat că, în acest fel, pe de o parte, pacienţii cu SARS-CoV-2 vor avea acces mai facil la un tratament ameliorat, în cazul formelor moderate, severe sau critice de boală, iar, pe de altă parte, pacienţii non-COVID vor avea acces în spital, unde să poată fi îngrijiţi mai bine.

"Ştim cu toţii situaţiile în care un spital dintr-o localitate mai mică era alocat infecţiei COVID, astfel încât persoanele din localitatea respectivă şi zonele limitrofe erau nevoite să se deplaseze în alte localităţi. Încercăm să creăm circuite COVID şi non-COVID în unităţi medicale, tocmai ca să facilităm accesul la asistenţă medicală pentru ambele categorii de pacienţi", a explicat secretarul de stat.

Moldovan a adăugat că situaţiile privind urgenţele, medicale sau chirurgicale, vor fi manageriate corect în spitale, prin existenţa circuitelor COVID evitându-se transferul pacienţilor cu urgenţe în alte unităţi medicale, cu pierdere de timp sau de momente importante pentru o abordare corectă.

Potrivit acesteia, medicii de alte specialităţi decât infecţionişti sau pneumologi, de terapie intensivă sau urgentişti, vor veni în ajutor, îngrijind pacienţi pentru care ei nu au aparent competenţe în curricula de pregătire.

"Un alt aspect important se referă la îngrijirea pacienţilor psihiatrici, pentru că am identificat în fiecare judeţ spaţii, secţii, clinici, spitale unde pacienţii cu afecţiuni psihiatrice să poată fi trataţi, cei cu infecţie COVID, pentru că a fost de multe ori o problemă în a găsi un loc adecvat pentru astfel de îngrijiri. Şi un alt aspect important care ne aliniază recomandărilor OMS este cel referitor la posibilitatea nou-născutului cu mama infectată COVID de a rămâne împreună cu aceasta, bineînţeles respectând regulile de prevenţie şi de a evita să îl îndepărtăm de mamă în primele ore sau zile după naştere", a subliniat Moldovan.

Ea a susţinut că este o abordare care dă mai multe drepturi spitalelor, menţionând că au fost consultaţi manageri de spitale, directori de DSP, medici, directori medicali.

"Rugămintea mea din nou este de a fi în continuare atenţi şi precauţi, pentru că încă mai avem de furcă cu această pandemie şi datele statistice pe care le avem la minister nu sunt liniştitoare: avem un număr mare de cazuri, număr mare de persoane tinere afectate. De asemenea, un număr mare de forme medii, severe sau critice la persoane fără comorbidităţi, cu vârste mai scăzute faţă de ce am văzut în valurile precedente, deci trebuie să avem grijă. Sperăm ca acest ordin să ne ajute să ne organizăm mai bine", a spus Moldovan.

Întrebată câte spitale ar putea să înceapă să preia pacienţi COVID pentru a fi trataţi, Andreea Moldovan a precizat că spitalele identificate în prezent în acest ordin sunt în număr de 248, împărţite pe trei niveluri, 64 fiind de nivel 1, unde pacienţii cu COVID pot să fie îngrijiţi corespunzător.

"În acest ordin am stabilit trei niveluri diferite de abordare a unităţilor medicale. Nivelul unu, unde spitalele beneficiază de permanenţă, de radiologie, laborator, gărzi cu personal pluridisciplinar; nivelul 2, unde de asemenea spitalele beneficiază de radiologie sau CT, dar nu neapărat în regim întotdeauna 24 din 7 şi, de asemenea, beneficiază de gărzi cu personal de boli infecţioase, pneumologie, ajutat de personal din alte specialităţi şi nivelul trei, unde există disponibilitate de a se organiza, inclusiv paturi de terapie intermediară şi unde de asemenea există gardă, supervizată de către specialităţi infecţioase sau pneumologie", a afirmat aceasta.

Conform secretarului de stat, ceea ce aduce nou acest ordin este identificarea paturilor de terapie intensivă, dar, în mod egal, şi a paturilor de terapie acută.

"Aceste paturi de terapie acută fiind cele unde pacientul cu formă moderată sau severă poate să fie îngrijit corespunzător, cu volume mari de oxigenoterapie, dar unde pot să stea pacienţii care nu au nevoie de intubaţie sau ventilaţie mecanică. Deci, practic, mai avem un nivel intermediar până la a ajunge la terapie intensivă, unde, din nevoie, de multe ori puteau să ajungă pacienţi care puteau fi îngrijiţi şi în astfel de paturi de terapie acută. Am încercat, prin stabilirea clară a unui flux de circulaţie, a unui algoritm de admisie a pacienţilor în spital şi a unui triaj clinic şi de laborator adecvat, să stadializăm sau să ajutăm ca pacienţii să ajungă să fie îngrijiţi în spaţiul care este cel mai adecvat pentru starea clinică pe care o au", a precizat Moldovan. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

VIDEO Arafat: Se va putea călători fără intrare în carantină dinspre Marea Britanie către România

 

VIDEO Coronavirus/Cîţu: Testarea elevilor la revenirea din vacanţă, o soluţie bună să ţinem sub control pandemia

 

VIDEO Coronavirus/ Raed Arafat: Circulaţia va fi permisă până la ora 02,00 de Paştele catolic

 

VIDEO Coronavirus/ Cîţu: Îi liniştesc pe oameni - modificarea formulei de calcul a ratei de incidenţă nu are o implicaţie reală semnificativă

 

Voiculescu: Noul mod de calcul al incidenţei cazurilor noi de COVID - la 14 zile, începând cu a treia zi în urmă

 

VIDEO Voiculescu: Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea COVID-19 în farmacii

 

VIDEO Voiculescu: Medicii de alte specialităţi pot îngriji pacienţi COVID-19, fără să răspundă pentru eventuale prejudicii

 

VIDEO Voiculescu: Astăzi avem 1.498 de paturi la ATI, din care 1.335 sunt ocupate

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 19-01-2025 11:05

Dr. Anamaria Ciubară: ''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă

''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă, spune medicul psihiatru Anamaria Ciubară, potrivit căreia cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar. ''Blue Monday'' sau ''Lunea cea

Sanatate 18-01-2025 20:08

Poiană: Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este inacceptabilă și trebuie combătută ferm și eficient

Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este 'inacceptabilă' și trebuie să fie combătută ferm și eficient, a declarat, sâmbătă, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Cătălina Poiană. În opinia sa, este esențială promovarea unui climat de respect și colaborare între pacienți și ech

Sanatate 18-01-2025 15:57

Bacău: Un agent de pază al Spitalului Municipal Onești a fost înjunghiat de un pacient

Un agent de pază al Spitalului Municipal Onești a fost înjunghiat, sâmbătă, de un pacient, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. ''Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat în vârstă de 71 de ani, din orașul Târgu Ocna, l-ar fi înjunghiat pe un tânăr de 35 d

Sanatate 17-01-2025 16:15

Rafila: Nu poți să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunț într-un ziar sau pe la un avizier

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, că este necesar ca și autoritățile din localitățile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că 'nu este suficient să pui un anunț pentru un post'. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, A

Sanatate 17-01-2025 16:08

Sibiu: Spitalul CF, primul spital public dotat cu un microscop confocal care înlocuiește biopsia în Dermatologie

Spitalul General Căi Ferate din Sibiu este primul spital public din România care va folosi, începând din 1 februarie, un microscop confocal pentru bolnavii dermatologici, care nu vor mai fi supuși biopsiilor, pentru depistarea tumorilor, a anunțat vineri managerul instituției, medicul Ștefania Șerban, într-o conferință de presă. 'Am

Sanatate 17-01-2025 15:45

Ministrul Rafila: Listele de așteptare pentru investigațiile medicale sunt o realitate în orice țară din UE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale. Întrebat fiind de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de Ministerul Sănătății pentru a scur

Sanatate 17-01-2025 15:31

Iași: Ministrul Rafila sfătuiește populația să se vaccineze antigripal; numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că în perioada următoare se așteaptă să crească incidența infecțiilor respiratorii, menționând totodată că în următoarele săptămâni populația se poate încă vaccina. 'Ne aflăm în prim sezon al virozelor. D

Sanatate 17-01-2025 14:51

Giurgiu: Președintele CJ a semnat contractul de începere a proiectului pentru o nouă clădire a Spitalului Județean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Giurgiu, Toma Petcu, a semnat, vineri, începerea primei etape a lucrărilor la o nouă clădire a Spitalului Județean pentru secțiile de oncologie și neurologie, într-un proiect în valoare de 237 de milioane de lei, finanțat prin PNRR. 'Suntem într-un moment important al CJ, al județului nostru, m

Sanatate 16-01-2025 16:13

(P) Spitalul Sfantul Ioan din Baia Mare dispune de cel mai mare si cel mai complex laborator imagistic din nordul Romaniei

Spitalul Sfântul Ioan din Baia Mare anunță o investiție de 5 milioane euro în modernizarea laboratorului său de radiologie-imagistică medicală. Pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pacienților, unitatea medicală a achiziționat un aparat RMN performant Siemens Lumina care folosește un câmp magnetic puternic de&

Sanatate 16-01-2025 16:02

Timiș: Sute de sindicaliști medicali și părinți au protestat pentru a fi alocat un spațiu adecvat maternității Odobescu

Peste 300 de persoane afiliate mai multor sindicate medicale, dar și părinți au protestat, joi, în fața Primăriei Municipiului Timișoara, pentru alocarea unui spațiu în care să se desfășoare activitatea maternității Odobescu, după ce aceasta a fost închisă în urmă cu o lună, urmare a prăbușirii unui tavan în secțiile de neonatologie și o

Sanatate 16-01-2025 15:03

Iași: Spitalul 'Sf Maria' caută de doi ani un medic psihiatru pentru copiii cu autism

Managerul Spitalului pentru copii 'Sf Maria' Iași, Alina Belu, a declarat joi că este nevoie urgentă în cadrul unității sale de un medic specialist în psihiatrie pediatrică, adăugând că apelul său este adresat și celor care tocmai au terminat rezidențiatul și au susținut examenul de specialitate. Alina Belu

Sanatate 16-01-2025 14:10

INSP: 90.877 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 6 - 12 ianuarie; încă cinci decese confirmate

Un număr de 90.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat joi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 9. '&Ici

Sanatate 16-01-2025 08:22

Senatorul PSD Carmen Orban despre o nouă lege a sănătății; declasificarea SJU Buzău, o chestiune tehnică

Senatorul PSD Carmen Orban, membru în cadrul Comisiei pentru sănătate, a precizat, în contextul clasificării în categoria IV a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, că evaluarea ANMCS este una tehnică, în schimb la nivelul tuturor spitalelor din țară se simte o lipsă acută de medici, motiv pentru care se poartă discuții pentru o nouă leg

Sanatate 15-01-2025 10:12

DSPMB a aplicat amenzi în valoare de 4.400 de lei la Spitalul Clinic ''Dr. Ion Cantacuzino''

Direcția de Sănătate Publică a municipiului București (DSPMB) a aplicat la Spitalul Clinic 'Dr. Ion Cantacuzino' două amenzi în valoare de 4.400 lei pentru neconformitățile constatate, una dintre acestea fiind nesecurizarea spațiului de stocare temporară a deșeurilor periculoase. Potrivit unui comunicat de presă al DSPMB, amenzil

Sanatate 15-01-2025 09:50

INSP: 162 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 86,2%; 7 decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că în perioada 6 - 12 ianuarie au fost înregistrate 162 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 86,2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 52 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mar