VIDEO Moldovan: Printr-un ordin, aflat în transparenţă, se propune alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a anunţat, joi, că prin Ordinul 555, aflat în transparenţă publică, se propune alocarea pacienţilor cu noul coronavirus şi în spitale care nu sunt dedicate acestei afecţiuni, unde infrastructura permite, precizând că se elimină denumirea de spitale COVID sau non-COVID.
"Modificarea majoră a acestui ordin se referă la eliminarea acelei sintagme de spitale COVID şi non-COVID exclusiv şi alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID, unde infrastructura o permite. În acest sens, pacienţii cu infecţie COVID urmând să aibă acces mai bun la îngrijire medicală, la un standard de diagnostic adecvat, radiologic sau de laborator şi, de asemenea, să aibă acces la mai multe specialităţi medicale, care să asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar care să monitorizeze şi să trateze mai bine pacienţii COVID, cu infecţie cu forme moderate sau severe sau critice şi care de multe ori au comorbidităţi care se degradează pe parcursul evoluţiei infecţiei COVID", a precizat Moldovan, după şedinţa de guvern.
Ea a menţionat că, în acest fel, pe de o parte, pacienţii cu SARS-CoV-2 vor avea acces mai facil la un tratament ameliorat, în cazul formelor moderate, severe sau critice de boală, iar, pe de altă parte, pacienţii non-COVID vor avea acces în spital, unde să poată fi îngrijiţi mai bine.
"Ştim cu toţii situaţiile în care un spital dintr-o localitate mai mică era alocat infecţiei COVID, astfel încât persoanele din localitatea respectivă şi zonele limitrofe erau nevoite să se deplaseze în alte localităţi. Încercăm să creăm circuite COVID şi non-COVID în unităţi medicale, tocmai ca să facilităm accesul la asistenţă medicală pentru ambele categorii de pacienţi", a explicat secretarul de stat.
Moldovan a adăugat că situaţiile privind urgenţele, medicale sau chirurgicale, vor fi manageriate corect în spitale, prin existenţa circuitelor COVID evitându-se transferul pacienţilor cu urgenţe în alte unităţi medicale, cu pierdere de timp sau de momente importante pentru o abordare corectă.
Potrivit acesteia, medicii de alte specialităţi decât infecţionişti sau pneumologi, de terapie intensivă sau urgentişti, vor veni în ajutor, îngrijind pacienţi pentru care ei nu au aparent competenţe în curricula de pregătire.
"Un alt aspect important se referă la îngrijirea pacienţilor psihiatrici, pentru că am identificat în fiecare judeţ spaţii, secţii, clinici, spitale unde pacienţii cu afecţiuni psihiatrice să poată fi trataţi, cei cu infecţie COVID, pentru că a fost de multe ori o problemă în a găsi un loc adecvat pentru astfel de îngrijiri. Şi un alt aspect important care ne aliniază recomandărilor OMS este cel referitor la posibilitatea nou-născutului cu mama infectată COVID de a rămâne împreună cu aceasta, bineînţeles respectând regulile de prevenţie şi de a evita să îl îndepărtăm de mamă în primele ore sau zile după naştere", a subliniat Moldovan.
Ea a susţinut că este o abordare care dă mai multe drepturi spitalelor, menţionând că au fost consultaţi manageri de spitale, directori de DSP, medici, directori medicali.
"Rugămintea mea din nou este de a fi în continuare atenţi şi precauţi, pentru că încă mai avem de furcă cu această pandemie şi datele statistice pe care le avem la minister nu sunt liniştitoare: avem un număr mare de cazuri, număr mare de persoane tinere afectate. De asemenea, un număr mare de forme medii, severe sau critice la persoane fără comorbidităţi, cu vârste mai scăzute faţă de ce am văzut în valurile precedente, deci trebuie să avem grijă. Sperăm ca acest ordin să ne ajute să ne organizăm mai bine", a spus Moldovan.
Întrebată câte spitale ar putea să înceapă să preia pacienţi COVID pentru a fi trataţi, Andreea Moldovan a precizat că spitalele identificate în prezent în acest ordin sunt în număr de 248, împărţite pe trei niveluri, 64 fiind de nivel 1, unde pacienţii cu COVID pot să fie îngrijiţi corespunzător.
"În acest ordin am stabilit trei niveluri diferite de abordare a unităţilor medicale. Nivelul unu, unde spitalele beneficiază de permanenţă, de radiologie, laborator, gărzi cu personal pluridisciplinar; nivelul 2, unde de asemenea spitalele beneficiază de radiologie sau CT, dar nu neapărat în regim întotdeauna 24 din 7 şi, de asemenea, beneficiază de gărzi cu personal de boli infecţioase, pneumologie, ajutat de personal din alte specialităţi şi nivelul trei, unde există disponibilitate de a se organiza, inclusiv paturi de terapie intermediară şi unde de asemenea există gardă, supervizată de către specialităţi infecţioase sau pneumologie", a afirmat aceasta.
Conform secretarului de stat, ceea ce aduce nou acest ordin este identificarea paturilor de terapie intensivă, dar, în mod egal, şi a paturilor de terapie acută.
"Aceste paturi de terapie acută fiind cele unde pacientul cu formă moderată sau severă poate să fie îngrijit corespunzător, cu volume mari de oxigenoterapie, dar unde pot să stea pacienţii care nu au nevoie de intubaţie sau ventilaţie mecanică. Deci, practic, mai avem un nivel intermediar până la a ajunge la terapie intensivă, unde, din nevoie, de multe ori puteau să ajungă pacienţi care puteau fi îngrijiţi şi în astfel de paturi de terapie acută. Am încercat, prin stabilirea clară a unui flux de circulaţie, a unui algoritm de admisie a pacienţilor în spital şi a unui triaj clinic şi de laborator adecvat, să stadializăm sau să ajutăm ca pacienţii să ajungă să fie îngrijiţi în spaţiul care este cel mai adecvat pentru starea clinică pe care o au", a precizat Moldovan. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
VIDEO Arafat: Se va putea călători fără intrare în carantină dinspre Marea Britanie către România
VIDEO Coronavirus/ Raed Arafat: Circulaţia va fi permisă până la ora 02,00 de Paştele catolic
VIDEO Voiculescu: Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea COVID-19 în farmacii
VIDEO Voiculescu: Astăzi avem 1.498 de paturi la ATI, din care 1.335 sunt ocupate
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''
Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip
Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai
Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B
Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe
Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone
Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați
Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ
INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie
Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s
Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur
Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri
Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse
O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției
Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale
La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa
Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe
Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i
Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava
Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur
Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile
Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem
Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale
Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig
INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir