logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Şeful Secţiei ATI din SCJU Sibiu: Asigurarea oxigenului, urgenţa numărul unu

Imagine din galeria Agerpres

Cea mai mare urgenţă pentru pacienţii cu COVID-19 internaţi în cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, care are rata de infectare cea mai mare din România, este asigurarea oxigenului la concentraţia optimă, mai ales că este vorba de bolnavi cu forme medii, grave şi severe, în special cei 12 bolnavi care sunt zilnic îngrijiţi la ATI, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Secţiei ATI din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), medicul Mihai Sava.

SCJU Sibiu are o staţie de oxigen proprie, cumpărată în urmă cu câţiva ani de zile, însă de când este pandemia de COVID-19, tot mai mulţi pacienţi infectaţi au fost spitalizaţi în saloane pe diverse secţii, s-a extins instalaţia de oxigen, însă alimentarea principală a rămas tot la o singură staţie de oxigen, plus alte dispozitive. Spitalul Judeţean are nevoie urgentă de cel puţin o a doua staţie proprie de oxigen, ca să poată medicii şi asistentele să le asigure bolnavilor COVID-19 concentraţia de care este nevoie.

"Cel puţin o staţie ar fi benefică şi trebuie neapărat, dar trebuie revăzută şi instalaţia, tuburile, deci infrastructura (...) dar pentru asta ar trebui consultaţi nişte oameni care se ocupă cu instalaţii de oxigen de genul acesta, oameni specializaţi. Dar părerea mea este că şi dacă se pune staţia de oxigen, (...) instalaţia fiind atât de lungă, fiindcă în ultimele luni s-au pus puncte de livrare a oxigenului, deci console din acelea prin care se livrează oxigenul la foarte multe paturi din spital, ceea ce este un lucru foarte bun, dar nu s-a ţinut cont de faptul că în felul acesta s-au prelungit foarte mult ţevile. (...) E ca şi când ai avea o ţeavă de apă şi ai două robinete, dacă mai pui cinci robinete nu îţi mai vine apă cu acelaşi debit pe fiecare robinet", a explicat medicul Mihai Sava.

Potrivit şefului celei mai mari Secţii ATI din judeţul Sibiu, "presiunea variază foarte mult, fiindcă sunt foarte mulţi consumatori", ceea ce reprezintă o problemă pentru pacienţi şi aparatură.

Întrebat dacă a decedat vreun pacient COVID-19 până în prezent în ATI din cauza presiunii de oxigen care nu este constantă la valorile optime, medicul Mihai Sava a precizat: "Nu s-au pierdut vieţi, dar sunt probleme tehnice foarte mari, fiindcă aparatele sunt calibrate să funcţioneze într-o anumită plajă de presiuni şi dacă dai presiuni mai mici sau mai mari, încep să sune alarmele, se pot şi strica, ni s-au şi stricat vreo două aparate din cauza asta şi nu se livrează pacientului o concentraţie pe care ne-am dori-o, deci se livrează oxigen, dar nu la o concentraţie, nu la un flux pe care ni l-am dori."

Cel mai important spital din judeţ, unde sunt cei mai mulţi pacienţi COVID-19, ar putea solicita un TIR ATI de la Ministerul de Interne, ceea ce ar dubla numărul de paturi ATI, însă şi atunci ar trebui asigurat oxigen din a doua staţie care nu există în prezent la Sibiu.

"Există TIR-uri ale Ministerului de Interne, TIR-uri specializate de Terapie Intensivă, cu 12 paturi de Terapie Intensivă, dotate cu aparate de monitorizare şi de ventilaţie mecanică. (...) Ar fi benefic să avem nişte locuri în plus, fiindcă vine cu aparatură cu tot, dar şi TIR-ul respectiv depinde de sursa de oxigen", a afirmat şeful ATI de la SCJU Sibiu.

În ATI-ul condus de Mihai Sava lucrează un medic rezident care a lucrat în TIR-ul ATI de la Ploieşti, timp de o lună de zile.

Practic şi dacă va fi adusă la Sibiu încă o staţie de oxigen, ar trebui chemat un specialist de la o companie specializată care să calculeze exact cum trebuie calibrată toată reţeaua de ţevi ce alimentează fiecare post de oxigen, de la patul fiecărui pacient COVID-19.

"Pentru instalaţii de oxigen (....) trebuie solicitat cineva, că există firme în România care se ocupă de distribuţia de oxigen şi chemat specialist de la firma respectivă să calculeze ce număr de consumatori poate să ducă o anumită staţie de oxigen. (...) S-au făcut foarte multe posturi pe livrare de oxigen la Medicală, Infecţioase, ORL, Oftalmologie, paturi cu posibilitate de livrare de oxigen, dar în felul acesta s-a crescut foarte mult consumul pe o staţie subcalibrată. Staţia era calibrată pentru consumul de dinainte. Staţia respectivă a funcţionat foarte bine până acum", a subliniat şeful ATI de la SCJU Sibiu.

În opinia lui Mihai Sava, asigurarea oxigenului la cote optime pentru pacienţii COVID-19 este urgenţa numărul unu de la Sibiu, iar cea de a doua prioritate este angajarea unui număr suficient de cadre medicale de ATI, care să poată îngriji bolnavii, dacă va creşte numărul de paturi. De marţi, echipa din ATI poate să asigure asistenţă medicală pentru încă şase pacienţi COVID-19, dacă ar exista suficient oxigen. Dacă ar exista oxigen şi s-ar mai face angajări, la spitalul sibian s-ar mai putea crea mai mult de şase paturi ATI.

"Urgenţa numărul doi (...) în perspectivă, pentru că urmează să ne extindem, prima dată pe un eşalon de şase paturi, într-un container, pentru care am putea să ne organizăm chiar şi mâine dacă trebuie cu personalul pe care îl avem acum, dar dacă ne extindem mai mult de cele şase paturi, nu putem să asigurăm personal", a declarat medicul Mihai Sava.

Potrivit sursei citate, ca să poată asigura personal pentru încă 15 paturi de ATI într-un container din curtea spitalului, mai trebuie oxigen şi cadre medicale de terapie intensivă.

"În momentul actual cu personalul pe care îl am, s-au făcut şi multe angajări, tocmai în perspectiva asta de a deschide extensia cu cele şase paturi, putem să asigurăm de mâine începând dacă trebuie (personal ATI pentru şase paturi n.r.), numai că nu avem oxigen ca să pornim treaba acolo, în spate. Se mai poate extinde şi mai mult Terapia Intensivă cu încă 15 paturi în alt container din spate, acolo se mai poate extinde că există sursă de oxigen şi de aer comprimat, cu încă 15 paturi, dar pentru acelea în momentul actual nu ar fi personal suficient ca să zicem că deschidem aşa de pe azi pe mâine", a arătat medicul Mihai Sava.

În curtea spitalului sibian există containere în care s-au amenajat saloane. În astfel de containere s-ar putea crea 21 de paturi de ATI, dacă ar exista suficient oxigen şi personal. În prezent, pacienţii COVID-19 sunt internaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, saloanele din containere, Secţia de Infecţioase, secţiile Medicală I şi II şi cei mai gravi, în ATI.

Problema crizei de oxigen este cunoscută la nivelul conducerii spitalului şi a Consiliului Judeţean. Ambele instituţii au anunţat deja că s-a încheiat un contract de închiriere cu o firmă care ar urma să aducă o staţie de oxigen din Turcia.

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a cerut, luni, ajutorul comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, pentru sprijinirea pacienţilor COVID-19 din Sibiu, cu o staţie de oxigen care să fie adusă de la un alt spital din UE. Sibianul Nicu Ştefănuţă a precizat, pentru AGERPRES, că i-a scris în urmă cu câteva zile şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca să activeze mecanismele europene pentru transferul pacienţilor COVID-19.

Judeţul Sibiu rămâne pe primul loc în România cu cea mai mare rată de infectare, de 8,83 la mia de locuitori. În municipiul Sibiu rata a crescut la 13,42 luni, chiar în prima zi de carantină, potrivit informaţiilor furnizate de Prefectură. AGERPRES/(A-Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-01-2025 16:15

Rafila: Nu poți să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunț într-un ziar sau pe la un avizier

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, că este necesar ca și autoritățile din localitățile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că 'nu este suficient să pui un anunț pentru un post'. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, A

Sanatate 17-01-2025 16:08

Sibiu: Spitalul CF, primul spital public dotat cu un microscop confocal care înlocuiește biopsia în Dermatologie

Spitalul General Căi Ferate din Sibiu este primul spital public din România care va folosi, începând din 1 februarie, un microscop confocal pentru bolnavii dermatologici, care nu vor mai fi supuși biopsiilor, pentru depistarea tumorilor, a anunțat vineri managerul instituției, medicul Ștefania Șerban, într-o conferință de presă. 'Am

Sanatate 17-01-2025 15:45

Ministrul Rafila: Listele de așteptare pentru investigațiile medicale sunt o realitate în orice țară din UE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale. Întrebat fiind de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de Ministerul Sănătății pentru a scur

Sanatate 17-01-2025 15:31

Iași: Ministrul Rafila sfătuiește populația să se vaccineze antigripal; numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că în perioada următoare se așteaptă să crească incidența infecțiilor respiratorii, menționând totodată că în următoarele săptămâni populația se poate încă vaccina. 'Ne aflăm în prim sezon al virozelor. D

Sanatate 17-01-2025 14:51

Giurgiu: Președintele CJ a semnat contractul de începere a proiectului pentru o nouă clădire a Spitalului Județean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Giurgiu, Toma Petcu, a semnat, vineri, începerea primei etape a lucrărilor la o nouă clădire a Spitalului Județean pentru secțiile de oncologie și neurologie, într-un proiect în valoare de 237 de milioane de lei, finanțat prin PNRR. 'Suntem într-un moment important al CJ, al județului nostru, m

Sanatate 16-01-2025 16:13

(P) Spitalul Sfantul Ioan din Baia Mare dispune de cel mai mare si cel mai complex laborator imagistic din nordul Romaniei

Spitalul Sfântul Ioan din Baia Mare anunță o investiție de 5 milioane euro în modernizarea laboratorului său de radiologie-imagistică medicală. Pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pacienților, unitatea medicală a achiziționat un aparat RMN performant Siemens Lumina care folosește un câmp magnetic puternic de&

Sanatate 16-01-2025 16:02

Timiș: Sute de sindicaliști medicali și părinți au protestat pentru a fi alocat un spațiu adecvat maternității Odobescu

Peste 300 de persoane afiliate mai multor sindicate medicale, dar și părinți au protestat, joi, în fața Primăriei Municipiului Timișoara, pentru alocarea unui spațiu în care să se desfășoare activitatea maternității Odobescu, după ce aceasta a fost închisă în urmă cu o lună, urmare a prăbușirii unui tavan în secțiile de neonatologie și o

Sanatate 16-01-2025 15:03

Iași: Spitalul 'Sf Maria' caută de doi ani un medic psihiatru pentru copiii cu autism

Managerul Spitalului pentru copii 'Sf Maria' Iași, Alina Belu, a declarat joi că este nevoie urgentă în cadrul unității sale de un medic specialist în psihiatrie pediatrică, adăugând că apelul său este adresat și celor care tocmai au terminat rezidențiatul și au susținut examenul de specialitate. Alina Belu

Sanatate 16-01-2025 14:10

INSP: 90.877 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 6 - 12 ianuarie; încă cinci decese confirmate

Un număr de 90.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat joi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 9. '&Ici

Sanatate 16-01-2025 08:22

Senatorul PSD Carmen Orban despre o nouă lege a sănătății; declasificarea SJU Buzău, o chestiune tehnică

Senatorul PSD Carmen Orban, membru în cadrul Comisiei pentru sănătate, a precizat, în contextul clasificării în categoria IV a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, că evaluarea ANMCS este una tehnică, în schimb la nivelul tuturor spitalelor din țară se simte o lipsă acută de medici, motiv pentru care se poartă discuții pentru o nouă leg

Sanatate 15-01-2025 10:12

DSPMB a aplicat amenzi în valoare de 4.400 de lei la Spitalul Clinic ''Dr. Ion Cantacuzino''

Direcția de Sănătate Publică a municipiului București (DSPMB) a aplicat la Spitalul Clinic 'Dr. Ion Cantacuzino' două amenzi în valoare de 4.400 lei pentru neconformitățile constatate, una dintre acestea fiind nesecurizarea spațiului de stocare temporară a deșeurilor periculoase. Potrivit unui comunicat de presă al DSPMB, amenzil

Sanatate 15-01-2025 09:50

INSP: 162 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 86,2%; 7 decese

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că în perioada 6 - 12 ianuarie au fost înregistrate 162 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 86,2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 52 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mar

Sanatate 14-01-2025 19:34

Ministerul Sănătății: Două dintre centrele pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș, sancționate și în 2024

Inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, două dintre acestea fiind sancționate și anul trecut. ''Încă din d

Sanatate 14-01-2025 15:24

Managerul Spitalului ''Cantacuzino'', în cazul furtului de picioare de om amputate: A fost deschisă o anchetă internă

Managerul Spitalului Clinic 'Dr. I Cantacuzino', prof. dr. Iulian Brezean, a explicat, marți, în cazul furtului de picioare de om amputate, că fapta a avut loc vineri seară, iar spațiul respectiv nu era încuiat, menționând că, în prezent, a fost deschisă o anchetă internă și sunt în desfășurare anchete ale Poliției și ale Direcți

Sanatate 14-01-2025 14:41

Buzău: Cazuri de rujeolă, gripă și SARS-COV 2 la Spitalul Județean de Urgență

Cinci copii cu rujeolă sunt internați la Spitalul Județean de Urgență (SJU), în ultima perioadă înregistrându-se o creștere a numărului de prezentări, pe fondul nevaccinării, a anunțat unitatea sanitară. Potrivit SJU, în afara cazurilor de rujeolă înregistrate la copii, a crescut și numărul pacienților care prezin