Medicul Beuran declară că poate proba că nu a fost în echipa care a operat-o pe pacienta arsă la Spitalul Floreasca

Medicul chirurg Mircea Beuran a declarat, sâmbătă seara, că el nu a făcut parte din echipa care a operat-o pe pacienta care a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca, iar acest lucru poate fi dovedit cu camerele video de la intrarea în spital, din blocul operator şi cu protocoalele de terapie intensivă care notează toţi timpii operaţiei.
"M-a sunat, fiind duminică dimineaţă, unul dintre colaboratorii mei că situaţia cu această bolnavă este aşa cum v-am prezentat-o, iar eu i-am spus să intre urgent în sală că vin şi eu - eu locuind în afara Bucureştiului. El, fiind medic primar, şi-a făcut o echipă, a intrat. Eu am plecat către spital. Eram în maşină, la vreo 5-6 minute de spital, când m-a sunat că au luat foc câmpurile operatorii ce acopereau această pacientă. Nu am fost în echipa operatorie de la bun început. Acest lucru se poate dovedi cu ajutorul camerelor video de la intrarea în spital, din blocul operator, coroborate cu protocoalele de terapie intensivă, pentru că se notează toţi timpii de la anestezie", a declarat chirurgul Beuran, pentru Ştirile TVR.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că "este surprinzătoare atitudinea unor chirurgi implicaţi'' în incidentul de la Spitalul Floreasca, unde o femeie a suferit arsuri grave chiar pe masa de operaţie, aceştia refuzând să coopereze cu echipele de control de la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.
Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de către Ministerul Sănătăţii, încă din cursul serii de vineri o echipă din cadrul Inspecţiei Sanitare a DSP Bucureşti a demarat un control la unitatea sanitară.
"A fost verificat protocolul operator din data când s-a produs intervenţia chirurgicală şi s-au consemnat declaraţiile la o parte din personalul implicat în incident. Restul personalului va fi audiat, luni, 30.12.2019, întrucât la data efectuării controlului nu a fost prezent. Dacă este cazul, vor fi mobilizaţi şi specialişti de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale care să verifice dacă aparatura medicală din sala de operaţii funcţionează la parametri normal şi dacă personalul medical a fost instruit şi a luat cunoştinţă de modalitatea de funcţionare a acestor echipamente", se precizează în comunicatul menţionat.
Totodată, ministrul Sănătăţii afirmă, citat în comunicat, că este "regretabil" că într-un spital de anvergura celui de la Floreasca se poate întâmpla un asemenea incident.
"Ieri seara, când am primit informaţia, am şi dispus trimiterea imediată a unei echipe de control, de la Inspecţia Sanitară, fiindcă exista pericolul muşamalizării acestui caz. Acum, starea de sănătate a pacientei e pe primul plan şi facem toate eforturile necesare pentru a o stabiliza. Nu vom avea niciun fel de milă faţă de cei care au greşit, mutilând această pacientă şi punându-i serios viaţa în pericol. Surprinzătoare este atitudinea unor chirurgi implicaţi în acest incident, care refuză să coopereze cu echipele de control de la MS şi DSP Bucureşti. Ministerul Sănătăţii, în funcţie de rezultatele anchetei, va sesiza Colegiul Medicilor şi alte instituţii competente. Nu vreau să mă antepronunţ, însă este vorba de un caz revoltător, în care un pacient vine cu încredere şi-şi pune viaţa în mâna medicilor şi ia foc pe masa de operaţia", a declarat ministrul Costache, potrivit comunicatului menţionat.
Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei a declanşat verificări cu privire la aspectele semnalate în mass-media referitoare la cazul unei paciente incendiate pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca, a informat Poliţia Capitalei.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat anterior sâmbătă, într-o intervenţie la postul tv Digi 24, că a trimis corpul de control al ministerului la Spitalul Floreasca din capitală, în legătură cu cazul pacientei care ar fi fost arsă pe masa de operaţie, fiind acum în stare gravă cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, acesta fiind prezentat public de către deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Potrivit afirmaţiilor făcute de către deputatul USR pe pagina sa de facebook, pacienta bolnavă de cancer ar fi fost incendiată de către chirurgul Mircea Beuran, care ar fi folosit "greşit substanţele de dezinfecţie a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluţii câmpul operator de sub pacientă şi la contactul cu electrocauterul pielea pacientei şi câmpurile sterile au luat foc".
Ungureanu a publicat pe facebook şi declaraţiile olografe ale două asistente din cadrul unităţii medicale, din care rezultă că pacienta în flăcări a fost stinsă cu un lighean de apă. El a susţinut că, potrivit informaţiilor care i-ar fi fost furnizate de către o asistentă medicală, conducerea spitalului şi inspecţia venită de la DSP au încercat să muşamalizeze acest caz şi nu i-au luat nicio declaraţie scrisă chirurgului Mircea Beuran.
Ministrul Costache a menţionat, în intervenţia de la Digi 24, că de la nivelul conducerii spitalului nu a fost semnalat ministerului acest incident petrecut duminică, 22 decembrie, adăugând că este inexplicabil faptul că chirurgului Beuran nu i s-a luat încă o declaraţie scrisă cu privire la ce s-a întâmplat. El a spus că luni, 30 decembrie, urmează ca inspectorii să aibă o întâlnire cu medicul Mircea Beuran, pentru a analiza situaţia.
Costache a subliniat că vor fi sancţionaţi responsabilii de la nivelul DSP Bucureşti şi conducerii spitalului care nu au informat Ministerul Sănătăţii despre acest caz. Totodată, ministrul Victor Costache a mai menţionat, la Digi 24, că este "şocant" că pacienta respectivă a fost stinsă cu apă din lighean, deşi ar trebui să existe în unitatea medicală proceduri pentru intervenţia în astfel de cazuri de urgenţă în sala de operaţii. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital
Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș
Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți
INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă
Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace
(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR
București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o
Președintele CNAS: 180 de localități nu au medic de familie
Un număr de 180 de localități nu au medic de familie, a informat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'. 'Avem la acest moment 180 de localități care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în același timp, aproape 1.500 de localități în care
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di
Vrancea: Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Județean a constatat că sesizările Primăriei Focșani nu se confirmă
Un raport al Ministerului Sănătății (MS), realizat în urma unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focșani, a concluzionat că niciuna dintre cele șase probleme semnalate într-o petiție trimisă de Primăria municipiului Focșani nu s-a confirmat, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, preș
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs - extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București este extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat miercuri pentru AGERPRES medicul Rodica Ciolacu. Pacientul are leziuni
Psiholog Mădălina Stanca (SJU Târgu Jiu), despre autism: Să integrăm acest diagnostic, să acceptăm
Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, miercuri, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, că această tulburare este 'cea mai frecventă afecțiune cronică a copilăriei zilelor noastre'. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Ji
Olt: Cererea de analize la Spitalul Județean de Urgență a crescut cu 40%; rezultatele se transmit prin SMS
Cererea pentru efectuarea de analize medicale la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina a crescut cu 40% anul acesta față de anul precedent, potrivit managerului unității, Angela Nicolae, care a menționat că, de o lună, rezultatele analizelor pot fi accesate online folosind un cod transmis prin SMS. Angela Nicolae a declarat miercuri, pentru AGERPR