logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Rectorul Ioanel Sinescu: Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' va avea un nou campus

Imagine din galeria Agerpres

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", Ioanel Sinescu, a anunţat că miercuri va fi semnat protocolul de colaborare între Academia Română, UMF şi comunitatea locală de la Mogoşoaia pentru construcţia noului campus al instituţiei de învăţământ superior.

"În Mogoşoaia, Academia Română are un teren de 47 de hectare. După aprobarea pe care Prezidiul Academiei Române a dat-o în urmă cu două săptămâni, o coincidenţă fericită, astăzi, vom semna protocolul de colaborare între Academia Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila', comunitatea locală de la Mogoşoaia, implicit Consiliul Judeţean Ilfov, pentru construcţia noului campus al UMF", a spus Sinescu în deschiderea conferinţei "Science meets Regions - Science Builds The Future".

Rectorul UMF a amintit că alături de campusul universitar va funcţiona şi "un spital mare, euro-republican".

"Va fi un pol de atracţie şi pentru învăţământul curricular de medicină, medicină dentară şi farmacie, pentru specializările post-universitare în toate disciplinele medicale în care noi formăm specialişti şi un pol de atracţie şi pentru pacienţii din această zonă geografică, pentru că suntem înfrăţiţi cu Complexul Universitar Medical şi de Cercetare Ştiinţifică Charite din Berlin şi, în afară de Măgurele, cu Institutul de Cercetare Max Plank, condus de acad. Gunter Stock, membru de onoare al Academiei Române şi DHC al universităţii noastre, care, împreună cu directorul Charite din Berlin, doresc un alt Charite în această parte a Europei", a anunţat Ioanel Sinescu.

Oameni de ştiinţă din Europa, experţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale participă, miercuri, la Biblioteca Naţională a României, la conferinţa "Science meets Regions - Science Builds The Future", pentru a discuta despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea ştiinţifică.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a afirmat că pariul CJ Ilfov este de a fundamenta politicile publice pe cunoaştere şi cercetare ştiinţifică, prin atragerea atât a oamenilor de ştiinţă, a mediului universitar, dar şi a mediului privat în stabilirea priorităţilor.

"Prin aplicarea acestui mod de lucru va trebui să reclădim încrederea în instituţiile statului. (...) Administraţia performantă va fi un trinom, care va avea în centru chiar administraţia publică. Ea trebuie să se deschidă către mediul universitar, către mediul de cercetare, către mediul antreprenorial, astfel încât pe resursele pe care le are, ştiute încă de la început, să-şi facă o viziune pe patru ani şi să prioritizeze proiectele publice, să le fundamenteze, astfel încât ele să capete credibilitate. Şi să aştepte răspunsul de la politicile sale prin gradul de acceptabilitate de către cetăţeni. Ăsta e trinomul care va trebui să stea la baza viitoarei administraţii publice româneşti. Sunt gata, împreună cu colegii mei, la un nivel mai înalt decât îl facem acum şi în strategia noastră, în planul nostru lucrăm la aşa ceva. Ne propunem ca Ilfovul să fie primul judeţ smart", a mai spus Marian Petrache.

Directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", acad. Nicolae Victor Zamfir, a subliniat că administraţia locală joacă un rol foarte important în a facilita coerenţa cercetării ştiinţifice împreună cu industria, amintind că se apropie de final efortul Consiliului Judeţean Ilfov de a crea "Măgurele Science Park".

"Probabil că într-un orizont de timp extrem de scurt, un an-doi, vom avea acest parc în jurul oraşului Măgurele. Există idei şi mai măreţe, dezvoltarea întregii zone, dar începutul este greu întotdeauna. Dacă începem, trebuie să terminăm treaba. Laserul şi-a atins parametrii maximi. Este cel mai puternic laser din lume. Funcţionează. Aranjamentele experimentale, care constituie o parte bună a construcţiei centrului, sunt în etapa de finalizare. Avem o întârziere din cauza livrării unui echipament, care se va rezolva, astfel încât noi suntem gata să ne unim cu industria prin facilitarea pe care o oferă Consiliul Judeţean şi Primăria Măgurele. Şi faptul că avem sprijin de la Joint Research Centre este un lucru extrem de important", a spus Nicolae Victor Zamfir.

În cadrul conferinţei a fost prezentat un studiu ştiinţific privind potenţialul de dezvoltare al oraşului Măgurele, cercetarea având drept obiectiv transformarea localităţii într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării ştiinţifice.

Comisia Europeană, prin Joint Research Centre (JRC), a lansat la Bruxelles proiectul pilot "Science Meets Parliaments/ Science Meets Regions", care aduce împreună decidenţi politici şi oameni de ştiinţă, pentru a pune bazele unei dezvoltări economice, care să ţină seama de rezultatele cercetărilor ştiinţifice. În cadrul proiectului, 26 de evenimente interactive vor avea loc anul acesta în 26 de ţări.

Joint Research Centre este serviciul ştiinţific şi de cercetare intern al Comisiei Europene. Prin activităţile sale de cercetare, aduce procesului de elaborare a politicilor europene un fundament ştiinţific, sub forma avizelor independente, bazate pe date concrete. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro