Preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală: Este nevoie de politici pentru profilaxia afecţiunilor dentare

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină "Gr.T.Popa", Norina Consuela Forna, preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală, consideră, în urma derulării celei de-a XI-a ediţii a Caravanei Profilaxiei, că este necesară implementarea unor politici publice şi sociale privind sănătatea oro-maxilo-facială a populaţiei.
Caravana Profilaxiei este un program unic în ţară prin intermediul căruia cetăţenii din judeţul Iaşi beneficiază de consultaţii şi tratamente gratuite. Anul acesta Caravana s-a desfăşurat în perioada 3 - 7 iunie în localităţile Bălţaţi, Popeşti şi Scobinţi, precum şi în patru cartiere din municipiul Iaşi. Cu această ocazie au fost consultate aproximativ 2.000 de persoane.
"Ediţia a XI-a a Caravanei Profilaxiei, profilaxia cavităţii oro-maxilo-faciale în corelaţie cu starea de sănătate generală este o temă care ne preocupă permanent în fiecare ediţie, este un motiv de a evalua starea de sănătate şi de a găsi soluţii de a conştientiza starea de sănătate a populaţiei şi de invitare a ei pentru tratamentele pe care putem să le facem. La acest demers şi proiect Colegiul Medicilor Dentişti din Iaşi, Societatea Română de Reabilitare Orală în colaborare cu Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Gr.T.Popa, Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean derulează acest proiect în care populaţia judeţului beneficiază de consult gratuit, de tratament gratuit, produse de igienă orale gratuite şi educaţie sanitară gratuită", a declarat Norina Consuela Forna.
În timpul caravanei s-a constatat că mulţi cetăţeni au nevoie de la tratamentul de carie până la cel cu implanturi orale. Potrivit statisticilor, încă mai sunt persoane pentru care periuţa sau pasta de dinţi este şi rămâne o necunoscută, doar 5,3% din persoanele din mediul rural schimbând periuţa de dinţi mai des de 6 luni pe an, spre deosebire de mediul urban, unde ponderea este de 16,6%. De asemenea, aproape 70% din persoanele din mediul rural au starea de sănătate orală afectată. Situaţia este şi mai gravă în mediul urban, unde ponderea este de peste 81%.
"Aşa cum ştim este o urgenţă rezolvarea atât a cariei dar şi a edentaţiei întrucât afecţiunile dentare pot afecta starea generală de sănătate a pacienţilor. Încercăm să atragem pacienţii fără posibilităţi să îşi facă aceste tratamente dentare. Dacă nu sunt asiguraţi la CJAS se pot adresa Facultăţii de Medicină Dentară sau Colegiului Medicilor Dentişti din Iaşi care, prin Societatea de Reabilitare Orală, îi pot susţine prin diferite programe ce asigură tratamentul de la carii la implant", a declarat prof.univ.dr Norina Consuela Forna.
Până acum peste 1.500 de persoane au beneficiat de astfel de tratamente pentru afecţiuni dentare aflate în diferite stadii, unele chiar foarte grave.
"Noi am acoperit o cifră destul de mare de pacienţi aflaţi în diferite stadii, în urma tratamentului sau a implantului îmbunătăţindu-se calitatea vieţii acestora. Apelul este: veniţi şi consultaţi un medic dentist şi veţi beneficia de tratamente de la gratis la tratamente mai puţin costisitoare", a declarat Norina Consuela Forna.
Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T.Popa" susţine necesitatea unor politici publice şi sociale pentru profilaxia dar şi reducerea şi ameliorarea problemelor de sănătate oro-maxilo-faciale.
"Considerăm că în continuare avem de făcut demersurile necesare pentru a discuta mult mai mult din punct de vedere legislativ, al politicilor sociale şi de sănătate oro-maxilo-facială şi generală în a găsi cât mai rapid pârghiile necesare reducerii şi ameliorării problemelor de sănătate de acest fel. Facem un apel, inclusiv cabinetelor private, de a susţine şi tratamente gratis atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Ştim că sunt destul de ridicate costurile mai ales dacă patologia este mai largă sau numărul tratamentelor este mai mare. Din acest punct de vedere gândim ca fiecare practician să ofere un preţ modic sau chiar gratuitate pentru manoperele pe care le are de executat", a spus Norina Consuela Forna.
Ideea este împărtăşită şi de preşedintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor, Camelia Gavrilă. În opinia sa, este necesară o cultură a stării de sănătate, dar şi o legislaţie.
"Ca profesor ştiu foarte bine în diferitele ipostaze, fie de director de şcoală, dar mai ales ca inspector general că există un clivaj dramatic între lumea satului şi lumea oraşului ca acces la serviciile de medicină dentară, că ar trebui mai mult investit şi pentru cabinetele de stomatologie din lumea satului şi, de asemenea, în existenţa resursei umane, care sigur, ţine şi de context şi de opţiunea pentru a rămâne şi merge acolo. Dar cred că şi facilităţi de tipul proiectelor sau creditelor avantajante sau programelor de tip Start Up Nation pot poate stimula, în ideea achiziţionării unor echipamente de ultimă oră necesare.Pe de altă parte, informaţia ajunge la nivelul copiilor, preşcolari sau şcolari din toate mediile rezidenţiale, a ceea ce înseamnă profilaxie, igienă orală, alimentaţie sănătoasă, verificare periodică, periuţa de dinţi, medicul stomatolog şi importanţa acestuia, sunt chestiuni fundamentale, dar care trebuie susţinute şi prin prezenţa medicilor sau a rezidenţilor sau a studenţilor, în aceste zone, dar şi prin educaţia pentru sănătate. E motivul pentru care cursul opţional existent la acest moment, dar care trebuie îmbogăţit şi adaptat, ar trebui, sigur, rămâne opţional evident, opţional înseamnă o dorinţă, o paletă de variante dintre care elevii aleg, dar pe lângă aceasta aş adăuga ideea de obligativitate, de periodicitate a temelor, a dezbaterilor, a întâlnirilor cu specialişti, în toate nivelele, în toate mediile educaţionale, de la grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu, atunci când se formează nişte fundamente, nişte obiective din acestea care ar trebui atinse prin educaţia respectivă", a declarat Camelia Gavrilă, în timpul unei conferinţe de presă. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș, pe șantierul noului corp al SJU Alba Iulia: Este unul dintre cele mai avansate
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat vineri șantierul noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, aflat pe lista obiectivelor care obținuseră finanțare prin PNRR. Marcel Boloș a declarat presei că proiectul de la Alba Iulia 'este unul dintre cele mai avansate' ca implem
Timiș/Ciolacu, la viitorul Centru de mari arși: Am trimis medici la specializare în Belgia, care vor lucra aici
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, pe șantierul viitorului Centru de mari arși, că după tragediile care au avut loc în țară, soldate cu un număr mare de mari arși, era necesară construirea unor astfel de centre, dar și pregătirea medicilor care vor lucra aici. 'După tragediile care au avut loc în țară (incendiul de la Colectiv, exploz
Colegiul Medicilor Arad: Mulți medici pleacă din țară pentru a căuta stabilitate
Zeci de medici din Arad au cerut, anul trecut, eliberarea certificatelor profesionale curente, necesare dacă vor să profeseze în străinătate, fiind o creștere de aproape șase ori față de anul 2020, în condițiile în care, conform Colegiului Medicilor din Arad, profesioniștii caută țări în care legislația oferă mai multă protecție pentru ei și pacienți.
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs rămâne extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București rămâne extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, medicul Rodica Ciolacu. 'Este &i
Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital
Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș
Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți
INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă
Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace
(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR
București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o
Președintele CNAS: 180 de localități nu au medic de familie
Un număr de 180 de localități nu au medic de familie, a informat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'. 'Avem la acest moment 180 de localități care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în același timp, aproape 1.500 de localități în care
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di