logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Singurul Centru de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă din ţară ce activează de 25 de ani, la Oradea

Image

Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă (SM) din Oradea este singurul centru de acest tip din ţară care funcţionează de 25 de ani, oferind zilnic servicii medicale specializate, inclusiv psihologice şi psihiatrice, a declarat luni, pentru AGERPRES, cofondatorul centrului, Marcel Morar.

"La vremea când noi am pornit activitatea, pe 1 aprilie 1994, era primul şi singurul centru complex pentru persoanele cu scleroză multiplă din Europa Centrală şi de Est. În ţară nu mai exista şi nici azi nu mai există unul similar; abia de curând, am aflat că s-a înfiinţat unul la Alba Iulia, dar nu de anvergura noastră. Acum am devenit şi centru polihandicap, fiindcă primim şi alte persoane cu alte dizabilităţi, dar doar adulţi", a declarat Marcel Morar, el însuşi afectat de "boala cu o mie de feţe".

Centrul de zi, din strada Buzăului nr. 2B, este deservit, deocamdată, de cinci angajaţi, având atât o componentă medicală, prin servicii de masaj, drenaj limfatic, kinetoterapie şi ergoterapie, cât şi de asistenţă socială, susţinută de specialişti în psihologie şi psihiatrie. O dată pe săptămână, se acordă şi consultaţii urologice.

Centrul funcţionează luni, miercuri şi vineri, pentru ca marţi şi joi să se poată efectua vizite la domiciliu. În medie, 20 de adulţi sunt asistaţi pe zi, din care 4-5 sunt aduşi în cărucioare, cu un mijloc de transport modificat. În Oradea, sunt în jur de 120 de bolnavi cu SM, iar în judeţ numărul lor se ridică la aproximativ 340.

"Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos central, nu a nervilor periferici. Acolo se întâmplă o eroare, mielina fiind considerată agresor de către sistemul imunitar care o distruge. Imaginaţi-vă un cablu electric fără izolaţie. La fel, dacă creierul dă o comandă şi nu poate fi transmisă executorului, care este muşchiul, se pot întâmplă tot felul de 'minuni'. De aceea i se spune şi 'boala cu o mie de feţe'. Pentru că se pot îmtâmpla lucruri pe care nu le poţi prezice, aşa cum se poate în ciroza ficatului, de exemplu. În scleroza multiplă este foarte riscant să te hazardezi într-o prognoză," a afirmat Morar.

Specialişti în neurologie afirmă că o parte din persoanele cu scleroză multiplă ignoră importanţa kinetoterapiei în tratament şi efectele benefice pe care le are. Centrul a trimis, de-a lungul anilor, mai mulţi kinetoterapeuţi la specializări în Franţa, Danemarca, chiar şi în Elveţia.

"Sunt metode specifice, precum cele de despasticizare (de reducere a spasmelor) sau cele de tonifiere, care asigură o calitate mai bună a vieţii. Prin mecanismul de feed-back. Dacă se neglijează mişcarea, din cauza acestor întreruperi de funcţionalitate, cu timpul muşchii se atrofiază, nu mai răspund nici la puţinele comenzi care mai rămân valide şi se ajunge la o deteriorare a calităţii vieţii şi tot felul de boli asociate. După atâţia ani, eu am putut constata o diferenţă între cei care vin şi cei care au renunţat din diferite motive. Starea celor care fac tratamente - starea însemnând puterea de a se autoajutora - este mult mai bună", a spus Morar.

Pe lângă serviciile specifice, pacienţii centrului mai beneficiază de un aspect important: informaţia.

"La noi, încă se mai poate lucra la abordarea medic-pacient. Când primeşti diagnosticul, primeşti prea puţine informaţii despre ce s-ar putea întâmpla cu viaţa ta de acum încolo. Venind la centru, ei pot afla multe despre această boală, pot interacţiona cu alte persoane care suferă şi pot găsi sprijin în a-şi duce viaţa mai departe. Prin discuţiile cu ceilalţi, îşi împărtăşesc trăirile, comunică stări, pentru a reuşi să îşi gestioneze mai bine experienţele proprii. În cele din urmă, crucea e mai uşor de purtat, consideră Marcel Morar.

Un alt lucru important, bolnavii sunt direcţionaţi către servicii strict specializate, respectiv cel de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru administrarea terapiei pentru SM, ce face parte din programul Ministerului Sănătăţii.

"Medicamentele sunt nu doar foarte scumpe, dar administrarea lor implică anumite proceduri, protocoale. Din fericire, există acum şi la Oradea," a precizat interlocutorul.

Propusă pentru demolare, clădirea în care şi-a început centrul activitatea a fost, practic, reconstruită, prin contribuţia soţilor dr. Rosa şi ing. Douglas Drown, profesori la King William's College, din Insula Man, care au strâns, în acest scop, donaţii în sumă de 22.000 de lire sterline. După 19 ani, clădirea a fost reabilitată total şi extinsă cu un etaj, printr-un proiect cu fonduri europene, derulat de Primăria Oradea, în valoare de aproape 800.000 de euro.

Conducerea centrului, prin Fundaţia de scleroză multiplă Bihor, va organiza marţi, 7 mai, un eveniment retrospectiv intitulat "Un sfert de secol dedicat asistenţei Sclerozei Multiple în Oradea", în prezenţa soţilor Rosa şi Douglas Drown, susţinători ai centrului de-a lungul timpului şi a altor invitaţi. AGERPRES/(A-autor Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: scleroza-multipla.ro

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 04-04-2025 14:22

Boloș, pe șantierul noului corp al SJU Alba Iulia: Este unul dintre cele mai avansate

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat vineri șantierul noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, aflat pe lista obiectivelor care obținuseră finanțare prin PNRR. Marcel Boloș a declarat presei că proiectul de la Alba Iulia 'este unul dintre cele mai avansate' ca implem

Sanatate 04-04-2025 12:06

Timiș/Ciolacu, la viitorul Centru de mari arși: Am trimis medici la specializare în Belgia, care vor lucra aici

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, pe șantierul viitorului Centru de mari arși, că după tragediile care au avut loc în țară, soldate cu un număr mare de mari arși, era necesară construirea unor astfel de centre, dar și pregătirea medicilor care vor lucra aici. 'După tragediile care au avut loc în țară (incendiul de la Colectiv, exploz

Sanatate 04-04-2025 10:58

Colegiul Medicilor Arad: Mulți medici pleacă din țară pentru a căuta stabilitate

Zeci de medici din Arad au cerut, anul trecut, eliberarea certificatelor profesionale curente, necesare dacă vor să profeseze în străinătate, fiind o creștere de aproape șase ori față de anul 2020, în condițiile în care, conform Colegiului Medicilor din Arad, profesioniștii caută țări în care legislația oferă mai multă protecție pentru ei și pacienți.

Sanatate 04-04-2025 10:00

Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs rămâne extrem de gravă

Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București rămâne extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, medicul Rodica Ciolacu. 'Este &i

Sanatate 03-04-2025 14:48

Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital

Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș

Sanatate 03-04-2025 14:11

Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean

Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți

Sanatate 03-04-2025 13:34

INSP: 92.865 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 24 - 30 martie; patru decese confirmate cu gripă

Un număr de 92.865 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 24 - 30 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în ace

Sanatate 03-04-2025 11:57

(P) Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR

București, 3 aprilie 2025. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o

Sanatate 03-04-2025 11:17

Președintele CNAS: 180 de localități nu au medic de familie

Un număr de 180 de localități nu au medic de familie, a informat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'. 'Avem la acest moment 180 de localități care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în același timp, aproape 1.500 de localități în care

Sanatate 03-04-2025 10:51

Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente

Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.

Sanatate 03-04-2025 10:23

Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu

Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului

Sanatate 03-04-2025 09:44

Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri

Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &

Sanatate 02-04-2025 19:23

Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș

Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc

Sanatate 02-04-2025 16:20

Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara

Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a

Sanatate 02-04-2025 15:40

Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice

O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di