logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Lygia Alexandrescu (nutriţionist): Masa Pascală - câte puţin din tot ce e tradiţional

Imagine din galeria Agerpres

Perioada sărbătorilor de Paşte este una specială, atât prin încărcătura ei emoţională, religioasă, cât şi din punct de vedere alimentar, bucătăria românească oferind o gamă variată de produse tradiţionale, însă important este să controlăm cantitatea de mâncare consumată, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

"Este aprilie şi marea sărbătoare a Paştelui este din nou motivul să fim împreună cu cei dragi. Aşadar, această perioadă este specială, mai ales prin încărcătura ei emoţională, religioasă, însă şi din punct de vedere alimentar, bucătăria românească oferă o serie de preparate tradiţionale, care se găsesc pe masa noastră în aceste zile. Bucuria acestor zile este mare şi la noi, la români, acest lucru înseamnă: mese multe şi copioase, porţii mari şi gazde care nu se pot refuza. În general, după Sărbători, 'câştigul' ponderal este de 1-3 kg. Preparatele tradiţionale sunt foarte diverse ca şi compoziţie nutriţională, astfel că produsele alimentare bazate pe proteine animale abundă: ouă, drob, borşuri de carne, fripturi, alături de cele bogate în glucide: cozonac, pască, mămăliguţă, alcool, etc", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

Ea subliniază că tradiţionalele meniuri preparate cu ocazia sărbătorilor de Paşte vor conţine mai ales carne de miel şi ouă.

"În ultimii ani, carnea de miel a fost înlocuită cu carne de ied şi mai nou există tendinţa de a consuma preparate tradiţionale de Paşte din carne de iepure. Din punct de vedere nutriţional, există o serie de asemănări şi deosebiri ale acestor trei tipuri de carne. Toate aceste variante provin de la animale tinere şi, în ciuda aparenţelor, sunt greu de digerat, mai ales după o perioadă de şapte săptămâni de post. Toate aceste tipuri de carne sunt foarte perisabile şi o posibilă toxiinfecţie alimentară poate avea forme de manifestare severe", mai spune Lygia Alexandrescu.

Ea atrage atenţia că, pentru a evita riscul îmbolnăvirii, carnea de miel ied sau iepure trebuie procurată numai din măcelarii, magazine special amenajate în pieţe sau direct din gospodarii şi depozitate imediat la temperaturi de 0-5 grade Celsius.

"La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă. Din punct de vedere organoleptic şi al compoziţiei, carnea de miel este fragedă, are gust plăcut, miros specific. Este o sursă de proteine de foarte bună calitate, este bogată în fier, necesar pentru combaterea anemiei, în potasiu şi calciu, în zinc, mineral cu rol important în echilibrul sistemului imunitar, furnizează o cantitate importantă de vitamina B12, B3 şi acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important în metabolizarea grăsimilor. Şi carnea de ied este delicioasă, însă gustul şi aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel, este bogată în minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) şi vitamine (B2, B12 şi colină), însă furnizează mai puţin colesterol faţă de carnea de miel şi ied şi este uşor mai slabă caloric", explică nutriţionistul.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, un alt avantaj al consumului de carne de iepure îl constituie aportul scăzut de oxipurine, fiind recomandată persoanelor care suferă de hiperuricemie.

"Carnea de iepure are un gust uşor dulce, asemănător cu al cărnii de pasăre şi aduce un aport moderat de calorii - 197 kcal la 100 de grame de carne, fiind o sursă bogată de proteine cu valoarea biologică înaltă şi un raport bun între acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6", precizează aceasta.

Despre gătirea cărnii de miel, ied sau iepure, nutriţionistul spune că aceasta se va face la cuptor şi carnea se va marina anterior cu plante aromate şi mirodenii tradiţionale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Pregătirea cărnii la grătar se va face la foc mic, fără expunere la flacăra directă şi numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne, însă afumarea cărnii va fi evitată, produsele afumate fiind bogate în hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substanţe cu un potenţial cancerigen extreme de ridicat.

Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională susţine că, mai ales dacă s-a ţinut post, pentru a nu ne trezi cu starea de sănătate alterată, trebuie să încercăm să controlăm cât mai mult ce consumăm şi mai ales în ce combinaţii.

"Este important să eşalonăm meniul de Paşte pe mese distanţate în timp la cel puţin o oră şi astfel riscul indigestiei va fi diminuat. Salată verde, spanacul, castravetele, ridichile, rucolă sunt verdeţurile care trebuie să însoţească mesele bogate în carne şi ouă. Esenţială este şi mărimea porţiei de alimente consumate - trebuie să se urmărească aromele şi calitatea alimentelor şi nu obţinerea unui stomac plin. Se vor evita alimentele grase şi prăjite, precum şi a sosurilor grele (chiar şi în salate) şi se vor limita alimentele care favorizează indigestia: sucurile de fructe, condimentele în exces şi, în general, alimentele acide", detaliază Lygia Alexandrescu.

Ea mai menţionează că apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi dese, pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea (care încetineşte metabolismul).

"Consumul de alcool necesită o atenţie sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastro-intestinale. Vinul roşu este băutura sezonului şi trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) şi de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creşterea cantităţii consumate. Deşerturile tradiţionale: cozonacul şi pasca se vor consuma fie dimineaţa, fie la cel puţin două ore după masă, ca o gustare independentă şi nu imediat după masă copioasă de Paşte. Mişcarea uşoară, o plimbarea de o jumătate de oră după masa ar putea ajuta mult digestia şi instalarea stării de bine", afirmă nutriţionistul. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sanatate 04-05-2025 16:13

Constanța: Șapte din 28 de persoane evaluate medical la fața locului, transportate la spital în urma accidentului feroviar

Un număr de 28 de persoane au fost evaluate medical până în prezent, dintre care șapte au fost transportate la spital, în urma accidentului feroviar produs duminică în gara Cons

Sanatate 04-05-2025 15:37

O nouă ediție a campaniei de prevenție și de combatere a cancerului de piele se va desfășura în perioada 10 - 16 august

Societatea Română de Dermatologie a anunțat derularea și în acest an a unei noi campanii de prevenție și de combatere a cancerului de piele - 'Euromelanoma'. 'Într-un context în care specialiștii din dermatologia europeană avertizează că până în anul 2050 numărul cazurilor de cancer de piele ar p

Sanatate 04-05-2025 14:30

Prezidențiale2025/ Gorj: Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean Târgu Jiu au votat

Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu au votat, duminică, la alegerile prezidențiale, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. Procesul electoral cu urna mobilă s-a desfășurat fără incidente în toate cele trei locații ale SJU Târgu Jiu. 'Pr

Sanatate 01-05-2025 14:42

Copii cu arsuri, transferați cu avionul SMURD de la Satu Mare la Iași

Un bebeluș de 10 luni a fost transferat, cu avionul SMURD, de la Spitalul Județean Satu Mare la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria' din Iași, în cursul zilei de joi urmând să fie făcut un nou transfer al unul copil de 9 ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf. Maria', dr. Cătălina Ionescu, a declarat, joi, c

Sanatate 01-05-2025 12:06

FABC: Este în interesul României să aibă mai multe paturi pentru pacienții oncologici

Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizației de construire pentru un nou corp de clădire în București, destinat pacienților oncologici. 'E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorități doar sub presiunea inte

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de