Prezidențiale2025/Prezență dublă față de turul I la unele din secțiile de vot cele mai frecventate din Bruxelles

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Numărul românilor care au votat în trei dintre secțiile din Bruxelles unde la turul 1 al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat cea mai mare prezență este mai mult decât dublu față de acum două săptămâni, au declarat președinți de secții pentru AGERPRES.
Românii au venit în număr mare să voteze în cele trei secții de pe Avenue de Corthenbergh, cea de la Reprezentanța Permanentă a României la UE (nr. 38) și cele două de la Secția Consulară (nr. 36 și 37), locuri în care, alături de secția de la Ambasada României în Belgia, s-a întregistrat cea mai mare prezență în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Întâmplarea a făcut ca pe aceeași stradă, la sediul propriei lor reprezentanțe la UE, să voteze în aceeași zi în primul tur al alegerilor prezidențiale din țara lor și polonezii din Belgia.
Potrivit membrilor secțiilor de votare mersul la vot a fost o mică sărbătoare în comunitatea românilor din Belgia, iar copiii care și-au însoțit părinții la vot au primit ștampila votat pe mâini.
'La secția 36 a votat un număr aproape dublu, dacă nu cumva peste, în cele două zile. Vineri, în prima zi deja, a fost dublat numărul de votanți față de prima zi a votării din turul 1 de la alegerile prezidențiale. Ne așteptăm și astăzi să avem un flux crescut al numărului de votanți', a declarat pentru AGERPRES Annelice Șerban, președinta secției de vot nr. 36, care este și consul al României în Belgia.
Practic, semn al numărului crescut de votanți, au existat oameni care au așteptat în fața ușilor să se deschidă secțiile de vot, la ora locală 07:00.
'Au fost trei votanți care ne-au așteptat să deschidem porțile la ora 7:00. Însă desfășurarea votului cu toată această prezență crescută față de turul întâi a fost în condiții normale, adică nu au existat incidente', a adăugat Annelice Șerban.
Un număr mare de votanți s-a înregistrat și la secția de vot nr. 38, din sediul Reprezentanței Permanente a României la UE. 'Prezența la vot este bună, mai mare decât în turul 1, chiar mai mult decât dublu. În primele zile s-au înregistrat mulți alegători, iar în prezent depășim mai mult decât dublu față de cei care au votat în turul întâi', a declarat Horațiu Pașca, locțiitor al președintelui de secție, care afirmă că la secția sa 'nu a existat niciun fel de incident' în timpul procesului votării.
La secția nr. 36, unde s-a înregistrat la turul I cea mai mare prezență la vot din Bruxelles, de 2.429 de alegători, unii dintre membrii secțiilor de vot s-au îmbrăcat în ii sau au venit cu steaguri ale României. La secția vecină, nr. 37, tot de la Secția Consulară, printre alegătorii recunoscuți de toată lumea s-a aflat și actrița Maia Morgenstern.
De altfel, apropierea celor două secții a creat și un mic incident neobișnuit, respectiv un alegător a luat ștampila și buletinul de vot de la o secție, dar apoi, observând că toate cabinele de vot din fața sa erau ocupate, a mers să voteze la cealaltă secție. Incidentul a fost rezolvat în cele din urmă între secții, adică o alegătoare a reluat aceiași pași la secția vecină, pentru ca cele două să poată justifica numărul de buletine de vot.
Cel care a greșit, un român de 67 de ani care locuiește de peste 20 de ani în Belgia, și-a asumat vina. 'Nu am fost atent. Erau ocupate toate cabinele. Greșeala a fost a mea pentru că am zis că se votează pe partea cealaltă, nu mi-am dat seama că sunt două secții de votare una lângă alta', a declarat Gheorghe Spătaru.
El spune că a votat 'pentru schimbare' și că într-o zi ar vrea să se întoarcă în România. 'Eu nu am votat niciodată, azi am votat', a spus inginerul în construcții la pensie.
Nelu Calalb, un muncitor de 62 de ani care lucrează în Belgia de 12 ani, a spus că 'am votat pentru un președinte care să își îndeplinească datoriile față de țară'. 'Așteptăm să putem să mergem în țară, că ne-am tot săturat de străinătate', a afirmat el.
Beatrice Matei, de 25 de ani, locuiește cu familia în Bruxelles, din 2010. 'Am votat pentru o România proeuropeană', a spus ea, afirmând că speră să se întoarcă în România într-o zi și că 'asta are legătură cu votul de azi'.
Ramona Ionașcu, de 50 de ani, spune că a votat 'pentru democrație în continuare și pentru libertate'. Ea locuiește în Belgia din 2010 și are dublă cetățenie. Ea a afirmat că în viitor este posibil să rămână la Bruxelles, dar și să se întoarcă în țară. 'Nu se știe ce va fi în următorii ani. Depinde de situația de aici, depinde de situația din Europa, depinde de situația actuală politică. Nu numai din România, de peste tot', a spus ea.
Cosmin Roman, de 47 de ani, funcționar european, a declarat pentru AGERPRES că a votat 'pentru o viață bună în continuare, cu speranță că vom continua pe calea europeană'. El e stabilit la Bruxelles de zece ani, împreună cu familia. El a spus că nu a luat încă o decizie dacă se va întoarce sau nu în România într-o bună zi.
'Viața noastră e între aici și acolo. Probabil că votul de azi va afecta într-un fel sau altul deciziile și viața noastră', a mai afirmat el.
Un alt român de circa de 50 de ani, care lucrează în construcții și care a refuzat să-și decline identitatea, ne-a spus că a votat 'pentru libertate de exprimare, pentru creșterea economiei țării, pentru ieșirea de sub jugul asupririi oligarhiei mondiale'. El locuiește din 2010 în Belgia, dar spune că vrea să se întoarcă în România ''într-o bună zi, dacă se poate'.
Un român de 47 de ani care a venit în cârje pentru a-și exprima opțiunea electorală, a declarat și el că a venit să voteze 'pentru schimbare'. Bărbatul, care a refuzat să-și decline identitatea, afirmă că locuiește în Belgia de peste 20 de ani și că nu plănuiește să se întoarcă în țară.
'Pentru că sunt multe lucruri care nu prea merg în România. Cel mai important lucru este sănătatea și al doilea învățământul', și-a justificat opțiunea bărbatul care are meseria de tehnician.
Andreea, de 40 de ani, a spus că a votat 'pentru o Românie în Europa'. Ea a declarat că este stabilită la Bruxelles de 7 ani și că este posibil ca într-o zi să ia decizia de a se întoarce în țară. 'Ambele oportunități sunt deschise, depinde de ce va fi mai bine pentru noi și familia noastră', a mai spus ea.
O observatoare de la secția nr. 37 a declarat pentru AGERPRES că organizația din care face parte studiază posibilitatea de a face o sesizare împotriva unui membru al secției de vot vecine, cea cu nr. 36.
'Am niște întrebări privitoare la un membru de la secția învecinată care în opinia mea face campanie pentru un partid anume. Am notificat organizația și am întrebat și instituțiile statului. Acum vedem ce se va întâmpla mai departe, care sunt procedurile corecte în acest caz', a spus ea.
Annelice Șerban, președinta secției nr. 36 și consul al României în Belgia, spune totuși că până acum 'n-au fost probleme care să degenereze în incidente' și a semnalat faptul că 'reprezentanții partidelor s-au înțeles pe secții, au cooperat între ei'.
Ea a mai spus că organizarea turului doi de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost una marcată de 'întrebări suplimentare din partea observatorilor, din partea reprezentanților partidelor'.
Românii mai pot vota la Bruxelles și în Belgia până la ora locală 20:00 (21:00 ora României), dar președinții secțiilor de vot pot decide să prelungească programul până la miezul nopții dacă în secțiile de vot se formează cozi.
Până duminică, în jurul orei locale 13:30, la vot se prezentaseră în Belgia peste 46.800 de alegători, iar la cele trei secții de pe Avenue Cortenbergh prezența depășea 7.500 de votanți. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei țări de a 'reduce la tăcere' vocile conservatoare în România (Reuters)
Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a respins o solicitare din partea unei țări occidentale, pe care nu a numit-o, de a 'reduce la tăcere' vocile conservatoare în România, unde se desfășoare al doilea tur al alegerilor prezidențiale, relatează Reuters. 'U
Prezidențiale2025/Peste 28.000 de români au votat în Belgia în primele două zile în cel de al doilea tur de scrutin
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Peste 28.000 de români au votat în Belgia în primele două zile în care își pot exprima opțiunea în cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Potrivit site-ului
Un oficial ungar a încercat să obțină informații despre presupuși oponenți ai lui Orban la o întâlnire cu oficiali americani
Un oficial desemnat de premierul ungar Viktor Orban să investigheze interferența politică străină s-a întâlnit săptămâna aceasta cu oficiali ai administrației președintelui Donald Trump, în ceea ce oficialii americani au văzut ca o încercare de a-i coopta împotriva presupușilor dușmani ai șefului executivului de la Budapesta î
Lideri europeni reafirmă angajamentul de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat vineri, 16 mai, la cea de-a șasea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la Tirana, Albania. Evenimentul, găzduit de prim-ministrul Edi Rama, a reunit 47 de șefi de stat și de guvern din UE și alte țări europene, potrivit presedinte.md.
Prezidențiale2025/ Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la Ambasada României la Tirana
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat vineri dreptul la vot în cadrul turului doilea al alegerilor prezidențiale din România. Ea a votat la Ambasada României din Tirana, după ce și-a încheiat participarea la Summitul Comunității Politice Europene din Albania, potrivit MOLDPRES. Maia Sandu s-a aflat în Albania l
Prezidențiale2025/ Naționalistul George Simion, încrezător înaintea turului doi al prezidențialelor (AFP)
Candidatul naționalist român George Simion, prezent vineri la Paris alături de eurodeputata franceză Marion Maréchal (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, ECR), s-a declarat convins că ''duminică va fi viitorul președinte al României'', relatează AFP. Liderul partidului AUR, în vârstă
Prezidențiale2025/ Președintele francez Emmanuel Macron denunță 'ingerințele care ne subminează democrațiile'
Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat vineri ''ingerințele'' în alegerile care vor avea loc în Europa, în special în România, ingerințe care ''ne subminează democrațiile'', relatează AFP. ''Vedem în contextul alegerilor noastre - România trăiește asta &
Prezidențiale2025/Votul românilor emigrați și nemulțumiți, decisiv în posibila victorie a candidatului naționalist (EFE)
Votul a sute de mii de români emigrați va fi decisiv în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, după ce prima rundă a scrutinului a fost câștigată de național-populistul George Simion, în mare parte grație sprijinului din partea unei diaspore care și-a manifestat în acest astfel nemulțumirea față de partidele tradiționale, com
Prezidențiale2025/ Viktor Orban și George Simion: Naționalismul de excludere face dificilă o alianță ultraconservatoare (EFE)
Viktor Orban, prim-ministrul ultranaționalist al Ungariei, și George Simion, candidatul național-populist la funcția de președinte al României, îl admiră pe președintele american, Donald Trump, se declară apărători ai creștinismului și sunt critici la adresa Uniunii Europene (UE), dar narațiunea naționalistă de excludere la care amândoi recurg poate sf&acir
Prezidențiale2025/Îngrijorare la Bruxelles în legătură cu o posibilă victorie a extremei drepte în România (AFP)
Bruxellesul se pregătește să vadă o creștere în rândurile liderilor de extremă dreapta odată cu o posibilă victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale de duminică din România, fără însă să creadă că aceasta 'va opri' mașinăria europeană, comentează vineri AFP. Scrutinul din România, țară cu 19 milioane de locui
Prezidențiale2025/Diaspora română din apropiere de Madrid speră în 'schimbare' prin alegerea lui George Simion (AFP)
La câțiva kilometri de Madrid, în micul oraș Coslada, peste 20% dintre locuitori sunt români, parte din diaspora română care a votat masiv, la fel ca și în alte locuri, pentru naționalistul George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, în speranța unei 'schimbări' în România, relatează vineri AFP.
Prezidențiale2025/ Verzii Europeni îl susțin pe candidatul Nicușor Dan în finala prezidențialelor
Partidul Verde European (EGP) și-a exprimat joi sprijinul pentru candidatul Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, care se va desfășura duminică, indică un comunicat al formațiunii paneuropene postat pe website-ul său, europeangreens.eu. 'România se află la o răscruce. Rezultatul acestor ale
Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)
Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul
Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban
Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec