Proteste ale credincioșilor din Cernăuți față de încercările noii Biserici a Ucrainei de a le lua lăcașurile de cult (GALERIE FOTO)

Relațiile dintre Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPT) și nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susținută de autoritățile de la Kiev, se deteriorează de la o zi la alta, în numeroase lăcașuri de cult din regiunea Cernăuți fiind declanșate scandaluri și proteste, după ce reprezentanții PTU, conduși de mitropolitul Epifanie, au încercat să preia cu forța parohiile.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Enoriașii mai multor parohii din localitatea Sadagura, suburbie a orașului Cernăuți, și-au manifestat, duminică după-amiază, opoziția totală față de intenția PTU de a prelua administrarea bisericilor lor, aflate acum în subordonarea UPT, condusă de mitropolitul Onufrie. De altfel, în subordinea Preafericitului Onufrie se află și cele 127 de biserici din regiunea Cernăuți în care se oficiază slujbele religioase în limba română.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Una dintre bisericile din Sadagura pe care noua biserică ucraineană intenționează să o preia, în ciuda opoziției enoriașilor, este Biserica Sfântul Spiridon, ctitorită între 1715- 1717 de domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat. La vremea respectivă, ea se afla pe colina din Piața turcească din Cernăuți și purta hramul Adormirii Maicii Domnului. În 1779, biserica din lemn a fost strămutată pe actuala poziție, în Sadagura, și sfințită din nou cu hramul Sfântul Spiridon.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
''Este importantă pentru noi, comunitatea românească, pentru că aici, în curtea acestei biserici, a fost îngropat Emanuel Logothetti, cel care a organizat manifestările de la Putna din anul 1871'', a declarat un lider al comunității românești din Cernăuți.
Credincioșii din Cernăuți susțin că scindarea bisericii ucrainene are un scop politic.
''Asta e o luptă mai mult politică decât în credință. Credința este în dragoste, în dragostea față de Tatăl Ceresc și față de aproapele nostru. Nu suntem de acord cu acest transfer. În raionul Sadagura sunt multe confesiuni. Cea mai asuprită este Biserica Ortodoxă. De ce?'', se întreabă Lilia Popovici, o credincioasă din Sadagura.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Preoții din Cernăuți acuză autoritățile că susțin noua biserică și că îi provoacă pe credincioși, dar și pe liderii lor spirituali să lupte unii împotriva altora.
''Până la înființarea acestei confesiuni, PTU, toți locuitorii Sadagurii au trăit în pace, în liniște, toți umblau la biserică, se rugau, se adunau cu toții la căminul cultural. Odată cu apariția acestei structuri a venit dezbinarea între oameni. În timp de război ar trebui să fim cât mai uniți, să ne ajutăm unii pe alții, indiferent de confesiune sau naționalitate, trebuie să ne susținem și să ne iubim așa cum ne învață și Mântuitorul. Prin acțiunile lor ne-au demonstrat că nu vor să se roage alături de noi, au vrut să ne provoace, să ne ponegrească, afirmând că noi, ucrainenii, suntem conduși de Kiril'', a declarat, pentru AGERPRES, părintele Serafim Dimitrovic.
Preoții, atât români, cât și ucraineni, care aparțin UPT nu au nici cea mai mică intenție de a renunța la apărarea bisericii lor și credincioșilor.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
''Credința fără fapte este moartă. Credința ne-o demonstrăm prin fapte, ne-am adunat pentru sfânta și dreapta credință. Ne dăm seama de ce se întâmplă în jurul nostru, e vremea încercărilor, cum zice Sfântul Vasile cel Mare. Dumnezeu încearcă inimile noastre, ne încearcă pe noi, cât de devotați suntem. A venit timpul și ziua când trebuie să mărturisim. Poate vom fi omorâți, vom fi împușcați, vom fi batjocoriți, ne vor privi ca pe străini, dar vă zic că Dumnezeu le știe pe toate, tot ce facem pe acest pământ, fiecare minut, fiecare secundă. Dumnezeu nu uită de noi, noi putem uita de El. Și cine poate fi contra noastră când Dumnezeu este cu noi? Credința este o mare putere'', a afirmat, la rândul său, preotul Ioan Rotar.
Noua biserică ucraineană, susținută de autoritățile de stat, face demersuri pentru preluarea bisericilor organizând adunări teritoriale la care sunt invitați să participe nu doar enoriașii dintr-o parohie, ci orice persoană care este interesată. Astfel, liderii PTU supun unui vot trecerea bisericii de la o entitate bisericească la alta, însă votul este influențat de participarea 'externă' a membrilor adunării teritoriale, susțin reprezentanții UPT.
''Schimbarea subordonării unei biserici, conform statutului, se poate face doar dacă votează pentru acest lucru enoriașii parohiei, nu o adunare teritorială, la care pot lua parte persoane care nu au legătură directă cu parohia respectivă. Ceea ce fac ei acum contravine statutului bisericilor actuale'', precizează unul dintre reprezentanții comunității de români din Cernăuți.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
O slujbă oficiată duminică de preoții din Sadagura în memoria eroilor ucraineni din războiul declanșat pe 24 februarie 2022 a fost perturbată de prezenta bisericii adversare.
''Astăzi, duminică, în ajunul împlinirii a trei ani de la începutul războiului cu Federația Rusă, ne-am adunat să ne rugăm pentru soldații noștri, acei militari care sunt enoriași ai bisericii noastre și care astăzi sunt pe linia întâi a frontului și apără țara noastră și totodată pentru acei soldați care au trecut la cele veșnice apărându-și țara și jertfindu-și viața pentru pace în țara noastră. Ne-am adunat odată trei parohii, în căminul cultural, pentru a ne ruga, deoarece nu am avut posibilitatea să ne adunăm toți împreună în fața bisericii. Toți locuitorii cartierului Sadagura ne-am adunat să ne rugăm pentru odihna sufletelor celor căzuți și pentru sănătatea celor de pe front, citind acatistul Sfântului Nicolae. Însă, nou-creata confesiune PTU a intrat în sală, încercând să ne provoace și să spună că nu ne rugăm Dumnezeului care trebuie, că patriarhul nostru este Kiril și cu puțin timp în urmă a lansat o rachetă asupra orașului Krivoy Rog. A fost o provocare făcută special pentru a certa oamenii între ei'', a mai declarat părintele Serafim Dimitrovic.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Scandalul de duminică de la Sadagura survine la patru zile după ce miercurea trecută reprezentanții PTU au încercat să preia controlul asupra Catedralei ''Pogorârea Sfântului Duh'' din centrul Cernăuțiului. Lăcașul de cult a fost construit în 1864, în el fiind înmormântat primul mitropolit al Bucovinei. În această biserică s-a slujit în slavona veche și în limba română. Toate icoanele de aici au inscripții în română și slavonă.
''Pe primul loc în biserica noastră este Dumnezeu, iar pe locul doi e statul și altele. În structura lor, pe primul loc e statul, iar pe locul doi este Dumnezeu'', susține părintele Vladimir Gubka, un alt cleric care slujește în Sadagura.
Constituirea noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei, autocefală, a avut loc în 2018, pe fondul tensiunilor dintre autoritățile ucrainene și cele ale Federației Ruse. Măsura a fost justificată de faptul că biserica existentă la acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată Patriarhiei de la Moscova.
După declanșarea războiului, în februarie 2022, noua entitate, condusă de mitropolitul Epifanie, a intensificat eforturile de preluare a tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe de pe teritoriul Ucrainei, în ciuda faptului că Preafericitul Onufrie s-a delimitat de Patriarhia de la Moscova, apărând suveranitatea și integritatea Ucrainei. De altfel, de la începutul războiului, preoții UPT au renunțat să îl mai pomenească pe patriarhul Kiril la Sfânta Liturghie. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Lupașcu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei
Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul
România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.
Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți
Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d
Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România
Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților
BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA
Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.