Proteste ale credincioșilor din Cernăuți față de încercările noii Biserici a Ucrainei de a le lua lăcașurile de cult (GALERIE FOTO)

Relațiile dintre Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPT) și nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susținută de autoritățile de la Kiev, se deteriorează de la o zi la alta, în numeroase lăcașuri de cult din regiunea Cernăuți fiind declanșate scandaluri și proteste, după ce reprezentanții PTU, conduși de mitropolitul Epifanie, au încercat să preia cu forța parohiile.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Enoriașii mai multor parohii din localitatea Sadagura, suburbie a orașului Cernăuți, și-au manifestat, duminică după-amiază, opoziția totală față de intenția PTU de a prelua administrarea bisericilor lor, aflate acum în subordonarea UPT, condusă de mitropolitul Onufrie. De altfel, în subordinea Preafericitului Onufrie se află și cele 127 de biserici din regiunea Cernăuți în care se oficiază slujbele religioase în limba română.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Una dintre bisericile din Sadagura pe care noua biserică ucraineană intenționează să o preia, în ciuda opoziției enoriașilor, este Biserica Sfântul Spiridon, ctitorită între 1715- 1717 de domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat. La vremea respectivă, ea se afla pe colina din Piața turcească din Cernăuți și purta hramul Adormirii Maicii Domnului. În 1779, biserica din lemn a fost strămutată pe actuala poziție, în Sadagura, și sfințită din nou cu hramul Sfântul Spiridon.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
''Este importantă pentru noi, comunitatea românească, pentru că aici, în curtea acestei biserici, a fost îngropat Emanuel Logothetti, cel care a organizat manifestările de la Putna din anul 1871'', a declarat un lider al comunității românești din Cernăuți.
Credincioșii din Cernăuți susțin că scindarea bisericii ucrainene are un scop politic.
''Asta e o luptă mai mult politică decât în credință. Credința este în dragoste, în dragostea față de Tatăl Ceresc și față de aproapele nostru. Nu suntem de acord cu acest transfer. În raionul Sadagura sunt multe confesiuni. Cea mai asuprită este Biserica Ortodoxă. De ce?'', se întreabă Lilia Popovici, o credincioasă din Sadagura.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Preoții din Cernăuți acuză autoritățile că susțin noua biserică și că îi provoacă pe credincioși, dar și pe liderii lor spirituali să lupte unii împotriva altora.
''Până la înființarea acestei confesiuni, PTU, toți locuitorii Sadagurii au trăit în pace, în liniște, toți umblau la biserică, se rugau, se adunau cu toții la căminul cultural. Odată cu apariția acestei structuri a venit dezbinarea între oameni. În timp de război ar trebui să fim cât mai uniți, să ne ajutăm unii pe alții, indiferent de confesiune sau naționalitate, trebuie să ne susținem și să ne iubim așa cum ne învață și Mântuitorul. Prin acțiunile lor ne-au demonstrat că nu vor să se roage alături de noi, au vrut să ne provoace, să ne ponegrească, afirmând că noi, ucrainenii, suntem conduși de Kiril'', a declarat, pentru AGERPRES, părintele Serafim Dimitrovic.
Preoții, atât români, cât și ucraineni, care aparțin UPT nu au nici cea mai mică intenție de a renunța la apărarea bisericii lor și credincioșilor.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
''Credința fără fapte este moartă. Credința ne-o demonstrăm prin fapte, ne-am adunat pentru sfânta și dreapta credință. Ne dăm seama de ce se întâmplă în jurul nostru, e vremea încercărilor, cum zice Sfântul Vasile cel Mare. Dumnezeu încearcă inimile noastre, ne încearcă pe noi, cât de devotați suntem. A venit timpul și ziua când trebuie să mărturisim. Poate vom fi omorâți, vom fi împușcați, vom fi batjocoriți, ne vor privi ca pe străini, dar vă zic că Dumnezeu le știe pe toate, tot ce facem pe acest pământ, fiecare minut, fiecare secundă. Dumnezeu nu uită de noi, noi putem uita de El. Și cine poate fi contra noastră când Dumnezeu este cu noi? Credința este o mare putere'', a afirmat, la rândul său, preotul Ioan Rotar.
Noua biserică ucraineană, susținută de autoritățile de stat, face demersuri pentru preluarea bisericilor organizând adunări teritoriale la care sunt invitați să participe nu doar enoriașii dintr-o parohie, ci orice persoană care este interesată. Astfel, liderii PTU supun unui vot trecerea bisericii de la o entitate bisericească la alta, însă votul este influențat de participarea 'externă' a membrilor adunării teritoriale, susțin reprezentanții UPT.
''Schimbarea subordonării unei biserici, conform statutului, se poate face doar dacă votează pentru acest lucru enoriașii parohiei, nu o adunare teritorială, la care pot lua parte persoane care nu au legătură directă cu parohia respectivă. Ceea ce fac ei acum contravine statutului bisericilor actuale'', precizează unul dintre reprezentanții comunității de români din Cernăuți.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
O slujbă oficiată duminică de preoții din Sadagura în memoria eroilor ucraineni din războiul declanșat pe 24 februarie 2022 a fost perturbată de prezenta bisericii adversare.
''Astăzi, duminică, în ajunul împlinirii a trei ani de la începutul războiului cu Federația Rusă, ne-am adunat să ne rugăm pentru soldații noștri, acei militari care sunt enoriași ai bisericii noastre și care astăzi sunt pe linia întâi a frontului și apără țara noastră și totodată pentru acei soldați care au trecut la cele veșnice apărându-și țara și jertfindu-și viața pentru pace în țara noastră. Ne-am adunat odată trei parohii, în căminul cultural, pentru a ne ruga, deoarece nu am avut posibilitatea să ne adunăm toți împreună în fața bisericii. Toți locuitorii cartierului Sadagura ne-am adunat să ne rugăm pentru odihna sufletelor celor căzuți și pentru sănătatea celor de pe front, citind acatistul Sfântului Nicolae. Însă, nou-creata confesiune PTU a intrat în sală, încercând să ne provoace și să spună că nu ne rugăm Dumnezeului care trebuie, că patriarhul nostru este Kiril și cu puțin timp în urmă a lansat o rachetă asupra orașului Krivoy Rog. A fost o provocare făcută special pentru a certa oamenii între ei'', a mai declarat părintele Serafim Dimitrovic.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
Scandalul de duminică de la Sadagura survine la patru zile după ce miercurea trecută reprezentanții PTU au încercat să preia controlul asupra Catedralei ''Pogorârea Sfântului Duh'' din centrul Cernăuțiului. Lăcașul de cult a fost construit în 1864, în el fiind înmormântat primul mitropolit al Bucovinei. În această biserică s-a slujit în slavona veche și în limba română. Toate icoanele de aici au inscripții în română și slavonă.
''Pe primul loc în biserica noastră este Dumnezeu, iar pe locul doi e statul și altele. În structura lor, pe primul loc e statul, iar pe locul doi este Dumnezeu'', susține părintele Vladimir Gubka, un alt cleric care slujește în Sadagura.
Constituirea noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei, autocefală, a avut loc în 2018, pe fondul tensiunilor dintre autoritățile ucrainene și cele ale Federației Ruse. Măsura a fost justificată de faptul că biserica existentă la acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată Patriarhiei de la Moscova.
După declanșarea războiului, în februarie 2022, noua entitate, condusă de mitropolitul Epifanie, a intensificat eforturile de preluare a tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe de pe teritoriul Ucrainei, în ciuda faptului că Preafericitul Onufrie s-a delimitat de Patriarhia de la Moscova, apărând suveranitatea și integritatea Ucrainei. De altfel, de la începutul războiului, preoții UPT au renunțat să îl mai pomenească pe patriarhul Kiril la Sfânta Liturghie. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Lupașcu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE
Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și
Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general
'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press
Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România
România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta
România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului
Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s
Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt
Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur
Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală
Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz
România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire
Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală
Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de
Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore
Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt
Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România
Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe
SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver
Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis
Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces
Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei
Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional