Eurodeputaţi români i-au atras atenţia şefei CE asupra rolului reţelelor sociale în alegerile din România

Eurodeputaţii români Dan Nica (PSD) şi Dan Barna (USR) i-au atras atenţia miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, asupra rolului jucat de reţelele sociale în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, cerând ca noul executiv comunitar, care îşi va începe mandatul în decembrie, să ia măsuri de reglementare.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
"Doamnă von der Leyen, duminică au avut loc alegeri în România, şi vrem să ştim cine s-a amestecat cu brutalitate şi în mod grosolan în alegerile prezidenţiale din România, cine sunt acele entităţi străine, cine sunt acele companii care au cumpărat pe bani mulţi şi au influenţat în mod brutal democraţia", a spus europarlamentarul Dan Nica în plenul PE, în cadrul dezbaterii de dinaintea votului asupra noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen.
"Această intervenţie a dumneavoastră şi a colegiului comisarilor (...) trebuie să arate că în Uniunea Europeană, în România, nu se poate cumpăra democraţia. Ştim cine au luat banii. I-au luat TikTok, Facebook şi Instagram. Dar cine sunt aceia care au dat bani? Dacă acum nu sunt luate cele mai dure măsuri pentru cei care au încălcat legile europene, legile naţionale (...), atunci înseamnă că, în Uniunea Europeană, orice şi oricând poate fi cumpărat, iar democraţia nu trebuie să fie niciodată de vânzare", a afirmat eurodeputatul PSD în luarea sa de cuvânt.
El a dat asigurări că delegaţia română din grupul S&D va vota pentru Ursula von der Leyen şi colegiul comisarilor, "pentru că noi credem într-o Europă puternică şi unită", dar a atras atenţia că "nu este un vot în alb". "Este un vot condiţionat de îndeplinirea câtorva criterii foarte clare, precise şi importante pentru noi. Vrem o Europă socială, vrem ca să avem facturi la energie pe care oamenii să le poată plăti fără să renunţe la cele necesare. Şi vrem să avem locuri de muncă bine plătite şi o industrie europeană competitivă", a subliniat Nica.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
La rândul său, eurodeputatul USR Dan Barna a cerut "o aplicare strictă şi clară a legislaţiei privind reţelele sociale".
"Cer mecanisme mai dure de combatere a dezinformării şi măsuri mai eficiente de răspuns la războiul hibrid care, iată, vine din ce în ce mai mult peste noi. Altfel, alegerile democratice, aşa cum le ştim şi le dorim în Europa, s-ar putea să devină istorie. Suntem o uniune a oamenilor, nu una a algoritmilor. Aşa că cer acestei Comisii ca o operaţiune precum cea de la alegerile de duminica trecută din România să nu mai poată fi posibilă. Trebuie să acţionăm acum", a afirmat Dan Barna.
El a spus totodată că "a sosit momentul să începem să îndeplinim aşteptări şi să furnizăm rezultate acum, nu peste doi ani, nu peste cinci ani", cerând Parlamentului European "o preocupare adevărată pentru statul de drept".
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
În intervenţia sa, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a spus că, la alegerile europene din iunie, oamenii au transmis că vor "o Europă care protejează, o Europă care se concentrează pe securitate, pe apărare, pe protejarea graniţelor noastre".
"Vom construi o Europă mai competitivă, cu o economie mai puternică, deoarece competitivitatea înseamnă locuri de muncă sigure. Iar acest lucru este esenţial pentru a proteja standardele noastre sociale ridicate în Europa. Vom accelera tranziţia către economia digitală. Vom continua tranziţia către economia verde, dar împreună cu industria, nu împotriva ei, împreună cu fermierii, nu împotriva lor, şi vom consolida ţările vecine, pentru că putem fi în siguranţă în Europa numai dacă ţările vecine, multe dintre ele candidate la UE, pot fi în siguranţă", a declarat el.
În acest sens, a precizat Mureşan, "unul dintre cele mai bune instrumente va fi bugetul Uniunii Europene". "Vom avea un buget care va fi aliniat în mod clar în următorii ani la priorităţile Uniunii - siguranţă, securitate, competitivitate, agricultură şi sprijinirea ţărilor vecine. Un buget care va fi mai uşor, mai simplu, mai puţin birocratic, un buget care va fi în concordanţă cu valorile noastre. Cine doreşte să primească fonduri europene trebuie să respecte valorile europene. Statul de drept va conta. Asta vom face, un buget ca instrument esenţial pentru a ajuta cetăţenii în vremuri bune, dar şi în vremuri de criză", a afirmat Mureşan.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În ceea ce o priveşte, eurodeputata Maria Grapini (PSD) i-a cerut Ursulei von der Leyen "să nu mai repete greşelile din mandatul trecut" şi să "consulte" Parlamentul European.
"Aţi spus aici că piaţa unică este un atu şi, totuşi, n-avem în denumirea unui portofoliu 'piaţă unică', 'piaţă internă'. Am sărbătorit recent 30 de ani. Dacă aceasta este piatra de temelie a Uniunii Europene, cred că trebuia să avem un portofoliu cu această denumire", a declarat ea.
"Şi mai vreau să vă mai spun despre un eşec al dumneavoastră: cinci ani n-aţi reuşit să nu mai fie fragmentată piaţa internă, să avem şi România, şi Bulgaria în Schengen, şi poate reuşiţi acum, în acest nou mandat. Aveţi bine pregătiţi comisarii, trebuie doar să puneţi în aplicare. Sunteţi un dirijor, orchestra cântă bine dacă şi dirijorul dă semnalul, şi de aceea vă cer, doamnă comisar, (...) să puneţi oamenii pe primul loc", a afirmat Grapini.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea a acuzat Comisia Europeană că, în noua sa formulă, "se îndepărtează tot mai mult de proiectul originar al Uniunii Europene" şi a spus că va vota împotriva învestirii ei.
"Chiar în acest parlament, doamna von der Leyen a făcut o declaraţie în iulie, pronunţând un clişeu: nu vom lăsa pe nimeni în urmă. Primordial, asta ar însemna că Uniunea Europeană ar trebui să aibă grijă în primul rând de cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc la limita sărăciei. În 2019, săracii europeni erau un număr de 100 de milioane, iar în 2023, de 102 milioane. Dintre aceşti oameni care au fost lăsaţi în urmă, 6,5 milioane sunt cetăţeni români", a spus el.
"Au contat mai mult mirajul schimbării climatice, războiul, afacerile companiilor farmaceutice, bancare şi tehnologice, inclusiv vaccinurile inutile, cu emblematicul Pfizergate în frunte, există un dosar penal cu acest nume. În noua sa formulă, Comisia Europeană se îndepărtează tot mai mult de proiectul originar al Uniunii Europene. Noul colegiu al comisarilor a rezervat un tren special pentru elita neofeudală a Uniunii Europene. Cetăţenii obişnuiţi vor fi lăsaţi pe peronul gării", a declarat Piperea.
Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. PE a susţinut noua echipă a Ursulei von der Leyen cu 370 de voturi pentru, 282 împotrivă şi 36 de abţineri. Noul executiv comunitar îşi va intra în funcţie la începutul lunii decembrie.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban
Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec
Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile
Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii
Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela
VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român
Ungaria nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din România, i-a transmis Viktor Orban liderului UDMR
Premierul ungar Viktor Orban a discutat telefonic sâmbătă după-amiază cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook,
Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare
Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite
Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia
De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0
Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale
Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun
Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro
Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș
Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m
Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.
Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir
Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un