logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eurodeputaţii cer Consiliului JAI să aprobe aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen

Imagine din galeria Agerpres

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au cerut marţi seară, într-o dezbatere, o decizie favorabilă a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 12-13 decembrie privind aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi au reamintit că cele două ţări îndeplinesc de mulţi ani condiţiile tehnice necesare.

''După ani lungi de negociere, după ce în 2011 au fost îndeplinite criteriile, după abordarea progresivă, în sfârşit, România şi Bulgaria vor deveni membre ale spaţiului Schengen. Decizia trebuie să fie aprobată de Consiliu, nu putem accepta niciun fel de alt rezultat. Va fi nevoie de putere, de capacitate şi de flexibilitate. Însă a sosit momentul să fim la înălţime pentru o strategie de securitate internă a UE demnă de acest nume. Este momentul pentru mai multă Europă, nu pentru mai puţină'', a declarat eurodeputata Lena Dupont, în numele grupului PPE.

Potrivit eurodeputatului bulgar Kristian Vighenin, reprezentant al grupului S&D, aderarea deplină a Bulgariei şi a României la spaţiul Schengen va însemna reducerea costului pentru transport, dar şi îmbunătăţirea competitivităţii companiilor europene.

De partea sa, Fabrice Leggeri, din grupul europarlamentar 'Patrioţi pentru Europa', a atras atenţia asupra necesităţii consolidării frontierei terestre dintre Bulgaria şi Turcia şi a celei dintre Grecia şi Turcia, ''chiar finanţând ziduri''.

În numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), eurodeputatul Claudiu Târziu a amintit că ''România îndeplineşte de mulţi ani toate condiţiile pentru aderarea completă la spaţiul Schengen, un adevăr pe care nu-l poate contesta nimeni''. ''Cu toate acestea, am fost ţinuţi într-o prea lungă şi umilitoare aşteptare la uşa spaţiului Schengen, fără prea multe explicaţii. Până la urmă, după negocieri, amânări şi concesii foarte serioase făcute de către România, ni s-a recunoscut doar o parte din dreptul care ni se cuvine. În această perioadă, economia şi demnitatea românească au avut mult de suferit", a relevat eurodeptatul român.

"România merită să adere la spaţiul Shengen şi sunt aici pentru a vă cere sprijinul pentru ca acest obiectiv să se realizeze imediat'', s-a adresat el eurodeputaţilor, subliniind că este inadmisibil să se prelungească controale la frontierele terestre pentru încă vreo câteva luni.

Eurodeputata Fabienne Keller, din grupul Renew, a salutat aderarea iminentă a României şi a Bulgariei şi cu frontierele terestre la Schengen şi a calificat-o drept ''o victorie şi pentru proiectul european''.

''Treisprezece ani ani de aşteptare au însemnat pentru români suferinţă, costuri foarte mari, miliarde, miliarde de euro care au plecat din buzunarul românilor, poluare, emisii de dioxid de carbon, dar au mai însemnat un sentiment parşiv de cetăţean de mâna a doua şi mulţi au luat acest sentiment cu durere, pentru că ei iubesc Europa. Mai mult, (acest sentiment) a alimentat discursul extremei drepte care acum a împins un candidat care este prorus în runda a doua a prezidenţialelor. Este trist, dar să ne bucurăm totuşi astăzi că auzim aceste mesaje încurajatoare să vedem România şi Bulgaria, în ianuarie, cu totul în Schengen, inclusiv terestru, maritim şi aerian'', a afirmat, în intervenţia sa, eurodeputatul Nicu Ştefănuţă, din partea grupului Verzilor, care este şi vicepreşedinte al Parlamentului European.

Eurodeputatul român Dan Barna (Renew) a susţinut că orice întârzieri privind aderarea României la Schengen sunt inacceptabile. ''Cerem ca acest termen să fie respectat nu ca o concesie amabilă, ci ca o recunoaştere a locului nostru de drept în spaţiul Schengen şi vă rog să vă întrebaţi, atunci când constatăm valul de populism şi extremism din Europa, dacă refuzul acestui drept nu a fost, poate, una dintre cauze'', a afirmat Barna.

''După 13 ani de aşteptare, această nedreptate poate fi în sfârşit corectată. Românii vor face parte din Europa fără frontiere dacă în decembrie miniştrii de interne vor valida decizia privind integrarea deplină a ţării noastre în spaţiu Schengen. Astăzi sper că este ultima dezbatere de acest fel aici, în plenul Parlamentului European. În toţi aceşti ani de aşteptare am acţionat în mod constant, am iniţiat petiţia, am discutat şi convins oficiali europeni şi am modificat chiar şi legislaţia europeană. În ultimii trei ani am obţinut zeci de milioane de euro, fonduri europene pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen'', a spus, la rândul său, Victor Negrescu (S&D), vicepreşedinte al Parlamentului European.

Colegul său de grup Vasile Dîncu a afirmat că aderarea la spaţiul Shengen este un semnal puternic al solidarităţii europene şi ar confirma că respectarea criteriilor şi angajamentelor asumate este o valoare respectată şi de instituţiile europene. ''Nu vrem un cadou, vrem ceea ce suntem obligaţi să avem şi, mai mult, suntem îndreptăţiţi să obţinem. Am avertizat de la această tribună, ca român, că acest lucru va afecta electoral România. Călin Georgescu, candidatul populist care a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale în România, spunea despre Schengen: 'Europa este o temniţă. Mă bucur că nu am intrat'. Vrem pe 12 decembrie ca Uniunea Europeană să acţioneze în mod mod just şi decisiv'', a declarat Dîncu.

Fostul comisar european pentru transporturi Adina Vălean, în prezent eurodeputată PPE, a ţinut să remarce că fiecare graniţă generează preţuri mai mari la mărfuri, o piaţă internă fragmentată pentru transporturi şi emisii de carbon inutile. ''O Europă cu România şi Bulgaria în Schengen înseamnă mai multă prosperitate nu doar pentru cetăţenii acestor ţări, ci pentru toţi cetăţenii europeni'', a spus Vălean.

Eurodeputatul neafiliat Luis Lazarus s-a referit în special la pagubele economice înregistrate de ţara noastră prin amânarea timp de ani întregi a aderării României la Schengen. ''Aş recomanda Comisiei Europene poate ca în viitor să aibă în vedere ca atunci când cineva aruncă un veto pe masă şi nu mai primeşte o ţară în Schengen sau pentru cu totul alte motive, să fie penalizată. Deci, propun ca Austria, de exemplu, să ne dea vreo 50 de miliarde de euro pentru că s-a opus cu veto intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen'', a afirmat eurodeputatul.

Daniel Buda (PPE) a apreciat că România şi Bulgaria au fost furnizori de securitate şi stabilitate la graniţa Uniunii Europene de peste 11 ani. ''După mulţi ani de aşteptare iată că, în sfârşit, acestea vor adera în ianuarie 2025 la spaţiul Schengen. Moment istoric pentru ambele ţări, dar şi pentru întreaga Uniune Europeană. Drumul până aici a fost lung. Am avut perioade de incertitudine, de descurajare, care au alimentat, din păcate, un curent antieuropean printre cetăţenii noştri. Dar iată că astăzi putem spune că am reuşit. Acest succes nu este doar o realizare pentru România, ci şi un pas semnificativ pentru întreaga Uniune Europeană, consolidându-ne unitatea şi valorile fundamentale'', a afirmat Buda în intervenţia sa.

Austria şi-a arătat recent disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi a Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a anunţat la rândul său că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.