logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Atsushi Deguchi, specialist în planificare urbană: ''Modelul Societăţii 5.0 ar putea oferi soluţii la nevoile locale din România''

Image

Conceptul de ''Societate 5.0'' poate fi văzut ca ''o sursă de inspiraţie pentru ţări precum România, în cadrul transformării lor digitale'', a declarat profesorul japonez Atsushi Deguchi, director executiv şi vicepreşedinte la Universitatea din Tokyo (UTokyo), specialist în proiectare şi planificare urbană, într-un interviu acordat joi, în exclusivitate, AGERPRES. Acest concept, ce vizează o viaţă mai bună pentru fiecare individ în parte, care devine "co-creator" în proiectele de oraşe inteligente, "urmăreşte să rezolve problemele sociale şi să contribuie în acelaşi timp la creşterea economică", a explicat profesorul, autorul cărţii "Society 5.0: A People-centric Super-smart Society" (2020).

Conceptul de "Societate 5.0" a fost propus în cel de-al V-lea "Plan de bază pentru ştiinţă şi tehnologie" şi adoptat prin decizia Cabinetului nipon în ianuarie 2016 drept o societate a viitorului spre care ar trebui tindă Japonia şi, potrivit profesorului Atsushi Deguchi, poate fi implementat în oricare altă ţară.

Este vorba despre o societate nouă - după cea a vânătorilor-culegători (Societatea 1.0), cea agricolă (Societatea 2.0), cea industrială (Societatea 3.0) şi cea informaţională (Societatea 4.0) - definită într-o versiune îmbunătăţită în cel de-al VI-lea "Plan de bază pentru ştiinţă, tehnologie şi inovare", adoptat prin decizia Cabinetului nipon din martie 2021, drept o "societate care este durabilă şi rezistentă la ameninţări şi la situaţii imprevizibile şi incerte, care asigură siguranţa şi securitatea oamenilor şi care permite fiecărui individ să atingă bunăstarea" prin "fuziunea spaţiului cibernetic şi a spaţiului fizic", prin utilizarea celor mai avansate metode ştiinţifice şi tehnologice şi pe baza valorii unei "societăţi centrate pe om".

"Societatea 5.0 este o viziune a unei societăţi viitoare condusă de dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei, cunoscută şi sub denumirea de 'societate super-inteligentă'. Această viziune urmăreşte să rezolve problemele sociale şi să contribuie în acelaşi timp la creşterea economică. Pentru a realiza acest lucru, este important să se utilizeze tehnologii avansate precum internetul obiectelor (Internet of Things - IoT), AI, 'big data' (seturi mari şi complexe de date - n.r.) şi robotica pentru a crea noi valori optimizate pentru nevoile persoanelor şi organizaţiilor", a explicat Atsushi Deguchi, care a condus masterplanul noului campus al Universităţii Kyushu, proiectul "Island City" din Fukuoka şi proiectul "Kashiwanoha Smart City", realizări pentru care a primit numeroase premii.

 

Foto: (c) Arhivă personală Atsushi Deguchi


Spre exemplu, în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană, spre deosebire de Societatea 4.0, care se concentrează pe infrastructura orientată spre eficienţă, în care tehnologia informaţiei este utilizată pentru a îmbunătăţi eficienţa infrastructurii urbane şi pentru rezolvarea problemelor (sisteme de gestionare a traficului, camere de supraveghere, servicii de e-guvernare), Societatea 5.0 devine "o societate care răspunde instantaneu la nevoile locuitorilor săi prin integrarea ridicată a spaţiului cibernetic şi a spaţiului fizic şi prin utilizarea AI şi IoT - datele vor contribui nu numai la eficienţă, ci şi la bunăstarea individuală a cetăţenilor şi la crearea de valori sociale. Este o trecere de la un model social centralizat la unul descentralizat, către o societate a co-creării în care cetăţenii sunt implicaţi activ în gestionarea oraşului.

Potrivit acestui concept, oraşele Societăţii 4.0 sunt "administratori eficienţi", în timp ce oraşele Societăţii 5.0 sunt "co-creatori de viaţă". Primele se concentrează pe utilizarea datelor pentru gestionarea şi operarea infrastructurii, iar cele din urmă vizează crearea de noi valori împreună cu cetăţenii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

De asemenea, în oraşele Societăţii 4.0, tehnologia este un "instrument pentru eficienţă", în timp ce în Societatea 5.0, aceasta este o "bază pentru empatie şi inovare".

 

Foto: (c) Arhivă personală Atsushi Deguchi


Şi rolul cetăţenilor se schimbă - în Societatea 4.0, locuitorii sunt "utilizatori"; în societatea 5.0, ei sunt "co-creatori". "Spre deosebire de oraşele tradiţionale, în care locuitorii erau furnizori de date şi utilizatori de servicii, în Societatea 5.0 locuitorii vor fi participanţi proactivi la gestionarea şi dezvoltarea oraşului", potrivit lui Deguchi.

Alte exemple oferite de profesorul japonez sunt cele ale mobilităţii şi gestionării energiei. "Societatea 4.0 vizează 'un sistem de transport public eficient', în timp ce Societatea 5.0 vizează 'servicii de mobilitate flexibile şi optimizate individual - de exemplu MaaS: Mobility as a Service (Mobilitate ca serviciu)" şi, "în timp ce Societatea 4.0 vizează 'vizualizarea consumului de energie cu contoare inteligente', Societatea 5.0 vizează 'producţia locală pentru consumul local de energie şi un sistem energetic descentralizat bazat pe energie regenerabilă şi tehnologie digitală'", a spus el.

 

Foto: (c) Arhivă personală Atsushi Deguchi


Conceptul de Societate 5.0 poate fi văzut ca o sursă de inspiraţie pentru ţări precum România, în cadrul transformării lor digitale, potrivit specialistului. Astfel, pentru promovarea dezvoltării favorabile incluziunii, având în vedere că "viziunea Societăţii 5.0 nu se referă doar la zonele urbane, ci şi la dezvoltarea rurală", după cum a notat profesorul, conceptul "poate fi aplicat politicii României de a utiliza tehnologia digitală pentru a revitaliza industriile rurale şi a reduce inegalităţile din educaţie".

Totodată, abordarea este centrată pe cetăţean, introducerea tehnologiei fiind văzută ca o prioritate pentru îmbunătăţirea vieţii la nivel individual. "Exemplele includ accesul îmbunătăţit la asistenţă medicală şi servicii urbane mai eficiente prin proiecte de oraşe inteligente", a precizat Deguchi.

În acest sens, specialistul a subliniat importanţa parteneriatului public-privat. "Implementarea cu succes a Societăţii 5.0 depinde de colaborarea dintre Guvern, sectorul privat şi instituţiile academice pentru a conduce politicile şi dezvoltarea tehnologică. Această abordare va fi un principiu director pentru a valorifica în continuare forţa de muncă IT cu înaltă calificare şi cultura start-up a României", a spus profesorul.

"Modelul Societăţii 5.0 nu este limitat la o anumită ţară sau regiune şi poate fi aplicat la diferite scări. Acesta poate fi utilizat ca un cadru pentru proiectarea de soluţii digitale adaptate nevoilor locale din România", a notat el.

Unul dintre proiectele lui Atsushi Deguchi, cercetător în planificare urbană şi practician în design urban, care lucrează la cercetarea oraşelor inteligente pentru integrarea principiilor Societăţii 5.0, este construcţia unui oraş inteligent în districtul Kashiwanoha din prefectura Chiba, unde este situat campusul Kashiwa al Universităţii din Tokyo. "Oraşele japoneze se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, dezvoltarea industrială şi problemele energetice, în condiţiile în care, în acelaşi timp, nu au adoptat pe deplin tehnologiile digitale şi avansate. Pentru a depăşi aceste provocări şi pentru a ajunge la un stil de viaţă urban durabil şi confortabil, sunt profund interesat şi cercetez Societatea 5.0 şi oraşele inteligente", a declarat profesorul, coordonatorul general al acestui proiect numit "Kashiwanoha Smart City", situat la circa 50 de kilometri de Tokyo.

Întrebat cum ar putea un astfel de model să fie adaptat la oraşe din România, precum Bucureşti sau Cluj-Napoca, pentru a aborda provocările locale precum aglomeraţia urbană sau eficienţa energetică, specialistul nipon a subliniat importanţa implementării tehnologiilor şi proceselor adecvate, ţinând cont de provocările şi caracteristicile specifice ale zonei. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea traficului urban, profesorul a amintit importanţa introducerii mobilităţii inteligente şi optimizarea structurii urbane. "În Kashiwanoha se testează mobilitatea partajată şi autobuzele navetă automatizate. În Bucureşti şi Cluj-Napoca, introducerea controlului traficului în timp real şi a serviciilor de partajare bazate pe datele din trafic va contribui, de asemenea, la reducerea congestionării", a spus el. Tototdată, "dezvoltarea urbană descentralizată şi strategiile oraşelor compacte pot reduce cererea de transport prin amplasarea facilităţilor rezidenţiale, comerciale şi publice în proximitate", a adăugat Deguchi.

 

Foto: (c) Arhivă personală Atsushi Deguchi


În privinţa îmbunătăţirii eficienţei energetice, specialistul a recomandat introducerea sistemului de gestionare a energiei (Energy Management System - EMS) şi transformarea clădirilor în "structuri mai inteligente". "În Kashiwa-no-ha a fost introdus un sistem de reglementare a cererii şi ofertei de energie în întreaga regiune. Urmând acest exemplu, un EMS combinat cu producţia de energie solară şi stocarea bateriilor ar putea fi implementat în oraşele din România pentru a îmbunătăţi eficienţa utilizării energiei. Iar prin introducerea unor standarde de eficienţă energetică a clădirilor şi promovarea gestionării energiei bazate pe IoT, infrastructura existentă poate fi adaptată", a explicat el.

În cadrul implementării acestor măsuri, Deguchi a atras atenţia asupra importanţei unui proces care să ia în considerare un design ce reflectă caracteristicile locale, în special prin "integrarea elementelor culturale şi sociale". "În oraşele din România, tehnologiile inteligente trebuie aplicate cu păstrarea, în acelaşi timp, a clădirilor istorice şi a comunităţilor locale. Co-designul cu voci locale este important", a spus el. Totodată, specialistul a amintit că este esenţial "un sistem în care oraşul şi zonele rurale din jur să poată fi interdependente din punct de vedere energetic, subliniind în acelaşi timp importanţa "armoniei dintre mediul urban şi cel natural", aşa cum se întâmplă în Kashiwanoha.

În ceea ce priveşte principalele provocări în implementarea proiectelor de oraşe inteligente aliniate la viziunea Societăţii 5.0, centrată pe oameni, Atsushi Deguchi a declarat că au fost identificate şase provocări majore: "Prima este lipsa acceptării de către comunităţile locale a implementării sociale a tehnologiilor oraşelor inteligente, în special a celor care utilizează AI şi datele personale. A doua este riscul apariţiei unor probleme de conformitate în ceea ce priveşte gestionarea datelor cu caracter personal, chiar dacă aceasta nu este contrară legii. A treia este provocarea dată de faptul că locuitorii nu participă la procesul de construire a oraşelor inteligente. A patra este provocarea de a nu putea vedea efectele proiectului asupra calităţii vieţii diverşilor rezidenţi. A cincea presupune lipsa resurselor umane pentru asumarea sarcinii de a construi oraşe inteligente. În al şaselea rând, există o lipsă de progrese în coordonarea trans-sectorială şi utilizarea datelor".

"Punerea în aplicare a unui cadru pentru Societatea 5.0 necesită o abordare flexibilă, multifaţetată, mai degrabă decât o metodologie unică. Cheia succesului o reprezintă integrarea principiilor globale în practica locală, adaptând tehnologia, politica şi factorii culturali la situaţia fiecărei ţări", a explicat profesorul enumerând mai mulţi paşi prin care ţările care au dezvoltat diferite pregătiri tehnologice să adopte cadrul Societăţii 5.0 în funcţie de nevoile lor specifice. Aceştia sunt: evaluarea nevoilor şi a provocărilor locale; o abordare bazată pe parteneriate şi cooperare internaţională; dezvoltarea resurselor umane prin specializare tehnicienilor şi experţilor locali prin programe de educaţie şi formare; dezvoltarea politicilor şi reglementărilor pentru a sprijini adoptarea tehnologiei (inclusiv prin asigurarea confidenţialităţii şi a securităţii cibernetice); asigurarea durabilităţii şi a acceptabilităţii sociale.

Societatea 5.0 îşi propune, de asemenea, să ofere un echilibru între dezvoltarea economică, sustenabilitatea mediului şi bunăstarea socială. "Protecţia mediului şi utilizarea eficientă a resurselor sunt priorităţi-cheie. De exemplu, (Societatea 5.0) utilizează tehnologia reţelelor inteligente (smart grid) pentru a optimiza cererea şi furnizarea de energie şi promovează utilizarea energiei regenerabile. De asemenea, promovează reducerea deşeurilor şi reutilizarea resurselor prin introducerea unei economii circulare. În al doilea rând, presupune îmbunătăţirea bunăstării sociale. Pentru a realiza o societate centrată pe om, promovăm inovarea tehnologică în domenii precum asistenţa medicală, educaţia şi bunăstarea. De exemplu, telemedicina şi sistemele de asistenţă pentru diagnosticare bazate pe AI vor îmbunătăţi calitatea serviciilor de asistenţă medicală şi vor elimina disparităţile regionale. În plus, prin colectarea şi analiza datelor, sunt furnizate servicii care răspund nevoilor societăţii; în acelaşi timp, ne concentrăm pe asigurarea protecţiei vieţii private şi a securităţii datelor pentru a câştiga încrederea rezidenţilor", a declarat Deguchi.

Întrebat cum poate conceptul de Societate 5.0 să ofere o soluţie la diviziunea mediu urban - mediu rural, o problemă cu care se confruntă atât România cât şi alte ţări, inclusiv Japonia, profesorul a explicat rolul esenţial al telemedicinei, prin utilizarea AI şi a IoT pentru a permite persoanelor care locuiesc în zone izolate să aibă acces la servicii medicale la domiciliu, dar şi al agriculturii inteligente, care poate creşte productivitatea în zonele rurale. Totodată, el a amintit importanţa digitalizării educaţiei - platformele de educaţie online pot garanta că elevii din zonele rurale au acces la aceeaşi calitate a educaţiei şi la aceleaşi oportunităţi ca şi colegii lor din mediul urban -, dar şi a introducerii autobuzelor navetă automatizate în zonele cu opţiuni de transport limitate.

Participarea cetăţenilor este esenţială pentru succesul oraşelor inteligente, în viziunea Societăţii 5.0. Pentru implicarea comunităţilor, Deguchi recomandă "laboratorul viu". "Locuitorii din zonă cunosc cel mai bine problemele locale, deci este necesar să promovăm oraşele inteligente cu participarea localnicilor", a spus el. "'Laboratorul viu' este un loc în care cetăţenii, Guvernul, întreprinderile, cercetătorii şi diverse alte părţi interesate pot colabora pentru a co-crea noi tehnologii, servicii şi soluţii la problemele comunităţii lor. Noi susţinem crearea de 'laboratoare vii' în comunităţile în care se construiesc oraşe inteligente", a subliniat profesorul.

Astfel, Atsushi Deguchi a precizat că viitorul oraşelor inteligente se bazează pe o acţiune colectivă. "Guvernele, întreprinderile private şi mediul academic trebuie să se unească pentru a fi pionierii acestei noi frontiere. Împreună, putem construi oraşe inteligente care nu numai că promovează tehnologia, dar şi protejează principiile unei societăţi super-smart", a spus el. AGERPRES/(A - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 584

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.