Audierile ultimilor şase comisari desemnaţi, între care şi Roxana Mînzatu, au loc marţi în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi marţi de comisiile competente ale Parlamentului European. În funcţie de aceste ultime audieri ar putea fi întârziat calendarul aprobării noului executiv al UE, ce ar trebui să-şi înceapă mandatul în decembrie.
Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, va fi audiată de eurodeputaţi din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT).
Alte două comisii - Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) - vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa şi ele câte o întrebare comisarului-desemnat al României.
La aceeaşi oră cu audierea Roxanei Mînzatu, 14.30 ora Bruxellesului (15.30 ora României), va avea loc audierea comisarului desemnat al Franţei, Stephane Sejourne, propus vicepreşedinte executiv pentru prosperitate şi strategie industrială, în patru comisii competente - Comisia pentru industrie cercetare şi energie (ITRE), Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO), Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) - alte patru comisii având statut de invitat.
Kaja Kalllas, propusă pentru funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, va fi audiată marţi dimineaţă, la ora 09.30, în Comisia pentru afaceri externe (AFET), audiere la care au statut de invitat încă cinci comisii şi subcomisii. În paralel cu ea va fi audiat comisarul desemnat al Italiei, Raffaele Fitto, propus vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru coeziune şi reforme, în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a PE.
Ziua se va încheia cu audierile, în cursul serii, ale comisarului desemnat spaniol Teresa Ribera Rodríguez (vicepreşedinte executiv pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă) şi celui finlandez, Henna Virkkunen (vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie)
Eurodeputaţii români din mai multe grupuri politice cred că ultimii şase comisari desemnaţi nu vor avea probleme la audierile de marţi din PE, deşi cel puţin deocamdată încă se vorbeşte despre posibilitatea ca propunerile Ungariei şi Italiei să întâmpine dificultăţi din partea eurodeputaţilor.
"Toate aceste audieri pe care le-aţi văzut şi pe care le veţi vedea în următoarele zile vor decurge normal, natural. Săptămâna trecută am avut doi comisari care nu s-au prezentat deloc bine în cadrul audierilor - comisarul suedez şi comisarul belgian - şi în ciuda acelor audieri eşuate, s-a dat un vot pentru acei comisari, pentru că avem această coaliţie pro-europeană şi un vot împotrivă ar fi afectat stabilitatea acestei coaliţii, chiar dacă prestaţia lor a lăsat mult de dorit", a spus vicepreşedintele PE Victor Negrescu, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români la Bruxelles.
El a precizat că se aşteaptă ca şi în urma audierilor de marţi să existe o situaţie similară, respectiv "voturi care sunt date la foc automat".
Eurodeputatul PSD a adăugat că "mai sunt discuţii privind comisarul desemnat de Italia, mai exact faptul că are foarte multe atribuţii pentru un comisar desemnat de un grup eurosceptic şi aici sunt negocieri pentru a se vedea exact care este portofoliul complet şi în funcţie de cele două vom vedea dacă va fi şi un comisar social-democrat luat la rost de Parlamentul European".
El a făcut astfel referire la o teorie vehiculată în ultima perioadă, potrivit căreia o respingere a candidaturii lui Raffaele Fitto, care va fi audiat în cursul dimineţii, ar atrage apoi şi o respingere a comisarului desemnat al Spaniei, Teresa Ribera Rodríguez, audiată marţi seara.
"Însă mă aştept ca toţi comisarii să treacă fără probleme prin prisma acestei coaliţii", a mai spus Victor Negrescu.
Celălalt vicepreşedinte român al PE, Nicu Ştefănuţă, eurodeputat ales independent şi afiliat grupului Verzilor, spune că şi-ar dori ca cel puţin comisarii desemnaţi ai Ungariei şi Italiei, Oliver Varhelyi şi Raffaele Fito, să fie respinşi în urma audierilor, dar recunoaşte că nici măcar în cazul primului, care a primit un set de întrebări suplimentare din partea comisiilor competente, nu există momentan majoritatea de două treimi necesară în rândul coordonatorilor de grupuri pentru invalidarea sa.
Între timp, coordonatorii comisiilor competente în audierea lui Oliver Varhelyi au anunţat că îşi amână pentru miercuri întâlnirea de evaluare a comisarului desemnat ungar, ceea ce înseamnă că foarte probabil se aşteaptă şi rezultatul evaluării lui Fitto.
"Vom discuta la pachet alături de celălalt comisar care pune probleme, respectiv comisarul Italiei. Problema se va discuta miercuri. În acest moment, răspunsurile lui Varhelyi sunt analizate. În acest moment, răspunsul nostru pentru Varhelyi este 'Nu'. Votul Verzilor este acum 'Nu', dar se va discuta la pachet şi cu Fitto", a explicat Nicu Ştefănuţă într-o întâlnire cu jurnalişti români.
El a adăugat că "pentru noi (grupul Verzilor - n.r.) Fitto, având în vedere istoricul lui, guvernul care-l susţine, este un comisar improbabil, să zicem în acest moment, cel puţin pentru grupul pe care îl reprezintă".
În ceea ce priveşte comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, el a spus că şi-ar fi dorit să aibă mai multe responsabilităţi pe zona de locuinţe, dar că "vicepreşedinţia Comisiei Europene mie mi se pare politic o poziţie importantă pentru România şi nu văd de ce nu aş susţine-o pe Roxana Mînzatu în acest moment".
Aceeaşi susţinere a exprimat-o şi eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI), deşi a exprimat rezerve în privinţa modului în care Roxana Mînzatu a devenit comisarul desemnat al României.
"Suntem profund nemulţumiţi de cum a ajuns Roxana Mînzatu să fie propusă (...). Am ratat această oportunitate de avea un portofoliu relevant, avem unul în formare", a spus Buda într-un briefing cu jurnalişti români la Bruxelles.
"Dacă se va ajunge la un vot în cadrul comisiilor reunite EMPL şi CULT nu se pune problema să votăm împotriva dnei Mînzatu. Ar fi un export al unor probleme din România în Parlamentul European", a recunoscut el.
Daniel Buda afirmă că este foarte posibil ca toţi comisarii propuşi pentru noua Comisie Europeană să treacă, ceea ce ar reprezenta o premieră, inclusiv candidatul italian, Raffaele Fitto, care este fost preşedinte al unei regiuni din Italia.
"Eu sper să treacă Fitto, pentru că nu este o persoană care să nu se ridice la nivelul funcţiei", a spus Daniel Buda.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare
Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite
Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia
De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0
Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale
Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun
Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro
Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș
Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m
Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.
Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir
Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un
Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)
Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo
După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)
România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep
Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d
Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)
O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po
Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit