logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentul European va decide săptămâna viitoare asupra programului exact al audierilor comisarilor-desemnaţi

Imagine din galeria Agerpres

Parlamentul European va aproba săptămâna viitoare programul exact al audierilor comisarilor-desemnaţi în perioada 4-12 noiembrie, precum şi întrebările scrise pe care le vor adresa celor nominalizaţi comisiile competente, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a PE, Delphine Colard, într-un briefing pentru presă.

Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European a decis miercuri seară ca audierile să aibă loc în perioada 4 - 12 noiembrie şi a aprobat recomandarea Conferinţei Preşedinţilor de Comisii privind comisiile care vor participa la audierea fiecărui comisar.

În cazul reprezentantei României, Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, la audiere vor participa eurodeputaţi din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT). Alte două comisii - Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne - vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa şi ele o întrebare scrisă comisarului-desemnat al României.

Dacă audierea comisarului-desemnat are loc într-o singură comisie competentă, aceasta are posibilitatea de a adresa cinci întrebări scrise comisarului propus, în timp ce dacă există două comisii competente, acestea vor putea adresa câte trei întrebări. Acestora li se adaugă două întrebări scrise deja aprobate de Conferinţa Preşedinţilor, una referitoare la competenţa generală, angajamentul european şi independenţa personală, iar a doua privind managementul portofoliului şi cooperarea cu Parlamentul European.

Comisarii-desemnaţi au termen data de 22 octombrie pentru a trimite răspunsurile la acest chestionar scris, în condiţiile în care mai întâi Comisia pentru afaceri juridice a PE (JURI) are termen până la 18 octombrie să verifice dacă există eventuale conflicte de interese după ce vor analiza declaraţiile celor 27 de persoane convenite de Ursula von der Leyen cu statele membre.

Comisia JURI trebuie să confirme printr-o scrisoare absenţa conflictelor de interese în cazul fiecărui candidat, fără de care nu poate avea loc audierea. În acelaşi timp, comisia poate cere informaţii suplimentare, să facă recomandări pentru rezolvarea conflictului de interese său să invite comisarul-desemnat la o discuţie.

Dacă în cele din urmă Comisia JURI va decide că un candidat este incapabil să-şi exercite funcţia din cauza conflictelor de interese, preşedinta PE îi va cere Ursulei von der Leyen să înlocuiască candidatul în cauză.

Cert este că JURI nu va comunica oficial despre eventuale conflicte de interese în timpul procesului de evaluare, ci numai după încheierea termenului, pe 18 octombrie, când se va afla dacă există unul sau mai mulţi comisari-desemnaţi în această situaţie.

Pentru cei care vor trece de acest prim filtru, urmează audierile propriu-zise, al căror program exact va fi decis abia săptămâna viitoare.

"Săptămâna viitoare Conferinţa Preşedinţilor de Comisii, marţi, şi Conferinţa Preşedinţilor, joi, vor decide asupra programului final, deci ce comisar este audiat şi când, şi vor confirma întrebările scrise care, pe lângă cele două întrebări comune, vor fi pregătite de diferitele comisii", a declarat purtătoarea de cuvânt a PE Delphine Colard.

Potrivit lui Neil Corlett, din cadrul serviciului de presă al PE, între 4 şi 12 noiembrie vor avea loc câte două audieri în paralel dimineaţa, la prânz şi seara, deci numărul lor ar urma să fie de maximum şase pe zi.

Fiecare audiere va dura maxim trei ore, dar poate ajunge şi până la patru în cazul vicepreşedinţilor executivi, cum este şi Roxana Mînzatu.

După audiere, preşedinţii comisiilor competente şi coordonatorii de grupuri se vor întâlni pentru a evalua prestaţiile comisarilor desemnaţi.

Pentru aprobarea unui candidat este necesară o majoritate de două treimi a coordonatorilor de grupuri din comisiile participante la audiere, cu excepţia celor invitate. Dacă această majoritatea de două treimi nu există, preşedintele sau preşedinţii pot cere mai multe informaţii prin intermediul unor întrebări scrise sau chiar o nouă audiere de o oră şi jumătate, dar pentru aceasta este necesară aprobarea Conferinţei Preşedinţilor.

Dacă nici după aceste demersuri nu se întruneşte majoritatea de două treimi, poate fi convocat un vot al tuturor membrilor comisiilor competente, care vor trebui să răspundă la două întrebări, respectiv dacă persoana audiată este calificată să devină membră a Colegiului şi dacă este suficient de compententă pentru atribuirea portofoliului. Votul va fi secret şi candidaţii pot fi validaţi cu o majoritate simplă.

După încheierea audierilor, Conferinţa Preşedinţilor va declara acest proces încheiat, undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie, iar scrisorile de evaluare întocmite de comisii despre comisarii-desemnaţi vor fi făcute publice.

Dacă procesul de audiere nu se va confrunta cu sincope majore, precum respingerea mai multor candidaţi de exemplu, înainte sau după audieri, votul din Parlamentul European asupra întregii echipe de comisarii a noii Comisii von der Leyen ar urma să aibă loc în ultima săptămână din noiembrie, iar executivul UE să-şi înceapă mandatul de la începutul lui decembrie.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 29-04-2025 16:19

Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European

Eurodeputatul Siegfried Mureșan candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) în cadrul Congresului formațiunii care se desfășoară la Valencia, în perioada 29 - 30 aprilie, printre prioritățile sale declarate aflându-se reprezentarea României la cel mai înalt nivel pentru a putea influența decizii

Romania in lume 29-04-2025 09:27

Departamentul de Stat al SUA aprobă posibila vânzare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare către România a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și a echipamentelor aferente în valoare de 280 de milioane de dolari, a anunțat luni Pentagonul într-un comunicat, citat de Reuters. Agenția de cooperare pentru securitate și apărare a SUA precizează pe s

Romania in lume 26-04-2025 08:49

Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda

Romania in lume 25-04-2025 12:44

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul

Romania in lume 24-04-2025 16:48

România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii

Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.

Romania in lume 24-04-2025 12:28

Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți

Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d

Romania in lume 23-04-2025 16:35

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România

Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților

Romania in lume 23-04-2025 14:48

BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA

Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a