logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Franţescu: Structura Colegiului Comisarilor reflectă noul echilibru de putere dintre familiile politice şi dintre regiunile europene

Imagine din galeria Agerpres

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Structura noului Colegiu al comisarilor europeni reflectă noul echilibru de putere dintre familiile politice şi dintre regiunile europene şi, dintr-o altă perspectivă, organigrama pare să indice dorinţa Ursulei von der Leyen de a continua să ţină îndeaproape frâiele Comisiei Europene, susţine expertul în afaceri europene şi comunicare strategică Doru Franţescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acestuia, introducerea unor noi portofolii, precum comisar european pentru Mediterana şi comisar european pentru apărare, reflectă priorităţile actuale ale Uniunii Europene.

Doru Franţescu s-a referit şi la portofoliul ce va fi asigurat de Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv pentru oameni, competenţe şi pregătire. Expertul, care derulează la Bruxelles de aproape două decenii activităţi de monitorizare a votului în Parlamentul European şi a influenţei eurodeputaţilor prin intermediul unor platforme ca EUmatrix şi VoteWatch.eu, este de părere că acest portofoliu prezintă un potenţial de vizibilitate deosebit, care poate creşte substanţial imaginea şi prestigiul României în Uniunea Europeană.

În opinia sa, instituţiile UE de la Bruxelles în ansamblul lor - Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul - ar urma să-şi consolideze rolul şi puterea în următorii ani, în special datorită stabilităţii şi viziunii lor globale, într-o perioadă când guvernele naţionale au dificultăţi serioase în a satisface aşteptările cetăţenilor.

AGERPRES: Cum apreciaţi structura noului Colegiu al comisarilor europeni, prezentată recent de Ursula von der Leyen? Există premise pentru ca procesul decizional la nivelul Comisiei să se simplifice şi operativitatea să crească, în beneficiul final al cetăţenilor UE?

Doru Franţescu: Structura noului Colegiu al comisarilor reflectă noul echilibru de putere dintre familiile politice şi dintre regiunile europene. În particular, sfera latină, sudul şi estul Europei sunt mai bine reprezentate la nivel înalt (Italia, Spania, România, Franţa, Estonia). Dintr-o altă perspectivă, organigrama pare să reflecte dorinţa preşedintei Comisiei de a continua să ţină îndeaproape frâiele Comisiei, prin minimizarea probabilităţii creării unor "bisericuţe", întrucât a plasat în poziţii de supraveghere, de vicepreşedinţi executivi, oameni aflaţi la primul mandat, iar cei cu mai multă experienţă se află în poziţii de execuţie.

De notat şi faptul că portofoliul bugetului, extrem de important, se află sub directa supraveghere a preşedintei. Ca urmare, din perspectiva cetăţenilor, operativitatea probabil că va fi ridicată la începutul mandatului, când Comisia este aşteptată să livreze multe propuneri în primele 100 de zile de mandat. Mai târziu, rămâne de văzut cât de bine va naviga noul Colegiu relaţia cu Parlamentul (European) şi cu guvernele naţionale. Trebuie să avem în vedere că în epoca informaţională în care ne aflăm popularitatea liderilor politici şi a instituţiilor poate urca şi coborî foarte rapid, ceea ce înseamnă că aceştia trebuie să fie foarte vigilenţi la schimbările de "atmosferă".

În linii mari, ne aşteptăm ca instituţiile de la Bruxelles în ansamblul lor, anume Comisia împreună cu Parlamentul şi Consiliul, să îşi consolideze rolul şi puterea în următorii ani, în special datorită stabilităţii şi viziunii lor globale, într-o epocă în care guvernele naţionale au dificultăţi serioase în a livra la nivelul aşteptărilor cetăţenilor (ceea ce explică instabilitatea crescândă pe care o vedem în ţări precum Franţa sau Germania).

AGERPRES: Giorgia Meloni spunea la scurt timp după alegerile europene din 6-9 iunie 2024 că rezultatul acelui scrutin impune ca Europa să privească mai mult spre dreapta, referitor la un posibil al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene. În ce măsură consideraţi că a contat poziţia şefei guvernului italian în configurarea noii Comisii,
ţinând cont şi de portofoliul pe care îl va avea comisarul din partea Italiei, Raffaele Fitto?

Doru Franţescu: Giorgia Meloni a influenţat fără îndoială negocierile pentru formarea noii Comisii. Aşa cum prognozam deja din primăvară, era greu de imaginat că Italia nu va avea o poziţie importantă, având în vedere ponderea ridicată a partidului lui Meloni în Parlamentul European şi relativa stabilitate a guvernului său în Italia. Alegerea lui Raffaele Fitto pentru un portofoliu atât de important, cum este 'coeziunea şi reformele', demonstrează un compromis politic semnificativ. Acest portofoliu îi oferă Italiei o vizibilitate crescută în gestionarea fondurilor europene şi în coordonarea reformelor necesare pentru consolidarea economiilor din sudul Europei.

AGERPRES: În noua Comisie au apărut portofolii noi, precum comisar european pentru Mediterana şi comisar european pentru apărare. Care este semnificaţia acestei decizii a Ursulei von der Leyen, având în vedere priorităţile formulate de ea - prosperitatea, securitatea şi democraţia?

Doru Franţescu: Introducerea acestor noi portofolii reflectă priorităţile actuale ale Uniunii Europene. Mediterana este o regiune strategică atât din punct de vedere geopolitic, cât şi economic, iar desemnarea unui comisar dedicat acestei regiuni subliniază importanţa stabilităţii şi dezvoltării acesteia pentru securitatea şi prosperitatea Europei.

Pe de altă parte, portofoliul pentru apărare marchează o recunoaştere a necesităţii unui rol mai robust al UE în gestionarea securităţii comune, în contextul conflictelor regionale şi a tensiunilor globale. În aceeaşi direcţie, de remarcat este redefinirea rolului comisarului pentru comerţ internaţional, care are acum ataşată şi eticheta "securitate economica" în titulatură.

În practică, ne putem aştepta la creşterea ponderii consideraţiilor geopolitice în deciziile care privesc arhitectura liniilor de aprovizionare, de distribuţie, dar şi de investiţii către şi dinspre alte regiuni ale lumii.

AGERPRES: Cum apreciaţi portofoliul ce va fi asigurat de Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv pentru oameni, competenţe şi pregătire? Dincolo de atribuţiile sale oficiale, conform Tratatelor UE, în ce măsură acest portofoliu va ajuta la creşterea vizibilităţii şi a influenţei României la nivelul Uniunii Europene?

Doru Franţescu: Portofoliul este în primul rând unul de prestigiu şi este foarte bine că reprezentanţii României se instalează din ce în ce mai solid în arhitectura instituţională europeană şi euro-atlantică. Poziţia prezintă un potenţial de vizibilitate deosebit, care poate creşte substanţial imaginea şi prestigiul României în Uniunea Europeană, astfel încât doamna Mînzatu are pe umerii săi nu numai responsabilităţile operative primite de la Ursula von der Leyen, dar şi imaginea ţării în ansamblul său. De aceea, sper să beneficieze de sprijinul de care are nevoie astfel încât să poată capitaliza acest potenţial.

Este o ocazie bună să notăm faptul că, deşi am început "greu" în primii ani de după momentul 2007, în ultima perioadă avem din ce în ce mai mulţi români în poziţii de leadership în Comisie, Parlament, NATO, dar şi în influentele federaţii industriale şi companii active în "bula europeană", ceea ce creează premisele unui mecanism de colaborare cu potenţial extrem de bun.

AGERPRES: La ce să ne aşteptăm în procesul de audiere în comisiile Parlamentului European a candidaţilor la posturile de comisari europeni? În cazul căror candidaţi estimaţi că probabilitatea de a fi respinşi este cea mai mare?

Doru Franţescu: Comisarul Ungariei prezintă riscul cel mai mare de a fi respins de Parlament, atât din cauza relaţiei proaste cu parlamentarii, dar şi din dorinţa de a trimite un mesaj de dezaprobare a politicilor Budapestei din ultimii ani, nealiniate consensului european, inclusiv faţă de războiul din Ucraina.

În al doilea rând, comisarul italian, Fitto, va avea o misiune dificilă, având în vedere tensiunile ridicate dintre familia conservatoare pe care o reprezintă şi socialiştii şi Verzii din Parlament, în viziunea cărora partidul lui Meloni este prea "la dreapta" pentru a i se aloca o poziţie atât de importantă în Comisie.

În rest, ne putem aştepta la schimburi de mesaje mai grele în ceea ce-i priveşte pe comisarii însărcinaţi de politicile de mediu şi cele industriale, în special vicepreşedinţii executivi Ribera şi Sejourne, având în vedere diferenţele de viziune destul de importante între PPE, S&D şi Renew pe aceste subiecte. În ceea ce priveşte poziţia doamnei Mînzatu, deşi audierile nu vor fi uşoare, nu detectăm în acest moment o ostilitate politică inerentă care să poată să creeze emoţii deosebite, astfel încât poziţia sa cel mai probabil va fi confirmată în Parlament cu o majoritate confortabilă. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 278

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 14-05-2025 20:06

Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)

Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul 

Romania in lume 14-05-2025 14:17

Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban

Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec

Romania in lume 13-05-2025 15:25

Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile

Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii

Romania in lume 12-05-2025 18:22

Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela

Romania in lume 11-05-2025 19:33

VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român

Romania in lume 10-05-2025 21:55

Ungaria nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din România, i-a transmis Viktor Orban liderului UDMR

Premierul ungar Viktor Orban a discutat telefonic sâmbătă după-amiază cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook,

Romania in lume 09-05-2025 18:06

Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare

Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite

Romania in lume 09-05-2025 13:43

Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia

De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0

Romania in lume 07-05-2025 18:14

Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale

Romania in lume 07-05-2025 16:47

Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir