Europarlamentare2024/Manfred Weber: Este nevoie de o legătură mai bună între politicieni şi cetăţeni; la nivel european, ne lipseşte leadershipul

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuţ Mareş, transmite: Este nevoie de o legătură mai bună între politicieni şi cetăţeni, iar la nivel european lipseşte în acest moment leadershipul, a declarat joi preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, precizând de asemenea că, la Congresul din martie de la Bucureşti, PPE îşi va prezenta viziunea în legătură cu viitorul UE şi îşi va anunţa candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Într-o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg, el a salutat totodată discursul susţinut miercuri de preşedintele Klaus Iohannis în plenul legislativului comunitar, în cadrul dezbaterii 'This is Europe', şi a reiterat sprijinul PPE pentru "solicitarea României de a adera imediat pe deplin la spaţiul Schengen".
"Este nevoie de o legătură mai bună între politicieni şi cetăţeni, dar aş spune, totodată, că mă simt motivat deoarece, în întreaga Europă, prezenţa la vot pentru alegerile europene a crescut în ultimii ani. De asemenea, aş spune că există o înţelegere din ce în ce mai mare în legătură cu importanţa a ceea ce facem noi aici, în Europa. Prin urmare, sensibilizarea cetăţenilor în special cu privire la importanţa alegerilor europene este în creştere. Acesta este, pentru mine, un semnal de speranţă", a subliniat liderul PPE.
El a recunoscut că există problema că cetăţenii "nu înţeleg atât de bine procesul de luare a deciziilor şi procedurile din spate", iar asta explică parţial distanţa pe care o resimt oamenii faţă de Bruxelles.
"De aceea, în campanie, ceea ce trebuie să facem este să vorbim nu despre proceduri, ci despre conţinut. Ce facem concret pentru oameni, pentru chestiunile din viaţa de zi a cetăţenilor noştri. Acest lucru trebuie să se afle în centrul dezbaterii", a detaliat el.
Weber este de părere că "în acest moment ne lipseşte la nivel european leadershipul într-un sens mai larg". "Suntem buni în gestionarea activităţilor de zi cu zi. Am oferit răspunsuri convingătoare în privinţa Ucrainei şi (pandemiei de) Covid. Dar ne lipsesc paşii mari. Iar pentru mine, un pas mare este în acest moment problema apărării europene. Faptul că trebuie să ne unim, avându-l pe Trump în minte (...) Trebuie să fim împreună ca europeni. (Este nevoie în continuare de - n.r.) armate naţionale puternice, nu mă înţelegeţi greşit. De exemplu, România a investit foarte mult. Dar trebuie acum să facem şi următorul pas, pentru investiţiile europene comune. O piaţă europeană a achiziţiilor. Toate aceste lucruri sunt necesare", a detaliat el.
"Avem nevoie de o abordare politică mai vizionară, care ar putea să le ofere oamenilor ideea că liderii noştri au o perspectivă pe termen lung", a întărit politicianul german.
Manfred Weber a pledat de asemenea pentru un echilibru geografic la nivel european în privinţa ocupării viitoarelor poziţii-cheie la nivelul UE.
"În fruntea Europei, în poziţiile-cheie pentru Europa, trebuie să găsim un echilibru geografic la nivel european. Nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru (...) Acesta trebuie să fie un punct important de discuţie în negocierile din iunie (după alegeri - n.r.) între familiile politice la nivel european. Toată lumea trebuie să contribuie la asta, iar noi vom insista că avem nevoie de acest echilibru geografic", a mai spus el, reamintind că, în trecut, PPE l-a avut ca preşedinte al PE pe polonezul Jerzy Buzek, iar la preşedinţia Consiliului European, pe fostul şi actualul premier polonez Donald Tusk, deci reprezentanţii unei ţări din Europa Centrală şi de Est.
Întrebat despre o posibilă susţinere a PPE pentru o carieră politică la nivel european a preşedintelui Klaus Iohannis după încheierea mandatului, Weber a spus că "în acest moment este prea devreme pentru a lua decizii concrete cu privire la candidaţi" şi că PPE este "în proces de pregătire a lucrurilor".
El a salutat atât discursul pe care Iohannis l-a susţinut miercuri în cadrul dezbaterii 'This is Europe' din plenul PE de la Strasbourg, cât şi răspunsurile preşedintelui la întrebările adresate de eurodeputaţii care au luat cuvântul.
Manfred Weber a menţionat în special apelul şefului statului la o campanie electorală pentru alegerile europene în care să domine dezbaterea democratică şi în care să nu fie atacată Uniunea Europeană.
"Ziua de ieri a fost pentru noi, Partidul Popular European, un moment de mândrie. Văzându-l pe Klaus Iohannis în faţa noastră ca un preşedinte puternic al României, prezentând ideile pentru viitorul Europei, a fost un moment minunat. A fost leadership la superlativ. Şi, din punct de vedere al partidului, vreau să spun că a fost PPE la cel mai bun nivel. Arătăm o perspectivă bună pentru România şi pentru întreaga Europă, într-un moment cu multe provocări în faţa noastră. Probabil că trăim într-o perioadă în care au loc mai multe decizii şi evoluţii fundamentale ca oricând în istorie. Avem digitalizare, avem schimbări climatice, avem globalizare, avem dezvoltare demografică, avem război în Europa", a declarat el.
Întrebat ce mesaj are pentru românii dezamăgiţi de preşedintele Iohannis, care se află la un nivel scăzut de popularitate în acest ultim an de mandat, Weber a spus că oamenii trebuie să se uite la rezultate. "România este percepută la nivel european ca o puternică poveste de succes din punct de vedere economic. Dar permiteţi-mi să adaug şi chestiunea statului de drept. Klaus Iohannis a fost întotdeauna clar cu privire la independenţa justiţiei (...) şi la faptul că vrea să vadă o Românie modernă, europeană, bazată pe statul de drept. Iar sub conducerea sa, cred că România s-a dezvoltat. Încă mai sunt lucruri de făcut, dar a fost pe drumul cel bun", a mai declarat Weber.
El a precizat că decizia de a alege Bucureştiul pentru a găzdui Congresul PPE de la 6-7 martie a fost una "clară, evidentă". "În Europa avem o mulţime de oraşe frumoase, dar până la urmă am optat pentru Bucureşti. De ce? Pentru că Bucureştiul este una dintre poveştile de succes din Europa. Mandatul lui Klaus Iohannis, din ultimii zece ani, dacă pot folosi acest lucru ca referinţă, a fost o poveste de succes economic pentru România. Ritm mare de creştere, multe evoluţii pozitive. Putem arăta în România ce înseamnă să faci parte din Uniunea Europeană. Ce înseamnă acest lucru în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor", potrivit liderului PPE.
"În al doilea rând, este, de asemenea, clar că PPE este partidul ţărilor din Europa de Centrală şi de Est. Guvernăm în multe ţări din Europa de Est. Avem două din trei ţări baltice în mâinile PPE. Prin urmare, două femei prim-ministru în ţările baltice. În Republica Cehă, împreună cu prim-ministrul (Petr) Fiala suntem în guvernul de acolo. În Croaţia, (premierul) Andrej Plenkovic. Avem preşedinte în România şi suntem parte a guvernului din România. Şi vreau să adaug şi marele succes al lui Donald Tusk în Polonia (...) Am readus Polonia la masa europeană. Ne vedem ca un partid al ţărilor din Europa de Centrală şi de Est. Avem un sprijin puternic acolo în rândul alegătorilor şi acest lucru ne face mândri. De aceea, decizia de a merge la Bucureşti a fost şi un semnal sau un simbol al faptului că ne pasă de regiune, că vrem să modernizăm regiunea şi vrem să dăm regiunii vizibilitate reală", a mai precizat el.
Weber a menţionat că la evenimentul de la Bucureşti sunt aşteptaţi 12 prim-miniştri PPE, din cei 27 de premieri din UE, şi că la Congres al urma să ia cuvântul şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintele Klaus Iohannis.
Tot la reuniunea din România va fi stabilit şi candidatul cap de listă al PPE în perspectiva alegerilor, care va fi şi nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Potrivit liderului PPE, viziunea partidului în privinţa UE pentru următorii ani, care va fi prezentată la Bucureşti, se bazează pe doi piloni importaţi. Unul îl reprezintă menţinerea păcii, inclusiv prin susţinerea Ucrainei şi a Republicii Moldova, şi apărarea valorilor europene, iar al doilea pilon sunt economia şi creşterea economică.
Întrebat despre o posibilă prezenţă a cancelarului german Karl Nehammer la Congresul PPE de la Bucureşti, dată fiind opoziţia acestuia faţă de aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen, Weber a spus că liderul de la Viena "ştie că în România are multe lucruri de explicat".
"Karl Nehammer este cancelarul Austriei, de aceea este binevenit în familia PPE, şi ştie că în România are multe lucruri de explicat. Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al Partidului Popular European, susţinem pe deplin aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Aşteptaţi deja de 13 ani un tratament echitabil şi ceea ce se întâmplă pur şi simplu nu este un tratament corect, nu este un proces decizional bazat pe fapte, şi de aceea susţinem pe deplin solicitarea României de a adera imediat pe deplin la spaţiul Schengen. Cât mai repede posibil", a afirmat el.
"Din punctul nostru de vedere, ceea ce am făcut aici în parlament a fost întotdeauna foarte clar - linia noastră a fost întotdeauna în sprijinul cererii de aderare din partea României şi Bulgariei. Ştim că, la nivel european, problema protejării frontierelor şi opririi migraţiei ilegale este o problemă de vârf, este o problemă majoră pentru noi toţi. Vrem să avem un stat capabil să apere frontierele şi să pună în aplicare în fiecare punct de control la frontieră legislaţia pe care o avem la nivel european. Aceasta este ceea ce dorim să facem. Şi ceea ce pot spune este că, în toate evaluările pe care le avem, ceea ce am văzut personal când am fost, din când în când, la graniţă, este că România şi Bulgaria au făcut o treabă excelentă în ultimii ani. Au implementat multe tehnologii moderne, sunt uneori chiar mai bune decât vechi ţări din spaţiul Schengen, mai ales din punct de vedere tehnologic. De aceea, nu mai există niciun argument pentru amânarea ei (aderării depline - n.r.). Sprijinim deplin extinderea", a mai spus Manfred Weber.
Partidul Popular European (PPE) îşi va organiza Congresul pe 6 şi 7 martie la complexul Romexpo din Bucureşti, a anunţat în ianuarie formaţiunea politică paneuropeană.
Găzduit de Partidul Naţional Liberal, de preşedintele PPE Manfred Weber şi de secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, congresul PPE are pe agendă pregătirea alegerilor din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, adoptarea manifestului Partidului Popular European şi alegerea candidatului cap de listă pentru alegerile europene.AGERPRES/(A - editor: Florin Ştefan, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.