Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Facem noi pași în lupta contra traficului de persoane. Proiect USR, depus în Parlament
Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism. Măsura, prevăzută într-un proiect de lege inițiat de deputata USR Oana Murariu, este deja aplicată cu succes în alte țări.
'Traficul de persoane este o infracțiune gravă asociată de multe ori și altor infracțiuni. Victimele traficului de persoane sunt preponderent persoane din categorii vulnerabile, păcălite și apoi forțate să genereze venituri pentru infractori, în condiții de multe ori greu de imaginat. Avem o răspundere pentru toate posibilele victime să le informăm asupra acestui risc și asupra modului în care pot solicita intervenția și sprijinul statului', declară deputata USR Oana Murariu, membră a Comisiei juridice a Camerei Deputaților.
Proiectul depus propune modificarea legislației în vigoare astfel încât să fie obligatorie afișarea mesajelor de informare cu privire la sesizarea cazurilor de trafic de persoane în locurile cu o frecvență mai ridicată a victimelor și a traficanților de persoane: agenții de plasare a forței de muncă, inspectorate teritoriale de muncă, centre de acordare a vizelor, aeroporturi, puncte de trecere a frontierei, agenții de turism, operatori de transport rutier de persoane interjudețean, național sau internațional, hoteluri și pensiuni.
Mesajele urmează atât să atragă atenția asupra fenomenului traficului de persoane, cât și să pună la dispoziție numerele de telefon la care se poate apela pentru informații suplimentare și sprijin, respectiv Tel Verde 0800 800 678 (apelabil doar din România, gratuit), +4021.313.31.00 (apelabil din România și din străinătate), precum și numărul 112 în cazul unui pericol iminent. Mesajele vor fi în română și în engleză și pe mai multe tipuri de suport, de la cartoane de informare, în camerele de hoteluri, la afișe tipărite și format digital, în aeroporturi și punctele terestre de trecere a frontierei.
Proiectul a fost conceput în urma discuțiilor cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și pleacă de la o realitate sumbră, potrivit căreia România rămâne atât țară de origine, cât și destinație pentru victime, cu o creștere semnificativă a cazurilor identificate. În anul 2024 au fost identificate cu 35% mai multe victime față de anul anterior, 77% dintre acestea fiind supuse exploatării sexuale.
'Este clar că avem în continuare o problemă acută în zona traficului de persoane. Avem nevoie de soluții suplimentare și nu trebuie să încercăm să inventăm noi mereu roata, când putem să preluăm și să îmbunătățim soluții care funcționează cu succes în alte state. Am văzut astfel de mesaje de avertizare disponibile pe cartoane de informare în camere de hotel din lume. Noi practic preluăm această practică și o extindem și la alte spații în care am avea șanse ridicate să ajungem la posibilele victime ale traficului de persoane', subliniază deputata USR Oana Murariu.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].