logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen (articol European Newsroom)

Image

După mai bine de zece ani de aşteptare, Bulgaria şi România au primit undă verde pentru a se alătura spaţiului european Schengen de liberă circulaţie pe calea aerului şi pe mare începând cu martie 2024. Cu toate acestea, unele restricţii vor rămâne în vigoare, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.

La 30 decembrie 2023, preşedinţia spaniolă a Consiliului UE a anunţat că România şi Bulgaria vor fi integrate parţial în spaţiul Schengen de liberă circulaţie în martie 2024.

România şi Bulgaria, ambele membre ale UE din 2007, au fost respinse la sfârşitul anului 2022 de la aderarea la vastul spaţiu Schengen, în cadrul căruia peste 400 de milioane de persoane pot călători liber fără controale la frontierele interne. Deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European asigură de ani de zile că cele două ţări sunt pregătite să intre în Schengen, Austria şi Olanda au blocat până acum aderarea lor.

În urma unor negocieri complicate, Bulgaria şi România au ajuns la un acord cu Austria privind aderarea la spaţiul Schengen, pentru început cu vămile aeriene şi maritime, dar nu şi cu cele terestre. Timp de ani de zile, Viena a opus veto celor două ţări, afirmând că Austria trebuie să găzduiască un număr disproporţionat de imigranţi fără acte ca urmare a frontierelor externe Schengen slab protejate. Împreună, cele trei ţări vor conveni ulterior asupra datei la care se va pune capăt controalelor la frontierele terestre ale României şi Bulgariei.

Ţările de Jos au blocat intrarea Bulgariei timp de mai bine de 10 ani din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept. Parlamentul olandez a votat la 21 decembrie 2023 pentru a aproba poziţia guvernului ţării în favoarea intrării Bulgariei în Schengen.

Bulgaria şi România: Critici privind aderarea în două etape

Reticenţa Austriei de a da undă verde aderării la Schengen pentru frontierele terestre a indignat unele companii bulgare. Vasil Velev, preşedintele consiliului de administraţie al Asociaţiei Naţionale Reprezentative a Capitalului Industrial, a declarat într-un interviu la televiziunea naţională că organizaţia sa cere o reacţie mai fermă din partea publicului şi a guvernului bulgar. "După toate eforturile pe care le-am făcut şi după ce am îndeplinit toate cerinţele pentru intrarea în Schengen, de ce nu suntem egali cu ceilalţi?", a spus Velev. El a argumentat că ar trebui căutate pârghii care să le ofere actorilor politici din Austria un motiv pentru a-şi schimba poziţia.

În prezent, societăţile austriece cu sediul în Bulgaria fac obiectul unor controale fiscale. Viceprim-ministrul şi ministrul bulgar de finanţe Asen Vasilev a dat asigurări că investigaţiile în curs de desfăşurare ale autorităţilor fiscale bulgare împotriva lanţului de supermarketuri Billa şi a benzinăriilor OMV nu au legătură cu poziţia austriacă. "Anchetatorii fiscali examinează în prezent cel puţin 500-700 de companii", a declarat ministrul.

Acesta a confirmat faptul că, la cererea Austriei, camioanele care merg şi vin dinspre Austria sunt supuse unor controale foarte stricte la frontieră. "Bineînţeles, acest lucru duce la tensiuni la punctele de trecere a frontierei, în special cu Turcia. De aceea, în cursul acestui an, planificăm mai mult personal şi mai multe aparate cu raze X pentru transporturile de camioane", a spus Vasilev.

În România, decizia de aderare parţială a fost salutată de coaliţia de guvernare şi de mediul de afaceri, dar a fost criticată de opoziţie. Premierul Marcel Ciolacu a descris decizia ca fiind un mare pas înainte, subliniind că guvernul român va continua să lucreze atât din punct de vedere politic, cât şi tehnic pentru a finaliza procesul în acest an.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a susţinut că măsura va facilita comerţul prin scăderea costurilor de transport pentru mărfurile şi bunurile româneşti exportate. De asemenea, va contribui la crearea unui climat de încredere şi la consolidarea imaginii României ca o ţară stabilă în cadrul UE.

În schimb, mai mulţi europarlamentari români şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această aderare parţială la Schengen. Europarlamentarul Eugen Tomac consideră că preşedinţia spaniolă a UE şi Comisia Europeană au jucat "cartea compromisului" cu Austria, în timp ce europarlamentarul Dacian Cioloş, care este şi fost comisar european pentru agricultură, a atras atenţia că românii sunt trataţi ca cetăţeni europeni de mâna a doua. ''Modul în care intrăm acum în Schengen, pe jumătate şi cu condiţii absurde (...) va accentua sentimentul că nu suntem consideraţi europeni cu drepturi depline. Depindem în continuare de bunăvoinţa Austriei şi a celorlalte state membre pentru un drept pe care îl avem de 12 ani. În al doilea rând, nu avem un calendar clar pentru această ipotetică a doua decizie''.

Migraţia şi frontierele externe ale UE

Comisia Europeană a promis că va sprijini Bulgaria şi România în protejarea frontierelor externe ale UE. Bulgaria, în special, va primi un sprijin financiar semnificativ din partea Comisiei Europene, precum şi asistenţă operaţională şi tehnică din partea agenţiei europene de frontieră, Frontex, în special la frontiera cu Turcia şi Serbia.

"Cererile Austriei vor fi îndeplinite", a scris cancelarul austriac Karl Nehammer pe X la sfârşitul lunii decembrie. "Misiunea Frontex în România şi Bulgaria va fi mărită şi ambele ţări vor primi mai multe fonduri UE pentru a pune în aplicare o protecţie robustă a frontierelor externe".

Ministrul bulgar de externe Maria Gabriel şi-a exprimat speranţa că o dată pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre va fi confirmată în 2024.

Guvernul Bulgariei, la rândul său, s-a angajat să aplice cu stricteţe Regulamentul Dublin, care include readmisia persoanelor înregistrate ca solicitanţi de azil în ţară, în conformitate cu normele comunitare privind responsabilitatea primei ţări.

Ministrul croat de interne, Davor Bozinovic, a declarat pentru agenţia de presă croată HINA că, de când Croaţia a aderat la spaţiul Schengen în 2023, poliţia croată a arestat peste 1.850 de traficanţi de persoane. El a adăugat că acest lucru "reprezintă o creştere de peste 90% faţă de anul trecut". Bozinovic a mai spus că aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen a adus cu sine schimbări în activitatea poliţiei, care a fost pregătită pentru aderare şi face faţă tuturor provocărilor mai mult decât cu succes.

Mediul de afaceri din Austria salută aderarea la Schengen

Reprezentanţii mediului de afaceri austriac au vorbit despre un "pas important", deoarece acordul simplifică lucrurile pentru companii. Întreprinderile austriece sunt printre cei mai importanţi investitori în România, cu 11,2 miliarde de euro şi peste 61.000 de locuri de muncă locale, şi în Bulgaria, cu 2,8 miliarde de euro şi peste 21.000 de locuri de muncă locale, potrivit Asociaţiei Industriale.

Camera de Comerţ austriacă (WKO) a solicitat continuarea discuţiilor şi găsirea unei soluţii cuprinzătoare: "România şi Bulgaria sunt parteneri economici importanţi pentru economia austriacă, companiile noastre sunt al doilea cel mai important investitor străin în ambele ţări şi au pieţe de desfacere importante în regiune".

N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, APA, AGERPRES, BTA, dpa, EFE, HINA participante în proiectul enr. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 23-05-2025 22:22

Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai

Romania in lume 23-05-2025 16:31

Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper

Romania in lume 22-05-2025 11:12

Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar

Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit

Romania in lume 22-05-2025 06:40

Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',

Romania in lume 21-05-2025 22:39

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af

Romania in lume 21-05-2025 21:57

Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților

Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025

Romania in lume 21-05-2025 21:02

Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este

Romania in lume 21-05-2025 14:46

UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)

Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.

Romania in lume 21-05-2025 12:18

Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.

Romania in lume 21-05-2025 11:41

Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat

Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg

Romania in lume 21-05-2025 08:39

Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan

Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub

Romania in lume 20-05-2025 22:49

Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'

Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a

Romania in lume 20-05-2025 18:04

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat un raport care cere prelungirea PNRR cu 18 luni

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Rezililență, din care este finanțat și PNRR-ul României, și care cere prelungirea planului cu 18 luni.