Dragoş Tudorache/Schengen: Sper că există o strategie în spatele amânării votului care să permită luarea unei decizii în 2023

Bruxelles, 4 dec - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Eurodeputatul Dragoş Tudorache, din grupul Renew, şi-a exprimat speranţa că în spatele deciziei autorităţilor române de a cere o amânare a votului din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) privind aderarea României la Schengen există o strategie care să permită luarea unei decizii favorabile până la finalul anului.
În reuniunea de marţi a miniştrilor de interne din UE nu va mai avea loc un vot privind aderarea României la Schengen, ci doar o discuţie privind situaţia la zi a acestui dosar, conform ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie.
Surse guvernamentale au anunţat săptămâna trecută că România nu va cere un vot la Consiliul JAI din 4-5 decembrie şi că există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, unde ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.
"Fără să am privilegiul de a şti care a fost motivaţia exactă a administraţiei române cerând această amânare a votului sau scoaterea de pe agendă, sper ca motivul să fie unul de bun augur, şi anume că există o strategie în spate care să permită reluarea momentului decizional înainte de sfârşitul acestui an", a declarat Tudorache luni, la Bruxelles, pentru AGERPRES.
Fostul ministru de interne susţine că este foarte important ca acest lucru să se întâmple înainte de sfârşitul anului "printr-una din cele două opţiuni care sunt posibile, şi anume un Consiliu JAI extraordinar, mai e timp pentru asta, sau adoptarea unei decizii la nivelul ambasadorilor COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi), decizie care apoi, conform regulilor interne, poate fi confirmată fără discuţie, fără dezbatere, dacă e decisă ca atare la nivel de COREPER, putând fi apoi reluată în orice consiliu".
Practic, orice consiliu sectorial după reuniunea COREPER poate lua act fără discuţie de decizia ambasadorilor la UE, mai spune Tudorache. "Deci oricare din aceste două variante este posibilă până la finalul anului şi sper că ăsta a fost motivul pentru care a fost scoasă de pe agendă în această săptămână", afirmă el.
În ceea ce priveşte organizarea unui Consiliu JAI extraordinar, chiar dacă nu mai sunt decât trei săptămâni până la finalul anului, Dragoş Tudorache consideră că "există voinţă din partea preşedinţiei spaniole şi a unei majorităţi a statelor membre să se găsească o soluţie cât mai rapidă, rezonabilă la problema Schengen".
"Ideea este însă că nu va organiza nimeni un astfel de consiliu extraordinar, dacă nu se ştie clar pentru ce anume se face. Deci acela va fi organizat doar pentru a confirma o decizie care este discutată înainte, pregătită înainte. Nu se va face un consiliu extraordinar ca să constatăm din nou că nu există o decizie. Asta este limpede. Şi atunci putem citi ce s-a întâmplat săptămâna asta, şi anume scoaterea de pe agendă, în această cheie, în care se lucrează în continuare intens pe canalele diplomatice pentru a găsi această soluţie", susţine Tudorache, care afirmă că, din punctul lui de vedere, "dacă se anunţă un Consiliu JAI extraordinar asta înseamnă că vom şi avea o decizie pozitivă pe dosar".
Potrivit eurodeputatului din grupul Renew amânarea unui vot în Consiliul JAI de săptămâna aceasta s-ar putea explica şi prin faptul că Olanda aştepta "nişte confirmări dinspre bulgari către olandezi pe teme care ţineau de rezervele bilaterale ale Olandei cu privire la Bulgaria, chestiuni care ţin de statul de drept, de procedura de nominalizare şi de garanţiile din jurul statutului procurorului general".
El susţine că se aşteaptă confirmarea acestor soluţii care să permită Olandei "să dea indicaţia de schimbare de poziţie pe Bulgaria şi apoi, o dată izolată problema doar în Austria, să fie abordată Austria".
Rezultatul alegerilor legislative din Olanda este posibil însă să fi complicat aceste discuţii cu guvernul de la Haga, afirmă Dragoş Tudorache.
"Libertatea de mişcare pe care premierul (Mark) Rutte simţea că o are sper să nu fie restrânsă acum de rezultatul alegerilor şi de această orientare mult mai spre dreapta a votului, care apoi să ridice un semn de întrebare asupra marjei şi spaţiului politic pe care Rutte l-ar avea acum, ştiind că el conduce un guvern interimar care stă destul de inconfortabil faţă de posibilele noi coaliţii şi majorităţi care se conturează", a comentat eurodeputatul Renew.
"Acel spaţiu de confort de care vorbeam pentru Olanda se închide cu cât se intră în negocierile pentru viitoarea coaliţie de guvernământ. Şi acolo, la fel ca şi în Germania, se scrie cu subiect şi predicat fiecare subiect în acordul de coaliţie. Asta este practica politică în Olanda", adaugă Tudorache.
El îşi exprimă temerea că, dacă în interiorul viitoarei coaliţii din Olanda ar începe o eventuală discuţie privind extinderea spaţiului Schengen, nu există nicio garanţie privind rezultatul acelor consultări, având în vedere viziunile politice ale celor care se vor afla la masa negocierilor.
"Deci practic fereastra e acum, singura care mai poate fi exploatată, deja mult mai dificilă decât cea care a fost anul trecut, după care, greu de spus când se va mai redeschide", conchide Dragoş Tudorache.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.