Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu s-au întâlnit la Toledo cu membri ai comunităţii româneşti din Spania

Madrid - Trimisul special al AGERPRES, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu s-au deplasat joi la Toledo, capitala provinciei cu acelaşi nume din comunitatea autonomă Castilia-La Mancha, unde se află o importantă comunitate românească, în cadrul vizitei pe care o efectuează săptămâna aceasta în Regatul Spaniei.
La sosirea la Toledo, la aproximativ 70 de kilometri de capitala Madrid, cei doi, însoţiţi de ambasadorul României în Regatul Spaniei, George Gabriel Bologan, au fost întâmpinaţi de primarul localităţii, Carlos Velazquez şi de consulul României la Ciudad Real, Florenţa Ciobotaru, în sediul primăriei din inima oraşului istoric, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Aflată pentru prima dată la Toledo, Majestatea Sa Margareta a remarcat frumuseţea aparte a acestui oraş-monument, cu o istorie de peste 2000 de ani, un adevărat labirint hipnotizant de străzi înguste, ziduri străvechi şi clădiri medievale, ce reflectă la fiecare pas un potpuriu de influenţe culturale, amprenta numeroaselor popoare care i-au marcat trecutul, dar şi prezentul.
Custodele Coroanei Române şi Principele Consort s-au deplasat ulterior la Centrul Cultural San Marcos din Toledo unde zeci de reprezentanţi ai comunităţii româneşti în Spania i-au aşteptat în prag cu pâine şi sare, dar şi cu palincă tradiţională adusă din România.
În mijlocul comunităţii româneşti, Majestatea Sa Margareta şi Principele Consort Radu au fost ascultaţi cu căldură şi emoţie de cei prezenţi, majoritatea membri ai asociaţiilor de români din diaspora, de toate vârstele şi cu diferite ocupaţii, de la artişti, la reprezentanţi ai cultelor sau elevi, unii dintre ei stabiliţi de decenii în Spania, alţii născuţi în această ţară, cu toţii, însă, uniţi de originile româneşti şi de limba română.
"Coroana e a românilor, nu a României"
"Îmi face o mare plăcere să îi cunosc pe unii dintre românii care sunt aici", le-a transmis celor prezenţi Custodele Coroanei, Margareta, care a mulţumit pentru primirea călduroasă.
La rândul său, Principele Radu şi-a exprimat bucuria resimţită la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti. "Suntem fericiţi că vă pătrundem în casă, sperăm să vă pătrundem şi în suflet", le-a transmis el românilor din sală. "Nu venim atât de des pe cât am vrea, dar nu uităm niciodată că România este peste tot, şi la Toledo, şi suntem fericiţi să vă vedem alături de noi", a adăugat Alteţa Sa.
Principele Consort Radu a reiterat la Toledo principalul obiectiv al vizitei în Regatul Spaniei. "Nu am venit aici întâmplător, ci pentru că toată viaţa noastră s-a schimbat atunci când Ucraina a fost invadată. Am avut grijă şi de noi, dar în special de românii din Republica Moldova care sunt mult mai vulnerabili şi mai năpăstuiţi decât noi şi pentru că Spania conduce Uniunea Europeană pentru şase luni şi Madridul este capitala Europei, am venit să le spunem şi lor că o parte din România, din trupul ţării, nu va rămâne de izbelişte şi că oamenii de acolo au dreptul să decidă singuri ce fel de viaţă doresc în continuare, nu să le fie decisă de alţii", a declarat Alteţa Sa.
"Aici nu trebuie să baţi prea mult ca uşa să se deschidă", a precizat Principele Radu amintind apropierea dintre România şi Spania, dintre cultura, limba şi temperamentul locuitorilor celor două ţări. "Aşa că sperăm că aceste şase luni în care ei conduc destinele Europei, aşa cum am făcut-o şi noi, în urmă cu patru ani, să aducă ceva mai mult bine pentru toţi românii, deoarece Coroana e a românilor, nu a României, şi sperăm ca toţi, inclusiv cei care au astăzi mult mai puţine speranţe decât noi, cei din această sală, să aibă un viitor mai bun".
Ambasadorul României în Regatul Spaniei, George Gabriel Bologan, a declarat că prezenţa Majestăţii Sale şi a Alteţei Sale Regale în Spania "este un mesaj pentru normalitate, pentru a trezi în fiecare dintre noi acel sentiment al întâlnirii cu istoria şi al responsabilităţii pe care o avem faţă de prezent privind înspre trecut".
De asemenea, ambasadorul Bologan a subliniat implicarea Casei Regale, care susţine valorile europene, "această construcţie unică care este Uniunea Europeană, destinul şi viitorul alături de spanioli, belgieni, italieni şi alte naţionalităţi".
"Casa Regală este un simbol al libertăţii, iar libertatea ca esenţă a vieţii nu ne permite să tolerăm nicio formă de totalitarism. Şi nici mesaje care să ne îndepărteze de valoarea europeană", a subliniat ambasadorul României în Spania.
"O dată în viaţă"
Membrii comunităţii româneşti în Spania prezenţi în sală, unii dintre ei sosiţi de la distanţe considerabile pentru a asista la acest eveniment, au avut ocazia să discute personal cu reprezentanţii Casei Regale şi să se fotografieze cu Majestatea Sa Margareta şi Principele Consort Radu.
Una dintre persoanele prezente în sală, Mihaela Angelescu, originară din România şi stabilită în Spania de 24 de ani, în apropiere de Toledo, a declarat că acesta a fost un eveniment unic. "Când am confirmat prezenţa la această întâlnire am spus că se numără printre lucrurile care se întâmplă o dată în viaţă. Îi mulţumim Majestăţii Sale pentru sprijin şi o mai aşteptăm la noi în comunitate", a spus ea.
Violeta Vârtic, profesoară şi preşedinta Asociaţiei hispano-române din Provincia de Cuenca, a venit special la acest eveniment, de la două ore şi jumătate distanţă. "Am avut speranţa că o s-o văd pe Majestatea Sa, dată fiind activitatea dumneaei atât de intensă. Am sperat că acest lucru îi va trezi cândva şi interesul de a vizita comunităţile româneşti mari, ca cele din Spania sau Italia. Oriunde ar fi avut loc această vizită ne-am fi deplasat acolo, pentru a transmite salutul românilor", a spus românca stabilită în Spania de 23 de ani.
Majestatea Sa Margareta, alături de Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu, efectuează, în perioada 25 - 29 septembrie, o vizită în Regatul Spaniei, în contextul preşedinţiei acestei ţări la Consiliul Uniunii Europene.
În a treia zi a vizitei lor, miercuri, Majestatea Sa Margareta şi Principele Consort Radu au fost primiţi la sediile Gărzii Civile spaniole şi Ambasadei Republicii Moldova la Madrid.
Custodele Coroanei Române şi Principele Consort au vizitat marţi Grădina Botanică Regală din Madrid unde Majestatea Sa Margareta a plantat doi bujori, Floarea Naţională a României. În cursul serii, cei doi au fost oaspeţii Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi Reginei Letizia, la Palatul Zarzuela, reşedinţa suveranilor spanioli, situată la periferia Madridului, o întâlnire cu caracter privat.
Luni, Custodele Coroanei Române şi Principele Consort au păşit pragul Centrului Satelitar (SatCen) al UE de lângă capitala Spaniei, vizită urmată de un discurs susţinut de Majestatea Sa Margareta la sediul din Madrid al Institutului Regal Elcano pentru Studii Internaţionale şi Strategice. În cadrul discursului său, Custodele Coroanei Române a atras atenţia asupra vulnerabilităţii Republicii Moldova în contextul actual "turbulent" din regiune, subliniind că "UE ar trebui să îşi menţină hotărârea şi să se concentreze pe o eventuală aderare a Republicii Moldova". AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.