Majestatea Sa Margareta a plantat doi bujori, Floarea Naţională a României, la Grădina Botanică Regală din Madrid

Madrid - Trimisul special al AGERPRES, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a vizitat marţi, alături de Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu, Grădina Botanică Regală din Madrid unde a plantat doi bujori, Floarea Naţională a României.
Majestatea Sa Margareta nu şi-a ascuns fascinaţia faţă de plantele care i-au fost prezentate în timpul vizitei sale de marţi dimineaţa la Grădina Botanică Regală din Madrid, o oază verde de opt hectare din centrul oraşului. Sub razele calde ale soarelui de toamnă care-şi făceau loc îndrăzneţe printre ramurile arborilor exotici, Custodele Coroanei Române a admirat flori, diverse specii de viţă de vie şi mai ales cactuşi şi agave de dimensiuni impresionante, cu care a ţinut să se fotografieze.
De asemenea, Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală Principele Consort au pus numeroase întrebări specialiştilor care i-au însoţit şi au lăudat calitatea panourilor informative de pe aleile grădinii, pe care Custodele Coroanei Române le-a şi fotografiat cu telefonul personal, sub privirile curioase ale trecătorilor.
Suntem încântaţi că vizităm un loc superb din Madrid alături de asemenea personalităţi", a declarat Maria, pensionară din Lugo (nord-vest) aflată în vacanţă în capitala Spaniei, care a dorit să ştie cine este "senora" fotografiată de jurnalişti în grădina botanică destul de aglomerate pentru o dimineaţă de marţi.
Aceeaşi curiozitate a avut-o şi Lucia, de 62 de ani, turistă din Spania, aflată la prima sa vizită în această grădină. "Eu am un mare respect pentru regalitate şi sunt onorată să o văd pe Majestatea Sa din România atât de aproape. Tocmai remarcam ce zi frumoasă este azi pentru o vizită în grădina botanică. Acum, ziua mea e şi mai frumoasă!", a spus ea veselă.
Printre plantele de la Grădina Botanică Regală din capitala Spaniei se numără şi mai multe specii de bujori din diferite zone, iar de marţi acestora li se alătură 12 exemplare de bujor românesc (Paeonia peregrina), aduse la Madrid de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti. Doi dintre aceştia au fost plantaţi marţi, cu mare grijă, de Majestatea Sa Margareta, sub privirile atente ale specialiştilor grădinii.
În urmă cu un an şi o lună, la 26 octombrie 2022, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care bujorul a devenit Floarea Naţională a României. Propunerea ca bujorul să fie proclamat Floare Naţională a fost iniţiată de USAMV în iunie 2013, în cadrul Conferinţei "Agriculture for Life, Life for Agriculture". Potrivit site-ului USAMV, ideea unei flori naţionale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, iar propunerea ca aceasta să fie bujorul a fost susţinută de mediul academic şi de societatea civilă, şi a fost semnată de mii de persoane, din ţară şi din diaspora.
Grădina Botanică din Madrid a fost fondată în 1755, în nordul oraşului, într-un spaţiu mai modest, de regele Ferdinand al VI-lea al Spaniei (1713-1759), sub denumirea Jardín Botanico de Migas Calientes. În 1774, regele Carol al III-lea al Spaniei (1716-1788) a hotărât ca grădina să fie mutată în locaţia actuală de pe Paseo del Prado. Actuala Grădină Botanică Regală din Madrid (Real Jardín Botanico de Madrid) a fost inaugurată în 1781. În prezent, colecţiile sale includ aproximativ 90.000 de plante şi flori şi 1.500 de copaci.
În timpul vizitei sale, Custodele Coroanei Române a semnat în Cartea de Onoare a Grădinii Botanice Regale din Madrid şi a schimbat cadouri cu directoarea instituţiei, María-Paz Martín Esteban.
Majestatea Sa Margareta, alături de Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu, efectuează săptămâna aceasta o vizită în Regatul Spaniei, în cadrul căreia au programate mai multe întâlniri publice în capitala ţării, Madrid, şi la Toledo.
Luni, Custodele Coroanei Române şi Principele Consort au fost oaspeţii Centrului Satelitar (SatCen) al UE de lângă capitala Spaniei, vizită urmată de un discurs susţinut de Majestatea Sa Margareta la sediul din Madrid al Institutului Regal Elcano pentru Studii Internaţionale şi Strategice.
Vizita regală în Spania are loc în perioada preşedinţiei acestei ţări la Consiliul Uniunii Europene şi cuprinde o întrevedere cu Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia, dar şi întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii din România şi Republica Moldova.
Vizita Majestăţii Sale Margareta şi a Principelui Consort Radu în Regatul Spaniei se desfăşoară în perioada 25-29 septembrie. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) Dana PURGARU/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei
Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul
România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.
Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți
Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d
Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România
Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților
BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA
Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.