logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ramona Strugariu: România poate fi printre primele ţări ce adoptă legislaţie anti-SLAPP şi la nivel naţional; e o mare provocare

Imagine din galeria Agerpres

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: România poate fi printre primele state membre care adoptă legislaţie anti-SLAPP pentru cazurile interne, după ce aceasta va fi transpusă iniţial pentru cazurile cu implicaţiile transfrontaliere, a declarat joi, la Strasbourg, eurodeputata Ramona Strugariu, membră a grupului Renew din Parlamentul European (PE).

Actul european pentru libertatea presei şi directiva anti-SLAPP sunt două texte legislative propuse de Comisia Europeană care vizează protejarea media şi care se află în prezent în proces de negociere între grupurile politice din PE.

"Lucrăm la ceea ce se numesc amendamente de compromis, fiecare dintre grupurile politice vine cu o propunere de amendare a textului şi negociem. Eu sunt raportoare a Parlamentului European în Comisia LIBE (libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) pentru ambele propuneri legislative şi noi lucrăm la aceste texte de compromis care reflectă viziunea diferitelor grupuri politice şi încercăm să ajungem la cel mai bun text cu putinţă", a declarat Ramona Strugariu pentru AGERPRES.

Ea a afirmat că speră că până la sfârşitul lui iulie să aibă loc votul final al PE pe directiva anti-SLAPP, care vizează combaterea proceselor strategice împotriva mobilizării publice sau proceselor abuzive împotriva jurnaliştilor şi activiştilor, în timp ce Comisia pentru cultură şi educaţie a PE (CULT) ar urma să se pronunţe asupra Actului european pentru libertatea presei, undeva în luna septembrie.

"După aceea, evident, urmează să intrăm în negocieri cu Consiliul", a mai spus Ramona Strugariu, care susţine că abordarea parlamentului este "mai ambiţioasă şi mai curajoasă pentru ambele propuneri".

"Întărim elementele care ţin de independenţă editorială şi spunem foarte, foarte clar că tot ce înseamnă conţinut editorial (...) trebuie să fie protejat de orice fel de interferenţe politice, că tu, ca proprietar de trust media, nu ai voie să ceri înainte conţinutul pe care-l publică oamenii care lucrează în redacţia ta şi n-ai voie nici să îl elimini sau să intervii în munca acelor oameni care îşi asumă responsabilitatea pentru acest conţinut", a exemplificat eurodeputata din grupul Renew.

Un alt exemplu este articolul 4 din Actul european pentru libertatea presei, care se referă la protecţia surselor jurnaliştilor.

"Asta a fost şi este în continuare o discuţie importantă la nivel european, pentru că avem un scandal Pegasus, despre care a auzit toată lumea, cu guverne care au spionat jurnalişti, activişti, oameni din opoziţie, tocmai ca să înţeleagă care le sunt sursele şi ce discută şi 'complotează' împotriva unui guvern sau altul. Ei bine, noi spunem aşa - şi astea sunt propunerile din partea Parlamentului şi cele pe care le-am redactat eu - că nu are voie nimeni să interfereze cu sursele jurnaliştilor, că jurnaliştii nu pot fi spionaţi, nu se pot instala programe de software care să le monitorizeze conversaţiile, nu se pot decripta aceste conversaţii, deci practic asigurăm un cadru foarte solid pentru protejarea surselor", a precizat ea.

Aceste reglementări ar putea fi încălcate numai în situaţii excepţionale, "de interes public fundamental", în baza unei decizii de la un judecător şi în conformitate cu legislaţia europeană care protejează drepturile omului.

"Altfel nu ai voie să te atingi practic de tot ceea ce înseamnă sursele jurnaliştilor şi munca lor. Asta e o chestiune esenţială, aş spune. Deci, trebuie păstrată foarte solid şi în negocierile cu Consiliul mai departe", a pledat Strugariu.

Apoi, în Actul european privind libertatea presei, este prevăzută înfiinţarea unui comitet european independent pentru serviciile mass-media, pe care PE îl doreşte mai independent şi capabil să acţioneze şi din proprie iniţiativă, nu doar la cererea Comisiei, în speţe precum concentrarea pe piaţa media care poate să afecteze pluralismul media, cum e cazul în Ungaria şi Polonia.

Practic, la modul general, este vorba despre "reguli şi principii mult mai clare de la nivel european despre ce au voie şi ce nu au voie să facă statele membre în momentul în care interacţionează într-un fel sau altul cu furnizorii de servicii media", afirmă eurodeputata din grupul Renew.

"Alocarea finanţărilor din publicitate, de exemplu, banii de publicitate pe care îi distribuie statul către furnizorul de servicii media, punem criterii acolo, trebuie să fie transparent, trebuie să fie alocaţi echilibrat, deci să nu fie favorizaţi doar anumiţi furnizori de servicii media", chiar şi atunci când este vorba despre mesaje de urgenţă difuzate în pandemie, când "au fost folosite poate multe din aceste finanţări preferenţial sau au primit numai anumite trusturi media bani şi altele nu".

În ceea ce priveşte implementarea directivei anti-SLAPP, pentru care în prezent există doar o recomandare a Comisiei Europene de transpunere şi pentru cazurile interne, eurodeputata a spus că "în România avem situaţii de procese intentate jurnaliştilor şi activiştilor care au un efect extrem de dureros pentru aceşti oameni, fie că vorbim de sume foarte mari care sunt cerute în instanţă, fie că vorbim chiar de situaţii în care li s-a solicitat să-şi dezvăluie sursele, ceea nu e absolut deloc în regulă".

Ea afirmă că ambele propuneri legislative conţin elemente care abordează aceste tipuri de hărţuire şi speranţa ei este că "odată ce în practica judiciară vor apărea tot mai multe situaţii în care un judecător înţelege foarte clar că are elemente de abuz care să justifice respingerea unei cereri de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată, ca fiind nefondată, construim jurisprudenţă".

Iar acesta este "primul şi cel mai important pas" în acest demers şi, treptat, vor exista tot mai mulţi care vor avea curajul să dea astfel de hotărâri.

"După aceea, noi vrem să facem instructaj pentru avocaţi şi pentru judecători, pentru că sunt lucruri destul de noi. (...) De asemenea, vrem să se constituie nişte puncte naţionale de informare la care pot avea acces jurnaliştii şi activiştii ca să înţeleagă ce drepturi au şi cum ar putea şi ce ar putea să facă în instanţă şi ce să invoce când se confruntă cu astfel de situaţii", a mai afirmat Ramona Strugariu.

În acelaşi timp, se doreşte să existe fonduri naţionale pe care le să le poată accesa victimele proceselor şi care să fie gestionate de entităţi independente din media, nu să fie gestionate de stat, bani din care să poată fi asigurată inclusiv apărarea juridică.

"Sunt paşi foarte serioşi, am spune şi curajoşi, pe care îi facem înainte. Nu în ultimul rând, sancţiuni pe care le pot aplica statele membre abuzatorilor şi celor care fac aceste cereri de chemare în judecată în mod repetat. Dacă ei fac asta, pe lângă aceste mecanisme de respingere timpurie a cererilor, se pot aplica şi sancţiuni şi cred că acestea vor avea un efect de descurajare destul de mare", a spus ea.

În ceea priveşte transpunerea legislaţiei anti-SLAPP pentru cazurile interne, ea afirmă că "statele membre nu vor avea de ales la un moment dat".

"Şi nu vă spun că va urma, vă spun că acum se întâmplă. Belgia, de pildă, pregăteşte reglementarea naţională în ceea ce priveşte procesele strategice îndreptate împotriva jurnaliştilor, exact raportându-se la cum reglementăm în acest moment la nivel european şi vrând practic să ia, să împrumute cât mai multe elemente. Deci sunt ţări care deja îşi armonizează şi îşi pregătesc nişte reguli ca să poată să facă ambele lucruri, mai mult sau mai puţin în acelaşi timp. Cu siguranţă va trebui să facem şi noi asta şi eu chiar încurajez foarte serios autorităţile din România în acest sens", a pledat ea.

"Putem da un exemplu, iată, pentru că este o chestiune care se întâmplă acum, se întâmplă în diverse state membre. Putem să fim chiar printre primii care adoptăm o astfel de de legislaţie şi la nivel naţional", susţine Ramona Strugariu.

Întrebată dacă nu cumva în România o astfel de legislaţie ar putea fi întâmpinată cu rezistenţă, ea a afirmat că "trebuie să înţelegem că nu mai putem ajunge în Europa cu cazuri precum cel al Emiliei Şercan sau alte situaţii de acest fel care ne arată mai degrabă nedoritori de a apăra libertatea presei".

"În momentul în care tu ai speţe în ţară şi cazuri în ţară care capătă ecouri europene, cred că cu atât mai mult ai vrea să arăţi că vrei, eşti dornic să corectezi lucrurile astea şi că nu e adevărat că ai făcut nişte gesturi mai mult decât reprobabile în ceea ce priveşte jurnaliştii, ci dimpotrivă vrei să propui nişte măsuri legislative care să ocrotească jurnaliştii. E o mare provocare pentru România. Să îi răspundă pe măsură", a mai spus eurodeputata din grupul Renew.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 24-05-2025 14:29

Liderul opoziției ungare a trecut granița în România

Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c

Romania in lume 23-05-2025 22:22

Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai

Romania in lume 23-05-2025 16:31

Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper

Romania in lume 22-05-2025 11:12

Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar

Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit

Romania in lume 22-05-2025 06:40

Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',

Romania in lume 21-05-2025 22:39

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af

Romania in lume 21-05-2025 21:57

Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților

Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025

Romania in lume 21-05-2025 21:02

Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este

Romania in lume 21-05-2025 14:46

UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)

Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.

Romania in lume 21-05-2025 12:18

Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.

Romania in lume 21-05-2025 11:41

Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat

Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg

Romania in lume 21-05-2025 08:39

Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan

Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub

Romania in lume 20-05-2025 22:49

Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'

Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a