logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

După adoptarea fondului REPowerEU, România trebuie să spună cum vrea să absoarbă banii alocaţi (eurodeputaţi)

Imagine din galeria Agerpres

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuţ Mareş, transmite: Guvernul României trebuie să înainteze Comisiei Europene (CE) până la 30 aprilie un plan cu modul în care vrea să absoarbă, până în 2026, cele 1,39 miliarde de euro din REPowerEU, un nou fond al UE, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, care a fost adoptat marţi de Parlamentul European.

Planul REPowerEU urmăreşte să reducă dependenţa energetică de Rusia şi accelerarea tranziţiei spre energia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.

Raportorii Parlamentului European pentru REPowerEU au fost eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew) şi eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

"Acest nou fond va funcţiona exact cum funcţionează Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă din care este finanţat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Guvernul României va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan prin care să spună cum doreşte să absoarbă aceşti 1,39 de miliarde euro", a declarat marţi eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan pentru jurnalişti români prezenţi la Strasbourg pentru sesiunea plenară a PE.

"CE va aproba acest plan, după care guvernul va primi imediat o prefinanţare de 20% din cele aproape 1,4 miliarde, ceea ce înseamnă aproximativ 280 de milioane de euro. Sperăm că acest sprijin va veni până la finalul primăverii, deci încă în această perioadă în care preţul energiei este mare şi povara pentru oameni şi întreprinderi este, de asemenea, mare", a afirmat el.

Mureşan a subliniat că este important ca guvernul să depună planul naţional cât mai repede.

Guvernul este cel care îşi va stabili priorităţile, "iar rolul meu, ca raportor al PE, a fost să negociez legislaţia în aşa fel încât eventualele proiecte pe care guvernul intenţionează să le propună să fie eligibile. Am negociat legislaţia astfel încât ea să ofere suficientă flexibilitate pentru ca toate investiţiile în domeniul energetic - interconectare energetică, proiecte pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, proiecte care să accelereze tranziţia spre energie verde -, toate astfel de proiecte pe care guvernul le-ar putea avea în vedere, să fie eligibile", a explicat eurodeputatul liberal.

"România are în acest moment un meniu de lucruri pe care şi le poate finanţa prin REPowerEU", a declarat la rândul său eurodeputatul Dragoş Pîslaru, într-o discuţie separată cu jurnalişti români.

"Pe de o parte, discutăm de proiecte de infrastructură energetică care să ne asigure independenţa logistică de Rusia. Aici, ar fi putut să fie un terminal de gaz lichefiat la Constanţa, dar din cauză că guvernul nu a avut grijă să existe un proiect matur, s-ar putea să nu îl putem să-l finanţa. Bineînţeles, ar mai fi partea de interconectare, dacă ar mai rămâne ceva de interconectat, cum ar fi (gazoductul) BRUA. Acum ar fi momentul. Din înţelegerea mea, toate proiectele de acest tip sunt deja acoperite cu alte tipuri de finanţări, deci nu ar fi neapărat nevoie pe zona asta", a explicat eurodeputatul, membru al REPER.

"Al doilea lucru pe care poate să îl facă România este să-şi crească capacitatea legată de energie verde", a adăugat el. Pîslaru a explicat că, la acest capitol, REPowerEU oferă două mari opţiuni.

Pe de o parte, este vorba de proiecte de mare anvergură, "de fotovoltaice, câmpuri de turbine eoliene ş.a.m.d.", a spus europarlamentarul.

"Dar, poate mai important decât oricând - şi asta este o noutate a REPowerEU -, România are ocazia să împingă aceste proiecte către populaţie şi micii întreprinzători", a precizat el.

"Cu alte cuvinte, în REPowerEU am obţinut o chestiune revoluţionară, şi anume să putem face microinvestiţii pentru reducerea facturii de energie la consumatorul final vulnerabil sau la micul antreprenor vulnerabil", a adăugat Pîslaru.

Potrivit acestuia, fondurile vor putea fi folosite inclusiv pentru modernizarea locuinţelor individuale.

"Avem în România cinci milioane de locuinţe individuale care sunt într-un stadiu de deteriorare foarte mare şi care au o problemă majoră de eficienţă energetică. Cu cât te duci într-o zonă mai mare de precaritate, cu atât costul e mai mare, pentru că lumea nu a avut bani să poată să-şi renoveze casele. Există o chestiune istorică pe care REPowerEU poate să o facă, şi anume să modernizeze la standardele lui 2023, după calculele mele, măcar 10% din tot acest fond locativ din România. Ar fi o chestiune absolut revoluţionară", a detaliat Pîslaru.

El a atras atenţia însă că, din semnalele pe care le are, guvernul român ar intenţiona să folosească aceste fonduri din REPowerEU în special pentru "proiecte mari de infrastructură, făcute pe terenuri ale ADS (Agenţia Domeniilor Statului - n.r.) şi cu companii de stat de tipul Hidroelectrica şi Termoelectrica".

"Problema cu acest tip de abordare este că guvernul crede că, dacă face astfel de proiecte, le poate face mai repede, să se încadreze până în 2026. În schimb, dacă ar vrea să facă aceeaşi capacitate de megawaţi cu sectorul privat, de exemplu, adică să ofere această schemă sectorului privat, ca o co-finanţare, credinţa mea este că s-ar face şi mult mai repede, iar banii ar fi cheltuiţi şi mult mai eficient, pentru că nu ar trebui să îi dai pe toţi, ci doar o parte din ei", a detaliat el.

"Mai mult, a le da bani acum unor companii ca Hidroelectrica şi Termoelectrica, în condiţiile în care statul le-a luat banii pe care îi puseseră deoparte pentru investiţii, pentru că avea nevoie de venituri bugetare, e o chestiune fără sens (...) Pare că este vorba, de fapt, de a roti nişte bani în interiorul arcului guvernamental pentru chestiuni strict bugetare", a spus eurodeputatul.

"Nu am văzut deschidere pe acel tip de proiecte de care vă spuneam, şi anume sprijin către populaţie, prosumatori, micii antreprenori. Eu cred că guvernul va avea o problemă cu tipul acesta de propunere şi că vom observa nişte semne de întrebare serioase din partea Comisiei. Guvernul trebuie să vină cu propunerea oficială până pe 30 aprilie, iar acum dialogul dintre guvernul României şi Comisie nu este unul extrem de optimist", a atras atenţia Pîslaru.

Cei doi europarlamentari au explicat şi modurile în care ar putea fi suplimentate fondurile pe care le poate accesa România pentru proiecte din cadrul REPowerEU.

"Ştim că avem că avem 1,4 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Ştim că mai putem să folosim pentru aceste obiective (din cadrul REPowerEU - n.r.) câteva din fondurile europene tradiţionale. Dar ştim şi că putem pregăti proiecte adiţionale de investiţii pe care să le depunem, pentru a le finanţa din credite în condiţii avantajoase ce vor rămâne neutilizate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, fiindcă unele ţări nu le-au solicitat. Va trebui ca guvernul să pregătească în următoarele săptămâni, pe lângă proiectele pe fondurile nerambursabile, eventuale proiecte în domeniul energetic care să fie finanţate din creditele rămase din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă", a spus Mureşan.

Potrivit lui Pîslaru, legislaţia REPowerEU permite o flexibilizarea totală a fondurilor de coeziune pentru 2014-2020. "În acest moment, România nu a cheltuit, grosso modo, şase miliarde de euro din aceşti bani şi ar trebui să îi cheltuiască până la sfârşitul lui 2023", a spus el, precizând că guvernul ar trebui să decidă până la 30 aprilie câţi bani ar vrea să folosească pentru obiectivele REPowerEU din fondurile de coeziune în legătură cu care există riscul de a nu fi cheltuite.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 24-05-2025 14:29

Liderul opoziției ungare a trecut granița în România

Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c

Romania in lume 23-05-2025 22:22

Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai

Romania in lume 23-05-2025 16:31

Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper

Romania in lume 22-05-2025 11:12

Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar

Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit

Romania in lume 22-05-2025 06:40

Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',

Romania in lume 21-05-2025 22:39

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af

Romania in lume 21-05-2025 21:57

Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților

Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025

Romania in lume 21-05-2025 21:02

Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este

Romania in lume 21-05-2025 14:46

UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)

Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.

Romania in lume 21-05-2025 12:18

Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.

Romania in lume 21-05-2025 11:41

Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat

Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg

Romania in lume 21-05-2025 08:39

Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan

Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub

Romania in lume 20-05-2025 22:49

Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'

Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a