UPDATE Spania şi România organizează prima şedinţă comună a guvernelor lor, axată pe războiul din Ucraina

Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, şi premierul român Nicolae Ciucă vor prezida miercuri, în Spania, primul summit hispano-român, în 140 de ani de relaţii diplomatice, iar una dintre temele centrale va fi războiul din Ucraina, a relatat agenţia de presă EFE.
Sursa citată menţionează că România este una dintre zonele asupra căreia războiul din Ucraina a avut un foarte mare impact, în contextul în care România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, de 600 de kilometri, şi dată fiind poziţionarea sa, ca ţară riverană a Mării Negre.
Întrevederea dintre cei doi premieri va avea loc în oraşul Castellón (est) şi, potrivit surselor executivului de la Madrid, vor fi semnate mai multe acorduri între miniştri spanioli şi omologi români în diverse domenii, precum sănătatea, afacerile externe, agricultura sau cultura.
În pofida unui angajament în acest sens existent de ani buni, nu se ajunsese la fixarea unei date pentru organizarea unui summit bilateral, motiv pentru care acest prim summit hispano-român este considerat un succes al relaţiilor dintre ambele ţări, partenere în Uniunea Europeană şi în NATO, a comentat marţi EFE.
Pentru România, această întâlnire are o importanţă specială pentru că în Spania trăiesc 1.100.000 de români, comunitatea străină cea mai numeroasă, în principal în Comunitatea Madrid şi în Comunitatea Valenciană, mai precis în Castellon. Acesta este şi motivul pentru care oraşul Castellon a fost ales pentru desfăşurarea primei şedinţe comune a guvernelor celor două ţări, menţionează EFE.
Una dintre temele centrale ale reuniunii va fi sprijinul Spaniei şi României - ţări membre ale UE şi NATO - către Ucraina şi cum poate fi continuat acest sprijin.
Spania, care a primit 150.000 de refugiaţi ucraineni, şi-a sporit colaborarea militară cu România, în cadrul NATO, şi va trimite în perioada decembrie 2022 - martie 2023 avioane de vânătoare F18, în afara unui radar deja instalat şi a participării la poliţia aerului din Marea Neagră, care ar urma să sporească.
La rândul său, România a primit aproximativ 90.000 de refugiaţi ucraineni şi a permis tranzitul a 2 milioane de persoane strămutate, creând totodată un centru de ajutor umanitar.
EFE aminteşte că, inclusiv pe plan economic, relaţiile dintre cele două ţări s-au intensificat şi evidenţiază interesul sporit în România pentru învăţarea limbii spaniole.
Într-un interviu acordat cotidianului spaniol La Razon înainte de deplasarea în Spania, premierul Ciucă a vorbit despre eforturile României de a adera la Schengen, despre importanţa relaţiilor cu Spania, despre invazia rusă din Ucraina, precum şi despre situaţia din Republica Moldova.
Abordând importanţa reuniunii bilaterale dintre România şi Spania, şeful executivului de la Bucureşti a apreciat drept deosebit de relevantă ''cooperarea economică solidă'' dintre cele două ţări, dar şi chestiunile legate de afacerile europene - de la utilizarea fondurilor UE şi până la tranziţia energetică, trecând prin cooperarea militară bilaterală ca state membre ale alianţei nord-atlantice.
În privinţa intrării României în spaţiul Schengen, Nicolae Ciucă a amintit că misiunile exhaustive de evaluare a pregătirii ţării noastre de a adera la spaţiul de liberă circulaţie au confirmat de mai bine de 10 ani că România este pregătită să-şi asume responsabilitatea în calitate de participant cu drepturi depline la Schengen, iar evaluările din această toamnă au reconfirmat că ''nivelul de pregătire a fost menţinut constant de către România''. În opinia premierului român, comunicarea Comisiei Europene, din 16 noiembrie, privind extinderea spaţiului Schengen cu România, Bulgaria şi Croaţia şi evaluările detaliate ale experţilor executivului european şi ai statelor membre care au vizitat recent România ''constituie o bază solidă pentru o decizie pozitivă, care confirmă din nou nu doar că îndeplinim cerinţele acordului Schengen, ci şi că suntem unul dintre statele membre cele mai proactive şi mai responsabile în acest domeniu''.
Ciucă a vorbit şi despre felul în care a reacţionat România la ceea ce ar fi putut fi, în opinia sa, o criză umanitară generată de războiul Rusiei în Ucraina. ''Am garantat fluxuri rapide, sigure şi controlate pentru circa 2,8 milioane de refugiaţi ucraineni care au traversat frontiera cu România. Cred că această situaţie este dovada cea mai relevantă a capacităţii autorităţilor române de a răspunde nu doar situaţiilor comune, ci şi celor excepţionale'', a insistat premierul român.
''Conflictul din Ucraina demonstrează că o Uniune Europeană puternică şi rezistentă depinde de unitate şi solidaritate, acum mai mult ca oricând. Este important să consolidăm securitatea internă a Uniunii şi să eliminăm orice fragmentare în privinţa liberei circulaţii. O decizie pozitivă privind extinderea Schengen răspunde în mod direct realizării acestui obiectiv'', a apreciat Ciucă. ''Europa va fi mai sigură cu România în această zonă, iar populaţia şi companiile româneşti - care sprijină activ proiectul UE - au dreptul să se bucure de toate beneficiile pieţei interne'', a insistat el.
Întrebat care sunt - în opinia sa de veteran al războaielor din Afganistan şi Irak - erorile pe care le comite Rusia pe plan militar, Nicolae Ciucă a răspuns că ''cea mai mare greşeală a Rusiei a fost comisă deja în momentul în care a decis să aducă acest război în Europa''. El a calificat totodată ultimele acţiuni militare ale Rusiei - cum ar fi, potrivit premierului român, atacurile cu rachete asupra Kievului şi altor oraşe, care au vizat civili şi infrastructuri critice - drept escaladări cinice şi brutale care încalcă dreptul internaţional umanitar. Totodată, în opinia sa, mobilizarea parţială decretată în septembrie de preşedintele rus Vladimir Putin, aşa-zisele referendumuri şi ''integrarea'' regiunilor ucrainene anexate ilegal, precum şi permanentele declaraţii agresive în care se ameninţă cu folosirea armelor nucleare, ''sunt încă o dovadă a comportamentului iresponsabil al Rusiei''.
Pentru a-l opri pe Putin, este nevoie de un răspuns contondent al Uniunii Europene, o acţiune unită şi solidară în ceea ce priveşte coordonarea transatlantică, este de părere premierul român, care consideră că este nevoie ca Ucraina să fie în continuare ajutată să-şi exercite dreptul la autoapărare împotriva agresiunii ruse şi să fie sprijinite eforturile pentru a-i menţine viabilitatea economică.
Ciucă a vorbit şi despre ''rolul-cheie'' jucat de România în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene şi despre ''măsurile excepţionale'' luate de autorităţile de la Bucureşti pentru a extinde această capacitate: la punctele de frontieră, inclusiv prin deschiderea altora noi, capacitatea portuară de recepţie şi depozitare şi capacitatea terestră (reţeaua de drumuri şi de cale ferată).
Întrebat dacă se teme ca nu cumva războiul să se extindă şi la Republica Moldova, Ciucă a refuzat să facă speculaţii, dar a recunoscut că se văd deja efectele negative ale acestui conflict în ţara vecină. Din acest motiv, România sprijină Republica Moldova să contracareze efectele agresiunii ruse în Ucraina ''pe baza relaţiei bilaterale speciale, dar şi în logica menţinerii stabilităţii şi parcursului european şi democratic al unui stat aflat în vecinătatea NATO şi a Uniunii Europene''. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ambasada României în SUA a atras fonduri private de aproape 2 milioane de dolari pentru promovarea intereselor românești
Ambasada României la Washington a atras fonduri private în valoare de aproape 2 milioane de dolari pentru promovarea intereselor românești în Statele Unite, pe lângă alocațiile MAE din fonduri publice. Astfel, în 2022, fondurile atrase din sponsorizări private au fost în valoare de 374.790 dolari, în 2023 au fost
ICR - la Târgul de la Madrid: Stand de carte și 17 evenimente în 17 zile
România va fi prezentă, în perioada 30 mai - 15 iunie, la Târgul de Carte de la Madrid, cu un stand național și 17 evenimente literare. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, prezența României este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și a
Guvernul ungar va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid, anunță Viktor Orban
Guvernul ungar va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid, a anunțat premierul țării vecine, Viktor Orban, miercuri, într-o postare pe Facebook, în urma unei convorbiri telefonice cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. 'Am vorbit la telefon cu Hunor Kelemen despre situația dramatică din Praid. L-am asigurat că guvernul ungar va
Evenimente culturale și liturgice la Roma și Vatican, organizate cu ocazia Anului Omagial Cardinal Iuliu Hossu
În Anul Omagial Cardinal Iuliu Hossu și în contextul Jubileului Speranței, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta organizează o serie de evenimente culturale și liturgice, în perioada 30 mai - 1 iunie 2025. Conform agendei comunicate de ambasadă într-un comunicat de presă, vineri la sediul
Împiedicat să călătorească la Oslo, Pavel Durov critică din nou Franța pentru ingerință în alegerile din România
Împiedicat de justiția franceză să se deplaseze la o reuniune la Oslo (Norvegia), fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, și-a reluat marți criticile la adresa Franței, pe care a acuzat-o din nou de ingerință în alegerile prezidențiale din România, transmite AFP. Durov, pus sub acuzare în Franța pentru complicitate
Ambasadoarea României la Roma: Anul Cultural România - Italia 2026 va ''întări dialogul dintre două spații culturale apropiate''
''Cultura are puterea de a apropia societăți, de a crea punți de înțelegere între popoare și de a susține valorile europene comune'', a declarat marți, în exclusivitate pentru AGERPRES, ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, în contextul semnării, recent, a declarației comune de intenție privind organizar
'Pe temelia unei istorii comune,construim împreună viitorul',îi transmite Maia Sandu lui Nicușor Dan
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a adresat luni un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan, cu ocazia învestirii în funcția de președinte al României, transmite MOLDPRES. 'Mult succes, Nicușor Dan. Pe temelia unei istorii comune, construim împreună viitorul: prin proiecte care aduc beneficii reale cetățenilor și printr-un an
Ursula von der Leyen l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru învestirea în funcția de președinte al României
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat marți pe Nicușor Dan pentru învestirea în funcția de președinte al României, spunând că 'împreună' trebuie să arate tuturor că 'o Europă puternică, având în centrul său o Românie puternică, oferă soluții'. 'L-am felicitat la tel
Regele Charles al III-lea: Relația dintre Regatul Unit și România va prospera în mandatul președintelui Nicușor Dan
Regele Charles al III-lea și-a exprimat convingerea că relația dintre Regatul Unit și România va prospera în timpul mandatului președintelui Nicușor Dan. Suveranul britanic i-a transmis lui Nicușor Dan un mesaj cu ocazia începerii mandatului de președinte al României. Mesajul i-a fost înmânat șefului statulu
Germania: Un bărbat originar din România, arestat de poliție după ce și-a furat propria mașină
Un bărbat în vârstă de 27 de ani din orașul Mannheim din sud-vestul Germaniei a fost reținut de poliție după ce și-a furat propria mașină, relatează dpa. 'În acest moment, pare foarte probabil să existe două victime', a declarat luni un purtător de cuvânt al poliției din orașul Dortmund din vestul Germaniei.
Liderul opoziției ungare a trecut granița în România
Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c
Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai
Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români
BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat
Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper