Comisia Europeană: România a îndeplinit angajamentele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare; MCV poate fi ridicat

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.
Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.
Evaluarea "remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia", se arată într-un comunicat al Executivului UE.
Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.
Comisia notează de asemenea angajamentul României de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie.
"În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt", se mai precizează în raportul CE, citat în comunicat.
"Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient", adaugă Bruxellesul.
"De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea", mai notează Comisia Europeană, adăugând că "finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României".
"Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie", se mai menţionează în raport.
Bruxellesul atrage totuşi atenţia că este important ca România "să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menţionate în raport, în legi concrete şi la implementarea lor", în cadrul mecanismului privind statul de drept.
Implementarea efectivă a angajamentelor României şi continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor garanta că progresele făcute sunt durabile şi ireversibile, permiţând închiderea cu succes a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
''Ciclul anual de rapoarte privind statul de drept va permite Comisiei să monitorizeze implementarea multora dintre reformele convenite, precum noul regim care urmează desfiinţării SIIJ; funcţionarea Inspecţiei Judiciare; resursele umane în sistemul judiciar; implementarea deciziilor judecătoreşti de către administraţia publică; impactul viitoarei revizuiri a legislaţiei penale asupra eficienţei luptei contra corupţiei şi evoluţia cadrului de integritate şi aplicarea acestuia, inclusiv de către parlament. Acest lucru va face parte din monitorizarea sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei, doi dintre pilonii de bază ai rapoartelor. Unele dintre aceste probleme au făcut deja obiectul recomandărilor din ultimul raport privind statul de drept şi, la fel ca în cazul tuturor statelor membre, vor face parte parte din procesul de monitorizare efectuat de Comisie în urma recomandărilor'', arată documentul.
Înainte de a ajunge la o decizie finală, Comisia va lua în considerare observaţiile Consiliului, precum şi pe cele ale Parlamentului European. Executivul comunitar va reveni asupra acestei chestiuni atât în cazul Bulgariei, cât şi în cel al României în următoarele luni.
Potrivit Executivului comunitar, obiectivele României din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi oportunităţi suplimentare de asistenţă din cadrul altor programe importante ale UE, precum Instrumentul pentru Sprijin Tehnic, vor contribui la reformele în desfăşurare, precum Codurile Penale, vor acoperi lacunele existente în legislaţie şi vor consolida eficienţa luptei contra corupţiei.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile ţării de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. Acesta a fixat obiective de referinţă în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public.
MCV reprezintă un angajament comun al României şi al Uniunii Europene. În concordanţă cu decizia de înfiinţare a mecanismului şi aşa cum au subliniat Consiliul şi Curtea de Justiţie a UE, MCV se încheie atunci când toate condiţionalităţile care se aplică României sunt îndeplinite în mod satisfăcător.
Activitatea în cadrul MCV se desfăşoară din 2007 pentru a încuraja şi a continua procesul de reformă, pe baza condiţionalităţilor. În ianuarie 2017, Comisia a făcut o evaluare cuprinzătoare a progreselor din cei zece ani de funcţionare a mecanismului, care a dat o imagine clară despre progresele semnificative făcute. Comisia a stabilit 12 recomandări specifice care, atunci când ar fi realizate într-o manieră ireversibilă, ar fi suficiente pentru a încheia procesul MCV.
De atunci, Comisia a realizat alte patru evaluări ale progreselor privind implementarea recomandărilor. Rapoartele din 2017 până în 2019 au fost caracterizate de o scădere a imboldului pentru reforme, fiind necesare alte opt recomandări adiţionale. În raportul din iunie 2021, Comisia a putut constata progrese substanţiale la toate condiţionalităţile MCV.
În cazul Bulgariei, raportul prezentat de Comisie în octombrie 2019 a ajuns la concluzia că ţara a îndeplinit satisfăcător recomandările rămase, că Sofia a făcut progrese suficiente în respectarea angajamentelor făcute la data aderării la UE şi că toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător. De atunci, Bulgaria nu mai este monitorizată şi nu mai face obiectul rapoartelor MCV, fiind monitorizată în cadrul ciclului anual al statului de drept şi, mai concret, în raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept. AGERPRES/(AS - autori: Ionuţ Mareş, Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ambasada României în SUA a atras fonduri private de aproape 2 milioane de dolari pentru promovarea intereselor românești
Ambasada României la Washington a atras fonduri private în valoare de aproape 2 milioane de dolari pentru promovarea intereselor românești în Statele Unite, pe lângă alocațiile MAE din fonduri publice. Astfel, în 2022, fondurile atrase din sponsorizări private au fost în valoare de 374.790 dolari, în 2023 au fost
ICR - la Târgul de la Madrid: Stand de carte și 17 evenimente în 17 zile
România va fi prezentă, în perioada 30 mai - 15 iunie, la Târgul de Carte de la Madrid, cu un stand național și 17 evenimente literare. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, prezența României este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și a
Guvernul ungar va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid, anunță Viktor Orban
Guvernul ungar va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid, a anunțat premierul țării vecine, Viktor Orban, miercuri, într-o postare pe Facebook, în urma unei convorbiri telefonice cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. 'Am vorbit la telefon cu Hunor Kelemen despre situația dramatică din Praid. L-am asigurat că guvernul ungar va
Evenimente culturale și liturgice la Roma și Vatican, organizate cu ocazia Anului Omagial Cardinal Iuliu Hossu
În Anul Omagial Cardinal Iuliu Hossu și în contextul Jubileului Speranței, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta organizează o serie de evenimente culturale și liturgice, în perioada 30 mai - 1 iunie 2025. Conform agendei comunicate de ambasadă într-un comunicat de presă, vineri la sediul
Împiedicat să călătorească la Oslo, Pavel Durov critică din nou Franța pentru ingerință în alegerile din România
Împiedicat de justiția franceză să se deplaseze la o reuniune la Oslo (Norvegia), fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, și-a reluat marți criticile la adresa Franței, pe care a acuzat-o din nou de ingerință în alegerile prezidențiale din România, transmite AFP. Durov, pus sub acuzare în Franța pentru complicitate
Ambasadoarea României la Roma: Anul Cultural România - Italia 2026 va ''întări dialogul dintre două spații culturale apropiate''
''Cultura are puterea de a apropia societăți, de a crea punți de înțelegere între popoare și de a susține valorile europene comune'', a declarat marți, în exclusivitate pentru AGERPRES, ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, în contextul semnării, recent, a declarației comune de intenție privind organizar
'Pe temelia unei istorii comune,construim împreună viitorul',îi transmite Maia Sandu lui Nicușor Dan
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a adresat luni un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan, cu ocazia învestirii în funcția de președinte al României, transmite MOLDPRES. 'Mult succes, Nicușor Dan. Pe temelia unei istorii comune, construim împreună viitorul: prin proiecte care aduc beneficii reale cetățenilor și printr-un an
Ursula von der Leyen l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru învestirea în funcția de președinte al României
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat marți pe Nicușor Dan pentru învestirea în funcția de președinte al României, spunând că 'împreună' trebuie să arate tuturor că 'o Europă puternică, având în centrul său o Românie puternică, oferă soluții'. 'L-am felicitat la tel
Regele Charles al III-lea: Relația dintre Regatul Unit și România va prospera în mandatul președintelui Nicușor Dan
Regele Charles al III-lea și-a exprimat convingerea că relația dintre Regatul Unit și România va prospera în timpul mandatului președintelui Nicușor Dan. Suveranul britanic i-a transmis lui Nicușor Dan un mesaj cu ocazia începerii mandatului de președinte al României. Mesajul i-a fost înmânat șefului statulu
Germania: Un bărbat originar din România, arestat de poliție după ce și-a furat propria mașină
Un bărbat în vârstă de 27 de ani din orașul Mannheim din sud-vestul Germaniei a fost reținut de poliție după ce și-a furat propria mașină, relatează dpa. 'În acest moment, pare foarte probabil să existe două victime', a declarat luni un purtător de cuvânt al poliției din orașul Dortmund din vestul Germaniei.
Liderul opoziției ungare a trecut granița în România
Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c
Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai
Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români
BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat
Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper